U Jemenu oboren saudijski Tornado – Jemenski borci koriste i balističke projektile

Jemen - Saudijska Arabija - rat
11 komentara

U četvrtak ujutro su jemenske snage projektilom zemlja-zrak pogodile zrakoplov koalicije saudijskog režima. Zrakoplov je oboren nakon što je proveo udare na stambene četvrti u sjevernom dijelu Saade. Saudijska vlada je potvrdila da je izgubila borbeni zrakoplov Tornado, ali tvrdi kako je zrakoplov pao zbog tehničkih problema i da je pilot preživio.

Jemenski vojni izvor je za Mint Press izjavio da je na saudijski borbeni zrakoplov otvorena vatra nakon što je proveo zračne napade na stambena naselja u četvrti Alaf u pokrajini Saada u sjeveroistočnom Jemenu.

Incident je prijavljen na službenoj internetskoj stranici jemenske vojske, čiji se dijelovi, zajedno s pokretom Ansarullah i Huti borcima, bore protiv saudijske agresije.

“Neprijateljski zrakoplov je oboren nakon povratka iz obavljanja neprijateljskih misija u pokrajini Saada”, priopćila je jemenska vojska.

Ovo nije prvi put da je jemenska vojska uspjela srušiti zrakoplov saudijske koalicije. Zapravo, jemenske snage su u nekoliko navrata uspješno rušile napredne koalicijske zrakoplove.

Panavija Tornado F3
FOTO: Ilustracija, saudijski Panavija Tornado F3

Jemenske obrambene snage su 7. siječnja 2018. oborile zrakoplov Panavia Tornado, dok je letio iznad okruga Kitaf Al-Boqe’e u planinskoj provinciji Saada.

Krajem ožujka su jemenski borci raketom zemlja-zrak oborili saudijski borbeni zrakoplov F-15 dok je letio iznad Saade.

U listopadu 2017. su jemenske snage protuzračne obrane gađale britanski borbeni zrakoplov Eurofighter Typhoon saudijskog zrakoplovstva dok je letio iznad okruga Nihm, istočno od glavnog grada Sane.

U lipnju 2017. su jemenske snage protuzračne obrane presrele su i oborile saudijski F-15 nad Sanom, nakon što je zrakoplov sudjelovao u smrtonosnim napadima na gradske stambene četvrti.

VIDEO – Huti snage gledaju olupinu saudijskog borbenog zrakoplova F-16 oborenog 2015.

Međutim, na drugom frontu, onom u Al-Hudaydi, bolje rečeno južno od lučkog grada, jemenske raketne snage su gađale kopnene snage saudijske koalicije i balističkim projektilom Točka pogodili veću skupinu saudijskim boraca na zapadnoj obali. Napad je pokrenut u srijedu navečer, nekoliko sati nakon što je na isto područje ispaljen još jedan balistički projektil kratkog dometa. Izvor jemenske vojske je za Mint Press rekao da su napadi provedeni nakon što su prikupljeni precizni obavještajni podaci i provedena izviđanja.

U tom području su kopnene borbe u zastoju i jemenski borci su prekinuli komunikaciju između glavnine snaga i dijela koji se nalazi južno od grada Al-Hudayda, za kojeg su predstavnici vojske Ujedinjenih Arapskih Emirata prije gotovo mjesec dana rekli “kako će pasti najviše za tri dana borbi”.

Zbog brojnih gubitaka u  napadima jemenskih boraca na vojnu kolonu saudijske koalicije na cesti zapadnoj obali, saudijski “stratezi” su se odlučili pokušati probiti na istoka i zaobići “cestu smrti”. No, pomaci na frontu su zanemarivi, a kopnene snage saudijske koalicije svakim danom trpe gubitke.

Jemen Al-Hudayda 13.07.2018
FOTO – Fronta na zapadnoj obali južno od Al-Hudayde

Osim toga, u utorak su jemenski borci ispalili balistički projektil “Badr-1” na ekonomsku zonu grada Jizana, koji se nalazi gotovo tisuću kilometara jugozapadno od glavnog grada Saudijske Arabije, Rijada.

Saudijska koalicija od početka agresije na Jemen provela preko 16 000 napada, ubijajući civile i rušeći bolnice, škole, tržnice i kampove za interno raseljene osobe. Jemenska vojska je povremeno odgovorila lansiranjem projektila na vojne i ekonomske ciljeve unutar Saudijske Arabije, uključujući i na glavni grad Rijad.

AnsarullahBadr-1EurofighterF-15HutiSaudijska koalicijaTornadoTyphoon
Pretplatiti se
Obavijesti o
11 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Laki Topalović
5 godine prije

Dakle , ništa od Hudajde. Dakle, imaju PZO i raketne snage. Pa nisu to baš “milicije”

Mićo
5 godine prije

Dobar, nasmija me jutros a nijesam ni ustao.

Tadmur Palmirovic
5 godine prije

I tebi je dosadno ovih dana.Zasto ne probas upisati osnovnu skolu?

Spock
5 godine prije

“zrakoplov pao zbog tehničkih problema i da je pilot preživio” – šta Tornado nije dvosjed, gdje je drugi?

brico
5 godine prije

Ćuti bre…brijunaš. Zar ne prokužiš kako se ismijavaš?

pippo444
5 godine prije

Kladio bih se, da ni sam ne znaš šta si htio da kažeš…bre.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI