Američki veleposlanik Murphy upozorava “bosansku stoku sitnog zuba”: “Dodjela koncesija za aerodrome se ne smije odgađati”

Michael Murphy
146 komentara

U nevjerojatnom potezu koji će sigurno ući u anale diplomatske suptilnosti, američki veleposlanik u BiH, Michael Murphy, uputio je pismo premijeru Federacije BiH Nerminu Nikšiću i njegovim zamjenicima Vojinu Mijatoviću i Toniju Kraljeviću. Jer, tko bolje razumije kompleksnost bosansko-hercegovačke politike i ekonomije od stranca koji je tu samo privremeno, ali su im utjecaji dugotrajni i pogubni?

U svom pismu, Murphy je izjavio: “Pozdravljamo nedavne pozitivne poteze zakonodavnih i izvršnih organa Federacije BiH. Posebno želimo pohvaliti usvajanje tri važna energetska zakona. Ovi potezi pokazuju vašu predanost evropskom putu BiH i posvećenost provedbi reformi koje će biti od koristi građanima.” Ah, kako smo samo zahvalni na ovim riječima koje zvuče kao da dolaze iz udžbenika za Osnove Diplomacije 101.

Ali, naravno, veleposlanik nije mogao odoljeti da ne uputi i “dragocjene” savjete. “Želimo vam skrenuti pažnju na jedno hitno pitanje od izuzetne važnosti za financijsku stabilnost i ugled BiH,” kaže Murphy, kao da je on osobno zadužen za financijsku politiku Federacije.

“Stavljanje na te liste perača novca povlači za sobom političke, ekonomske i finansijske posljedice po državu,” upozorava veleposlanik. “Ključni korak u pravcu ispunjenja međunarodnih uslova jeste usvajanje novog Zakona o sprečavanju pranja novca i finansiranja terorizma,” dodaje on, kao da je to nešto što nikome u BiH nije palo na pamet.

Murphy je bio toliko ljubazan da nam objasni i druge “prioritete” u radu Vlade Federacije BiH. “Očekujemo da Vlada FBiH bez odlaganja osigura privremene i stalne prostorije za specijalizovane odjele protiv korupcije,” kaže on, kao da je to nešto što se može riješiti preko noći.

I kao šlag na tortu, veleposlanik se osvrnuo i na dodjelu koncesija za aerodrome. “Konkretno, koncesije za rad aerodroma se ne mogu dalje racionalno odgađati,” zaključuje Murphy, kao da je to pitanje od životne važnosti za SAD.

Što je sljedeće? Privatizacija BH Telekoma, Elektro privrede ili pak svega? Nisu Ameri džaba ulagali u televizije, nevladnine organizacije i političare. Takozvanim lijevim progresivcima trebalo je samo tri mjeseca da krenu skidati gaće.

Sve u svemu, ova upozorenjha su  savršen primjer kako se strane sile vole miješati u unutarnje stvari suverenih država, obučene u mantil “dobronamjernih savjeta”. Bravo, Veleposlanče Murphy, bravo! Vaša “pomoć” je zaista neprocjenjiva.

fbihMichael MurphyUpozorenje
Pretplatiti se
Obavijesti o
146 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
vanja
7 mjeseci prije

A šta je tu čudno,zapad otvoreno smatra Bosnu kolonijom,stranci su tamo vlast i logično da hoće da imaju u rukama sve što je profitabilno.Znam ljude uz Sarajeva koji podržavaju tu kolonijalnu vlast jer misle da su domoroci nesposobni da upravljaju sobom.Slično je i u Srbiji.

Novi kolač
7 mjeseci prije

Po ovome ispade da je Milan Dodik,vas mezimac,njihov odavno,jer je RS sve to davno rasprodao,ne samo rasprodao,vec i potrosio pare.
A ovi Bosnjaci svoje nece da prodaju,eto kakvi su.
Zapamtite sad dobro,nikad se to nece prodati.
BH telecom,Elektroprivreda i Rudnici FBiH,Zeljeznice,Vodoprivreda,i ostala javna preduzeca.
Nismo mi sa kruske pali,dok imamo to,bice i nas,da smo htjeli to prodati prodali bi odavno,jer ti pritisci nisu od jucer.

Nego iz BiH samo negativne vijesti,dajte nesto pozitivno.
Evo npr napravite pricu o Bingo Tuzla doo.,trgovacko drustvo koje mete pred sobom Konzume i Mercatore,svaki dan zatvori po jedan.
Maksimalno gura domace proizvodjace,npr. domaci proizvodjaci ne placaju police i pozicije u Bingu,dok svi ostali placaju.

Mozete napisati i da taj Bingo kupuje obveznice RS-a kojim Milan taj zaduzuje taj entitet.
Opa,nije valjda da cemo kupiti RS?

Max
7 mjeseci prije

Upozorenje,kolonijalnog,birokrata,pokorenim,narodima,,

držnedaj
7 mjeseci prije

“Država Jugoslavija stajala je na putu američkom strateškom planu” Agent CIA-e Robert Baer o strategijama CIA-e tijekom jugoslavenskog rata Robert Baer radio je za američku tajnu službu CIA 20 godina i radio je za njih u zemljama poput Libanona, Iraka, Tadžikistana, Maroka i bivše Jugoslavije. Godine 1997. napustio je tajnu službu i od tada je u knjigama i kao autor u novinama izvještavao o američkoj vanjskoj politici, špijunaži i radu tajnih službi, na koje je gledao sve kritičnije. Opisao je pad CIA-e, što je vidio kao pogrešan odnos prema Saudijskoj Arabiji i Iranu. Knjiga “Tajne Bijele kuće”, koja bi uskoro trebala biti objavljena, bavi se interesima koje su Sjedinjene Države zastupale u bivšoj Jugoslaviji sve do rata na Kosovu. U svojoj novoj knjizi “Tajne Bijele kuće” optužujete CIA-u za masovnu potporu raspadu Jugoslavije 1990-ih. Koji je bio strateški cilj američke tajne službe da ubrza ovaj državni kolaps, koji je doveo… Čitaj više »

držnedaj
7 mjeseci prije

2 dio: “Robert Baer: Svaki agent ima sumnje. Ali rad za jednu od vodećih svjetskih obavještajnih agencija nije dobro mjesto za moralno razmišljanje. No, što smo više učili o povijesti Jugoslavije, to su sumnje bile veće. Konkretno, činjenica da je samo Srbija prikazana kao najveći ratni zločinac, kako u povijesnom kontekstu, tako iu tadašnjem aktualnom ratu, nikada nije odgovarala stvarnosti. “Podmazali smo političare i generale, publiciste i policajce” Kakvu je ulogu igrao novac u tim operacijama? Robert Baer: Ključna uloga. Podmazali smo političare i generale, publiciste i policajce. Koji? Robert Baer: Vodeći političari tadašnjih republika, na primjer. Razgovarajmo o situaciji na Kosovu. Pretpostavljate li da će odcjepljenjem Kosova od Srbije završiti proces raspada Jugoslavije? Robert Baer: To ovisi o tome kako će se razvijati unutarnja politička situacija na Kosovu. Proces dezintegracije o kojem ste govorili, u klasičnom smislu, svakako je završen. No, ne bi me iznenadilo da Albanci uskoro potraže… Čitaj više »

Aboridžin Joe
7 mjeseci prije

Javna je tajna da je BH telecom i Elektroprivreda, SDAovska utvrda i vreća bez dna koja im služi da izvlače pare i finansiranje stranku. Kupovina glasova itd.
Što se prije to promjeni bolje za građane FBiH.
Šta mislite ko se finansira od Eroneta i EPHZHB?

Faboo
7 mjeseci prije

Kaže pisac;’kako se strane sile vole miješati u unutarnje stvari suverenih država, ‘! Dragi moj pišće, koje suverene države? Koja to država u europi ima svoje nebo? Nad našim glavama letaju Gejtsi, soroši i drugi jahaći apokalipse! Posipaju nas ko Mengele u konc logorima i gledaju nas ko veliki brat i smiju se kako ćemo izgledati i kako sw snaći od njihovih prapravaka! Ali su se zajebali! Ne znaju oni nad kome rade pokuse! Ovo su plemena koja nemogu istrijebiti čak ni kad se između sebe koljemo! Ameri nam u dejtonu napraviše državu ko što prave prospeeitetnu ukrajinu( bez ljudi) i još se kite odličjima ko zaslužni! Tu američku bagru treba protrati ko proljev iz stomaka! Da nas istim ne polijevaju! A mi ko retardirani ,čekamo da nam armerikanci skroje državu! Oni ne mogu ni svoju održati kamo li nekim strancima napraviti dobro! Mislim da kad bi i pobijedili u… Čitaj više »

Darko
7 mjeseci prije

Previše je američkih svinja dogmizalo na europski kontinent..

Hogar
7 mjeseci prije

Kabala gamad

7 mjeseci prije

Nemaju oni više uticaja ni na predsjednika mjesne zajednice , samo ono , što sam vam pričao , šizofrenija , pa ne razumiju stvarnost u kojoj žive već laprdaju po starom…
Ko ih hebe ,..

7 mjeseci prije

Idemo u BRICS , hebeš usa , eu 👍👍👍

Biti-ili-ne-biti
7 mjeseci prije

Na slici se jasno vidi da i ovaj tip ima sitne zube, kao “stoka sitnog zuba”.

Valter
7 mjeseci prije

“novog Zakona o sprečavanju pranja novca i finansiranja terorizma”
Ovo su standardne floskule anglo-židovskih demona.
Fasada za krijumčarenje agende. Kao što “govor mržnje” krijumčari verbalni delikt, tako i ova točka krijumčari agendu za nadgledanje svih novčanih puteva, kao podloga za unificirani globalni ledger (CBDC).
IMF, BIS i SWIFT su već izradili projekt za tu implementaciju.

Odisea
7 mjeseci prije

Ameri radili na dezintegraciji mnogi zemalja,pa i Yuge.
Sada je na njima red da se dezintegrišu.
Opet će indijanci vladati svojom zemljom,nakon međusobnog pokolja kauboja

tedi
7 mjeseci prije

O nista novo na Balkanu i EU. Naredjenje izvrsenje, tako se to radi kada zapadi hegemoni,sto milom, sto silom osvoke neku drzavu. Njprije je usitne,pa izdrobe i na vlast dovedu svoje placenike ,koji rade za njihov interes,satro izbori i demokracija.
Toliko je to providno da je degutantno, koji su to reketasi i mafijasi.

goran
7 mjeseci prije

zato dodik ne jebe dva devet nikog iz sarajeva i za njihove kvazi zakone.
bit če rata još jednog u bosni u to budite sigurni

NALET
7 mjeseci prije

Eddin Murphy?
Razguli bolan!

Ludi Zoka
7 mjeseci prije

Onaj tko ne vidi u Murphyevom licu dušebrižnika, emotivca punog empatije, pravednika, suosječajnu osobu koja vodi istu takvu politiku, velikodušnost, poštenje, radišnost, skromnost, bezgraničnu ljubav prema ljudima sa ovih prostora taj mora da dobro vidi.

Sv.Alemka
7 mjeseci prije

Jučer je počeo novi maskenbal u NY i Californiji…znači kod nas za 2-3 tjedna…

FATIH
7 mjeseci prije

A PA JENKI NAPUSI SE …CA BOSANSKOG!

Lucija, prva
7 mjeseci prije

Krajem siječnja ili početkom veljače: “Madjarski ministar vanjskih poslova supirao americkog Ambasadora Davida Pressmana ( oko Bidena su svi Hazari na vlasti ). Ovaj drvio o proruskoj politici u Madjarskoj, a covjek poludio, veli da se nece veselo provesti ako se bude MIJESAO U UNUTARNJU POLITIKU njegove zemlje. – “Ako želi iskoristiti svoj boravak u Mađarskoj kako bi kvalificirao aktivnosti vlade koju je izabrao mađarski narod s prilično jasnom većinom… tada će imati vrlo teško razdoblje”, dodao je.” – Szijjarto je istaknuo kako Mađarska, kada primi strane veleposlanike, očekuje da se PONAŠAJU NA ODGOVARAJUĆI NAČIN i rade na unaprjeđenju bilateralnih odnosa. “Pozdravljamo ne-guvernere i ne-regente”, izjavio je, naglašavajući kako je razdoblje stranih izaslanika koji Mađarima govore kako da žive u vlastitoj zemlji “završeno”. – Kakav Car. Ovaj je supirao i Sorosa i Ursulu von der Layen, sto su mu podmecali sexualni odgoj u vrticu i u skoli djeci, da im… Čitaj više »

Hogar
7 mjeseci prije

Poslat ga kuci da kaki.

Dervo
7 mjeseci prije

Najbolje je to opisao Crnadak, izjavivsi: da ste od trojke (ovih agendasa iz Sarajeva) trazili da rade sklekove, oni bi radili sklekove.

NALET
7 mjeseci prije

1984 Europska unija je optužena da je uzela stranicu iz knjige Georgea Orwella 1984. sa svojim planom za stvaranje “ministarstva istine” kako bi se obračunala s onim što smatra internetskim “dezinformacijama”. Orwellovsko “ministarstvo istine” osigurat će da pogrešne misli postanu nedopuštene ili zabranjene. Kako javlja Mail Online, rumunjski zastupnik i član Europskog parlamenta Cristian Terhes ustvrdio je da Zakon o digitalnim uslugama EU-u daje dovoljno ovlasti da odlučuje o tome koji je sadržaj istinit, a koji lažan kada se pojavi na web stranicama. „Europska komisija uzela je stranicu iz Orwellove Tisuću devetsto osamdeset četvrte i zahtijeva od država članica EU-a da uspostave ministarstva istine pod pokroviteljstvom vlade kako bi se osiguralo da pogrešne misli i zabranjene riječi ne budu dopuštene u digitalnom prostoru. Sigurno da je u demokratskom društvu javnost ta koja čuje ili ima pristup svim argumentima, ta koja odlučuje o istinitosti ili privlačnosti pojedinih činjenica, ideja ili stranaka.… Čitaj više »

Roccos
7 mjeseci prije

Nešto slično sam i ja na ovom portalu pisao,odnosno tako nekako bi BiH bez većih problema funkcionirala,a to je bilo i predviđeno tzv. Lisabonskim sporazumom.Tako funkcionira Švicarska i Belgija,ali mora postojati čvrst koncenzus da se dogovoreno i potpisano uređenje poštuje do zadnjeg slova.Nevolja je što tvorci ove dejtonske BiH imaju svoje ideje i planove,odnosno gledaju na BiH kao svoj kolonijalni plijen,a da bi tako ostalo mora se stalno podgrijavati tenzije,podosta prekopirano od austrougarske uprave.

Lucija, prva
7 mjeseci prije

Je li Hrvatska funkcionalna država?

Uzeti u obzir pokazatelje kao što su bila dva potresa.

Niti jedna država trenutno na Balkanu nema garanciju opstanka.

A naročito ne u sadašnjim granicama.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI