Misteriozne kugle u Zavidovićima

Kugle u Zavidovićima
9 komentara

O postojanju zagonetnih kamenih kugli sam čuo prije, ali ponovo sam se vratio tom pitanju tek prije nekoliko godina, kada je Semir Osmanagić, pišući o postojanju piramida u Visokom, spomenuo i postojanje neobičnih kugli i na našim prostorima, sa fotografijama nekih od njih sa precizno navedenim mjestima gdje su pronađene. Ponovo me zaintrigirala ova tema, nešto sam o tome pročitao i na tom se zaustavio.

Došla je nova školska godina, a to je vrijeme kada se svake godine u Zavidoivićima vidim sa Jasminkom Đelilović, nastavnicom i pjesnikinjom koja voli i slikati, onako, za svoju dušu. Znao sam da je aktivna u nekim građanskim udruženjima, ali ne i da je članica, udruženja Kamene kugle u Zavidovićima. Prilikom našeg susreta sam i to doznao, i niti je Jasminku bilo teško nagovoriti da govori o toj temi, niti je bilo teško mene nagovoriti da posjetim mjesto gdje je otkrivena prava gomila ovih okruglih grdosija. Kažu da rezultati nekih istraživanja upućuju na njihovu starost od preko 13.000 godina.  I tako sam saznao i vidio ovo što ću vam sad napisati.

Misteriozne kugle u Zavidovićima
Misteriozne kugle u Zavidovićima

Prije nego što je počela priča o kuglama, moja sugovornica mi je govorila o još nekim osobenostima svog zavičaja. Spominjala mi je neke pećine iz okoline Zavidovića, a za Lukinu pećinu je rekla da je posebno lijepa, da je krase brojni stalaktiti i stalagmiti, a da je jedan od njih u obliku majke s djetetom.

Zatim mi je pokazala jednu od kugli koja je premještena u centar grada da bi nad njom napravili fontanu i pokazivali je radoznalim ljudima kojima nije bilo zgodno otići na mjesto gdje ima mnogo takvih kugli, u potoku Grab u Mećevićima, mjestu tik uz Zavidoviće. Tu je i pano s kartom sa ucrtanim mjestima na kojima su do sada nađene kugle, a i fotografijama nekih detalja iz Lukine pećine gdje vidim da jedan stalaktit zaista veoma sliči majci koja drži dijete u naručju.

Na prilazu potoku u kom se nalaze brojne kugle u dvorištu jedne kuće vidim kuglu koju je domaćin postavio kao ukras. U drugom dvorištu čak dvije kugle. Zaključujem da je određen broj kugli, (ja sam u nepun sat vremena već vidio tri) pogotovu onih manjih, nestao u ko zna kojim sve pravcima. Jedan mještanin mi priča da se omišljao, kad je pravio kuću da iskoristi kugle za gradnju, ali se ipak predomislio. Poznato je da su u ovom kraju brojni stećci ugrađeni u okolne magaze, pa me to navodi na pomisao da su i neke kugle doživjele sličnu sudbinu.

Vidim da je na jednoj obali potoka nedavno napravljeno nekoliko nadstrešnica sa klupama i stolovima za odmor, sa ljuljom, klackalicom i toboganom za djecu kao i još nekim objektima, što ukazuje na to da domaćini računaju sa dolaskom turista. Pažnju privlači i jedno drvo koje ima oblik trudne žene. Ne čuje se žubor potoka jer je zbog velike suše presušio, ali se kugle zato još bolje vide. Spazih prve dvije kako do pola vire iz dna potoka. Zatim polovica kugle. A onda ih vidim još nekoliko, pojedinačnih i u grupama. Prečnik im je približno od pola metra do metra.

Misteriozna kugla u Zavidovićima - fontana
Misteriozna kugla u Zavidovićima – fontana

Jasminka mi je pričala kako se tu kao djevojčica igrala i kako su određene kugle zvali po imenima koje su im smišljali. Jednu grupu kugli su zvali Okamenjeni svatovi, i znali čitavu legendu o tome kako su se svatovi tu okamenili. A jedan stari čovjek, sada osamdesetogodišnji Ramo Ikanović, joj je pričao kako je nastao potok. Ramo je davno, dok je bio mladić, u jednom vrlo kišovitom periodu, bio prisutan kad je došlo do nagle provale bujice tom dolinom kojom se sada pruža korito potoka. Njegovi volovi i zaprega su u trenu ostali na jednoj, a on na drugoj strani potoka. Prije toga voda se razlijevala padinom drugim pravcima, a od tada ide sadašnjim koritom. Sa tom bujicom su se kotrljale i neke kugle za koje se do tada nije znalo da postoje jer su bile pod zemljom.

Jedan mještanin mi priča da su kugle primijećene i u drugom potoku, pola kilometra udaljenom od ovoga. Sasvim se mogućim čini da kugli ima i van korita ispod zemlje, i za očekivati je da će se nekada nastaviti istraživanje. Do tada nam ostaje da samo puštamo svojoj mašti na volju i da zamišljamo po svom nahođenju kako su nastale ove misteriozne kamene okrugline? Već sada mi je žao što osjećam da, možda, nikada neću otkriti ovu meni tako zanimljivu tajnu.

A moja prijateljica Jasminka Đelilović je kuglama našla mjesta i u svojoj pjesmi koju je objavla u knjizi Tratinčica na dlanu:

OGROMNE, OBLE I OKRUGLE

Grab u Mećevićima.
U potoku konačno
pred cijelim svijetom
objelodanjene
kamene kugle
u Zavidovićima.

Ljepotom svojom
oči nam kamene,
a o svom postanku
u dahu nam zaustavljaju
misao svaku.

Oble i okrugle a ogromne
kameno šute one.
U dubokoj hladovini
miruju.
O kamenu tajnu svoju
kameno čuvaju.

Kamene kugle u potoku
posjetioca nekako mehko
dočekuju.
Skoro majčinski toplo
primaju i smiruju.

Jasminka Đelilović

fbihkamene kuglemisteriozne kugleprirodne fenomenZavidovići
Pretplatiti se
Obavijesti o
9 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Alen
7 godine prije

S tim kuglama je Pape ucio igrati fudbal..Ne dirajte to..

PanSlaven
7 godine prije

Hvala za podsjetnik. Treba čestitati Osmanagiću koji je probudio svijest o tome.. Toga ima svugdje. Toga: i kamenih svatova (ZG, Bugarska.. i to je neka dublja legenda našeg jednog te istog naroda, ali sam zaboravio o čemu se točno radi:(

Skoro pa svugdje ima i piramida (u Kini cca 200 , i širom svijeta, puno ih je Semir ‘obradio’ i na tome mu čestitam jer ne uzdiže samo svoje). Skoro pa svugdje ima i kamenih kugli, prije par godina nadomak ZG su kopali za plin.. i radnici odnijeli kugle kući…
Skoro svugdje kod nas je bilo i stećaka (antičkih do srednjevjekovnih), ali se razvalilo.. to zidarsko korištenje artefakata je posebno bilo poticano od austrijske uprave u vojnoj krajini.

I dan-danas se ti spomenici ne štite, dapače službena nauka se sprda… jako malo znamo o svojoj povijesti..

Gustav
7 godine prije

Ma ljudi što fantazirate, to je ostatak od izgradnje Keopsovih piramida koje je GP Bosna onomad povukla iz Egipta.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI