Cruise AV, automobil bez upravljača uskoro na cestama?

Cruise AV- GM

Na sajmu CES 2018, koji je održan u Las Vegasu početkom 2018., proizvođač automobila General Motors predstavio je autonomni automobil razine 5.

U domenu autonomnih automobila, različite razine odgovaraju sposobnostima ugrađenog računala. Tesla Model S ima razinu autonomije između 3 i 4, što predstavlja vrlo naprednu tehnologiju autonomne vožnje. Autonomni automobili razine 4, trebali bi biti dostupni 2018. godine, uključujući i Audi A8. No, proizvođači ciljaju razinu autonomije 5. Radi se o razini gdje vozač više nije potreban.

Američki proizvođač General Motors predstavio je Cruise AV koji je jednostavno autonomni automobil razine 5. Radi se o 100% električnoj četvrtoj generaciji Chevrolet Bolta, koji je prešao u ruke tima Cruise Automation, tvrtke specijalizirane za automatizaciju i u koju je General Motors uložio 600 milijuna dolara.

Cruise AV prati trend autonomnih automobila s jednom interesantnom karakteristikom: nema volana. Vozačevo sjedalo se ne razlikuje od sjedala putnika. Automobilom upravlja računalo, umjetna inteligencija i mnoštva senzora. Već su predstavljeni koncepti automobila bez volana, no Cruise AV je prvi automobil, spreman za masovnu proizvodnju kojeg krasi autonomna vožnja.

Vozila bez šofera na američkim cestama 2019. godine?

Cruise AV, nije koncept. To je stvarni automobil kojeg General Motors želi vidjeti na američkim cestama u 2019. godini u sklopu usluge autonomnih taksija. Prije nego to ostvari, potrebno je uvjeriti vlasti Sjedinjenih Država tj. zakonodavca.

General Motors je stoga zatražio posebnu dozvolu za vožnju svojih automobile, nadajući se da će uvjeriti vlasti da njegov automobile ispunjava sve sigurnosne standarde, čak i ako nema papučicu za kočenje i upravljač. Doista se radi o pravom izazovu, jer do sada niti jedan proizvođač automobila nije tražio sličnu autorizaciju.

U Europi, primjerice, autonomni automobili razine 5 su za sada zabranjeni na cestama. Zakoni nalaže da svako vozilo na europskim cestama mora imati upravljač i papučicu za kočenje, kako bi vozač u svakom trenutku mogao preuzeti kontrolu nad vozilom.

najnoviji najstariji najviše ocjenjeniji
Obavijest
mars
Gost
mars

Svojevoljno kupiti i sjesti u jedan takav automobil u kojem ti život zavisi od funkcionisanja neživog kristala zvanog Silicij i u kojem nemaš apsolutno nikakvu mogućnost korekcije i preuzimanja nadzora i kontrole u slučaju otkazivanja silne elektronike, ravno je debilizmu. Kada je to toliko dobro i sigurno, po istoj logici trebalo bi iz aviona izbaciti pilote, a konačno aktiviranje “crvenih dugmića” u Vašingtonu i Moskvi totalno prepustiti Siliciju i čovjeku izbiti iz ruku mogućnost nadzora, kontrole i konačne odluke. Još jednom, čisti debilizam.

Đuro
Gost
Đuro

Iz aviona su piloti odavno izbačeni!
U bliskoj budućnosti će bit potpuno izbačeni-prvo u vojne a zatim u civilne svrhe.
Za automobile ćemo još čekat,za brodove i avione sve manje.

mars
Gost
mars

@ Đuro – ne, iz aviona nisu izbačeni. Tačno je da su avioni toliko automatizovani i kompjuterizovani da piloti većinu leta provode gotovo “besposleni”, ali su ipak tu kao faktor koji ima mogućnost preuzimanja kontrole u slučaju otkazivanja “mozga” aviona.

El Rey
Gost
El Rey

Ovak te lakše koknu kad postaneš nepoćudan. I još više ovcoiziraju.

mars
Gost
mars

Ili zamislite neki sajam sa sljedećim tehnološkim inovacijama : “tužni ste ili veseli ili zaljubljeni? Bez brige tu je stroj koji će umjesto vas praktično ispoljiti vaše emocije – plakat će, smijati se i “muvat” će osobu koja vam se sviđa, a kad je “smuva” i “one stvari” će odraditi kao da to sami radite! Zašto da vi nepotrebno trošite energiju na takve gluposti! ili ste možda gladni? Ma nema problema – predstavljamo vam mašinu koja će težak fizički rad poput podizanja kašike, njenog prinošenja ustima, žvakanja, gutanja i varenja odraditi za vas. Čak će se i posra*i umjesto vas!… Pročitaj više »

bbbb
Gost
bbbb

Cilj je brak mozga zemljana sa binarnom tehnosferom i onda tijelo više neće biti potrebno.

dron
Gost
dron

umjetna inteligencija je jos uvijek potpuno nesposobna da zamijeni ljudski mozak u haoticnom prometu jedino mjesto gdje bi mogla se upotrijebiti su autoputevi ali se postavlja pitanje odgovornosti tko ce ici u zatvor kad ti pametni auti pocnu ubijati ljude osim toga predlazem da se takvi auti isprobaju na svim politicarima svijeta da se oni voze i odgovaraju za nesrece tih automobila kao pokusni kunici jedno pet godina pa ako to funkcionira neka ih onda uvedu

shumadinac
Gost
shumadinac

Za mene je i automatski menjač nepraktičan. Sa manuelnim menjačem imam bar 10% manju potrošnju (prebacuje u nižu brzinu na višem broju obrtaja nego što je neophodno). Čak ni obrtomer nije dovoljno dobar ako je zvučna izolacija takva da rad motora ne čujete – obrtomer gledate povremeno a motor slušate neprestano makar i podsvesno. A kada vam je neophodno da motor “zaurla” da bi vas izvukao iz nezgodne situacije gde su delići sekunde dragoceni automatik podbacuje. – Zamislite situaciju kada se vozite sporednim gradskim ulicama i vidite decu kako se jure i guraju. Uvek ćete usporiti jer niste sigurni da… Pročitaj više »

mars
Gost
mars

@ shumadinac – problem djece koje se jure i guraju kraj ceste je već napola riješen, a kada i ako ovi automobili budu u masovnoj upotrebi, taj problem više neće ni postojati – naime dječija igra i guranje vani, za tadašnju djecu će biti nešto što su radili njihovi očevi i majke, ili čak dede i babe, oni će to raditi virtualno, tako da ti taj argument baš i “ne pije vode” – mislili su oni i na to. Šalu na stranu, nadam se samo da će ljudi kao potencijalni potrošači i kupci takvog vozila razmišljati kao i ja u… Pročitaj više »

nonwo
Gost
nonwo

“čak i ako nema papučicu za kočenje i upravljač.”
Idealan automobil za one čijim životima se upravlja izvana..Oni također nemaju utjecaja na tok svojega života i žive ga bez gasa,kočnice i upravljača..

Piretis
Gost
Piretis

Kao i obično riječ je o novcu. Za Cruise AV još nema cijene ali ima npr. za Teslu Model S koja starta sa 70 000$. E, to je gornja granica za Audi A7 ili BMW 5 series. Dakle možemo očekivati da ekscentrični milioneri polude za takvim autima a mi ostali bit ćemo zadovoljni sa manualnim komandama (daj bog da rade).

Imam
Gost
Imam

Kako je lepo biti bajker

neznanac
Gost
neznanac

Ne kažem da li će ovo zaživjeti, u kolikoj mjeri će zaživjeti ali da nije ono za što se reklamira mogu odmah reći. A što to nije? Nije sigurnije… Ne samo iz razloga što ne radi ( i upitno je kada će) u mnogim uvjetim( velika hladnoća, jača kiša, poledica, ne znamo kako se ponaša pri udarima vjetra, što u slučaju sijevanja, zračenja…) u svim uvjetima već je jako upitna glavna karateristika kojom se reklamira…A to je sigurnost. Odakle pravo ovim proizvođačima da reklamiraju ovaj proizvod kao sigurniji? Čime su to dokazali Pritom ne mislim samo na kvarljivost uređaja, senzora,… Pročitaj više »

Korisnik_postoji
Gost
Korisnik_postoji

Ovo je pravo značenje riječi “automobil”.
Idealno rješenje za gradski promet, pod uvjetom da su svi automobili takvi. Kada svi međusobno komuniciraju i izbaci se “svojeglavi” vozač odjednom gradske prometnice postaju protočne i dovoljne za puno veću količinu vozila nego danas. Sigurnost (pod uvjetom da je elektronika pouzdana) se povećava na najvišu razinu.
Zamislite gradski promet bez gužvi, prometnih nezgoda, bijesnih vozača…Kad izleti pješak istovremeno koči cijela kolona, usporava i ubrzava ovisno o prometu 500-600 metara ispred sebe.

Naravno, postoje i nedostaci koje ste već naveli.

POVEZANE VIJESTI

Izbornik