Američki stručnjaci: Ruska vojska jača nuklearne kapacitete u Kalinjingradu

FAS Kalinjingrad enklava
24 komentara

Prema tvrdnjama američkih znanstvenika, Rusija obnavlja svoje bunkere za skladištenje nuklearnog oružja u svojoj enklavi Kalinjingrad, dok istovremeno raste vojna nazočnost NATO saveza u istočnoj Europi.

Federacija američkih znanstvenika (FAS) objavila je satelitske snimke koje pokazuju skladište u ruskom enklavi na Baltičkoj obali između Poljske i Litve, prenosi britanski list The Guardian.

U ovom trenutku, dok FAS ne objavi potpuno izvješće i analizu više satelitskih snimaka, objavljena je jedna na kojoj izgleda kao da se proširuju neki dijelovi objekta, koji su  dobili novi betonski krov u posljednjih nekoliko mjeseci, piše list.

“Objekt ima sve znakove tipične za skladišta ruskog nuklearnog oružja”, rekao je Hans Kristensen, direktor nuklearnog odjela Federacije američkih znanstvenika.

Po njegovom mišljenju, postojanje vanjskog ruba i trostruke sigurnosne ograde u nekih bunkera su tipični za skladišta nuklearnih snaga.

Kristensen je dodao da ova skupina prati objekt od njegove izgradnje 2016. godine, te objašnjava da je ovo prvi put da se tamo primjećuje ovako masovna izgradnja, pogotovo oko jednog od nuklearnih bunkera koji je obnovljen gotovo u potpunosti.

“Te slike ne dokazuju da u Kalinjingradu danas postoji nuklearno oružje, ali pokazuju da je to mjesto vrlo aktivno”, rekao je Kristensen.

U tom kontekstu, on je naglasio da je nejasno je li ruska vojska već rasporedila nuklearne bojeve glave na tom mjestu ili ih tek treba donijeti i je li objekt moderniziran kako bi nuklearno oružje moglo biti prebačeno u kratkom roku.

Ruska vojska je ranije ove godine objavila da je infrastruktura izgrađena za implementaciju sustava Iskander-M s projektilima sposobnim za nošenje konvencionalnih bojevih glava dometa 500 kilometara.

Moskva priznaje da je povećana vojna prisutnost ruskih snaga na zapadnim granicama, uključujući i Kalinjingrad, odgovor na prijeteće širenje NATO pakta, što smatra destabilizirajućim faktorom za cijelu regiji.

FASFederacija američkih znanstvenika (FAS)Iskander-MNATOnuklearne bojeve glaveNuklearno oružje
Pretplatiti se
Obavijesti o
24 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Troglavski
5 godine prije

Auu Rusi rasporedjuju oruzje na svojoj teritoriri?

Sunseeker
5 godine prije

Znači definicija debila i i njihovih podguznih muha je….
Ruska prisutnost na ruskoj zemlji je opasnost za Usronje i partnere. ? ?

Riddick
5 godine prije

Zašto bi ih tu rasporedjivali u maloj enklavi , i onako su razvili rakete koje mogu da pogode svaku tačku na zemaljskoj kugli.
Možda žele da pošalju poruku , ili ni sam ne znam , veoma su izloženi u slučaju napada…
Mislim da su ovo lažne vesti od Gardijana , ne vidim neku veću korist od lansirnih silosa u Kalinjingradu …
Možda grade nešto drugo , a novinari predstavljaju kao izgradnju infrastrukture za postavljanje nuklearnih raketa.

Nena
5 godine prije

E moj Hans bas će tebi javiti sto i zbog čega rade to što rade u svojoj zemlji, da bi ti znao

Zadranin
5 godine prije

Ej američki stručnjaci, a što kad pročitate nešto ovako: Američka vojska jača vojnu prisutnost na granicama Rusije. Kakav odgovor očekujete?

Što ste očekivali od Rusa, da podvuku rep i rade kako vi kažete?

Budaletne..

Eto ga.

Pljuc.

rodoljub
5 godine prije

Amerikanci su rasporedili nuklearno oruzje po celoj planeti, a zameraju Rusiji razmestanje oruzja na svojoj teritoriji. Licemerje i bezobrazluk bez granica .

Ivo
5 godine prije

Fake news.

Siniša
5 godine prije

Imate na netu snimke kako USA tretira migrante,ako se sjecate Gvantanama i onih kaveza onda znate o cemu pricam….djeca u kavezu odvojena od roditelja.

bbbb
5 godine prije

Moš si misliti Rusiju poharali hazarski robovi u zadnjih tisuću godina toliko puta i sad se ona ne treba čuvati hijena.

krivA
5 godine prije

…ok.., vec znamo da je nato na evropskom dijelu granice sa Rusijom. Svakodnevno pranje mozga i zombiranje zapadno-kulturne eu populacije o sve “izglednijoj” Ruskoj agresiji na eu demokratske vrednote. Ali.., ponadajmo se i uzmimo u obzir da je dio, a i da je taj postotak u porastu, eu populacije progledao i da jasnije sagledava okolnosti oko sebe. Njemacka je kancelarakim aktom okupirana do 2099 god, i bez dozvole amera ni “golubcica” ne smiju ispustit. O vladajucoj strukturi necu vec o obicnom pucanstvu. Sto.., masti na volju, zapocme li se to pucanstvo otimat kontroli?! Umjetmo stvoren egzodus izbjegliva godinama unatrag je pomno pripreman i jedna od zadaca je unjeti nemir medju obicnim pukom Evrope, jer kad si uznemiren i zabrinut, fokus razmialjanja bjezi i usredotocuje se na osobnu zastitu i prezivljavanje. No ipak propadne li to sve i Evropski narod otkaze poslusnost, tko garantira da ameri i nato, svoju vojsku i… Čitaj više »

Balad
5 godine prije

Jebi ga, američka vlada i vojska jačaju i povećavaju broj budala u svojem sastavu, pa se nitko radi toga ne uzbuđuje! 🙂 🙂 🙂

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI