Bizarna ‘Ledena jaja’ nasukana na finskoj obali postala su viralna

Ledena jaja - Finska
6 komentara

Ovalne ledene tvorevine nastale rijetkom podudarnošću čimbenika na otoku Hailuoto na sjeveru Finske oduševile su korisnike Interneta.

Slike čudnih “jaja” različitih veličina snimio je stanovnik Oulua i amaterski fotograf Risto Mattila tijekom šetnje obližnjom plažom Marjaniemi u Ostrobothniji. Slike su postale pravi hit na Instagramu.

Prema vlastitom priznanju, ovo je prvi put da se Mattila susreo s ovom 30-metarski širokom skupinom ovalnih jajolika u 25 godina, koliko živi blizu mora.

„Moja supruga i ja stajali smo tamo diveći se izvanrednom prirodnom fenomenu. Budući da sam sa sobom imao fotoaparat, odlučio sam uslikati ovaj neobični prizor za buduće naraštaje “, rekao je Mattila za nacionalnu televiziju Yle.

Slike čudnih formacija, koje je kasnije objavio Yle, ostavile su finsku javnost u čudu, te su se mnogi pitali kako su mogle nastati. Neki su se šalili kako su to jaja bez kokoši.

Prirodan fenomen

Stručnjak za led Jouni Vainio iz Finskog meteorološkog zavoda objasnio je kako “ledena jaja”, dok su doista rijetka, imaju savršeno znanstveno objašnjenje.

Da bi se pojavila, potrebna im je rijetko viđena kombinacija gotovo smrzavajućeg zraka i vode.

“Jaja” se formiraju oko sićušnih čestica koje se vrte u hladnom udubljenju i strujanju, poput snježne pahuljice ili malog kamena, pri čemu led polako raste oko njega i polira se gibanjem vode. Prava količina vjetra je ključna.

“Previše vjetra bi spriječilo formiranje lopte. S druge strane, ako bi bila mirna, voda bi se samo smrznula na plaži u ravnomjernom sloju “, nastavio je Vainio.

Također je naglasio kako je Mattila imao sreće u susretu s “jajima”, jer se ona pojavljuju samo za kratko vrijeme, ili se otope ili se uguraju u veliki komad leda, gdje pojedini predmeti više nisu vidljivi.

prirodne fenomen
Pretplatiti se
Obavijesti o
6 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Ivo
4 godine prije

Ruska agresija, sabotiraju led.

Zvrk
4 godine prije

Jajoliko kamenje?

Venator
4 godine prije

Do jaja!

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI