fbpx

Misteriozne kugle u Zavidovićima

Kugle u Zavidovićima

O postojanju zagonetnih kamenih kugli sam čuo prije, ali ponovo sam se vratio tom pitanju tek prije nekoliko godina, kada je Semir Osmanagić, pišući o postojanju piramida u Visokom, spomenuo i postojanje neobičnih kugli i na našim prostorima, sa fotografijama nekih od njih sa precizno navedenim mjestima gdje su pronađene. Ponovo me zaintrigirala ova tema, nešto sam o tome pročitao i na tom se zaustavio.

Došla je nova školska godina, a to je vrijeme kada se svake godine u Zavidoivićima vidim sa Jasminkom Đelilović, nastavnicom i pjesnikinjom koja voli i slikati, onako, za svoju dušu. Znao sam da je aktivna u nekim građanskim udruženjima, ali ne i da je članica, udruženja Kamene kugle u Zavidovićima. Prilikom našeg susreta sam i to doznao, i niti je Jasminku bilo teško nagovoriti da govori o toj temi, niti je bilo teško mene nagovoriti da posjetim mjesto gdje je otkrivena prava gomila ovih okruglih grdosija. Kažu da rezultati nekih istraživanja upućuju na njihovu starost od preko 13.000 godina.  I tako sam saznao i vidio ovo što ću vam sad napisati.

Misteriozne kugle u Zavidovićima

Misteriozne kugle u Zavidovićima

Prije nego što je počela priča o kuglama, moja sugovornica mi je govorila o još nekim osobenostima svog zavičaja. Spominjala mi je neke pećine iz okoline Zavidovića, a za Lukinu pećinu je rekla da je posebno lijepa, da je krase brojni stalaktiti i stalagmiti, a da je jedan od njih u obliku majke s djetetom.

Zatim mi je pokazala jednu od kugli koja je premještena u centar grada da bi nad njom napravili fontanu i pokazivali je radoznalim ljudima kojima nije bilo zgodno otići na mjesto gdje ima mnogo takvih kugli, u potoku Grab u Mećevićima, mjestu tik uz Zavidoviće. Tu je i pano s kartom sa ucrtanim mjestima na kojima su do sada nađene kugle, a i fotografijama nekih detalja iz Lukine pećine gdje vidim da jedan stalaktit zaista veoma sliči majci koja drži dijete u naručju.

Na prilazu potoku u kom se nalaze brojne kugle u dvorištu jedne kuće vidim kuglu koju je domaćin postavio kao ukras. U drugom dvorištu čak dvije kugle. Zaključujem da je određen broj kugli, (ja sam u nepun sat vremena već vidio tri) pogotovu onih manjih, nestao u ko zna kojim sve pravcima. Jedan mještanin mi priča da se omišljao, kad je pravio kuću da iskoristi kugle za gradnju, ali se ipak predomislio. Poznato je da su u ovom kraju brojni stećci ugrađeni u okolne magaze, pa me to navodi na pomisao da su i neke kugle doživjele sličnu sudbinu.

Vidim da je na jednoj obali potoka nedavno napravljeno nekoliko nadstrešnica sa klupama i stolovima za odmor, sa ljuljom, klackalicom i toboganom za djecu kao i još nekim objektima, što ukazuje na to da domaćini računaju sa dolaskom turista. Pažnju privlači i jedno drvo koje ima oblik trudne žene. Ne čuje se žubor potoka jer je zbog velike suše presušio, ali se kugle zato još bolje vide. Spazih prve dvije kako do pola vire iz dna potoka. Zatim polovica kugle. A onda ih vidim još nekoliko, pojedinačnih i u grupama. Prečnik im je približno od pola metra do metra.

Misteriozna kugla u Zavidovićima - fontana

Misteriozna kugla u Zavidovićima – fontana

Jasminka mi je pričala kako se tu kao djevojčica igrala i kako su određene kugle zvali po imenima koje su im smišljali. Jednu grupu kugli su zvali Okamenjeni svatovi, i znali čitavu legendu o tome kako su se svatovi tu okamenili. A jedan stari čovjek, sada osamdesetogodišnji Ramo Ikanović, joj je pričao kako je nastao potok. Ramo je davno, dok je bio mladić, u jednom vrlo kišovitom periodu, bio prisutan kad je došlo do nagle provale bujice tom dolinom kojom se sada pruža korito potoka. Njegovi volovi i zaprega su u trenu ostali na jednoj, a on na drugoj strani potoka. Prije toga voda se razlijevala padinom drugim pravcima, a od tada ide sadašnjim koritom. Sa tom bujicom su se kotrljale i neke kugle za koje se do tada nije znalo da postoje jer su bile pod zemljom.

Jedan mještanin mi priča da su kugle primijećene i u drugom potoku, pola kilometra udaljenom od ovoga. Sasvim se mogućim čini da kugli ima i van korita ispod zemlje, i za očekivati je da će se nekada nastaviti istraživanje. Do tada nam ostaje da samo puštamo svojoj mašti na volju i da zamišljamo po svom nahođenju kako su nastale ove misteriozne kamene okrugline? Već sada mi je žao što osjećam da, možda, nikada neću otkriti ovu meni tako zanimljivu tajnu.

Misteriozne kugle u Zavidovićima 1A moja prijateljica Jasminka Đelilović je kuglama našla mjesta i u svojoj pjesmi koju je objavla u knjizi Tratinčica na dlanu:

OGROMNE, OBLE I OKRUGLE

Grab u Mećevićima.
U potoku konačno
pred cijelim svijetom
objelodanjene
kamene kugle
u Zavidovićima.

Ljepotom svojom
oči nam kamene,
a o svom postanku
u dahu nam zaustavljaju
misao svaku.

Oble i okrugle a ogromne
kameno šute one.
U dubokoj hladovini
miruju.
O kamenu tajnu svoju
kameno čuvaju.

Kamene kugle u potoku
posjetioca nekako mehko
dočekuju.
Skoro majčinski toplo
primaju i smiruju.

Jasminka Đelilović

VAŽNA PORUKA ZA LOGIČARE

Vrijeme uvjeravanja prolazi. One koji ne shvaćaju što se događa, treba ignorirati i ne gubiti vrijeme na njih. Poštene, empatične i logične osobe se trebaju okupiti, bez obzira na osobna uvjerenja i svjetonazore. Osim raskrinkavanja, dolazi vrijeme djelovanja brojnim i legalnim sredstvima u gospodarstvu, zdravlju, autonomiji… U protivnom, sve će nas porobiti.

Pitate se što učiniti nakon čitanja ovog teksta? Jednostavno, šaljite i dijelite tekst poštenim, empatičnim i logičnim osobama. Informirajte bližnje o postojanju portala Logično. Priključite nam se na našem Telegram kanalu tako što ćete kliknuti na Vijesti.  Od danas možete komunicirati i pisati nam u Telegram grupi Zajednica. Budimo složni, mudri i jaki.

Svidio vam se članak i
pitate se što možete napraviti?
PODIJELITE ga s PRIJATELJIMA

Pretplati se
Obavijest
guest
Zaštitite svoje ime u komentarima... REGISTRACIJA
9 Komentara
najstariji
najnoviji najviše ocjenjeniji
Inline Feedbacks
View all comments
Alen
Gost
Alen
4 godine prije

S tim kuglama je Pape ucio igrati fudbal..Ne dirajte to..

Osoba C
Gost
Osoba C
4 godine prije
Reply to  Alen

I Izet Fazlinović kuglanje.

PanSlaven
Gost
PanSlaven
4 godine prije

Hvala za podsjetnik. Treba čestitati Osmanagiću koji je probudio svijest o tome.. Toga ima svugdje. Toga: i kamenih svatova (ZG, Bugarska.. i to je neka dublja legenda našeg jednog te istog naroda, ali sam zaboravio o čemu se točno radi:( Skoro pa svugdje ima i piramida (u Kini cca 200… Pročitaj više »

PanSlaven
Gost
PanSlaven
4 godine prije
Reply to  PanSlaven

te kugle (i piramide) su vjerojatno pratile (ili pojačavale) tokove energije (podzemne vode itd). Društvo degradira, kako volim kazati.. Zapitajmo se

Janez K.
Gost
Janez K.
4 godine prije
Reply to  PanSlaven

moje mišljenje: to su ostatci … odlutali ˝šrapneli˝ meteora, koji se je zabio u Zemaljsku koru. Magma se u letu ohladila i nastale su ˝kuglice˝ …. malo veće. Po istom principu kao kad baciš kamen u vodu a one kapljice leprše naokolo. bilo bi super analizom ugotoviti iz kojeg su… Pročitaj više »

Gustav
Gost
Gustav
4 godine prije

Ma ljudi što fantazirate, to je ostatak od izgradnje Keopsovih piramida koje je GP Bosna onomad povukla iz Egipta.

Alen
Gost
Alen
4 godine prije
Reply to  Gustav

I dala fk sarajevo da vjezbaju udarce glavom.. Povoljno..

Osoba C
Gost
Osoba C
4 godine prije
Reply to  Gustav

Kako ide ono? Mujo sinu napravio vikendicu u Egiptu. To tamo zovu Keopsova piramida.

Alen
Gost
Alen
4 godine prije
Reply to  Osoba C

Haha…dobar..

POVEZANE VIJESTI

Nije pronađen nijedan rezultat.

Izbornik