Tesla doslovno “prži” novac ulagača, a ne daje profit

Tesla fabrika
65 komentara

Tesla troši ogroman iznos sredstava ulagača i još uvijek ne donosi dobit. Prema Bloombergovim procjenama, tvrtka Elona Maska “sprži” oko 8 000 dolara u minuti. Gotovo pola milijuna dolara na sat. Za koliko će trenutni posuđeni resursi nestati, a što je najvažnije – kada će strpljenju investitora doći kraj?

Od početka ove godine su gubici tvrtke 4,7 milijardi dolara, a taj iznos bi se do kraja godine mogao popeti na 10,6 milijardi dolara, unatoč činjenici da je tvrtka je procijenjena na oko 60 milijardi dolara.

Treba napomenuti da neki od stručnjaka smatraju da će se tvrtka, ako novac bude nastavila trošiti tako vrtoglavom brzinom, morati odustati od svog najvažnijeg Modela 3, za kojeg se smatra da će napokon donositi profit. No, čini se da investitori nisu tako optimistični.

Nedostatak napretka u razvoju Modela 3 ne potiče povjerenje u onih koji financiraju tvrtku i projekt. Do danas Tesla troši oko milijardu dolara svakog tromjesečja, uglavnom za opremanje tvornice električnog automobila Modela 3 i razmišlja o kupnji tvornice u Kini.

Nissan Leaf Tesla Mode lS
FOTO: Nissan Leaf i Tesla, Model S

Početkom kolovoza je vlasnik Tesle uvjeravao ulagače da će tvrtka u trećem tromjesečju izdati 1 500 novih Modela 3, a do kraja godine povećati proizvodnju na 5 000 jedinica. 2018. se tjedno planiralo proizvoditi 10 tisuća električnih vozila ovog modela.

Prema rezultatima, čini su da je od 26 150 proizvedenih Tesla automobila većina modela Model S i X modela, a od Modela 3 je proizvedeno samo 260 komada. Gotovo 7 puta manje od planiranog pokazatelja.

Osim toga, pokazalo se da su mali broj Modela 3 zaposlenici tvrtke Tesla napravili gotovo ručno i na stranim automatiziranim proizvodnim linijama, a kada se to saznalo, cijene dionica tvrtke su pale za 4%.

Tesla će tražiti značajna ulaganja, pa zato Elon Mask gotovo prisiljava kupce na kupnju automobila na pretplatu. Dakle, kupci koji žele postati vlasnici novog modela Tesla Roadster će uplatiti početnu uplatu od 250 tisuća dolara, unatoč činjenici da će se automobil pojaviti na tržištu najmanje dvije godine kasnije. Za narudžbu je dostupno ukupno 1 000 automobila, a to je samo 250 milijuna dolara. Tvrtka također nudi ovaj model narudžbe za novi električni kamion, iako će proizvodnja početi tek 2019. godine.

Tesla Model S
FOTO: Tesla, Model S

Bob Lutz, bivši potpredsjednik General Motorsa, je u intervjuu za CNBC televiziju rekao da Tesla vjerojatno neće preživjeti do 2019.

Također istaknuo da je tvrtka nema “tajni napitak” i koristi iste litijske baterije kao i drugi proizvođači.

Prezentacija električnog kamiona Semi i novog sportskog modela Roadster je samo pokušaj da se privuku dodatna ulaganja, tvrdi bivši potpredsjednik General Motorsa. Činjenica je da tvrtka vrlo brzo troši novac i to je jedan od razloga zašto neće doživjeti 2019.

Postoje i drugi razlozi, kao što su kašnjenje u proizvodnji Modela 3, usporavanje prodaje Modela S i Modela X.

Tesla Model S enterijer
FOTO: Unutrašnjost Teslinog Modela S

Ulagači su u očekivanju izlaska na tržište Modela 3 povećali cijene dionica Tesle za više od 50%. Zbog toga je tržišna vrijednost proizvođača električnih vozila nadmašila kapitalizaciju tvrtke General Motors, iako tvrtka Tesla nikada nije pokazala godišnju dobit, a godišnje proizvede više od 84 000 automobila.

Bob Lutz je poznat po svojoj kritici Tesle i uspoređivao je ulagače u tvrtku s pripadnicima vjerskog kulta, rekavši da Elon Mask obećava ulagačima fantastičnu budućnost i utopiju profitabilnosti.

Osim toga, u svojim je govorima Lutz više puta naveo Henrya Forda kao primjer, koji se obogatio na prvom modelu automobila. Prema Lutzu, uspjeh Forda je posljedica rada i željeza, a ne zraka, poput Elona Maska.

bloombergElon MaskGeneral MotorsModel SModel XSemi kamionteslaTesla model Roadster
Pretplatiti se
Obavijesti o
65 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Pivan
6 godine prije

Ima netocnih podataka u tekstu.
Rezervacija (pocetna uplata) za model 3 je 1000, a ne 250000 dolara. Ukupna cijena vozila u SAD je 35000-70000 dolara.
Opcenito se cini kao da je tekst od strane investitora koji “shortaju” dionice.
Cinjenica je da Tesla prije 10 g nije nista ni proizvodila, a sad proizvodi najbolje automobile na trzistu (ocjenjena od strane korisnika 98% (najvise u povijesti- consumer report)).
Vec godinama prognoziraju propast, a ovi se sve vise sire, i trn su u oku mnogima, ukljucujuci naftni lobi. Mislim da to nesto znaci.
Cak i da propadnu, vec su enormnu stvar napravili pokazavsi svima da se moze napraviti lijep i brz elektricni auto…

Vlado Banja Luka
6 godine prije

Elon Mask je teska prevara i jos jedan lutak Novog svjetskog poretka. Ovo sto pise u tekstu je 100% istina i Tesla motors su samo jedan veliki balon od sapunice. Nedavno je jedan njemacki ministar (mislim da mu je resor zastita sredine) ispljuvao svoj sluzbeni Teslin auto rekavsi da s njim nije mogao stici nigdje jer mu je radijus kretanja 400 km, al pod idealnim uslovima. Cim je vani bili hladno, auto je mogao preci svega 150 km sa jednim punjenjem. Ono sto meni licno smeta je Maskova kompanija SpaceX. Kakva je tek to farsa i laz! Gori su od lazova iz NASA. Kao, letice za 2-3 godine na Mars, ha ha. Pa niko nikad do sada nije stigao dalje od niske zemljine orbite. NASA-in holivudski film “Apolo misija i let na Mjesec 1969.” ne racunam. Kad smo vec kod tzv Apolo misije, imam prijedlog za Elona Maska: zasto u… Čitaj više »

tuf
6 godine prije

Meni je vec duze vremena bila sumnjiva cijela medijska pompa oko Elona Muska, jer su novinari doslovno prenosili kada bi ovaj prdnuo na zahodu. To je obicno pokazatelj umjetnog napumpavanja vrijednosti, prije svega putem korumpiranih medija te milijunima ulozenima u PR kompanije koje onda distribuiraju propagandu na sve adrese – novine, portale, socijalne mreze, blogere, itd. Sve u cilju povecanja broja investitora i umjetnog stvaranja vrijednosti firme. Ali taj umjetni americki balon se vise nego jednom ispuhao, pa bude i ovaj.

Buby
6 godine prije

pranje love niš drugo, bilo bi drukčije da investira svoju lovu

Petar
6 godine prije

Dugo pratim Teslu te znam da grijese koji misle da oni nece preziviti!!!!

ZЪVЪNIMIRЪ
6 godine prije

da tesla zna da se njegovo ime prodaje uz istosmjernu struju spržio bi ih…

karantanac
6 godine prije

Imamblagi osećajda je sveprisutni naftni lobi tako jak već dugo predstavlja kočnicu u tehnološkom napretku. Nije ni čudo jer se radi o ogromnoj lovi. To prosto zrači i u ovom tekstu.

Ante
6 godine prije

Što se čudite tako se stvara kompanija na zapadu, uz veliku pompu ulagači ulažu kupci kupuju zarade nema. Na kraju ako uspije super, ako ne eto opet velike pompe. Gledam po internetu tog Elona Maska uspoređuju sa nekim božanstvom u najmanju ruku piše se o njemu kao o nekom spasitelju. Tip je iskoristio takve pojedince da ulažu u njega i da ga uzdižu u nebesa što i nije tako loše jer te ljude koji vole uzdizati nekoga treba malo opljačkati.

Alerik
6 godine prije

Elon Musk je najavljivao i da će 2022 g slati ljude na Mars (onako izletnički valjda) sa svojom Velikom fucking raketom.
Nije prvi koji je to najavljivao. Prije njega je to učinila i tvrtka Rocketship Tours (skoro kao Kornati tours,hehe). Ljudi odlučili organizirati izlete u svemir. A onda je Generali osguranje organizirao nagradnu igru s prvom nagradom – putovanje u svemir. Dobila ju je riječanka Iva Butorac. Bilo je o tomu vijesti po portalima kad su se trebali reklamirati Generali i Rocketship Tours. Ali nema nikakvog izviješća o putu u svemir. Nije ga ni bilo. Kao što nije bilo dosad ni jednog slijetanja na Mjesec. Put u svemir – to su mokri snovi ateista. Neće ga biti još 1000 godina. A ni tad.

Koča Popović
6 godine prije

Sabotaze ili ne, elektricni auto je superioran svojim motorom, ali visestruko inferioran pogonskim gorivom. Sadasnja baterijska tehnologija je nepremostiva prepreka u razvoju elektricnog auta.

Piretis
6 godine prije

Amerika već više od dvadeset godina nije u stanju napraviti konkurentni automobil (na benzinski pogon, a o malim diesel motorima mogu samo sanjati). I sad baš ti amerikanci prave proboj u segmentu gdje i nijemci i japanci lome zube. Ma hajde. Moje skromno mišljenje da ćemo prije nego su i zaživjeli vidjeti leđa el. vozilima. Normalno da će uvijek biti bogatih i razmaženih eksentrika koji će spremno platiti velik novac za nešto što nema svako, dok ćemo se mi ostali uredno i dalje voziti na nekoj od inačica otto motora.

koks
6 godine prije

Evo da vam koks podijeli svoje iskustvo, 200 kn plina – 550 km! Auto me kostao nista, minja san novije malo gradsko auto za par god starije putno sa vec ugradenin plinon…. perverzija! Elektricni auto, kao sta je kolega Piretis rekao, nije ni blizu realizacije, tako da se najvise isplati u otto tociti plinaru!

Majk Majers
6 godine prije

Ovo sa el. pogonom bi moglo bit kratkog daha, kao svojevremeno CD, koji nikad i nije triba ugledat svitlost dana….da nije utrke za profitom!

Guest
6 godine prije

s bacteria se preface na Hydrogen Fuel Cells

Piretis
6 godine prije

@Alerik- Nije Podravka kupila Teslu zbog prestiža nego kao dio terapije u liječenju kompleksa tadašnjeg predsjednika uprave. Taj auto nije nikada ničemu služio osim da bude parkiran uz Podravkine izložbene ili prezentacijske štandove, da mu se posjetioci dive i da pomalo smeta pri kretanju. Ah da, i da se crveni umjesto onih koji bi to trebali ali im se neda. “Crvena jurilica” uglavnom je služila (i služi) za loko vožnju, a na ozbiljna i duža putovanja i dalje se odlazilo automobilima premium klase ( na diesel, naravno).

Netko
6 godine prije
Pivan
6 godine prije

…vidim da je i ovdje vecina za dizel/bezin, a sve ostalo je prevara, zavjera, interesi kratkog vijeka…To je tako u vecini svijeta. Jedino su valjda Norvezani (gdje je vec sad preko 50% novoregistriranih auta elektricno) kreteni koji zive u zabludi, a mi balkanci pametni, po obicaju…

nikud nikam
6 godine prije

Trenutno Toyota drži preko 30% svjetske prodaje e-automobila. Nedavno je oboren rekord preko 1000km na jedno punjenje baterije. Ova igra sa Teslom može završiti loše za investitore što i jeste klasična burzovna situacija iz koje će se izroditi revolucija. Primjer dot com bubble gdje su prvi investitori popušili puno više para nego što se vrti oko Tesle ali su nam omogućili da imamo optičke kablove i internet po ovoj cijeni. Nikakav naftni lobi ovo više ne može zaustaviti jer se je stvorila kritična masa i sad etablirani proizvođači automobila moraju požuriti da ih ne bi prestigli totalni anonimusi u toj industriji. Sjetite se kako su propali razni proizvođači koji nisu pratili napredak bez obzira što si izmislili nešto revolucionarno. Primjer Codak i elektronska fotografija.

Špago
6 godine prije

Nije bilo riječi o modelu 3 nego o roadsteru

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI