“Unutarnji sukob” u sirijskoj vojsci i kako se potiče raskol između Rusije i Irana

Aleppo uskoro slobodan
49 komentara

Prije nešto više od tjedan dana, točnije 18. siječnja, na društvenim mrežama se pojavila vijest o “sukobu” dvije frakcije sirijske vojske, od kojih je jednu podržavala Rusija, a drugu Iran. Vijest je kasnije proširio libanonski list blizak stranci formalnog premijera zemlje Saada Hararija, a kasnije su je prenijeli svi glavni izraelski mediji. Trenutno je ovaj “sukob” predmet vojnih i politoloških analiza raznih stručnjaka za Bliski istok, najviše u Izraelu.

No, pođimo od početka. Prema ovim tvrdnjama navodno su se sukobili vojnici 4. oklopno-mehanizirane divizije iborci 5. jurišnog korpusa sirijske vojske. Ubrzo nakon toga su se na društvenim mrežama i raznim medijima u regiji i svijetu, isključujući ruske, sirijske i iranske, pojavile tvrdnje o “početku rata između Rusije i Irana u Siriji”, jer jednu brigadu snabdijeva Rusija, a drugu podržava Iran. Međutim, nije objavljena nijedna snimka sukoba, nema uništene vojne opreme ni bolnica koje su primile ranjenike, iako je u nekim vijestima rat poprimio gotovo apokaliptične razmjere, sa stotinama mrtvih i desetinama uništenih tenkova. Danima tražeći po bespućima interneta, ruski bloger Bors Rožin nije pronašao ništa, ali je utvrdio da su prve informacije ovom “velikom sukobu” došle ne iz Libanona, kako se pretpostavljalo, nego sa službene Twitter stranice “Koalicije oporbenih iranskih grupa” sa sjedištem u Sjedinjenim Državama.

Na internetskoj stranici ove organizacije, stranici koja je podignuta početkom ovog mjeseca, stoji: “Mi smo Koalicija iranskih opozicijskih grupa (CIOG) koju je stvorila skupina iranskih iseljenika u Sjedinjenim Državama koji vjeruju u američke vrijednosti i žele donijeti slobodu i demokraciju Iranu. Naša stranica je lice svijeta koje u Iranu promiče slobodu i promjenu režima za iranski narod.”

Kao što je primijetio Rožin, najveći dio objava i vijesti o ovom “unutar sirijskom sukobu” dolazi s protuiranskog računa i navodne “Koalicije iranskih opozicijskih grupa” iz Sjedinjenih Država, koja je svoju internetsku stranicu, pod pretpostavkom da je uopće vode Iranci, nazvala “Samo jedan Iran”.

Primjerice, već 18. siječnja, kada se pojavila priča o “velikom ratu” čak i u većim izdanjima, skupina navodnih Iranaca u Americi piše: “Nastavak neprijateljstava između sirijske 5. brigade koju podupire Rusija i 4. brigade koju podupire Iran je u provincijama Hama i Al-Gaab doveo do više desetaka poginulih ranjenih. 4. brigada je smijenjena na sjeveru i zamijenjena 5. brigadom i “Tigrovima” pod kontrolom Rusa.”

Reakcija Kine - Irana - Hezbollaha

Twitter račun CIOG je nevjerojatno aktivan. Dnevno objavljuje od 50 do 100 vijesti i analiza, uglavnom o Iranu i Bliskom istoku, ali i politici američkog State Departmenta. Međutim, vijest o sukobu obiluje pogreškama, jer se 4. Oklopno-mehanizirana divizija ne spominje pod tim imenom, kao ni 5. jurišni korpus kojeg su stvorili, opremili i obučili pripadnici ruskih specijalnih snaga.

Naravno, nema fotografija, videa ili izvora, ali i ovakvu vijest je njemački Der Spiegel citirao vjerodostojnu. Ovo je prvi slučaj u Siriji da nemamo nijednu jedninu fotografiju ili zapis snimljen mobitelom i kriomice objavljen na društvenim mrežama, kao što je bio slučaj pri svakoj pojavi sličnog sukoba ili nekim većim pokretima snaga u Hami s obje strane, kada bi društvene mreže bile pretrpane fotografijama i videozapisima.

Što se tiče sukoba unutar Assadovog tabora, njih je svakako bilo tijekom rata, što je prije svega uzrokovano ekstremnom heterogenošću oružanih formacija koje se bore na strani Assada.

Konflikti su nastali kako na temelju borbe za kontrolu u hijerarhiji i teritorij, ali i zbog čisto banalnih trgovačkih razmirica. Međutim, koliko god da su bili snažni, politički vrh i saveznici, Rusija i Iran, uvijek su ih uspjeli ugasiti i zaustaviti da eskaliraju u sukobe s većim posljedicama. Svi koji prate situaciju u Siriji se vjerojatno uhićenja sirijskih vojnika od strane ruske vojne policije istočno od Damaska zbog uznemiravanja lokalnih stanovnika ili uhićenja pripadnika NDF snaga zbog krađe imovine izbjeglog civilnog stanovništva na jugu zemlje. Prema tome, da je i bilo sukoba, to ne bi bilo ništa novo. Međutim, ovdje su se sukobile dvije udarne sirijske postrojbe čiji zapovjednici i vojnici protekle dvije godine nisu pokazali znakove nediscipline.

Na što je važno obratiti pozornost? Protekli tjedan je u sjevernu Hamu prebačen veliki kontingent sirijskih vojnika za vrlo vjerojatan napad na Idlib. Prebacuju se velike snage pješaštva i teških vozila.

Islamistički militanti skupine Jaish Al-Issa, koji drže položaje u području Al-Lataminaha u južnom Idlibu, izjavljuju kako znakovi pripreme za opsežnu ofenzivu rastu, a granatiranje položaja militanata je sve intenzivnije i ubojitije.

Na ravnici Al-Gaab islamistički militanti očekuju napad dijelova 5. jurišnog korpusa i Tigrova, nakon čega bi logično bilo pokrenuti napad na Jisr Al-Shugur i Marat Numman.

idlib 10.01.2019.
FOTO – Područje Idliba

Napad na sjeveroistoku mogao bi dovesti do okruženja skupine Jaish Al-Issa i stvaranja takozvanog kotla u Al-Lataminahu, tako da su militanti već poslali zahtjev drugim skupinama, tražeći od njih da im pomognu u slučaju početka sirijske ofenzive.

“Sukob” koji se dogodio, ako se doista dogodio, prikladan je za propagandu militanata i njihovih sponzora, jer se time diže moral islamističkim militantima, jer pokazuje da unutarnje razlike postoje ne samo u islamističkom rezervatu u Idlibu, gdje traju od prvog dana, nego i među Assadovim snagama. No, čak i ako je ovog sukoba bilo, a nema dokaza da jeste, bio je krat ai na lokalnoj razini i ni na koji način ne može spriječiti ofenzivu, ako je politička odluka o njenom pokretanju već donesena, kako Damasku tako i Moskvi i Teheranu, čiji borci drže nekoliko kontrolnih punktova i položaje jugozapadno i sjeverozapadno od grada Aleppa.

Naglasak na iranskom pitanju je u ovom slučaju bio lukav, gotovo izvanredan. Ovaj sukob se pokušao prikazati kao početak protjerivanja Irana iz Sirije uz pomoć Rusije, najviše u izraelskom i europskom tisku.

Podsjetimo da je 2017. godine nekoliko analitičkih centara koji su radili za Pentagon izravno navelo da je u interesu Sjedinjenih Država i Izraela da se prekinu veze između Rusije i Irana, budući da je njihov savez već doveo do kolapsa strategije za svrgavanje Assada i miješanje u planove Washingtona i Tel Aviva protiv Irana.

U skladu s tim, učinjeni su i poduzimaju se svi pokušaji kako bi se stvorio raskol između Moskve i Teherana. U tu svrhu se neprestano forsiraju teme objektivnih postojećih problema u odnosima između dvije zemlje na naftnom tržištu, oko korištenja zračne baze Hamadan u Iranu, stava Rusije u iransko-izraelskom sukobu i drugih. Ove teme neprestano i neumorno nameću američke i izraelske obavještajne službe, koje vjerojatno stoje iz vrlo dobro uređene internetske stranice iranskih “disidenata” u Sjedinjenim Državama.

Hassan Nasrallah
FOTO: Hassan Nasrallah

No, kako je u nedavnom govoru rekao čelnik Hezbollaha Hassan Nasrallah, kada su Sjedinjene Države pokušale obvezati Rusiju da potakne Iran da se povuče iz Sirije i preuzme obveze po tom pitanju, iz Rusije su dobili negativan odgovor, što puno jasnije opisuje odnose Rusije i Irana od medijskih izmišljotina i pogrešnih interpretacija ono što se dogodilo i nečega čega vjerojatno nije ni bilo.

Uz sve objektivno postojeće poteškoće u odnosima, kao što je bila priča o ruskim zrakoplovima iranskoj zračnoj bazi Hamadan, Nasrallahu je dobro poznata stvarna priroda odnosa između Rusije i Irana, od kojih je Hezbollah izvukao veliku vojnu i političku korist.

Za Rusiju bi bila ogromna pogreška sustavno se sukobljavati s Iranom, što bi oslabilo ne samo Iran, već i položaj Rusije na Bliskom istoku, stoga je malo vjerojatno da će lokalni problemi i nesuglasice oko raznih pitanja utjecati na produktivnu suradnju Moskve i Teherana u Siriji, gdje je Iran jedan od jamaca za rješenje sirijskog sukoba, što samo po sebi znači da neće nikamo iz Sirije i dolaskom mira će samo ojačati svoje prisustvo i utjecaju toj zemlji, usprkos urlanju Izraela “kako mule iz Teherana Siriju žele pretvoriti u svoju pokrajinu”.

U važnim stvarima u odnosima između Rusije i Irana će gotovo sigurno prevladati zdravi pragmatizam, potkrijepljen načelom “ako se dva prijatelja udruže, ne može propasti nijedan”.

Priča o spomenutom navodnom sukobu, ali i kako je interpretirana, samo pokazuje koliko je snažna želja za prekidom odnosa između Rusije i Irana. Tko bi od takvog razvoja događaja imao koristi, dobro je poznato.

CIOG / Only1Iran

 

Bors RožinCIOGHassan NasrallahHezbollah
Pretplatiti se
Obavijesti o
49 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Dub Miroslav
5 godine prije

Pratiš put novca i nađeš makroa!

Siniša
5 godine prije

Suludo, ali zbilja suludo….po kratkom postupku treba rješavati taj sukob….. Rusija treba po kratkom postupku pomoći SAA da se riješi tih debelih svinja koje nemaju prečeg posla već praviti belaj gdje ga nema.

nekoime
5 godine prije

Najnovija vijest: sukobili su se marinci iz Texsasa i Alabame s marincima iz Colorada i Wyominga, svi u sklopu američkog kontingenta za širenje demokracije u Afganistanu.

igi
5 godine prije

…nisam čitao tekst do kraja,pa ipak ću ga komentirati….inače pratim sirijski rat od početka;možda ne toliko studiozno koliko ljudi koji žive od novinarstva, ali dovoljno znam o razvoju ratne situacije kroz godine u toj nesretnoj zemlji…i sad…tu i tamo čitam izvještaje,tweetove,člankei nisam čuo iliti pročitao išta o ovoj temi koju obrađuje članak – tobože o unutarsirijskom obračunu između iranskih i ruskih frakcija a informacije dolaze od naravno hazarsko saudijskih proxy izvora….e to je to zbog čega smatram daje logično trojanski konj – zna se već kojih snaga….perfidno proturaju hazarsko anglosaksonsku imperijalnu propagandu….toliko da sam samo u logičnom nedavno saznao da je soros dobio nagradu za osobu godine u jednom atlantističkom časopisu…perfidna obrada možđana.

nije bitno tko
5 godine prije

Fake news..

Laki Topalović
5 godine prije

“Unutarnji sukob” u sirijskoj vojsci – Navodnici. Ajde da se netko javi tko je pročitao i tko je pratio tijek ovog “slučaja” zadnja skoro dva tjedna, pa da razmijenimo dvije rečenice Oni koji čitaju samo naslov, žali bože truda.

anxi
5 godine prije

Sav prostor koji je ponovo vracen pod nadzor vlade Sirije su omogucili rusija zrakom a iran i hezbolah pjesadijom ali ova lazna vijest ce vrlo brzo biti mozda i tacna jer je nelogican potez rusa da blokiraju sustav s 300 na izraelske avione kada se zna da taj izrael sutra kada bude u prilici isto bi uradio i rusiji …
Kako se stvari odvijaju mislim da ce se rusi na kraju povuci iz sirije isto kao i iz afganistana jer ovo sto rade je prodaja saveznika koji su pa moze se reci na bedemu odbrane rusije… Vrijeme ce pokazati …

Ante
5 godine prije

Čim pročitam da se netko zalaže za uvođenje “slobode i demokracije” odmah me to asocira na tisuće mrtvih ljudi ranjenih iseljenih razrušenu zemlju u kojoj vladaju naoružane skupine luđaka gdje bombe pucaju na tržnicama punih ljudi. U isto vrijeme Europa i Amerika podržava taj masovni ratni zločin. A zapadni mediji sve to podržavaju.

Carlosan
5 godine prije

Čista kreacija lažnih vijesti. Obavještajni /specijalni/ rat.

Ne znam čemu se čuditi.
Meni je više interesantno da nisu stvarno uspjeli bacijti neku kost, podmetnuti štogod i producirati trzavice.

Svaka čast protuobavještajcima Rusije, Sirije i Irana.

Tadmur Palmirović
5 godine prije

Pa i ako je bilo sukoba, on je lokalnog karaktera, nije ni prvi ni poslednji. Sedam godina rata, nikakvo čudo. Ali čovjek je ovdje lijepo napisao(ko je htio čitati) da ovoga puta nema nikakvih, ama baš nikakvih materijalnih dokaza, nema ranjenih, poginulih, uništene tehnike a govori se o stotinjak poginulih. Nema čak ni jedan amaterski snimak mobilnim telefonom. Ničega nema!!!
Zamislite situaciju gdje stotine ljudi i desetine tenkova, artiljerijskih ili raketnih baterija roka?? Imali bi desetine videa u sat vremena. Ovo je cionistički upljuvak, njihova mašinerija djeluje sinhronizovano, zajedno svi u niskom startu i čekaju ovakav znak. Pogledajte ko je sve prenio vijest?! Ne čude me ni neki ruski mediji, ima i kod njih lakrdije koja živi od “klikova”. Ko pažljivo prati iz ovoga vidi da se džihadističkoj gamadi približava sudnji dan u Idlibu i Alepu.

Laki Topalović
5 godine prije

Pa piše u tekstu odakle je vijest, prvi put objavljena i proširena od Koalicije iranskih opozicijskih grupa (CIOG) koju je stvorila skupina iranskih iseljenika u Sjedinjenim Državama. Samo kad bi bilo pameti da se dođe do petog reda, ali je lakše pisati svoj članak u komentaru, nego pogledati što uopće komentiraš. Ma tko to uopće piše i prevodi i za koga. Zašto ovo ne bi bio portal da se stavi samo naslov i dosta. Ne treba uopće tekst.

Dino85
5 godine prije

Ovo su price za malu djecu. Opet zapad i njihova propaganda ccc

Kažun
5 godine prije

Odgovor je jednostavan: pojedini ” prijatelji” Sirije. Ne miješati sa pojmom Handsoffsyria za koje komentira
Tim Anderson/ THE DIRTY WAR ON SYRIA/

IVE iz pecalbe
5 godine prije

USA mjesa neku novu porciju govana koju ce uskoro jedng dana rucati i vecerati.

uprise
5 godine prije

zasto logicno objavljuje vijesti koje,u biti,uopce ne postoje….zasto se bavite klasicnim fake newsom…zamarate.

uprise
5 godine prije

uozbiljite se…

uprise
5 godine prije

pazi ovo…na drustvenim mrezama se pojavila vijest….pa daj,nemojte me zahebavatiii.

uprise
5 godine prije

mene samo zanima zbog cega logicno prenosi proglase u koje nitko nije upucen…prenosi se klasicni fake news,hibridni rat,jebote…

Carlosan
5 godine prije

Sad postaje zanimljiva ova borba protiv “lažnih vijesti”. U biti prava na monopol kreiranja istine.
Bit će dobro kad se izglasa bilo kakav zakon, jeć će onda biti moguće tužiti sve vladajuće za lažne vijesti.

alan ford
5 godine prije

U SAD-u ima nekoliko stotina tisuća Iranaca koji žive u egzilu, većinom pripadnici nekadašnje elite, za vrijeme vladavine američko-cionističkog pijuna šaha Reze Pahlavija. Ti Iranci u SAD su sve odreda pro-cionistički nastrojeni i zajedno sa hazarima i Izrealom , žele po svaku cijenu da SAD udari na Iran.

alan ford
5 godine prije

“Za Rusiju bi bila ogromna pogreška sustavno se sukobljavati s Iranom, što bi oslabilo ne samo Iran, već i položaj Rusije na Bliskom istoku, stoga je malo vjerojatno da će lokalni problemi i nesuglasice oko raznih pitanja utjecati na produktivnu suradnju Moskve i Teherana u Siriji, gdje je Iran jedan od jamaca za rješenje sirijskog sukoba, što samo po sebi znači da neće nikamo iz Sirije i dolaskom mira će samo ojačati svoje prisustvo i utjecaju toj zemlji, usprkos urlanju Izraela “kako mule iz Teherana Siriju žele pretvoriti u svoju pokrajinu”.” moje iskreno viđenje: Rusija previše popušta Izraelu i ciohazarima, jer ni pokoju cijenu ne želi ići u konfrotaciju sa Izraelom. Dok Iran vodi pozitivno radikallniju i principijelmiju politiku prema Izraelu. Nema mile lale. Iran je jedina država na svijetu, u kojoj se otvoreno smije kritizirati država Izrael, ciofašizam i podmukla batina holokausta, sa kojom ciohazari žele ušutkati svakoga i… Čitaj više »

mrimproper
5 godine prije

Toliko su NAM plačeni… kupljeni… prodani… PRIVATNI mediji, programiranje masa i smišljanje misli za naivne, i pričanje bajki… lakovjernima… i prozapadna PROPAGANDA… MARKETING… epp… PR… svakodnevnim ispiranjem mozga pomaknuli stvarnost… da podsvjesno i sami počinjemo raditi greške NE PRIMJEČUJUĆI DA SMO POGRIJEŠILI Protekli tjedan je u sjevernu Hamu prebačen veliki kontingent sirijskih vojnika za vrlo vjerojatan napad na Idlib. Protekli tjedan je u sjevernu Hamu prebačen veliki kontingent sirijskih vojnika za vrlo vjerojatan POČETAK OSLOBAĐANJA Idliba. Na ravnici Al-Gaab islamistički militanti očekuju napad dijelova 5. jurišnog korpusa i Tigrova, nakon čega bi logično bilo pokrenuti napad na Jisr Al-Shugur i Marat Numman. Islamistički militanti očekuju da dijelovi 5. jurišnog korpusa i Tigrova POČNU OSLOBAĐATI ravnicu Al-Gaab, nakon čega bi bilo logično pokrenuti i OSLOBAĐANJE Jisr Al-Shugura i Marat Nummana. Napad na sjeveroistoku mogao bi dovesti do okruženja skupine Jaish Al-Issa i stvaranja takozvanog kotla u Al-Lataminahu, tako da su militanti… Čitaj više »

Savchenko For President !
5 godine prije

a turci ?

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI