Doktori nad doktorima

doktorica-kapa-konceptdoktorica-kapa-koncept
7 komentara

Mnogi doktori su baš humani i posvećeni svom poslu da zaslužuju svako poštovanje. Rade i kada ne moraju, trude se i daju sve od sebe, ne očekujući za to ništa osim pristojne plaće i vlastitog zadovoljstva što pomažu drugima.

Ali ima i onih koji su zalutali u ovo zanimanje, koji su došli samo zato što misle da im je tu veća mogućnost zaraditi više nego što im pripada, ne birajući sredstva kako će to ostvariti. Evo, upravo pročitah o jednom takvom „doktoru nad doktorima“. Tog doktora je na hodniku srela zabrinuta žena čiji je otac bio u bolnici i požalila mu se da se o njemu slabo brinu, da je prepušten sam sebi i da se boji za njegovu sudbinu.

Doktor je bio pun razumijevanja, rekao joj je da je on njegov liječnik i da će se potruditi da bude sve kako treba. Kćerka se ponadala da će tako i biti i dala je doktoru kuvertu s novčanicom od stotinu eura. Kad je ušla u sobu kod oca i rekla mu da se nada da će od sada biti sve bolje jer je pričala s njegovim doktorom koji je obećao da će se za sve pobrinuti i da mu je za to dala stotinu eura, otac joj je rekao da njega liječi doktorica, a da s tim doktorom nema nikakve veze. Kćerka je ljutito otišla kod doktora, uletjela u ordinaciju, bez obzira na to što je ovaj imao pacijenta, i izgovorila mu sve što joj je bilo na duši, na što je ovaj izvadio iz džepa kuvertu i vratio joj. Kad je došla kući i otvorila je, vidjela je unutra pet puta više novaca nego što je dala. Dakle, doktor je greškom vratio kuvertu koju je dobio od nekog drugog, možda baš onog pacijenta koji je bio u tom trenutku tamo.

E sad, upravo zbog ovakvih slučajeva, mislim da bi valjalo naći rješenje kako bi se izbjegle slične neugodnosti. Smatram da bi ova sorta doktora trebala imati svoje pomoćnike za mito, jer doktori su preopterećeni ozbiljnijim poslovima i ne mogu se baviti trivijalnim stvarima. A da imaju pomoćnika, to bi bila druga stvar.

Možda bi najbolje bilo da to bude neka iskusnija sestra; neke od njih su u tim poslovima toliko spretne da im ni doktori nisu ravni. Nema šanse da bi se njima desilo da vrate novce kad ih se jednom dočepaju, a da vrate više nego što su dobile, to ne bi uradile ni u snu. One bi posao radile za određeni procent, a doktori bi bili sigurni da je sve urađeno kako treba. Sačuvali bi svoje dostojanstvo; ne bi ih ometali dok pregledavaju druge pacijente, kao što je to uradila pomenuta drska gospođa; uštedjeli bi na pranju ruku, a i pomogli bi sirotoj sestri da i ona nekako preživi.

Eto, ideja je tu, genijalna, kao da je iz Trumpovih usta izašla, a na „doktorima nad doktorima“ je da procijene hoće li je prihvatiti i osloboditi se briga, ili će i dalje svaštariti i izlagati se riziku da griješe.

P. S.

Za ponuđeno rješenje problema ne tražim nikakvu nadoknadu, samo želim i ja biti human.

doktori
Pretplatiti se
Obavijesti o
7 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
octopus
5 godine prije

Zadnji put kad sam se vratio sa operacije, žena je ispekla prekrasnu čokoladnu tortu koju sam odnio sestrama na pult. Nestala je za vrijeme pauze – i sestre i doktori bili zadovoljni.

Novi Grga (Zuzu)
5 godine prije

Zapadna demokracija je upropastila mnoga drustva pa tako i nase. Ljudi su vise sebicni, korumpirani,ljeni,a cilj svega im je novac. Nema zajednistva niti cinjenja stvari za opce dobro nego samo za sebe i to cesto ne na posten nacin. Medicina je samo jedna od grana koje su na neki nacin degradirale, na zalost medicina nije jedina koja je sve losija nego se to dogada u svim aspektima drustva. Svima je dobro poznato da su u selu svecenik, doktor i ucitelj zakon i cesto (obevezno) im se donosio dar pa valda ljudima ostalo.(ha ha ha) Nakon odsluzenja vojnog roka dobio sam bradavice koje su me mucile dugo(15ak) godina. Sve sam probao narodne ljekove, moderna medicina i nista.Prijatelj kirurg savjetuje uklanjanje sto se i dogodilo , ali nakon nesto vremena opet se pojavi. Prilikom putovanja po Kini zena i ja dodemo u neku kao vojnu bolnicu na masazu stopala. Cekajeci neko vrijeme… Čitaj više »

Slagerpjevac
5 godine prije

I posebno pomocnika za prsut, sir i meso…

Piretis
5 godine prije

Kad sam počeo čitati mislio sam da će biti riječi o doktorima kojima bi još za života trebalo dići spomenik. Onim koji nesebično rade i liječe i kad su svi drugi digli ruke. Kad ono- mito i to na naš balkanski način. Čudni smo mi sa svojim mentalitetom koji za svaku uslugu koja je već plaćena dodajemo još nešto pride da se iskažemo ili dobijemi bolje i više. O tome kako doktorima nosimo sve se zna, posebno ako je u pitanju ozbiljniji i po život opasan zahvat, pa se poslije još i hvalimo time, tako da su neki liječnici postavili i (doduše ne istaknute ali usmenom predajom određene) tarife. Nego mi, galantno, “častimo” službenike u javnoj upravi za papir koji nam treba, velikodušno “zaokružujemo” cijenu usluge koju smo već (pre)platili, uz čuveno-zaokružite ili zadržite ostatak. Nedugo sam se ulovio kako ostavljam dimnjačaru kusur. Ništa strašno da nisam uslugu u trajanju… Čitaj više »

čitatelj portala
5 godine prije

Medicina je najhumanija djelatnost. Možda zato što je antropocentrična. 😉
Ima i tu svega, ali većinom su u njoj dobri ljudi, dakle dobri doktori i sestre.

Bobi
5 godine prije

Radim u medicini i mogu reci da postoji jos jedan soj doktora, a to su oni koji su se u mladosti osjetili zakinuti informacijama, adekvatnim liječenjem bilo na sebi ili svojim bližnjima. Takvi neće uzeti kovertu, ali ne pada ima napamet pogledati slučajno jednog pacijenta više jer je on ostvario svoju današnju kvotu. Još bi mogao pisati 2 stranice, no reći gu samo da je sve gorije ali sa svih strana, ni pacijenti više ne cijene sestre i sve manje doktore. Što je okidač ne bih sudio.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI