Nekada liberalna demokratija, Kanada je sada autoritarna država

Kanada - FEMA
30 komentara

Prije dvije decenije, kada sam imao 4 godine, moji roditelji su emigrirali u Kanadu iz Indije u potrazi za većim slobodama, autonomijom i ekonomskim mogućnostima. One su osnovne kanadske vrijednosti — sadržane u našoj nacionalnoj himni, koja veličanstveno najavljuje „Pravi sjever jak i slobodan“.

Međutim, u protekle dvije godine došlo je do skoro potpune erozije temeljnih liberalnih vrijednosti koje su privukle milione imigranata poput mene u ovu zemlju.

Pod nekada pravednom krinkom sigurnosti COVID-a i zaštite na mreži, kanadska vlada podigla je svoju moć do ekstremnih nivoa koji su se nekada mogli zamisliti – a kamoli dozvoljeni – u autoritarnoj državi koja guši neslaganje.

Kontrola se proširila na gotovo svaki element kanadskog društva, ali nigdje više nego u našim svakodnevnim ličnim životima.

Uzmimo moj vlastiti slučaj koji se bori sa kanadskom COVID birokratijom prije nekoliko mjeseci.

Vraćao sam se u Kanadu iz SAD-a kada me više zaposlenih u Air Canada-u odbilo pustiti u avion. Iako sam imao negativan COVID test, odjednom zahtijeva vakcinaciju čak i povratnika (nevakcinisanim strancima je već bio zabranjen ulazak).

Budući da je najdokumentiraniji štetni efekat povezan sa vakcinacijom protiv COVID-a – upala srca –  koncentrisan na mladiće od 15 do 25 godina , odlučio sam da se ne vakcinišem. Imam 21 godinu, već sam se oporavio od COVID-a i nemam prateće bolesti. Nizak sam rizik od ozbiljne bolesti COVID-a, zbog čega ostajem nevakcinisan. Ali to može otežati putovanje avionom – posebno u Kanadi.

Nekoliko minuta prije nego što je moja kapija za ukrcavanje zatvorena, simpatični službenik Air Canada “molio” je svog menadžera da me pusti u avion. „Upravo sam ti dao veliku uslugu. Niko drugi to ne bi uradio”, rekao je dok sam se konačno spuštao niz stazu.

U Kanadi koju je stvorio Justin Trudeau, sada morate ići na ekstremne mjere jednostavno da biste se vratili svojoj naciji. I za šta?

COVID je samo početak kanadskog ludila. Međunarodno priznati protesti kamiondžija ranije ove godine bili su najflagrantniji prikaz političke kontrole ikad svjedočio u redovima kanadske vlade. Nakon što je pokušao da odbaci kamiondžije kao “manjinu” ” kolebanja svastike”, Trudeau je proizveo Nacionalnu hitnu situaciju kako bi opravdao zaista nečuvene taktike. Ne samo da je obustavio osiguranje vozila kamiondžija, on je regulisao transfere kriptovaluta i zamrznuo bankovne račune ljudi koji su jednostavno donirali za cilj kamiondžija.

U mom malom gradu u Britanskoj Kolumbiji, Chilliwacku (oko sat i po od Vancouvera), samohranoj majci koja zarađuje minimalnu platu koja je donirala 50 dolara Konvoju kamiondžija navodno je blokirao bankovni račun.

Ali akcije protiv kamiondžija bile su samo vrh ledenog brega.

Poznajem jednog bankarskog radnika u mom gradu koji je dobio otkaz jer se nije vakcinisao, iako radi na daljinu. Vozač dostavljača hrane u mom gradu doživio je istu sudbinu. Da se išta od ovoga odnosilo na „nauku“, prethodna infekcija ili redovno testiranje na COVID bi bili faktor ovdje, ali nisu. Uzmi ubod ili izađi.

Trudeau, koji je nekada tvrdio da nije kognitivno nesposoban da radi osnovnu matematiku, prvi put u istoriji gurnuo je zemlju u državni dug od preko 1 bilion dolara . Svaki dan taj broj raste za dodatnih 400 miliona dolara. Kanada je sada u opasnosti od stagflacije: i ekonomske stagnacije i visoke inflacije, jer porodice nisu u mogućnosti da podmire svoje račune.

Autor: Rav Arora
COVID-19justin trudeaukanadazabrane
Pretplatiti se
Obavijesti o
30 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
preseren3
1 godina prije

Nije samo Kanada…..
Kanada sada pada u oči jer je prelaz naizrazitiji. U najkrače vrijeme pretvorbe…
Ali SVE zapadne države SU ISTE!!!!
Nije samo kovid razgalio diktaturu…
Medijska blokada je najočitija! Nema više slobodnih medija, oni, strani, blokirani su!
Na ulicama policija,oklopljena, sa gumi metcima, vodenim topovima, šok bombama…
A manje vidljivo, strahovitim kaznama za udeležbu na protestima…
Pa sad, ako si dovoljno pismen, da širiš, AKO I IMAŠ MOGUČNOST, blog, Ruski si agent!
Obrazovani riskiraju svoju karijeru! Diskreditacije, čak likvidacije! Ko če znati, da nekoga nema više, KAD MEDIJI SARAĐUJU, kriju…

Ja sam bio u svojoj zemlji prepoznatljiv koliko i ovdje sada.
Na mene su glavna dva medija puštala trolove, kao malo nazad i ovdje.
Kad sam nestao, niko nezna zašto. Misle, da sam se “umorio”. A ja sam simpl, BLOKIRAN!

Air Brush
1 godina prije

Značkaši porobljavaju svoje narode kroz monetarnu politiku beskonačnog zaduživanja (zašto, kad imaš svoju valutu?) koju u rukama drže njihovi šefovi.

Otpornik
1 godina prije

Kad narod spava u demokraciji probudi se u diktaturi. Mi Hrvati smo isto spavali i tako nam i treba.

Mrčikola
1 godina prije

Kanađane su majstori, baš poput Australaca i Austrijanaca, sedam desetljeća, socijalnim povlasticama, tkz. ljudskim pravima i liberalnim shranjima, “navlačili” da postanu potpuni ovisnici o državi i sistemu (da se opuste i prepuste😁) .
S “koronom” se otkrila svrha tog “slobodarskog načina življenja”…i jednostavno je došlo vrijeme “kapitalizacije” višedesetljetnih ulaganja.

Petronije Milenković
1 godina prije

– Bez jake vlasti i represivnog aparata imate anarhiju, korupciju i izražen kriminal.
Pa birajte od to dvoje.

Alen
1 godina prije

Stvar je u kontroli..Dok su mogli da kontrolišu mogli su , sad kad priča ne prolazi prelazi se na druge metode..Kavez je kavez kako god okreneš..

nekoime
1 godina prije

Castro ostaje Castro…

Dokurčilomi
1 godina prije

Najmanje što očekujem su sankcije prema Kanadi kada nosaći aviona neće vraćati demokraciju u sustav.

Mölltaler
1 godina prije

Ovaj Rav (autor članka) je dosad očito spavao zimski san. Kanada, a i ostale tzv. zapadne demokracije, je sada ono što je oduvijek i bila. Samo je donedavno postojala iluzija nekakve demokracije (ljudskih prava, slobodnog sudstva….) koja je očito bila dovoljna da većini zamagli vid.

indy
1 godina prije

Koja demokracija?Ta prodaju priču tj.točno govore što rade,Demokracija:Vladavina par močnika nad robovima i seljacima.Privatizacija:Pljačka,u starom Rimu tko se istom bavio je završavao kod”laviča” dok sve na vlasti nije počelo sudjelovati u pljački/privatizaciji,itd,itd….ništa oni neskrivaju niti taje,samo treba progledati i čitati te se informirati.

Max
1 godina prije

kanadski rajh.

Petra
1 godina prije

Pa za samog djavola kazu da je gospodar lazi i prevare, tako da ovo nije nista neobicno , zavesti ljude da se opuste i nauce da zive u konforizmu a onda ih medijski omadjijati da ni ne primete kako gube sve slobode a sve u interesu zastite planete i elite .

Fabijan
1 godina prije

Izgleda ovaj Trudni velik rođak Zelenskom! Da to nije gnijezdo Hazara iz Ukrajine? Svugdje su se kečili ko uši i zajebavaju cijeli svijet svojim antiljudskim djelovanjem! Kud ih Veliki potop ne potopi!

Jimmy
1 godina prije

Ja ne mogu shvatiti zašto se na pojam “autoritarna država” gleda tako negativno? Pa i Hitlerova Njemačka je bila autoritarna država ali čije vodstvo nije dozvoljavalo da se narod pljačka izvana i iznutra, borila se protiv bankaroida i slične mafije te u konačnici omogućavala svom narodu dostojanstven život.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI