fbpx

Zapovijedanje ruskim snagama u Siriji preuzima “ratni general” Andrej Serdjukov

general-pukovnik Andrej Serdjukov

Ruski mediji su objavili vijest, potvrđenu od Ministarstva obrane Ruske Federacije, da je od 10. travnja zapovjedništvo nad ruskim vojnim kontingentom u Siriji preuzeo general-pukovnik Andrej Serdjukov, zapovjednik ruskih zrakoplovnih snaga. Prvo tumačenje ove informacije je kako je očito da će slanje zapovjednika ovako visokog ranga biti fokus na kopnene operacije koje se trebaju dovršiti u pokrajini Idlib, posljednjoj velikoj enklavi koju većinom kontroliraju teroristi Hayat Tahrir Al-Shama, krovne islamističke organizacije koja okuplja brojne frakcije predvođene sirijskom Al-Qaedom.

Vojni i politički analitičari slanje zapovjednika ovog ranga, koji nadzire, koordinira i zapovijeda radom svih ruskih zrakoplovnih snaga, ne mogu tumačiti drugačije nego kao zadaću da se brzo i učinkovito riješi problem Idliba, pokrajini u kojoj je uz desetke tisuća terorista i oko tri milijuna civila, što znači da se udari iz zraka i s kopna moraju provoditi kirurški precizno, kako bi se izbjeglo krvoproliće.

Kako je izvijestio Kommersant, zapovjednik ruskih zrakoplovnih snaga, general-pukovnik Andrej Serdjukov, odnedavno vodi rusku borbenu skupinu u Siriji. Na tom je položaju zamijenio glavnog zapovjednika zrakoplovnih snaga, generala Sergeja Surovikina, koji je posljednjih nekoliko mjeseci vodio akcije ruske vojske u arapskoj republici. Prema riječima Kommersanta, glavni zadatak generala Serdjukova bit će organiziranje zajedničkih patrola ruske vojne policije i turskih vojnika iz u zoni de-eskalacije Idlib, gdje je koncentrirano više od 35 tisuća militanata i nalazi se više od 30 kemijskih postrojenja.

Nekoliko visokih vojnih i diplomatskih izvora je potvrdilo o imenovanje generala Andreja Serdjukova za zapovjednika ruske skupine u Siriji. Prema njihovim riječima, on je preuzeo novu dužnost 10. travnja, zamjenjujući na tom mjestu generala Surovikina. Potonji, kako su pojasnili sugovornici Kommersanta, nakon povratka s redovitog radnog putovanja u Siriju, ponovno će se fokusirati na njegove neposredne odgovornosti povezane sa zapovijedanjem ruskih zrakoplovnih snaga. Službeni komentar iz Ministarstva obrane do jučer nije stigao.

Kao što je objašnjeno od strane sugovornika Kommersanta, general Sergej Surovikin je bio na mjestu zapovjednika ruskih snaga u Siriji ukupno više od godinu dana, što je duže od bilo kojeg od visokih časnika koji su bili na tom mjestu. Za vrijeme sirijske kampanje je prebačen s mjesta zapovjednika Istočne vojne oblasti na mjesto vrhovnog zapovjednika ruskih zrakoplovnih snaga, ali je čak i nakon toga poslan u Siriju kako bi zapovijedao ne samo zrakoplovima, već i kombiniranim postrojbama i jedinicama za specijalne operacije.

Sergej Surovikin

FOTO: General Sergej Surovikin

General Andrej Serdjukov je prema praksi rotiranja viših zapovjednika  mogao završiti u Siriji još u rujnu 2017. Naime, njegova je karakteristika da je “ratni general” s iskustvom u borbama u Čečeniji i vojnoj operaciji ujedinjenja Krima s Ruskom Federacijom.

Međutim, neposredno prije toga se kao zapovjednik zrakoplovnih snaga, kada se vraćao s vježbi u regiji Murmansk, punom brzinom sudario s automobilom koji se kretao u suprotnoj traci. Automobil s generalom Serdjukovom se prevrnuo nekoliko puta i od udarca odletio u jarak. U bolnici su mu dijagnosticirane popratne ozljede, povrede glave i oštećenje kralježnice.

General je prošao dugotrajnu rehabilitaciju, bez koje ne bi bilo moguće  govoriti o radnom putovanju u zonu posebnih operacija. Tada je umjesto njega u Siriju poslan general Aleksandar Žuravlev, aktualni zapovjednik Zapadne vojne oblasti.

Sada je general pukovnik Serdjukov poslan u Siriju s određenim zadatkom, kaže jedan od sugovornika Kommersanta. Službeno, svi njegovi napori bit će fokusirani na provedbu rusko-turskih sporazuma o organiziranju zajedničkih patrola u zonama de-eskalacije Idliba.

Sporazumi o tome su između Moskve i Ankare postignuti 2018. godine i planirano je da 15. listopada započne zajedničko patroliranje ruske vojne policije i turskih vojnika. Istovremeno, prema izvorima Kommersanta, turska strana je preuzela na sebe odgovornost povlačenja militanata, zajedno s teškim naoružanjem, koji su iz zone de-eskalacije Idliba trebali napustiti demilitariziranu zonu.

Međutim, ti su planovi osujećeni zbog otpora i povećanih vojnih aktivnosti islamističkih militanata, prvenstveno Al-Nusra Fronta. Dogovorene patrole nisu se počele provoditi na vrijeme, a militanti i njihovo teško naoružanje su ostali su u demilitariziranoj zoni.

Kako bi popravila situaciju, Rusija je često morala hitno koristiti kontakte na najvišoj vojnoj razini. Primjerice, u veljači ove godine su ministri obrane Rusije i Turske, Sergej Šoigu i Hulusi Akar, potpisali dodatni memorandum kojim se reguliraju postupci ruske i turske vojske na zajedničkim patrolama. Prema izvorima Kommersanta, 8. ožujka je turska vojska počela patrolirati demilitariziranom zonom između turskih promatračkih postaja Barkum – Tel-Tukan – Surman, a od 17. ožujka su njihove rute bile proširene na područja zapadno od Aleppa, sjeverno od Hame i planine Latakije.

Od jučer, prema riječima sugovornika Kommersanta, duž linije kontakta između suprotstavljenih strana na području između turskih točaka Barkum i Surman, trebalo je već započeti koordinirano patroliranje zajedničkih kolona ruskih i turskih vojnika.

Ako se ovi manevri pokažu uspješni, nakon 20. travnja će vojno osoblje dviju zemalja započeti zajedničke patrole sjeveroistočnog dijela zone de-eskalacije.

“Mi polazimo od činjenice da ćemo u svibnju moći započeti koordinirane patrole u sastavu zajedničkih kolona unutar demilitarizirane zone”, dodao je vojni izvor za Kommersant.

Prema njegovim informacijama, cijelo područje Idliba je podijeljeno na dvije operativne zone, na izlaznu zonu od oko 3,3 tisuće četvornih kilometara u kojoj se nalazi 511 naselja i više od 2 milijuna ljudi, te na rubnu demilitariziranu zonu površine ukupno 3,1 tisuću četvornih kilometara u kojoj 341 naselje s oko 1,69 milijuna ljudi.

Situaciju pogoršava nekoliko čimbenika, navodi izvor Kommersanta. Pored civila se u Idlibu nalazi više od 35 tisuća terorista koje Moskva ne prihvaća u pregovaračkom procesu i koji moraju položiti oružje. Oko 8900 militanata je koncentrirano je na zapadnom frontu prema Aleppu, a gotovo 15 000 u južnom dijelu pokrajine.

Ove dvije grupe redovito provode napade na civilna naselja i Aleppo. U posljednjem napadu su u granatiranju Aleppa smrtno stradala četiri pripadnika sirijske vojno-obavještajne službe i pet civila. Prije toga, tijekom noći 10. travnja, islamisti su napali naselja Tell Al-Maktal u Idlibu, Hamdaniya u sjevernoj Hami, Safsafa u Latakiji. Prema ruskom zapovjedništvu u bazi Hmeymim, na teritoriju kojeg kontroliraju teroristi postoji više od 30 objekata koji sadrže kemikalije. U rješavanju tih problema, zajedno s turskim vojnim zapovjedništvom, morat će zapovijedati general Serdjukov, dodaje izvor, rekavši “kako za sada Idlib neće biti napadnut korištenjem kopnenih snaga”.

Što će se dogoditi ako ni ovaj put turska strana ne bude mogla osigurati provedbu dogovora s Moskvom, Kommersant ne spominje.

0 0
Ocijenite članak
Pretplati se
Obavijest
guest
37 Comments
najstariji
najnoviji najviše ocjenjeniji
Bruno
Gost
Bruno
1 godina prije

Nadam se da Rusi više neće svoje visoke zapovjednike krcati u jedan avion… Da im je tragedija kada je poginulo 39 časnika u padu aviona dovoljna.

mirko
Gost
mirko
1 godina prije

ha,ha,ha

LazaBG
Gost
LazaBG
1 godina prije

Legendo! :DDDDDDDDDD
ŽIVA ISTINA

mirko
Gost
mirko
1 godina prije

ha,ha,ha..

mirko
Gost
mirko
1 godina prije

Zasto si tako glup stvor? Stalo ti je samo do provokacije… Ako ti je to zivotni cilj ispunio si ga… Htio sam da kazem ispusio si ga…

mirko
Gost
mirko
1 godina prije

Daj nesto konstruktivno, a ne usi i slicno. Vidi se da si iz zračnih snaga jer ti je glava suplja. Ti bi vjerovatno bio cepelin.

oddball
Gost
oddball
1 godina prije

Kako sam već više puta pisao po svoj prilici se situacija u Siriji polako smrzava što je u skladu sa Ruskom doktrinom, Pridnjestrovlje, Abhazija, Južna Osetija, Donjeck evo i u Siriji nakon što su ostvarili temeljne ciljeve, očuvali Assadov režim, zaštitili vlastite strateške interese situacija se kakva god da je zamrzava do daljnjeg, očekivao sam da će se ispregovarati sa Turcima lokalizirana čišćenja oko Jisra i u Zapadnom Alepu međutim nema ni toga, Assad stalno forsira operaciju Idlib, ali Rusi daju crveno svjetlo dok se Turci utvrđuju na linijama razgraničenja, bojim se da dok ne dođe do neke promjene u omjeru snaga situacija ostaje kakva je, američko – kurdski sektor se ne može riješiti bez nagodbe sa amerima i tako idemo u krug, btw,… puno se ovdje reklamiraju Ruski SU aparati, kritiziraju se F-35 često i sa razlogom, međutim prateći sirijske izvore i libanonske pro assad izvore upravo Izraelski F-35 bombardiraju Sirijsko – Iranske vojne instalacije duboko u unutrašnjosti bez i da je i jednom osvijetljen radarom, dakle obrana se svodi na pokušaj rušenja ispaljenih projektila, a za sada projektili prolaze u dovoljnim količinama, S300 je za sada naciljao nula izraelskih aviona, isto toliko ih je srušio, zato mislim da je vojni fokus Ruskih snaga u Siriji trenutno na ovoj problematici

Trubadur
Gost
Trubadur
1 godina prije

Znači…. Treba srušiti Izraelski avion iznad Libanonskog vazdušnog prostora…

Siniša
Member
Siniša
1 godina prije

Da.

oddball
Gost
oddball
1 godina prije

nedavni zračni udar u okolici Alepa nije izveden iz Libanona već od strane “nepoznatih” letjelica (SAA izvori), tipično za napade u okolici Damasca je taktika napadom sa F-16 iz Libanonskog zračnog prostora tipično u tragu nekih trećih letjelica što otežava obranu iako je napadač vidljiv na radaru,… dakle imaš dvije šprance po kojoj Židovi napadaju za sada bez kazne (ako ne računaš sretno rušenje F-16 koji je uletio u buket projektila s-200 sustava)

Trubadur
Gost
Trubadur
1 godina prije

Sve te stvari, dragi oddballe ja znam… Vjerovatno i bolje od tebe, pošto pratim na tenane Siriju od početka, odnosno od upada tako zvane “Libijske grupe” u Siriju…..I to što pišeš. smo i ovdje prediskutirali mnogo puta …… Pa tako, još jednom… Dali da se sruši izraelski avijon nad Libanonskim zračnim prostorom….. A ovaj napad na praznu zgradu u Alepu poslednji put sa GBU-39 SDB, gdje lijepo piše, da je doseg VIŠE od 110 Km, pa tako plitvoumni rado manipuliraju, da je 110 Km…… Ali sve to nema blage veze ni sa čim……. Rušenje Izraelskog aviona izvan Sirskog vazdušnog prostora je politička odluka i sa vojskom osim odrade nema blage veze…

dsfgboasneugnaserngauesnr
Gost
dsfgboasneugnaserngauesnr
1 godina prije

Trubadur, u zadnjema napadu su uništili M-600 lokalnu licencnu verziju iranskog Fateh-a 110. Siriji ja izgubljena i podjelljena na tri dijela koje ni sam borg ne sastavi a kamoli rusi kojima zapovjeda onaj tko je brat onima koji siriju raketiraju. Vrhunac licemjera je to da onaj tko je započeo rat dolje ubija 15 elitnih ruskih vojnika ruskom raketom a nosferatu je kao fol dolje da se bori protiv terorizma a kao nezna da je to mantra nejgove braće kako da prave kaos po svijetu i kradu energente ako netko neda.

Odisea
Gost
Odisea
1 godina prije

Fata napustila Muju jer se vadio a ne jer je kocko,S300 tač!!!!

oddball
Gost
oddball
1 godina prije

ako pratiš Siriju na “tenane” onda si mogao upratit nakon svakog izraelskog napada snimke i slike uništenih ciljeva, koje su uvijek “prazne zgrade” iako se na slikama i satelitskim snimakam vidi da nisu ali dobro,… (govorim zbog objektivnosti o izvorima koji su proassad),… nakon što je izrael srušio ruski avion donijeta je politička odluka da se Siriji prodaju S300 sustavi prvenstveno da se zračni sustav Sirije obrani od Izraela međutim Izrael i dalje jednakim intezitetom bombardira što god zamisli, koristeći i f-35 avione( za to nemam direktne dokaze međutim indicija ima dovoljno, brem se SAA izvori slažu sa time), znači nekoliko mjeseci su se S300 sustavi instalirali pa onda nekoliko mjeseci obuke posada, a sada se čeka politička odluka da taj sustav ako ne ruši, a ono barem osvijetli židovske letjelice, dakle, smiješno je da netko tko na “tenane” prati Siriju nije još skontao što zapravo radi Rusija, što Truska, što ameri u Siriji ?!

Trubadur
Gost
Trubadur
1 godina prije

Satelitske snimke su uglavnom od ISI… Tako, da je do sad bilo nebroj sprdačina sa tim snimkama…Ali pošto vidim, da si tu novi… Samo ti uživaj….

Lucija
Gost
Lucija
1 godina prije

Svaka od navedenih zemalja ima nešto što bi se moglo nazvati strateškim interesima, ali odluke i akcije zavise i od odluka drugih i stanja na terenu…i stanja u svijetu…a vojska je u obavezi slušati političare…pri čemu mi vidimo samo mali dio, a i tu se lansira puno ‘fake newsa’ i propagande…

Alen
Gost
Alen
1 godina prije

Nisu rusi dovezli s300 u siriju radi izraela , već radi usa….
Kako kratko pamćenje , sjetite se svega od početka…

Sarka
Gost
Sarka
1 godina prije

Alene,
Koja je razlika?

LazaBG
Gost
LazaBG
1 godina prije

Istina je nažalost takva da su Rusi Sirijcima predali sustav S-300 ali su im onemogućili pristup svojim radarima. Tako da naši dragi Sirijci u posjedu imaju isti sustav kao što su imali Hrvati u vrijeme Oluje. Drugim riječima, imaš ali nemaš.

Zvrk
Gost
Zvrk
1 godina prije

uopće nemaju takav. to jest, hrvati nikad zapravo ni nisu imali ništa osim par praznih cijevi za naslikavanje.

LazaBG
Gost
LazaBG
1 godina prije

Pa zapravo ni Sirijci nemaju ništa. To je bit svega…

Roky
Gost
Roky
1 godina prije

oddball- dobar zakljucak…

fenix
Gost
fenix
1 godina prije

Moje misljenje je da ce se mozda ubrzo krenuti u operaciju u Idlibu to mozda i potvrdjuju veoma jaki Ruski zracni udari koji se ovih dana provode. Teroristi ce se vjerojatno kada budu porazeni preseliti u Afrin tu ce ih Erdogan sve nagruvati da mu nedodju u Tursku. Po meni Afrin ce jos dugo biti pod Turcima ali ako ce se ocistiti Idlib onda je to prihvatljiva cijena. Samo jos ostaje tzv Rojava koja definitivno nije stabilna zbog sve vece Arapske pobune u njoj a i najveca Arapska plemena idu na pregovore sa Rusima u Hmeimim.

oddball
Gost
oddball
1 godina prije

operacija ne može ići ako nije sklopljen dogovor sa Turskom, nema šanse da bi Turci pustili oslobođenje cjelokupne Sjeverne Sirije, ako postoji neki dogovor onda je on na ograničenom području, budući da je ovakvih “priprema” ofanzive proteklih godinu dana bilo već nekoliko ništa niti sada ne sluti na početak akcije , eventualno je indikativno bilo ponovno dovođenje SU-25 zrakoplova, ali ako pratite događanja šire od ovoga portala možete uočiti da svako malo Turci izgrade novu nadzornu točku na liniji razgraničenja, Turci čak i avionima sve češće ulaze u zračni prostor SZ Sirije, tako da treba sve uzeti u obzir,….

fenix
Gost
fenix
1 godina prije

Sve je moguce mada nemoze se Idlib ostaviti vjecno da krvari kao rana. Vec sam rekao da Afrin ostaje dugo pod Turskom tako da neogu sve zadrzati moje imisljenje je da poslije obaranja Ruskog aviona kada su Rusi uveli zabranu leta nisu ni trebali vise saradjivati ovako sa Turskom neznam u cemu su Rusi vidjeli u suradnju sa turskom

Jole
Gost
Jole
1 godina prije

Širu od Sirije i interesa u Siriji.Turska ima izuzetan geostrateški položaj i ta je priča puno šira od Sirije.Rusima odgovara trenutne nesuglasice Turske sa USA.

Bruno
Gost
Bruno
1 godina prije

Jedan ispravak : general – pukovnik Serdjukov nije zapovjednik ruskih zrakoplovnih snaga, već zračno-desantnih snaga.

dsfgboasneugnaserngauesnr
Gost
dsfgboasneugnaserngauesnr
1 godina prije

Ne zapovjeda on več onaj tko suflira iste nosfertuuu…………

pera lozac
Gost
pera lozac
1 godina prije

Ma trebaju poslati generala Samanova, kako je zavrsio rat u Ceceniji isto tako ce resit stvari u Siriji ,osim ako nije penzionisan.

burt
Gost
burt
1 godina prije

SAD zabranili Kurdima da prodavaju naftu Assadovim vlastima i zavladala nestašica nafte u tom dijelu, znači da SAD vode igru u Siriji i utječu na ekonomsku situaciju, to znači da se već ostvaruje novi ustroj Sirije labava federacija, Turska će dobit dio na sjeverozapadu a Kurdi na sjeveroistoku i istoku Sirije, samo je pitanje cjenkanja oko postotka teritorija

Cenzor po glavi stanovnika
Gost
Cenzor po glavi stanovnika
1 godina prije

Presao u suprotnu traku? Pod utjecajem patriotizma, sigurno!

Nadam se da rehabilitacija nije bila samo tjelesna.

dsfgboasneugnaserngauesnr
Gost
dsfgboasneugnaserngauesnr
1 godina prije

nosferatu veli da će cirkoni gađati po đu junjted stejts vojne objekte ako napadnu Rusiju iz jewrope, znači tu zapovjed o budučem ratu sa đu …… radi dobro a u Siriji je došao da brani istu od terorista a kao nezna tko generira taj terorizam a zna da treba napasti čemeriku al palestinu kao izvor istog ni govora………….

Милейковский
Gost
Милейковский
1 godina prije

vojnoj operaciji na krimu ? zar želite da vas posjeti politički komesar ?

Cenzor po glavi stanovnika
Gost
Cenzor po glavi stanovnika
1 godina prije

Ma nema problema, pomakli smo se do cetvrtog stadija Kibler-Rus modela:

1. poricanje (tko? mi? ma neeeeeee…)
2. bijes (kako se usudjujete optuzivati nas i potpirivati rusofobiju! bumo vas iznuksali!)
3. nagodba (rade to i drugi, mi samo branimo svoje, samo smo ga malo stavili)
4. prihvacanje <—- MI SMO OVDJE
5. depresija (i opet, na posljetku, nikog ne boli … za nas, a pokusali smo sve da bismo ih impresionirali)

Hezbollah
Gost
Hezbollah
1 godina prije

Meni obrisali komentar… kraljevi…???

Alen
Gost
Alen
1 godina prije

Dajte uzmite biljeznicu ili kakav app na mobitelu i zapisite sledeće : Rusi su prodali siriji s300 radi usa i nato pakta a ne radi izraela !!!
Izraelski napadi su samo bili povod da se uvuku s sistemi a ne razlog.

Zivotna opasnost za siriju dolazi od nato i usa ne od samog izraela koji bez nato ne moze nista..
S sistemi su uvezani i s iranom i tako otezavaju planove za napad na iran…

Izrael samo provodi testiranja zracne odbrane sirije radi budućih nato napada..
Napasti izrael bi samo ubrzalo napade.
Ovaj period sirija koristi za maoruzavanje , rasporedjivanje , obuku za borbu protiv nato i za koordinaciju s iranom…
Iran , irak, sirija ,liban,hezbolah su spremni , prst je na obaraču !!!!!
!!!!!¡!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Subaru , rusija tu nema izbora , kad cionato krene na iran , siriju , irak , liban , rusija ili ve pokupiti prnje ili ulazimo u 3 svjetski rat !!!

Ivex
Gost
Ivex
1 godina prije

Nije zračnih snaga već VDV padobranske jedinice, posebna komponetna Ruskih oužanih snaga nemaju nikakve veze s Ruskim Zrakoplovstvom. Razlika je kao izmedu Marinaca i Američkoga zrakoplovstva.

POVEZANE VIJESTI

Izbornik
37
0
()
x