Bijeli “medvjed duh” u zelenoj kanadskoj šumi? Da! Moguće je, objašnjavaju znanstvenici.

Bijeli kermode medvjed u Kanadi - Logicno

U Britanskoj Kolumbiji, jednoj od kanadskih pokrajina, nalazi se nevjerojatna i jedinstvena životinja, kermode medvjed. “Medvjed duh“ kako ga popularno nazivaju zbog prelijepog bijelog krzna je ustvari obični crni medvjed.

Ne, ne radi se o polarnom ili albino medvjedu. Kermode medvjed fascinira jer je crni medvjed s “bijelim kaputom”. Ova karakterističnost ga je uvela i u legendu. Tisućljetno pleme Kitasoo, koje živi na kanadskoj pacifičkoj obali, uvjereno je da svaki deseti rođeni crni medvjed mora biti bijel, a što je podsjetnik na ledeno doba.

Znanost je potvrdila, kermode medvjed je crni medvjed. “Ali ako oba roditelja (bez obzira na njihovu boju) imaju istu genetsku mutaciju koja utječe na proizvodnju pigmenta, njihovo će potomstvo imati bijelo krzno”, tvrdi National Geographic. Čini se da nekoliko jedinki nosi u sebi ovu genetsku mutaciju, a koju prenose svojim potomcima. Bijeli kermode medvjedi dugo su živjeli izolirano, tako da ova genetski iznimka i dalje traje.

Da bi to potvrdili, istraživači su prikupili uzorke dlake 220 medvjeda kako bi analizirali DNK. Od tih 220 medvjeda, 22 su naslijedili recesivni gen bijelog krzna od svoja dva roditelja, tako da su ova 22 medvjeda bila doista bijela.

Broj kermode medvjeda u Britanskoj Kolumbiji procjenjuje se na nekoliko stotina. Ovu rijetku životinju otkrio je 1905. godine kanadski znanstvenik, Francis Kermode, po kome je vrsta i dobila ime. Manji od polarnog medvjeda, kermode medvjed je visok između 1 i 1.20 metara, a mužjak teži do 135 kg. Živi usamljenički na otoku. Svežder je, a u vodi, na zemlji i na stablu se osjeća kao kod kuće. Doista je prelijep primjerak svoje vrste.

Izvor: National Geographic

najnoviji najstariji najviše ocjenjeniji
Obavijest
Podravec
Gost
Podravec

Veličanstvena životinja! Nacionalni simbol Rusije!

čitatelj portala
Gost
čitatelj portala

Ma cijela priroda je veličanstvena. Priroda, koja se prostire preko ljudskih granica, je čudo. Drago mi je što to sve više ljudi uviđa.

POVEZANE VIJESTI

Izbornik