Kanada pojačava cenzuru i regulaciju nezavisnih medija

Kanada cenzura medija
17 komentara

Nakon što su prošle godine usvojili kontroverzni zakon o cenzuri društvenih medija, tzv. Zakon C-10, Kanadski liberali idu korak dalje i nastavljaju regulirati medije, uvodeći nova pravila, od kojih je državna televizijska kuća izuzeta.

Novim prijedlogom zakona CBC-u (Kanadska državna televizija) će se dati posebne privilegije, dok se neovisni mediji reguliraju. Novi zakon koji su predložili premijer Trudeau i njegovi Liberali ima za cilj regulirati digitalne novinske organizacije i sadržaj koji dijele na internetu.

Nacrt zakona koji je predložen ovog tjedna dodijelit će Canadian Broadcasting Corporation (CBC) posebne privilegije dok će u velikoj mjeri regulirati neovisne medije.

Prijedlog zakona C-18, Zakon o online vijestima, prošao je prvo čitanje u Donjem domu 5. travnja 2022. Njime će se Kanadskoj radiotelevizijskoj korporaciji (CRTC) dati nova ovlaštenja za regulatorni nadzor nad organizacijama digitalnih vijesti i sadržajem koji oni dijele online.

Kako je objavio Efron Monsanto iz Rebel Newsa, Trudeau kaže da će ovaj zakon “povećati novinarsku neovisnost u cijeloj Kanadi… koja štiti slobodu izražavanja koja je ključna za novinarstvo”, ističući da je to “bitno za našu demokraciju”.

Najavljujući više sredstava poreznih obveznika za određene medije, ministar baštine Pablo Rodriguez tvrdi da je “sektor vijesti u Kanadi u krizi i to pridonosi povećanom nepovjerenju javnosti i porastu štetnih dezinformacija”.

On dalje navodi da Kanada “ne dobiva jaču demokraciju”, već “slabiju demokraciju”, što očito znači da vlada mora uskočiti kako bi “zaštitila i ojačala snažno novinarstvo u našoj zemlji”.

Ovo „podržavanje snažnog novinarstva“ zapravo uvodi velike kazne do 15 milijuna dolara za medije koji ne poštuju narativ režima.  Kada su ga upitali koja bi se novinska organizacija kvalificirala za državno financiranje, a koja ne, Rodriguez je odgovorio da on “ne odlučuje tko se kvalificira, a tko ne… to bi bilo strašno za našu demokraciju.”

Ipak, CBC, koji prima državno financiranje u iznosu od milijardu dolara novca poreznih obveznika, izuzet je od ovog konkretnog zakona. Kanadski odvjetnik Michael Geist u svom postu koji secira “ogromnu moć danu CRTC-u”, opisuje to kao potres.

Kako je izvijestio Blacklock’s, “Zakon C-18 dopušta novinskim korporacijama da zaobiđu antimonopolske zakone tražeći kolektivne isplate od kompanija društvenih medija, dobivene iz oglašavanja generiranog sadržajem vijesti.”

Korisnici, tj. oni koji su izuzeti od pretjeranih učinaka ovog zakona, uključuju “privatne i javne emitere koji proizvode i objavljuju originalne vijesti na internetu”, rekao je Rodriguez.

Zakon C-18 također ima mogućnost zabraniti internetskim novinskim organizacijama da kritiziraju konglomeratne medijske korporacije.

Korporacije mogu podnijeti pritužbe komisiji koja će dobiti propise o tome kako tumačiti akt od strane guvernera u vijeću, guvernerkom Mary Simon.

IZVOR: rebelnews.com

Cenzurajustin trudeaukanadaMediji
Pretplatiti se
Obavijesti o
17 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
nekoime
2 godine prije

Svi se mediji mogu slobodno i neograničeno diviti Trudeau i njegovoj dikaturi.

2 godine prije

Canadian
Bullshit
Corporation

Eto, to vam je CBC. Od kada ne pratim vijesti o novozaraženima, starozaraženima, umrlih od corone, sa coronom ili pored corone, vjerujte mi, osjećam se bolje a to je u zadnjih više od osamnaest mjeseci!

Ivan
2 godine prije

Cenzura i Liberali? To je oksimoron. Sigurno se ne radi o Liberalima, nego o diktatoru.

indy
2 godine prije

Hitno protjerati par Kanadskih diplomata,te uvesti hitno,sankcije Kanadi dok se nesmjeni ovaj jednostranački protuljudski nedemokratski režim u Kanadi,kao i u Sj.Koreji.

Zoran
2 godine prije

Dok smo svi mi doslovno zatrpani vijestima o sukobu u Ukrajini između ruske i ukrajinske vojske, Vijeće Europe najavilo je izmjenu rezolucije 2361 koja se odnosi na protivljenje obveznom cijepljenju i nagovještava da bi ta izmjena od 1. srpnja 2022. godine, trebala stupiti na snagu.

Neko ime
2 godine prije

Jel se zakon odnosi i na kamione, kao demokratski medij?

Max
2 godine prije

Korporatizam i fašizam.

8/10
2 godine prije

Di je Lenko šta priča da je sotona kralj laži, i di je Samuraj šta priča o licemjerima i farizejima, mogu li dati komentar na ovu temu? Oni uvijek kažu nešto okrepljujuće u ova gruba vremena.

Anik
2 godine prije

Cenzura medija je bitna za nasu slobodu.
I demokratiju. Ruzne vijesti nikako ne smiju poceti plasiti i zbunjavati ljude. To je sve u vase dobra, da sto manje znate. Gledajte crtane filmove umjesto vijesti.

abc
2 godine prije

I največi totalitarni režimi mogu se sakriti. Nema gore od zapadnjačkog licemerja i fašizma.

abc
2 godine prije

Danas nam vladaju plutokrati, a to nije demokracija. Radi se mafijskim i zločinskim kartelima na globalnom nivoju.

Kenandzanin
2 godine prije

Totalitarna plutokratija na djelu.

Fify
2 godine prije

Ovaj Trudeau je psihopat level over 9000

Hubert
2 godine prije

On nije nikakv psihopata on je NACISTA!!! A zna se kako sa njiima ili???

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI