Zašto američko Ministarstvo energije provodi eksperimente na ljudima?

biolog labaratorija istrazivanje
8 komentara

Prema najnovijem izvješću kojeg je objavila Udruga američkih znanstvenika (FAS), američko Ministarstvo energije obavlja tajne pokuse na ljudske. Naime, na ljudima se obično testiraju novi lijekovi ili nove metode liječenja, iako je i to vrlo upitna praksa, ali je u nadležnosti  Ministarstva zdravstva ili druge srodne vladine agencije. Zašto ovu praksu u tajnosti provodi Ministarstvo energije?

Američko Ministarstvo energije (DOE), kako piše Free Beacon, provodi pokuse na ljudima, te citira “djelomične informacije o tijeku tih pokusa” koji su dobiveni kroz zahtjev Zakona o pravu na pristup informacijama.

“U najmanje 12 programa Ministarstva energije se kao dio eksperimenata koriste ljude, a programi se provode pod neobičnim imenima poput “Moose Drool”, “Little Workers” i “Hidden Valley”, piše Free Beacon.

Eksperimenti, kako tvrdi Federacija američkih znanstvenika (FAS), navode nekoliko programa s različitim kodnim imenima, uključujući “Moose Drool”, “Idaho Bailiff”, “Helios”, “Tristan” i “Hidden Valley”.

U svakom je eksperimentu između 4 i 44 osobe, što znači da pokusi provode na ukupno 300 sudionika.

Udruga američkih znanstvenika je poslala upit po Zakonu o slobodi informiranja, nakon što je otkriveno oko desetak tajnih programa s ljudskim subjektima. Pojedinosti o svakom projektu još uvijek nisu poznati.

Istraživanje ljudskih subjekata je prije 25 godina bilo predmet nacionalnih kontroverzi, kada je Eileen Welsome u Albuquerque Tribuneu objavila izvješće o pokusima s radijacijom na ljudima koji su provedeni od strane Komisije za atomsku energiju, a mnogi od njih su provedeni bez pristanka sudionika pokusa. Odbor je sazvan kako bi dokumentirali zapise i preporučiti odgovarajuće mjere”, izvještava Udruga američkih znanstvenika (FAS).

Američko Ministarstvo energije je 2016. objavilo ažurirane smjernice za istraživanja na volonterima, koje su uključivale i zahtjev za sastavljanje popisa svih klasificiranih projekata s ljudskim volonterima. No, ovaj polis je i dalje tajan.

“Pokusi na ljudskim subjektima imaju važne medicinske i znanstvene prednosti za pojedinca i za društvo. Međutim, potreba za ovim istraživanjem ne negira potrebu zaštite individualnih prava i interesa”, kaže američko Ministarstvo energije u smjernicama iz 2016.

Podaci su tajni zbog zaštite ljudi koji su sudjelovali ili sudjeluju u ovim pokusima.

Dobro, ali zašto Ministarstvo energije, koje samo navodi kako se takvi pokusi provode kako bi se stekle važne medicinske i znanstvene prednosti za pojedinca i za društvo? Odgovor na ovo pitanje je tajna, tako da samo možemo nagađati o čemu je riječ.

Free Beacon  / FAS

DOEFAS
Pretplatiti se
Obavijesti o
8 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Zen
5 godine prije

Znamo da postoji mnogo toga što ne znamo.

Netko iz mase
5 godine prije

U Americi godišnje nestane 800 000 djece, u UK 150 000, a zanemariv postotak ih se pronađe. Još važnija činjenica je da se o tome uopće ne piše. Pametnom dosta.

tabula
5 godine prije

Mengeleovi učenici…, koji, izgleda, nadilaze i svog učitelja.

zax
5 godine prije

Subjekte zakljucaju u jednu prostoriju sa televizorom. Pustaju samo program CNN-a. Te zatim promatraju te procjenjuju koliko treba vremena da mu isperu mozak.

Pink Panter
5 godine prije

Otvorio i pročitao. Šta sam saznao? E, pa mnogo . Brojke , imena nekih organizacija , kemikalije ,radiacija ……itd.
Zar nije šteta papira i vremena čitatelja za takav tekst L.R.? Ili još bolje L.R. , idi pisat za žutu štampu. Uz poštovanje ,imam vas za ozbiljne novine , ali ovakvi tekstovi….

Tkornjaca
5 godine prije

Zato jer su bolesnici

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI