Kanada širi naftovod prema Tihom okeanu

Priroda u Kanadi
0
0

Premijer Kanade Justin Trudeau je odobrio proširenje prekoplaninskog naftovoda koji bi Kanadu mogao učiniti najvećim naftnim proizvođačem na oba američka kontinenta.

Naftovod će služiti za transport sirove nafte iz centralnog dijela kanadske države Alberta do obale Tihog okeana. Proširenje će utrostručiti početni kapacitet za 890 hiljada barela po danu sa trenutnih 300 hiljada.

Projekat će koštati kanadu 6,8 milijardi kanadskih dolara (5 milijardi američkih) i stvoriće priliku toj zemlji za izvoz sirove nafte na azijsko tržište.

Poboljšanje postojećeg naftovoda je strateška odluka za kanadsku ekonomiju, jer Alberta ima treću najveću svjetsku rezervu sirove nafte, ali je njen transport brodovima i željeznicom jako skup.

„Projekat će utrostručiti naš kapacitet i pozicionirati kanadske energetske resurse na međunarodnom tržištu bolje i od SAD-a“, kazao je Trudeau.

Kritike zbog proširenja naftovoda dolaze iz nekih opština u državi Britanska Kolumbija, organizacija za zaštitu životne sredine i domorodačkih organizacija. Svi oni su izrazili zabrinutost zbog mogućeg uticaja na klimatske promjene, curenja nafte iz naftovoda i potencijalnih požara.

albertabritanska kolumbijajustin trudeaunaftovod
Pretplatiti se
Obavijesti o
0 Komentari
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI