Ruski Yandex “slučajno” otkrio vojne baze Izraela, Turske i NATO pakta

Haifa vojne baze
66 komentara

Usluga internetskog mapiranja koju je razvila ruska tvrtka Yandex, slična usluzi Google Maps, navodno je “slučajno” otkrila tajne vojne objekte Izraela, Turske i dva koja su vlasništvo NATO pakta.

Federacija američkih znanstvenika (FAS) objavila je “slučajno” objavljene snimke ruske usluga Yandex Maps, odnosno satelitske snimke s točnim lokacijama stotina vojnih objekata izraelskog režima i Turske, kao i dvije vojne baze Sjevernoatlantskog saveza.

Prema  podacima koje je u ponedjeljak objavio znanstveni suradnik Federacije američkih znanstvenika Matt Korda, na kartama ruske usluge su neki dijelovi teritorija izraelskog režima i Turske zamagljeni tako da se ne mogu prepoznati.

Uspoređujući teritorije sa slikama koje nudi Google Earth, Matt Korda kaže da je uspio prepoznati mnoge objekte, uključujući velike zračne i pomorske luke, bunkere i manje objekte u urbanim područjima, koji u usluzi američke kompanije uopće nisu označeni. Korda naglašava da se tako sugerira da je ukupno 300 vojnih lokacija potpuno tajno.

“Yandexov popis mutnih lokacija obuhvaća najmanje dva NATO objekta: NATO LandCom u Izmiru i zrakoplovnu bazu Incirlik, koja je domaćin najvećeg kontingenta američkih nuklearnih bombi B61”, piše Matt Korda.

U ovoj situaciji je tvrtka Yandex izdala priopćenje tvrdeći “kako su njezine usluge u skladu s lokalnim regulatornim standardima organizacije i da informacije o takvim objektima, tj. njihovom lokalitetu, spadaju u javnu domenu”.

FOTOTwitter  / FAS

FASIncirlikNATOYandex
Pretplatiti se
Obavijesti o
66 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
giordano bruno
5 godine prije

Izrael je objavio snimke svog najnovijeg špijunskog satelita, uključujući fotografiju palate sirijskog predsednika Bašara Asada.
Izraelski mediji komentarišu taj potez kao skrivenu pretnju Asadovom režimu. Na tri fotografije, osim Palate naroda, kako je nazvana, vide se tenkovi u sirijskoj vojnoj bazi i međunarodni aerodrom Damask.

Svaka uzbrdica je i nizbrdica, zavisi kako je gledamo.

eu kolonija
5 godine prije

???
predpostavljam da su otkrili te lokacije nama običnim smrtnicima kojima se ništa neće promjeniti u životu s tom spoznajom. oni koji trebaju znati nešto više o tim lokacijama koriste satelitske snimke satelita koji su dosta jači od ovih koje koriste google I yandex. tako da neznam čemu ova buka. znanstvenika jada I čemera

PPP
5 godine prije

Radi se o poruci: “I mi gledamo, kao i vi. Zato mir”.

čitalac
5 godine prije

I što sad?
Oni koji to trebaju znati, znaju to i bez Google-a i Yandex-a…..

Riddick
5 godine prije

Slicno se desilo nedavno kada je otkriveno da uz pomoc nekih specijalizovanih satelita cije su informacije javno dostupne mogu locirati polozaji patriot baterija:
https://southfront.org/researcher-finds-way-to-identify-mim-104-patriot-battery-positions-using-sentinel-1-sar-multi-temporal-imagery/

Rijecanin
5 godine prije

Yandex maps good tray ali trebaju još puno kruha pojest.

Piretis
5 godine prije

Ispravak krivog navoda (ili možda zlonamjernog).
Izrael nije režim nego parlamentarna demokracija. Sa trodiobom vlasti.

jezevakucica
5 godine prije

A tek kad počnu objavljivati plantaže opijuma,radit će kombajni prekovremeno.Samo mi nije jasno kako će KFOR opravdati držanje kombajna u Bond stilu.

davor
5 godine prije

Tako se to radi. Iako je ovaj Korda amerikanac zadužen za “nuklearno informiranje” i treba ga uzeti sa zadrškom, Rusi zaostaju u kontraobavještaji za angloamerikancima jedno 20, 30 godina, ali važno je da su naučili nešto iz nekih pogrešaka. Sve će doći na svoje.

Gordan
5 godine prije

Panika u hodnicima Pentagona!

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI