Žalbeni sud ukida kontroverznu presudu o postupanju prema spolu djece u Velikoj Britaniji; liječnici MOGU prepisati blokatore puberteta mlađima od 16 godina

Transseksualnost simbol
11 komentara

Žalbeni sud donio je odluku da mlađima od 16 godina ne nedostaje sposobnost davanja informiranog pristanka u vezi s medicinskim tretmanom koji odgađa početak puberteta, poništavajući tako presudu od prošle godine.

Sud je u petak ukinuo presudu Odjelnog suda iz 2020. godine u kojoj je navedeno da mlađi od 16 godina nemaju sposobnost dati informirani pristanak na liječenje u vezi s prijelazom spola. Originalni slučaj iznijela je Keira Bell, koja je tvrdila da su je liječnici trebali izazvati više kad je u mladosti zatražila blokatore puberteta.

Međutim, Žalbeni sud u petak je presudio u korist žalbene osobe u postupku, Tavistock Trusta, koji vodi jedinu britansku kliniku za rodni identitet za mlade Britance i poništio odluku iz 2020.

U presudi od petka navedeno je da odjelni sud “nije donio zaključke o nezakonitosti”. Suci Žalbenog suda rekli su da razumiju “poteškoće i složenost” ovog pitanja, ali su inzistirali na tome da je “na kliničarima da donesu svoju presudu znajući koliko je važno da se pristanak pravilno dobije u skladu s posebnim pojedinačnim okolnostima”.

U svojim pisanim zaključcima sud je priznao da će kliničari neizbježno voditi veliku brigu prije nego što preporuče liječenje mladom pacijentu i pobrinu se da i roditelj i dijete budu svjesni prednosti i nedostataka predloženog tretmana.

Sud je također tvrdio da su liječnici podložni profesionalnoj regulaciji i nadzoru, a iako su neki u prošlosti možda bili ispod standarda, to nije utjecalo na zakonitost prakse.

NHS propisuje liječenje rodnog identiteta, uključujući uporabu blokatora puberteta, za neku djecu koja imaju rodnu disforiju. Blokatori su preparati koji zaustavljaju normalan proces puberteta, sprječavajući tjelesno oslobađanje hormona.

U prosincu 2020. Odjelni je sud odlučio da je za djecu mlađu od 13 godina “vrlo malo vjerojatno” da će moći dati pristanak, dodajući da je “vrlo sumnjivo” da će oni u dobi od 14 i 15 godina imati potrebno razumijevanje u pogledu donošenja odluke koja će im djelovati na život.

Bell, koja sada ima 24 godine, počela je uzimati blokatore puberteta sa 16 godina. Rekla je da sada žali zbog svoje “drske” odluke.

Velika BritanijaŽalbeni sud
Pretplatiti se
Obavijesti o
11 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Siniša
2 godine prije

Znači kliničari odlučiti mogu ali roditeljima se oduzima to pravo!?
Ak9 su djeca te dobi sposobna za takvu odluku onda zašto nemaju punu krivičnu odgovornost već roditelji/staratelji umjesto njih imaju tu odgovornost, ako neko drugi donosi odluku umjesto roditelja zašto onda roditelje ne oslobode odgovornosti za tu djecu, neka ih oni hrane i školuju!?
Kako zlotvori uništavaju djetinjstvo to je prosto zločinački.

Čudan lik
2 godine prije

“”””U svojim pisanim zaključcima sud je priznao da će kliničari neizbježno voditi veliku brigu…””” – Da, svi znamo kako je liječnicima iznad svega bitno naše zdravlje i dobrobit.
Zato su i organizirali “kliniku za rodni identitet” i potpuno sam siguran da neće zloupotrebiti svoj položaj zbog osobnih interesa.

Wraith
2 godine prije

Čitam i ne vjerujem… Ovo je za jako glupu djecu neki bolesni eksperiment. Nažalost i da uvedeš da svako dijete od 5 godina treba stresti strujom zbog bolje neuroplastičnosti i to bi neki počeli prakticirati tako da… Priroda će se pobrinuti za loše gene tako što će ih eliminirati. Samo čekam koja će još govna uvest sa Zapada. Ja mislim da bi svatko od nas trebao imati makar jedan Colt doma “za zaštitu”. Ako već pratimo Ameriku, ne?

Mahatma
2 godine prije

A marihuana iligalna i štetna? Živimo u totlanom (((klaunskom))) svijetu.

Zorule
2 godine prije
Драгогост 屋
2 godine prije

Kao škorpion. U nemogućnosti da hara po svetu bezdušni sistem zapada se okreće protiv samoga sebe.

Max
2 godine prije

Zlo

Marko
2 godine prije

Ovo je preveo autopilot. Palac dolje ovakvim prijevodima. Ima li tko da kuži što je pjesnik htio reći?

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI