Rusija je napravila prvu 3D mapu Mjeseca, koja će pomoći u odluci gdje će kosmonauti sletjeti

Mjesec
36 komentara

Rusija je napravila prvu topografsku trodimenzionalnu mapu Mjeseca koja će pomoći da se odluči gdje će kosmonauti sletjeti u budućim putovanjima Zemljinim prirodnim satelitom.

Direktor ruskog Instituta za svemirska istraživanja Anatoly Petrukovich najavio je plan u nedelju, rekavši da će mapu kreirati stereo snimkama i da će biti rezolucije dva do tri metra.

“Nakon rada američkih satelita, imamo planarne mape Mjesečeve površine, ali mi ćemo, koristeći stereo obradu i analizu svjetlosti, dobiti mapu univerzalne visine cijelog Mjeseca s velikom preciznošću”, rekao je.

Mapa će omogućiti ruskim istraživačima da proučavaju mjesečeve strukture i njihovo porijeklo, a pružit će presudne detalje za buduće misije sa ljudskom posadom kao i bespilotne misije.

Petrukovich je rekao da će mapa imati brojne prednosti u odnosu na trenutne “ravne” mape, uključujući davanje detaljnijih i tačnijih visinskih mjera.

Rusija planira da pošalje seriju rovera na Mjesec tokom naredne decenije. Prva misija, Luna-25, trebala bi biti u oktobru 2021. godine. Prelomno istraživanje biće kreirano zahvaljujući misiji Luna-26, koja će poletjeti 2024. godine.

Pretplatiti se
Obavijesti o
36 Comments
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
nije bitno tko
3 godine prije

Čestitke Rusima. Nadam se, da uskoro sletite na Mjesecu i da čemo to pratiti uživo.
Za Amere več znamo, da tamo nisu nikad bili…..

shumadinac
3 godine prije

Obećao sam malo novosti iz astronomije pa evo (a posebno za kolegu istrazuj koji ne veruje u napredak nauke 🙂 Da li znate kako izgleda radio teleskop? To je parabolično tanjir na konstrukciji, kao kućna satelitska antena ali mnogo veći. Što veći tanjir to može dalje “da vidi”. Međutim, pre više decenija su naučnici došli na ideju da više tih antena “umreže” i na taj način dobiju mnogo veću. Antene se rasporede na određenoj udaljenosti i usmere u istu tačku. Srce tog sistema je softver koji vrši usklađivanje antena i drugi koji “pegla” primljeni signal. Danas su kod “najvećeg” takvog teleskopa antene raspoređene na 3 KONTINENTA i tako dobijeni teleskop ima fantastičnu rezoluciju u toj oblasi elektromagnetnog spektra. Ali nama je mnogo interesantnija vidljiva svetlost. Nedavno su naučnici predstavili softver pomoću koga je moguće uskladiti mnogobrojne kamere raspoređene u obliku parabolične antene, da ih usmeri u jednu tačku i da… Čitaj više »

basso
3 godine prije

Bacene pare,Rusi su jednostavno mogli pitati amerikance gdje su oni sletili.

Hmmm da
3 godine prije

Jedva čekam briljantno objašnjenje odluke da je odabrana lokacija koju amateri neće moći pratiti sa Zemlje.

Mikojan
3 godine prije

Nadam se da su na mapi i ostaci projekta Apollo, da slučajno ne slete na njih i razbiju se ili da se nabodu na američku zastavu.

Jomla
3 godine prije

Sletjeli – ne sletjeli na Mjesec, ameri su prije 60-tak godina napravili fizički model mjeseca, i to pogolem, iz istih razloga. Baza su bili radarski i, pazi ovo, fotografski snimci. Volio bih da ga nisu uništili, ali poznavajući amere… slaba nafaka 🙂

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI