Dan vina i 18. dan otvorenih vrata istarskih vinskih podruma

Istra - Wine Day 2017.

Dan vina slavi se u vinskim regijama svijeta posljednje svibanjske nedjelje. Jedna od tih regija je Istra koja već osamnaestu godinu uzastopce otvara vrata svojih vinskih podruma i ugošćuje vinske entuzijaste nudeći kušanje svojih ponajboljih proizvoda.

Wine Day

U svijetu je trend, unatrag nekoliko godina, održavanja Dana vina. Nije ni čudo da vino ima svoj dan, jer po zastupljenosti spada u sami vrh alkoholnih pića. Navedeni događaj, poznat kao Wine Day, običava se održavati posljednje nedjelje u svibnju.

Ovo nije izolirani primjer obilježavanja dana „ljubavi“ prema vinu. Na međunarodnoj razini kroz cijelu godinu se obilježavaju, negdje službeni, a većinom neformalni, dani posvećeni određenoj vrsti vina. Tako imamo dan sauvignon blanca, muškata, chardonnaya, roséa, crnog pinota, caberneta, merlota, svakako i dan pjenušaca, pa čak i dan sangrije. Većinu tih malih praznika pokrenuli su ili vinoljupci ili tvrke koje su željele povećati prodaju svojega proizvoda.  Iako stara latinska poslovica kaže: “U vinu je istina“, datumi za iskazivanje mu počasti pomalo su neusklađeni. Bilo kako bilo, pravim vinskim entuzijastima ionako ne treba poseban povod da bi posegnuli za omiljenom buteljkom. Dovoljni su dobra atmosfera i ugodno društvo.

Ideja o danu posvećenom vinu krenula je 1993. godine iz talijanske regije Toskana čiji su lokalni turistički djelatnici i vinari uvidjeli potencijale vinskoga turizma i ujedinjeno pokrenuli inicijativu za uvođenje festivala kulture vina. Unatoč skromnim počecima, a zahvaljujući velikoj potražnji, uskoro se ideja proširila diljem Italije, a potom i na gotovo sve vinorodne regije svijeta. Istra se priči priključila dosta rano, još 1999. godine.

Motovun - Istra
Motovun – Istra

Istarska vina

Vino, proizvod jedne od najstarijih poljoprivrednih kultura Mediterana, u Istri je izuzetne kakvoće zahvaljujući dobrome podneblju i podobnome tlu. Stanovništvo Istre se još od davnih vremena bavilo vinogradarstvom, a stari su Rimljani cijenili i uvelike rabili vina istarskoga kraja. Vinarstvo kakvo danas poznajemo na ovome poluotoku započinje se razvijati u doba austrijske uprave sredinom devetnaestoga stoljeća zahvaljujući velikoj potražnji iz Beča.

Novom uzletu istarskoga vinarstva i vinogradarstva svjedočimo u posljednja dva desetljeća, kada zahvaljujući modernizaciji dolazi do vinarskoga preporoda. U istarskome gradu Poreču nedavno je održana dvadeset i četvrta po redu Vinistra. Ova međunarodna izložba vina i vinarske opreme na kojoj vinari predstavljaju rezultate svojega rada u protekloj godini ima i svoj ocjenjivački dio, pa zasigurno proizvođače potiče na postizanje što veće kvalitete. Danas su istarska vina izuzetno cijenjena, a njihovu izvrsnost potvrđuju nagrade i s velikih svjetskih vinskih natjecanja.

Vinski podrum
Vinski podrum

Dan otvorenih vinskih podruma Istre

I ove se godine Istra sa sedamdesetak svojih vinskih podruma pridružila tisućama svjetskih, pa će u nedjelju 28. svibnja brojne vinarije i obiteljska gospodarstva otvoriti svoja vrata posjetiteljima. Događaj organizira udruga Vinistra, uz potporu tijela Istarske županije, kao i istarske Turističke zajednice gdje je moguće i pronaći detalje o vinarima i njihovim lokacijama. O atraktivnosti samoga događaja svjedoči činjenica da je prošlogodišnji Wine Day u Istri privukao čak petnaest tisuća posjetitelja.

Na ovogodišnjem, 18. po redu Wine Dayu, najzastupljeniji su proizvođači iz sjeverne Istre i Poreštine, zatim Rovinja, slijede ih unutrašnjost i jug poluotoka, a moguće je kušati i vina iz okolice Labina. Većina vinarija u svojim podrumima i kušaonicama nudi besplatne degustacije i informacije o svojoj djelatnosti. Na svim mjestima bit će moguće kupiti vrhunska vina cijenjenih vinara kao što su Benvenuti, Cattunar, Franković, Matošević, Misal, Ravalico, Sosich, Zigante… Vrata vinskih podruma otvaraju se u 10, a planirani završetak događaja je u 19 sati. Zaljubljenicima u vino ovo je sasvim dovoljan razlog da se ove nedjelje upute u Istru i osjete dašak njezine proljetne vinske vedrine.


Sutra, 28. svibnja 2017. u 10 sati Istra očekuje sve ljubitelje vina.


Pretplatiti se
Obavijesti o
5 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
gostgost
6 godine prije

dajte ove reklame negdje sa strane please

Slagerpjevac
6 godine prije

šljok

Motovun
6 godine prije

Iznenadiste me s ovim člankom. Dobro došli sutra u Motovun. ❤

Imenjak
6 godine prije

ovo je jedna sasvim dobra i korisna reklama. ja sam bio nekoliko puta i svot to vino možete probati besplatno

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI

Nije pronađen nijedan rezultat.