fbpx

Indija svemirski program prepušta privatnom sektoru

Indija radioteleskop antene

Indijska ministrica financija Nirmala Sitharaman 16. svibnja najavila je određene strukturne reforme, koje uključuju otvaranje svemirske tehnologije privatnim igračima. Sitharaman je izjavila: “budući projekti za istraživanje planeta, putovanja u svemir… također će biti otvoreni za privatni sektor”.

Indijska savezna vlada u srijedu je odlučila osnovati novi entitet pod nazivom ”Indijski nacionalni svemirski centar”, (IN-SPACe) kako bi se privatnim tvrtkama omogućili jednaki uvjeti za korištenje svemirske  infrastrukture. Dr. Mite Jitendra Singh, ministar za svemir, u izjavi za medije, rekao je kao će IN-SPACe “podržavati, promovirati i voditi privatne industrije u svemirskim aktivnostima”.

Odluku o ukidanju monopola Indijske organizacije za svemirska istraživanja (ISRO) objavila je 16. svibnja, ministrica financija Nirmala Sitaraman. Otvoreno je najavila kako će budući projekti za istraživanje planeta i putovanje u svemir biti otvoreni za privatni sektor.

“Tijekom posljednjih 70 godina, svemirske aktivnosti i istraživački rad nalazili su se obavijeni velom tajnovitosti. Vrlo malo informacija bilo je dostupno za javni sektor, što znači da je vrlo veliki dio informacija bio sakriven i označen stupnjem povjerljivosti. Možda su naše svemirske mogućnosti bile ograničene samo na nekolicinu znanstvenika koji rade u Odjelu za svemir i u ISRO-u”, izjavila je dr. Jitendra Singh.

Ministrica je izjavila da je Indija u posljednjih nekoliko godina poboljšala svoje mogućnosti, koristeći svemirsku tehnologiju u gotovo svim životnim sferama. “Svemirska tehnologija je ušla u svako indijsko kućanstvo”, rekla je ministrica.

Odluka podrazumijeva postojanje jednakih uvjeta za privatne tvrtke u satelitskim, lansirnim i svemirskim uslugama. Privatnom će se sektoru također omogućiti korištenje objekata ISRO-a, kao i druge imovine relevantne za poboljšanje njihovih kapaciteta. “Postojat će liberalna politika geoprostornog dijeljenja podataka, koja će se primjenjivati u pogledu pružanja informacija tehnološki-orijentiranim poduzetnicima i tvrtkama”, stoji u izjavi vlade.

Sviđa vam se portal Logično?
LAJKAJTE NAŠU STRANICU

(samo jednom, ako kliknete drugi put, Facebook će smatrati da nas ne volite)
Pretplati se
Obavijest
guest
11 Comments
najstariji
najnoviji najviše ocjenjeniji
Inline Feedbacks
View all comments
Mlata
Gost
Mlata
8 mjeseci prije

Pa naravno, došlo i njima iz dupeta u glavu! Opozicija postavlja nezgodna pitanja te finansiranje sporo ide i sve trpi onda. Država “namesti privatnika”…omogući mu novac od crne berze i sive zone, narkotika i ostalo te nauka može da napreduje. Ameri imaju Elona…zašto i indijci ne bi tako nešto uradili

Spacevoodoo
Gost
Spacevoodoo
8 mjeseci prije

SAD nema ništa s tim. Privatno je privatno i nitko nema ništa s tim osim subvencioniranja privatnih tvrtki. Tržište je slobodno i zašto se na primjer i Elon Musk nebi natjecao na slobodnom tržištu Indiije, pa neka pobjedi najsposobniji 😊😊😊

Emiliano Zapata
Gost
Emiliano Zapata
8 mjeseci prije
Reply to  Spacevoodoo

Vidjeli smo kako spasavaju privatne banke jer su “prebitne da bi propale”…

Eden
Gost
Eden
8 mjeseci prije
Reply to  Spacevoodoo

Ovo je skup sport pa ga se na takav način rješavaju, za par godina neće ni postojati nago će koristiti uslugama drugih prijevoznika.

RoPe
Gost
RoPe
8 mjeseci prije

Pa oni imaju znanja iz svoje mitologije.
Cudi me zasto su to prepustili sad gushterima shapeshifterima

otpisani
Famed Member
otpisani
8 mjeseci prije

Prelaz iz državnih u privatne ruke na poslovima vezanima uz svemir, meni govori da se Bogovima žuri i da su izgubili strpljenje. Privatizacija svemirskih “istraživanja” je samo paravan da Bogovi taj dio preuzmu u svoje ruke a kao paravan im služe klaunovi (Elon Musk, S7 Space, Virgin Galactic, Adriatic Aerospace Association(!) itd.) tako da roblje vjeruje da na tim projektima rade zemaljski naučnici a u stvari ti “zemaljski naučnici” su samo odabrano “stručno roblje” koje prema već dobivenim tehnološkim postupcima i projektima rade na izgradnji svemirskih letjelica i raznih satelita… a mi koji o tome slušamo i čitamo samo živimo u zabludi da je to sve djelo mozgova i ruku “nas” (homosapiensa;)…

piždro
Gost
piždro
8 mjeseci prije

Sta je logičari sto blokirate ? Trebate bar djeliti zuti pa, pa zuti, pa crveni ..ovako?

L. R.
Admin
Famed Member
8 mjeseci prije
Reply to  piždro

Poštovani,

Nitko vas ne blokira. Vaši komentari su odobreni.

Lp

Redakcija

Prc Milojko
Gost
Prc Milojko
8 mjeseci prije

Nisam procitao sav clanak…. ali me zanima vase misljenje, zbog cega se prepusta to privatnom sektoru? U Americi, sada Indiji, i verovatno jos gde… Jesu samo ekonomski razlozi ili marketinski – popularizacija itd….

Max
Member
Max
8 mjeseci prije
Reply to  Prc Milojko

@guest_440328 kolega ekonomsko raslojavanje i nasilna privatizacija. Sve smo mi to prošli.

Max
Member
Max
8 mjeseci prije

Po mom mišljenju vrlo loš potez..

POVEZANE VIJESTI

Nije pronađen nijedan rezultat.

Izbornik