Dogodilo se na današnji dan – Bijela revolucija Mohammada Reze Pahlavija

4 komentara

Muhamed Reza Pahlavi je preko 37 godina vladao Iranom. Premda je Iran bio poznat po najvećoj pojedinačnoj kolekciji kraljevskih dragulja na svijetu, koje je šah Mohammed Reza Pahlavi ekstravagantno upotrijebio pri svojoj krunidbi, ipak je on bio vladar prilično naklonjen Zapadu i zapadnjačkom načinu života.

1963. godine, formalno na današnji dan, Šah je pokrenuo Bijelu revoluciju, ambiciozne reformske mjere koje su uključivale reforme obrazovnog sistema, opismenjavanje stanovništva, agrarne reforme ali i značajan napredak u domeni ženskih prava i sloboda.

Jedan od najvažnijih programa modernizacije bio je ograničiti dalekosežne posljedice koje su vjerski službenici imali nad školama, sudovima i dobrotvornim zakladama.
Broj škola i univerziteta naglo je rastao. Industrija je bilježila neviđeni napredak. Strani stručnjaci su u velikom broju pristizali u Iran i Zapad je na velika vrata ušao u ovaj prostor sa svim svojim kulturološkim obilježjima i zapadnjačkim stilom života.

No, temelj sigurnosti i okosnica njegova režima ipak je bila vojska. Kada su se petro-dolari počeli slijevati u zemlju, Šah je vrtoglave iznose potrošio na najmodernije oružje. Nixonova administracija, koja je tokom hladnog rata računala na iransko savezništvo, bila je sretna što  iranskog šaha Pahlavija može snabdjeti svim vrstama ”savremenih igrački”.

Šahov ambiciozni program socijalne transformacije imao je, međutim, posljedice koje su bile gotovo nepredvidive. Brzorastući gradovi privukli su milione seljaka u novonastala naselja, a škole proizvele mase potencijalnih revolucionara.

Povezanost s američkim kapitalom, pretjerano bogaćenje i odvlačenje bogatstva iz zemlje, nedemokratski režim vlasti s osloncem na vojsku i nasilno gušenje opozicije, izazvali su otpor naroda, na koji su počeli najviše uticati vjerske vođe muslimana šiita.

Nezadovoljne mase, predvođene ajatolahom Ruholahom Homeinijem, sprovele su revoluciju protiv šaha i dinastije Pahlavi, pa je Mohammed Reza pod sveopštim pritiskom 1979. godine napustio zemlju i otišao u egzil.

Kada je u martu 1979. godine referendumom izglasana Islamska nacionalna republika Iran, vlast dinastije Pahlavi formalno je prestala.

bijela revolucijaMuhamed Reza PahlaviNa današnji danpahlavišahzapad
Pretplatiti se
Obavijesti o
4 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Arkaj
7 godine prije

Članak visi u zraku jer mu nedostaje temelj. Naime uopće se ne objašnjava vrlo bitan detalj – kako je uopće Reza Pahlavi došao na vlast i ko je vlast u Iranu obnašao prije njega. Za one koji to neznaju samo dva kratka odgovora a detalje možete lako pronaći na netu. Prije šaha na vlasti u Iranu bio je demokratski izabrani premijer Muhamed Mosadek koji je zbačen državnim udarom koji je organizirala CIA i nakon toga postavila Pahlavija.

subaru
7 godine prije

Oni koji su Šaha i ustoličili ti su ga i zamjenili.

stipa
7 godine prije

Baš kako @Arkaj napiše, članak vrlo škrto opisao naslov, ispada da je šah sam sebi iskopao jamu otvaranjem škola i obrazovanjem naroda, siroče, dobra duša, jedino što je opozicija nadrapala koji put,… med i premalo mlijeka teklo pa se valjda narod zato pobunio i protjerali ga, odnosno spasila ga Francuska… Ah… Još jedan skupljač krvavih dijamanata iz Afrike preko belgijskih i francuskih robovlasnika/investitora

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI