Beograd sa reka

Panorama beograda
0
0

Najlepša i najznačajnija zdanja u Beogradu mogu se videti sa Dunava i Save.

U letnjoj turističkoj ponudi grada Beograda prava atrakcija je organizovano krstarenje Savom i Dunavom. Ima više agencija koje pružaju ovu uslugu, a svima im je zajedničko da turistima nude brod-restoran koji u trajanju od devedeset minuta plovi dok vodič govori o znamenitostima koje se odatle vide.

Ono što je naročito interesantno je da ti toponimi pripadaju različitim vremenima i da imaju veliki kulturni i istorijski značaj.

Četiri Savska mosta

Sa reka se vide četiri mosta. Savski most su sagradili Nemci u Drugom svetskom ratu. Imali su plan da ga sruše kada su se povlačili iz Beograda, ali osujetio ih je učitelj Miladin Zarić. Pančevački most je sagrađen 1946. na mestu gde je srušen most iz 1935. Brankov most datira iz 1979. i nije dobio ime (kako mnogi misle) po Branku Ćopiću koji je sa njega skočio u smrt, već po pesniku Branku Radičeviću koji je neko vreme stanovao u današnjoj Brankovoj ulici (predratni naziv: Gospodska ulica). Najmlađi most koji se vidi sa reka je most na Adi čija je modernost u prvom planu. Otvoren je 2012 godine.

Krstarenje brodom

Tokom krstarenja brodić prolazi pored Malog i Velikog ratnog ostrva koje se nalazi na ušću Save i Dunava. Tu je netaknuta priroda i obitava veliki broj ptičijih vrsta.

Legenda kaže da ako se na mestu gde se Sava uliva u Dunav zamisli želja, ona će se i ostvariti.

Sa reka se vidi i Zemun koji je nekada pripadao Austrougarskoj, dok je Beograd bio deo Osmanskog carstva. Danas je Zemun beogradska opština.

Sa reka se vide čak tri verska objekta. To su crkva Ružica obnovljena u devetnaestom veku koja se nalazi u podnožiju Kalemegdana i koja je specifična po tome što je obrasla puzavicom. Ova crkva je od 1965. pod zaštitom države zbog svog velikog značaja, povezana je sa majkama branitelja Beograda koji su izginuli 1915. Vidi se i vrh Saborne crkve sagrađene 1845. koja ima status spomenika kulture, kao i kupola Hrama svetog Save koji je građen (i još uvek se gradi) po uzoru na Aja Sofiju.

Ono što je najzanimljivije u Beogradu jeste da se sa reka vidi tvrđava Kalemegdan koja je od neprocenjivog kulturnog, istorijskog i turističkog značaja. Isprva je Kalemegdan bio u službi turske vojske, a u devetnaestom veku je preuređen u park. Kada je reč o rekama i Kalemegdanu, vidi se i Kula Nebojša sagrađena 1460. i spomenik Pobednik kog je 1928. načinio vajar Ivan Meštrović.

Moderni Beograd

Sa reka se mogu primetiti i tri moderna objekta. To su robna kuća Beograđanka sa svojih dvadeset i četiri sprata, sagrađena 1974. kao projekat arhitekte Branka Pešića, Poslovni centar „Ušće“ prvobitno sagrađen 1964. Jedan deo centra je porušen u bombardovanju Beograda 1999, ali je obnovljen 2005. kada su dograđena još dva sprata tako da je danas sa 115 metara visine i 25 spratova ovo ubedljivo najviša zgrada u Srbiji. Po svojoj visini Poslovni centar „Ušće“ je na drugom mestu na Balkanu. Treće moderno zdanje koje se vidi sa reka je Muzej savremene umetnosti u kojem su smeštana dela od 1900, a koji radi od 1958. godine.

Tokom krstarenja može se videti mnoštvo čamaca, brodića, jahti i turističkih brodova.

Krstarenje rekama predstavlja neizostavni uvod za one koji žele da upoznaju Beograd.

reportaža
Pretplatiti se
Obavijesti o
0 Komentari
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI