Poljska zatvorila dio ruskog naftovoda

Druzba plinovod
13 komentara

“Družba” naftovod trpi curenje na poljskom teritoriju, rekao je lokalni operater

Jedan od dva kraka ruskog naftovoda ‘Družba’, koji prolazi kroz Poljsku do Njemačke, zatvoren je nakon curenja, objavio je u subotu poljski operater PERN. “PERN-ovi automatizirani sustavi otkrili su curenje” u subotu navečer, što je dovelo do “odmah isključenja”, rekla je tvrtka, dodajući da njezini timovi za hitne slučajeve, s poljskom vatrogasnom službom, rade na osiguranju infrastrukture. “Tvrtka trenutno istražuje uzroke incidenta” i “u stalnom je kontaktu” s njemačkim partnerima, izjavili su iz PERN-a. Operater je primijetio da drugi krak naftovoda radi normalno, ali nije spomenuo nikakav kontakt s Rusijom po tom pitanju.

Iz PERN-a izvještavaju i kako nema prijetnje lokalnom stanovništvu ili opskrbi gorivom u Poljskoj te da sve radove na gradilištu nadziru nacionalna tijela za zaštitu okoliša.

Tijekom noći, PERN je izvještavao o tome da je teška oprema raspoređena na mjesto događaja i da će “raditi cijelu noć”. U nedjelju ujutro izvijestio je da su timovi za hitne slučajeve iskopali do podzemnog dijela cjevovoda, gdje je locirano curenje, te da su popravci “u tijeku”, bez komentara o mogućim uzrocima incidenta.

Naftovod ”Družba” jedna je od najvećih mreža za transport nafte na svijetu, proteže se na 4000 kilometara (2485 milja) i pumpa naftu iz Rusije u Ukrajinu, Bjelorusiju, Poljsku, Mađarsku, Slovačku, Češku, Austriju i Njemačku. Sredinom lipnja, guverner ruske regije Bryansk Alexander Bogomaz rekao je da su ukrajinske snage pokušale napasti dio naftovoda u njegovoj regiji bespilotnim letjelicama, ali da je napad odbila ruska protuzračna obrana.

Washington Post je u svibnju ustvrdio, pozivajući se na dokumente Pentagona koji su procurili, da je još u veljači ukrajinski predsjednik Vladimir Zelenski sugerirao da bi Kijev “samo trebao dići u zrak naftovod Družba”. EU je također navodno razmatrala ograničavanje uvoza ruske nafte iz Njemačke i Poljske putem naftovoda, izvijestio je Bloomberg istog mjeseca.

DružbanaftovodPoljska
Pretplatiti se
Obavijesti o
13 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
tihobl
8 mjeseci prije

Puna usta price o sankcijama, a nafta i plin idu preko Poljske i Ukrajine.
Nego kad ce Brisel uvesti jos jedan krug sankcija?

Max
8 mjeseci prije

Specijalni rat.

salexxx
8 mjeseci prije

Ne curi ,nego neko krade naftu

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI