Zašto Izrael ne sudjeluje u antiruskoj kampanji Zapada

Izrael
34 komentara

“Izrael, za razliku od većine zapadnih zemalja, odbija ulaziti u politički sukob s Rusijom. Ne želi nametnuti sankcije Moskvi i godinama zadržava neutralnost. Za Izrael su nesuglasice između Moskve i Kijeva “obiteljska slavenska svađa” koja se ne tiče međunarodne zajednice”, piše njemačko izdanje židovskog internetskog časopisa Jüdische Rundschau.

Autor članka navodi kako je Washington 2014. očekivao da će se Izrael pridruži sankcijama protiv Rusije zbog takozvane “aneksije Krima”. Međutim, izraelske vlasti su odlučile ostati neutralne.

Časopis podsjeća da se Izrael odbio uključiti u raspravu o “ruskoj invaziji na Gruziji prije 10 godina” i držao se neutralnosti. Osim toga, Tel Aviv nije protjerao ruske diplomate u vezi sa “slučajem Skripal”.

“Dakle, Izrael se pozicionirao kao Finska tijekom Hladnog rata”, prenosi njemački časopis židovske zajednice.

Glavni razlog zašto se Izrael u sukobu između Rusije i Zapada ponaša neutralno, prema autoru su ratovi na Bliskom istoku.

“Ulazak Rusije u sirijski sukob je pokazao da je ovakva izraelska politika još prihvatljivija, potrebna i uspješna”, za  Jüdische Rundschau piše urednik Amotz Asa-El.

Za razliku od Tel Aviva, Washington pogrešno interpretira “slavensku obiteljsku svađu” između Rusije i Ukrajine kao “sukoba između slobode i diktature”. Autor članka naglašava da u stvarnosti to nije tako, jer ukrajinska politika sigurno nije “čišća” od ruske politike.

“Ukrajinske granice zapravo ignoriraju povijesna i etnička razgraničenja”, naglašava Amotz Asa-El i dodaje kako se, bez obzira na ideologiju vladara Rusije, Europa boji Moskve.

Ali, prema mišljenju autora, taj strah ne opravdava tretiranje Rusije kao “reinkarnacije Sovjetskog Saveza”.

“Junak predsjednika Vladimira Putina je Petar Veliki, a ne Lenjin. Da, točno je da Putin želi carsku Rusiju, ali se ne planira boriti protiv ideja Zapada i osvojiti svijet”, zaključuje Jüdische Rundschau.

Podsjetimo da su se odnosi Rusije i zapadnih zemalja pogoršali navodno zbog ukrajinske krize i oko statusa Krima. Zapad je optužio Rusiju za “miješanje u unutarnju politiku susjedne zemlje i aneksiju dijela Ukrajine” i  nametnuo joj sankcije. Moskva je odgovorila zabranom uvoza roba iz zemalja koje su joj nametnule sankcije i pokrenula politiku supstitucije uvoza. U Moskvi su istaknuli da je s Rusijom kontraproduktivno razgovarati jezikom ultimatuma.

Židovski internetski časopis na njemačkom jeziku podsjeća kako blizina Rusije i njezina bogatstva prirodnim resursima čine Rusiju ekonomski čimbenikom za Izrael, ali razlog za neutralnost Izraela ipak nije trgovina, čiji je godišnji volumen 2014. bio tek 2 milijarde dolara i manje od 1% bruto domaćeg proizvoda Izraela.

Neutralnost Izraela u napetostima između Zapada i Rusije se temelji na  okolnostima u kojima Izrael postoji i preživljava u ratovima na Bliskom istoku.

Iako ton ne pripisuje modernoj Rusiji, Amotz Asa-El u zaključku ipak podsjeća kako Izraelci i dalje dobro pamte dane kada je Sovjetski Savez progonio svoje Židove, uskraćivao im pravo na emigraciju, onemogućio im da prakticiraju svoju vjeru i zabranio židovsko obrazovanje.

Jüdische Rundschau

 

Sankcije
Pretplatiti se
Obavijesti o
34 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Euro1
5 godine prije

Zato što u izraelu živi 1.5 milijuna državljana Rusije, židovskog porijekla.

davor
5 godine prije

Izrael sve svoje političke probleme izražava kroz američki State Department. Kad Izrael ima problem tipa s Irakom, Iranom, Sirijom onda učini sve da to postane i američki problem. Isto je i sa Rusijom. U tom smislu smiješno je ustvrditi da je Izrael neutralan prema Rusiji. Dovoljno je samo promotriti rat u Siriji. Također brojni ukrajinski židovi nakon Maidana su pohrlili u Izrael.

Podravec
5 godine prije

Pazi ovo: ,,zapad,, napravi državni udar u ukrajini i instalira naciste na vlast i onda optuže Rusiju da se miješa ! Većeg cinizma nema!

Globalista
5 godine prije

Nesudjeluje jer jedino Rusima na celu sa Putinom spasava Izraelce i zidove od holhoausta kojeg su im namjenili sionisti.I Izraelci ili zidovi prezivjeli su Puno gorih stvari kroz svoju povjest,prezivjeti ce i ovo trenutni stanje.Sionisti nastoje na své moguce nacine dá uvuku Izrael u rat protiiv Irana sa kompletním unistenjem.Mogu zahvaliti Putinu i Rusiji sto do Toga nece dici.Jer Rusija postaje noví globalisticki centar a Kina i Iran kao novi globalisticki centri nisu u mogucnosti upravljati sami kako su im namjenili globalisti.Zato, globalisti su primorani dá suradjuju sa Rusijom dá im nebi propao plán oko Kině i Irana i dá im uspije plán oko preformaciju pojedinih mnogih država u svijetu.Sto znaci dá Rusima postaje medjunarodni globální centar kóji ima ulogu rijesavati probleme u svijetu dá nebi došlo do kompletně katastrofě na kugli zemaljskoj.Jos uvijek mnogim západním zemljama postoje snovi oko okupacije Rusije.Ovo formiranje Nato snaga u Baltickim drzavama,nema veze sa… Čitaj više »

Siniša
5 godine prije

A ko kaze da ne sudjeluju!?
Evo jednog od razloga suzdrzanosti Izraela…
“”Američki senator Ron Džonson, koji je ranije posetio Rusiju, izjavio je da sankcije Vašingtona Moskvi NEMAJU efekta, piše list „Vašington eksaminer“.””

wetzer maja
5 godine prije

prije ce – “shabad lubawitsch” biti razlog…..

Weteran
5 godine prije

Izrael je retka suverena zemlja koja se vodi sopstvenim interesima!

čitalac
5 godine prije

Izrael trenutno ne sudjeluje u zapadnoj kampanji protiv Rusije. Trenutno.
Povijesno gledajući, cijelo vrije hladnog rata Izrael je uvijek bio na strani zapada. U stvari bolje je reći protiv SSSR-a. Kako je rekao izraelski novinar i publicist Shamir, Izrael je američko-britanski pendrek na bliskom istoku.
Očekivano, obzirom na to kako je nastao
“…ipak podsjeća kako Izraelci i dalje dobro pamte dane kada je Sovjetski Savez progonio svoje Židove, uskraćivao im pravo na emigraciju, onemogućio im da prakticiraju svoju vjeru i zabranio židovsko obrazovanje.”
Da, ali židovima u SSSR-u se nije događalo ništa što se nije i drugim narodima. Nisu su samo oni bili žrtve represivnog režima. A ako ćemo baš, nek se sjećaju i Crvene Armije bez koje ne bi bilo ni današnje i ovakve Europe a ni današnjega Izraela.

White Patriarch
5 godine prije

“…ipak podsjeća kako Izraelci i dalje dobro pamte dane kada je Sovjetski Savez progonio svoje Židove, uskraćivao im pravo na emigraciju, onemogućio im da prakticiraju svoju vjeru i zabranio židovsko obrazovanje.”
5 od 7 članova prvog Politbiroa su bili Židovi, uključujući Lenjina i Trockog, taj isti Politbiro je uveo Crveni teror koji je rezultirao milijunima žrtava, uključujući Holodomor, pravi genocid nad narodom Ukrajine, ali i ostalih naroda SSSR-a. Staljin je kasnije sve te likove likvidirao, ali nije previše promijenio u njihovoj praksi. Tek kasnije se SSSR donekle “civilizirao”, koliko je to moguće za komuniste.
Ako bi itko ovdje trebao imati JAKO DOBRO pamćenje, to su Ukrajinci i Rusi, Židovi su još i dobro prošli kakvu su kašu zakuhali komunističkom revolucijom ostatku svijeta…

mmm
5 godine prije

Zasto bi im uveli sankcije kad sve sta rusija radi u siriji potpuno je uskladeno sa izralskim zeljama.rusi su iskoristili irance u siriji da oslobodenja zemlju I sad cine sve da ih protjeraju iz zemlje tako da oni mogu sami odlucivat o siriji,naravno u dogovora sa izraelom

Alen
5 godine prije

Izrael je glavni organizator antiruske kampanje koji ciljano sukobljava zapad s rusima ne bi li se isti istrjebili i oslobodili put do velikog izraela….

Vrijedni radnik
5 godine prije

O ovome se pisalo prije nekoliko mjeseci.
Zasto se ponovo akutuelizira bi bilo interesantnije pitanje ?
Kome to odgovara i zasto ?

bbbb
5 godine prije

Oni koji stvoriše okupiren palestinezen vladaju istim tim zapadom i kreiraju antirusku kampanju i SVE ostalo. Dakle svrha napisa rundciošaua je manipulacija. Davor je to, gore, najbolje opisao.

Mariola
5 godine prije

Bilo bi pametno i drugim zemljama da neidu u konflikt sa Rusijom

Frog_Pepe
5 godine prije

Zato što su svi bivši komunisti bili većinom židovi isto kao danas Rasputin cionist.

Troglavski
5 godine prije

kako ne ucestvuje – pa oni postavljaju novicok

boromirov
5 godine prije

Zidovi nisu glupi. A za Izrael se mora priznat da su prakticni,kakvi god inace bili. Ne volim Izrael,ali mnogi bi od njih ponesto mogli nauciti.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI