Zapovijedanje ruskim snagama u Siriji preuzima “ratni general” Andrej Serdjukov

general-pukovnik Andrej Serdjukov
31 komentar

Ruski mediji su objavili vijest, potvrđenu od Ministarstva obrane Ruske Federacije, da je od 10. travnja zapovjedništvo nad ruskim vojnim kontingentom u Siriji preuzeo general-pukovnik Andrej Serdjukov, zapovjednik ruskih zrakoplovnih snaga. Prvo tumačenje ove informacije je kako je očito da će slanje zapovjednika ovako visokog ranga biti fokus na kopnene operacije koje se trebaju dovršiti u pokrajini Idlib, posljednjoj velikoj enklavi koju većinom kontroliraju teroristi Hayat Tahrir Al-Shama, krovne islamističke organizacije koja okuplja brojne frakcije predvođene sirijskom Al-Qaedom.

Vojni i politički analitičari slanje zapovjednika ovog ranga, koji nadzire, koordinira i zapovijeda radom svih ruskih zrakoplovnih snaga, ne mogu tumačiti drugačije nego kao zadaću da se brzo i učinkovito riješi problem Idliba, pokrajini u kojoj je uz desetke tisuća terorista i oko tri milijuna civila, što znači da se udari iz zraka i s kopna moraju provoditi kirurški precizno, kako bi se izbjeglo krvoproliće.

Kako je izvijestio Kommersant, zapovjednik ruskih zrakoplovnih snaga, general-pukovnik Andrej Serdjukov, odnedavno vodi rusku borbenu skupinu u Siriji. Na tom je položaju zamijenio glavnog zapovjednika zrakoplovnih snaga, generala Sergeja Surovikina, koji je posljednjih nekoliko mjeseci vodio akcije ruske vojske u arapskoj republici. Prema riječima Kommersanta, glavni zadatak generala Serdjukova bit će organiziranje zajedničkih patrola ruske vojne policije i turskih vojnika iz u zoni de-eskalacije Idlib, gdje je koncentrirano više od 35 tisuća militanata i nalazi se više od 30 kemijskih postrojenja.

Nekoliko visokih vojnih i diplomatskih izvora je potvrdilo o imenovanje generala Andreja Serdjukova za zapovjednika ruske skupine u Siriji. Prema njihovim riječima, on je preuzeo novu dužnost 10. travnja, zamjenjujući na tom mjestu generala Surovikina. Potonji, kako su pojasnili sugovornici Kommersanta, nakon povratka s redovitog radnog putovanja u Siriju, ponovno će se fokusirati na njegove neposredne odgovornosti povezane sa zapovijedanjem ruskih zrakoplovnih snaga. Službeni komentar iz Ministarstva obrane do jučer nije stigao.

Kao što je objašnjeno od strane sugovornika Kommersanta, general Sergej Surovikin je bio na mjestu zapovjednika ruskih snaga u Siriji ukupno više od godinu dana, što je duže od bilo kojeg od visokih časnika koji su bili na tom mjestu. Za vrijeme sirijske kampanje je prebačen s mjesta zapovjednika Istočne vojne oblasti na mjesto vrhovnog zapovjednika ruskih zrakoplovnih snaga, ali je čak i nakon toga poslan u Siriju kako bi zapovijedao ne samo zrakoplovima, već i kombiniranim postrojbama i jedinicama za specijalne operacije.

Sergej Surovikin
FOTO: General Sergej Surovikin

General Andrej Serdjukov je prema praksi rotiranja viših zapovjednika  mogao završiti u Siriji još u rujnu 2017. Naime, njegova je karakteristika da je “ratni general” s iskustvom u borbama u Čečeniji i vojnoj operaciji ujedinjenja Krima s Ruskom Federacijom.

Međutim, neposredno prije toga se kao zapovjednik zrakoplovnih snaga, kada se vraćao s vježbi u regiji Murmansk, punom brzinom sudario s automobilom koji se kretao u suprotnoj traci. Automobil s generalom Serdjukovom se prevrnuo nekoliko puta i od udarca odletio u jarak. U bolnici su mu dijagnosticirane popratne ozljede, povrede glave i oštećenje kralježnice.

General je prošao dugotrajnu rehabilitaciju, bez koje ne bi bilo moguće  govoriti o radnom putovanju u zonu posebnih operacija. Tada je umjesto njega u Siriju poslan general Aleksandar Žuravlev, aktualni zapovjednik Zapadne vojne oblasti.

Sada je general pukovnik Serdjukov poslan u Siriju s određenim zadatkom, kaže jedan od sugovornika Kommersanta. Službeno, svi njegovi napori bit će fokusirani na provedbu rusko-turskih sporazuma o organiziranju zajedničkih patrola u zonama de-eskalacije Idliba.

Sporazumi o tome su između Moskve i Ankare postignuti 2018. godine i planirano je da 15. listopada započne zajedničko patroliranje ruske vojne policije i turskih vojnika. Istovremeno, prema izvorima Kommersanta, turska strana je preuzela na sebe odgovornost povlačenja militanata, zajedno s teškim naoružanjem, koji su iz zone de-eskalacije Idliba trebali napustiti demilitariziranu zonu.

Međutim, ti su planovi osujećeni zbog otpora i povećanih vojnih aktivnosti islamističkih militanata, prvenstveno Al-Nusra Fronta. Dogovorene patrole nisu se počele provoditi na vrijeme, a militanti i njihovo teško naoružanje su ostali su u demilitariziranoj zoni.

Kako bi popravila situaciju, Rusija je često morala hitno koristiti kontakte na najvišoj vojnoj razini. Primjerice, u veljači ove godine su ministri obrane Rusije i Turske, Sergej Šoigu i Hulusi Akar, potpisali dodatni memorandum kojim se reguliraju postupci ruske i turske vojske na zajedničkim patrolama. Prema izvorima Kommersanta, 8. ožujka je turska vojska počela patrolirati demilitariziranom zonom između turskih promatračkih postaja Barkum – Tel-Tukan – Surman, a od 17. ožujka su njihove rute bile proširene na područja zapadno od Aleppa, sjeverno od Hame i planine Latakije.

Od jučer, prema riječima sugovornika Kommersanta, duž linije kontakta između suprotstavljenih strana na području između turskih točaka Barkum i Surman, trebalo je već započeti koordinirano patroliranje zajedničkih kolona ruskih i turskih vojnika.

Ako se ovi manevri pokažu uspješni, nakon 20. travnja će vojno osoblje dviju zemalja započeti zajedničke patrole sjeveroistočnog dijela zone de-eskalacije.

“Mi polazimo od činjenice da ćemo u svibnju moći započeti koordinirane patrole u sastavu zajedničkih kolona unutar demilitarizirane zone”, dodao je vojni izvor za Kommersant.

Prema njegovim informacijama, cijelo područje Idliba je podijeljeno na dvije operativne zone, na izlaznu zonu od oko 3,3 tisuće četvornih kilometara u kojoj se nalazi 511 naselja i više od 2 milijuna ljudi, te na rubnu demilitariziranu zonu površine ukupno 3,1 tisuću četvornih kilometara u kojoj 341 naselje s oko 1,69 milijuna ljudi.

Situaciju pogoršava nekoliko čimbenika, navodi izvor Kommersanta. Pored civila se u Idlibu nalazi više od 35 tisuća terorista koje Moskva ne prihvaća u pregovaračkom procesu i koji moraju položiti oružje. Oko 8900 militanata je koncentrirano je na zapadnom frontu prema Aleppu, a gotovo 15 000 u južnom dijelu pokrajine.

Ove dvije grupe redovito provode napade na civilna naselja i Aleppo. U posljednjem napadu su u granatiranju Aleppa smrtno stradala četiri pripadnika sirijske vojno-obavještajne službe i pet civila. Prije toga, tijekom noći 10. travnja, islamisti su napali naselja Tell Al-Maktal u Idlibu, Hamdaniya u sjevernoj Hami, Safsafa u Latakiji. Prema ruskom zapovjedništvu u bazi Hmeymim, na teritoriju kojeg kontroliraju teroristi postoji više od 30 objekata koji sadrže kemikalije. U rješavanju tih problema, zajedno s turskim vojnim zapovjedništvom, morat će zapovijedati general Serdjukov, dodaje izvor, rekavši “kako za sada Idlib neće biti napadnut korištenjem kopnenih snaga”.

Što će se dogoditi ako ni ovaj put turska strana ne bude mogla osigurati provedbu dogovora s Moskvom, Kommersant ne spominje.

general Aleksandar Žuravlevgeneral Andrej Serdjukovgeneral Sergej Surovikin
Pretplatiti se
Obavijesti o
31 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Bruno
5 godine prije

Nadam se da Rusi više neće svoje visoke zapovjednike krcati u jedan avion… Da im je tragedija kada je poginulo 39 časnika u padu aviona dovoljna.

mirko
5 godine prije

ha,ha,ha..

mirko
5 godine prije

Zasto si tako glup stvor? Stalo ti je samo do provokacije… Ako ti je to zivotni cilj ispunio si ga… Htio sam da kazem ispusio si ga…

mirko
5 godine prije

Daj nesto konstruktivno, a ne usi i slicno. Vidi se da si iz zračnih snaga jer ti je glava suplja. Ti bi vjerovatno bio cepelin.

fenix
5 godine prije

Moje misljenje je da ce se mozda ubrzo krenuti u operaciju u Idlibu to mozda i potvrdjuju veoma jaki Ruski zracni udari koji se ovih dana provode. Teroristi ce se vjerojatno kada budu porazeni preseliti u Afrin tu ce ih Erdogan sve nagruvati da mu nedodju u Tursku. Po meni Afrin ce jos dugo biti pod Turcima ali ako ce se ocistiti Idlib onda je to prihvatljiva cijena. Samo jos ostaje tzv Rojava koja definitivno nije stabilna zbog sve vece Arapske pobune u njoj a i najveca Arapska plemena idu na pregovore sa Rusima u Hmeimim.

Bruno
5 godine prije

Jedan ispravak : general – pukovnik Serdjukov nije zapovjednik ruskih zrakoplovnih snaga, već zračno-desantnih snaga.

dsfgboasneugnaserngauesnr
5 godine prije

Ne zapovjeda on več onaj tko suflira iste nosfertuuu…………

pera lozac
5 godine prije

Ma trebaju poslati generala Samanova, kako je zavrsio rat u Ceceniji isto tako ce resit stvari u Siriji ,osim ako nije penzionisan.

burt
5 godine prije

SAD zabranili Kurdima da prodavaju naftu Assadovim vlastima i zavladala nestašica nafte u tom dijelu, znači da SAD vode igru u Siriji i utječu na ekonomsku situaciju, to znači da se već ostvaruje novi ustroj Sirije labava federacija, Turska će dobit dio na sjeverozapadu a Kurdi na sjeveroistoku i istoku Sirije, samo je pitanje cjenkanja oko postotka teritorija

Cenzor po glavi stanovnika
5 godine prije

Presao u suprotnu traku? Pod utjecajem patriotizma, sigurno!

Nadam se da rehabilitacija nije bila samo tjelesna.

dsfgboasneugnaserngauesnr
5 godine prije

nosferatu veli da će cirkoni gađati po đu junjted stejts vojne objekte ako napadnu Rusiju iz jewrope, znači tu zapovjed o budučem ratu sa đu …… radi dobro a u Siriji je došao da brani istu od terorista a kao nezna tko generira taj terorizam a zna da treba napasti čemeriku al palestinu kao izvor istog ni govora………….

Милейковский
5 godine prije

vojnoj operaciji na krimu ? zar želite da vas posjeti politički komesar ?

Hezbollah
5 godine prije

Meni obrisali komentar… kraljevi…???

Alen
5 godine prije

Dajte uzmite biljeznicu ili kakav app na mobitelu i zapisite sledeće : Rusi su prodali siriji s300 radi usa i nato pakta a ne radi izraela !!! Izraelski napadi su samo bili povod da se uvuku s sistemi a ne razlog. Zivotna opasnost za siriju dolazi od nato i usa ne od samog izraela koji bez nato ne moze nista.. S sistemi su uvezani i s iranom i tako otezavaju planove za napad na iran… Izrael samo provodi testiranja zracne odbrane sirije radi budućih nato napada.. Napasti izrael bi samo ubrzalo napade. Ovaj period sirija koristi za maoruzavanje , rasporedjivanje , obuku za borbu protiv nato i za koordinaciju s iranom… Iran , irak, sirija ,liban,hezbolah su spremni , prst je na obaraču !!!!! !!!!!¡!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Subaru , rusija tu nema izbora , kad cionato krene na iran , siriju , irak , liban , rusija ili ve pokupiti prnje ili… Čitaj više »

Ivex
5 godine prije

Nije zračnih snaga već VDV padobranske jedinice, posebna komponetna Ruskih oužanih snaga nemaju nikakve veze s Ruskim Zrakoplovstvom. Razlika je kao izmedu Marinaca i Američkoga zrakoplovstva.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI