Mađarska i Srbija dogovorile novu rutu za isporuku ruske nafte

68 komentara

Budimpešta i Beograd će izgraditi novi naftovod za snabdevanje Srbije ruskom naftom Urals preko energetskog sistema Družba, saopštila je u ponedjeljak mađarska vlada. Odluka je došla pošto su pošiljke Beograda preko Hrvatske potpale pod sankcije EU.

„Novi naftovod bi omogućio da se Srbija snabdijeva jeftinijom sirovom naftom Urals, povezujući se sa naftovodom Prijateljstvo [Družba]“, napisao je portparol mađarske vlade Zoltan Kovač na Tviteru.

Dodao je da se Srbija naftom snabdijeva najvećim dijelom naftovodom kroz Hrvatsku, “ali je malo vjerovatno da će to biti moguće u budućnosti zbog sankcija koje su usvojene”.

EU je prošle sedmice dogovorila nova ograničenja protiv Rusije, koja uključuju ograničenje cijene nafte za rusku pomorsku isporuku sirove nafte trećim zemljama.

Srbija, koja uveliko zavisi od isporuka ruske nafte preko Hrvatske, rekla je da je uvođenjem novih ograničenja EU ciljala Beograd. Premijerka Srbije Ana Brnabić upozorila je u petak da bi zabrana dopremanja nafte iz Rusije i pumpanja kroz Hrvatsku povećala troškove sirovina Srbije za 20 odsto, a to bi rezultiralo gubitkom više stotina miliona evra iz budžeta zemlje.

Mađarska, koja se takođe u velikoj mjeri oslanja na rusku naftu i gas, bila je najglasniji kritičar sankcija Rusiji u EU, rekavši da će te mjere dodatno povećati cijene energenata. Ranije ovog mjeseca Budimpešta se obavezala da će pomoći Srbiji gasom ako bude potrebno. Premijer Viktor Orban rekao je da Mađarska ima rezerve gasa koje pokrivaju potrošnju od pet do šest mjeseci.

Druzhba, koja je jedna od najdužih mreža naftovoda na svijetu, prenosi naftu u dužini od oko 4.000 km iz Rusije do rafinerija u Češkoj, Njemačkoj, Mađarskoj, Poljskoj i Slovačkoj.

mađarskanaftovodsrbija
Pretplatiti se
Obavijesti o
68 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Nočni
1 godina prije

Zakon!

Radar
1 godina prije

Bravo za Mađare !
Tako se radi za državu, prenos nafte/plina kroz cijevi nije besplatan, to je biznis a ne pljačka.
A kod nas (Hrvatska) prodaju nam bajke o pljački u INA-i, po novo rvackom je valjda svaka trgovina (jeftino kupim, skupo prodam) pljačka !!!
Sramota koju vlast ima ponosna Hrvatska !
(da li je još ponosna, “čisto sumljam” rekao bi jedan stari drug)

Tupko Glupko
1 godina prije

Dok se taj naftovod sagradi za par godina, neće više biti energetskih sankcija Rusiji. Ako i bude, pitanje je hoće li Orban još biti na vlasti. U svakom slučaju dobro je diverzificirati na više izvora dolazak nafte i plina, ali vrlo vjerojatno će se ovaj pokazati kao ekonomski promašaj. Bolje da sa Makedoncima povuku cjevovod od Grčke za dovoz plina preko Turkstreama (Rusija – Crno more – Grčka) ili TANAP-a i TAP-a (Azerbejdžan – Turska – Grčka). Oni u ovoj situaciji – za divno čudo – rade. Mogla bi i Hrvatska Dalmaciju plinificirati preko ovih tokova, ali Plenkoviću i HDZ-u je interesantnije širiti kapacitet LNG terminala na Krku sa 2,8 na 6,1 milijardu m3 ukapljenog naftnog plina. To što je višestruko skuplji i lošije kvalitete nije bitno. U Briselu su mu rekli da će sankcije Rusiji trajati desetljećima i da će narod svo to vrijeme voljno plaćati višestruko skuplje molekule… Čitaj više »

Schwarze Hunderte
1 godina prije

Ne samo to – vec je Srbijanski Prjedesdnik izdao naredbu da se formiraju paramilitarne postrojbe u cilju ocuvanja bezbjednosti cjevovoda ….

Mata
1 godina prije

Zabrana dopremanja ruske nafte kroz Hrvatsku bi povećala troškove Srbije za 20 posto? Hrvatska ne kupuje rusku naftu, a cijene goriva su gotovo jednake kao u Srbiji.
Gdje se izgubi tih 20% što Srbija jeftinije kupuje???

Gorki šećer
1 godina prije

Tako I treba. Podrška susjedima.

1 godina prije

🇫🇷🇪🇺🇺🇸”Sukob u Ukrajini ne smije završiti američkom ekonomskom dominacijom i slabljenjem EU,” “Ne možemo prihvatiti da naš američki partner prodaje svoj LNG 4 puta više od cijene po kojoj ga prodaje svojim industrijalcima.” – francuski ministar gospodarstva, financija i oporavka

Hogar
1 godina prije

Sve samo za smanjit kaubojstinu kabale nad eu drzavama. Stara imperija Budimpesta je suverena vlada Orbana ne fukara usrule von lucifer.
Bez simpatija za koju stranu treba svoj narod cuvati. Madjar placa dizel 1 euro a svedo 2,85 eura. Fukare.

Vojni analitičar
1 godina prije

I neka mi sada netko kaže da Srbi nisu inteligentiji narod od nas Hrvata. Jesu i to za tri koplja. U najboljim bizantskim tradicijama sjedenja na više stolica, Vučićeva, kao i sve ranije srpske vlasti vrluda tamo i ovamo. Sklapa poslove i “vječna prijateljstva” i “bratstva” i s jednim i drugima i trećima. I svaki puta uspjeva izvući neku korist za sebe i Srbiju i izbjeći posljedice svojih postupaka. Hrvatska je stoljećima bila u istoj državi s Mađarskom. Jedini drugima smo prirodni saveznici. Orbanova vlast nam svakodnevno pokazuje kako se brane i unapređuju interesi svog naroda i države. Orbanova vlast je bila dobronamjerna i naklonjena nama. Ali mi smo s Mađarima uspjeli potpuno zalediti odnose i dovesti ih na rub otvorenih sukoba (ne mislim vojnih nego političkih i gospodarskih). Istovremeno Srbi razvijaju sve bliže i bolje odnose s Orbanom i Mađarskom unatoč tome što postoje itekakvi povijesni i politički razlozi… Čitaj više »

Stipe
1 godina prije

I na taj način odjebat prčiju zvana EU.

Đuka
1 godina prije

Pa kako sad ovo. I Mađarska je u EU te je i ona glasala za zabranu isporuke ruske nafte do Srbije. Mi će da potrošimo pare na naftovod da bi nam Mađari rekli da smo pod sankcijama. Tko je ovde lud.

Max
1 godina prije

Imaju zajednički interes.

Ante
1 godina prije

Haha gradice naftovod za 5 barely dnevno umricu od smija

Lucija, prva
1 godina prije

Naravno da je diverzifikacija dobra.
No, Srbija ima i skladište plina u – Mađarskoj.
Neznam koliko je to pametno, jer i Nijemci imaju u Austriji, i bili su se već pohvatali,…rekla Austrija da će nacionalizirati.

Lucija, prva
1 godina prije

Podsjetila bih vas na jednu sitnicu, a možda neki i ne znaju: kada je Kolinda bila u Rusiji, tamo su joj dali kompletan projekt izgradnje plinske infrastrukture. Da, da. O trošku Rusije.

O tome se uopće nije pričalo niti znalo za to dok netko (ruski ambasador?), nije pitao što je s tim?

Zanimljivo, jel’ da? 🙂

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI