Indijska svemirska letjelica, koja nosi rover za istraživanje mejseca, uspješno ulazi u lunarnu orbitu

mjesec

Indija je uspješno postavila svemirsku letjelicu Chandrayaan-2 u lunarnu orbitu, čime je prešla jednu od posljednjih prepreka za povijesni dolazak Vikramove letjelice na neistraženom južni pol Mjeseca.

Zbog velikih rizika povezanih s podvigom, visoko sofisticirano manevriranje zahtijevalo je neke velike inženjerske vještine i precizne proračune znanstvenika Indijske organizacije za svemirska istraživanja (ISRO).

Tim je morao usporiti svemirsku letjelicu točno do prave brzine kako bi dovršio zamršeni rad ovog segmenta misije. Prebrzim približavanjem lunarnoj orbiti  svemirski brod bi se mogao odbiti i odskočiti u duboki svemir, a postavljanje u položaj pri presporim brzinama mogao je rezultirati sudarom, jer se brod ne bi mogao boriti s gravitacijskim silama Mjeseca, objasnio je SRO.

Chandrayaan-2 će sada obaviti nekoliko manevara u orbiti prije nego što će pokušati meko slijetanje na mjesečevu površinu. Slijetanje se očekuje 7. rujna. Ako uspije, Indija će biti četvrta zemlja koja je sletjela na Mjesec, nakon SAD-a, SSSR-a i Kine.

Ako vam se članak svidio, podijelite ga ->

avatar
10000
4 Grupirani komentari
4 Odgovori unutar grupe
0 Pratitelji
 
Komentar koji izaziva reakcije
Najaktivniji komentar
7 Komentatori
ZsphereZoruleJanošZspherePPP Zadnji aktivni komentator
  Pretplati se  
najnoviji najstariji najviše ocjenjeniji
Obavijest
Hmmm da
Gost
Hmmm da

Nakon Kineza na tamnoj strani mjeseca, sad imamo Indijce na južnom polu. Šteta da nitko nema potrebu sletjeti na vidljivi dio mjeseca da i mi sa Zemlje možemo uživati pošto je tehnologija toliko napredovala da i malo opremljeniji amater to danas može.

banana
Gost
banana

odlično zapažanje !

PPP
Gost
PPP

U tvom pitanju je i odgovor. Nitko ne želi da ga drugi prati. Ovi sateliti prate što drugi radi, a što se ne vidi sa Zemlje.

Zorule
Gost
Zorule

Sa Zemlje nema amaterske opreme da vidi ista manje od 500m promjera na mjesecu, Hubble mislim da ima max. rezoluciju mozda 100m na mjesecu. Da znam, angularna geometrija je kuja.

Zsphere
Gost
Zsphere

Malo mi je cudno kako u par mjeseci i Kina i Indija tempirale sletanje na mjesec. Kao da je u pitanju neki test ili su nesto vazno otkrili pa to ce se dijeliti na one koji su sposobni poslati tehnologiju. Mozda nisam u toku ali ovo vec izgleda kao neka trka. I idu na tamnu stranu, hmm.

Zorule
Gost
Zorule

Definitivno izgleda na trku, kao da se karte dijele za novu partiju

Janoš
Gost
Janoš

Mislim da će im starosjedioci srušiti letjelicu.

Zsphere
Gost
Zsphere

Chundrayaan, lijepo ime. Ko se sjeca Dr Chundra je konstruisao HAL 9000.

POVEZANE VIJESTI

Izbornik