Američki mediji sumnjaju u sposobnost Rusije da se u bliskoj budućnosti vrati na Mjesec (VIDEO)

Fedor Robot
10 komentara

Izvor iz Roscosmosa otkrio je u utorak kako bi ruska svemirska agencija mogla poslati antropomorfnog robota na Mjesec i to za tri do četiri godine, a njegov dizajn će se temeljiti na poluautonomnom robotu koji je nedavno raspoređen na Međunarodnu svemirsku postaju.

Američki znanstveni časopis Ars Technica postavio je pitanje: ima li Rusija sposobnost prizemljenja robotskih rovera na Mjesec u bliskoj budućnosti?, ukazujući na nedostatak financiranja i količinu vremena koje je prošlo od posljednjeg puta kada je Moskva uspješno poslala sondu na Mjesec.

Komentirajući nedavno izvješće kako Roscosmos razmatra uvođenje varijante svog Skybota F-850, poznatijeg kao FEDOR (‘Final Experimental Demonstration Object Research’) humanoidnog robota opremljenog kotačima za planetarno istraživanje, do Mjeseca, suradnik Ars Technice, Eric Berger, tvrdio je kako, iako ruski planovi imaju “nov pristup”, Roscosmos možda jednostavno nema potreban novac ni iskustvo.

“Ovo je svakako nov pristup istraživanju i on ima neke koristi za svjetove s gravitacijom, jer bi robot s ‘rukama’ mogao rukovati alatima i obavljati druge zadatke umjesto ljudi. Točkovi bi, naravno, omogućili mnogo veću pokretljivost na svjetovima poput Mjeseca i Marsa “, napisao je Berger.

“Ali postoje ozbiljna pitanja u vezi s financiranjem takvog pothvata u Rusiji, kao i tehnička pitanja hoće li Roscosmos uspjeti ostvariti međuplanetarnu misiju”, dodao je. “Posljednji put kad je Rusija uspješno poslala svemirsku letjelicu koja je sletjela na drugi svijet, odvilo se 1976. godine, kada se misija Luna 24 na Zemlju vratila sa 170 grama lunarnog regolita.”

Je li Berger u pravu?

S proračunom od oko 128 milijardi rubalja (oko dvije milijarde američkih dolara) iz 2018. godine, proračun Roscosmosa znatno je manji od NASA-inog, pri čemu američka svemirska agencija ima proračun od 21,5 milijardi dolara za fiskalnu 2019. godinu. Uži budžet znači kako imaju manje resursa za usmjeravanje na bilo koji pojedinačni program.

Međutim, nije sve u proračunu, o čemu svjedoči kontinuirana upotreba raketa Sojuz za slanje astronauta na Međunarodnu svemirsku postaju (ISS) i NASA-inom stalnom kupnjom ruskih motora za vlastite rakete, pa čak i za napredne eksperimentalne svemirske letjelice.

Ruska Raketa
Lansiranje rakete

Nadalje, kako je istaknuto u knjizi iz 2011. “Sovjetski roboti u Sunčevom sustavu: misijske tehnologije i otkrića”, ruskog astronoma dr. Michaela Marova i američkog svemirskog znanstvenika dr. Wesleyja Huntressa, iako se zadnji ruski lunarni pothvat dogodio prije više od 40 godina, sovjetske i kasnije ruske svemirske agencije imale su veliko iskustvo u slanju sondi, orbitera i vozila na druga nebeska tijela, uključujući Veneru i Mars, s posljednjim pokušajem na Marsu koji se dogodio 1996. godine.

Nema sumnje kako su raspad Sovjetskog Saveza te financijska i materijalna previranja, koja su pratila taj događaj, uvelike utjecale na ruske svemirske istraživačke mogućnosti. Međutim, kako su nedavna dostignuća, uključujući pokretanje X-Ray teleskopa Spektr-RG i razvoj američkog programa “Chaser Dream”, inspirirana sovjetskim programima, može se zaključiti kako se radikalno napredne sovjetske tehnologije iz 1980-ih, koje su trenutno neaktivne, mogu ponovno aktivirati ako se vrijeme, trud i financije posvete za to. Što bi se moglo odnositi i na ruske planetarne istraživačke aktivnosti.

Fedor program razvijan je od početka 2014. godine, a svoj prvi mali korak prema istraživanju svemira napravio je u rujnu, kada je robot uspješno završio kružno putovanje na ISS, gdje su izvršeni brojni eksperimenti u bestežinskom stanju, te upotreba alata u avatar načinu rada.

VIDEO: Ruski robot FEDOR i raketa

Yevgeny Dudrov, izvršni direktor Androidnaya Tekhnika, tvrtke koja stoji iza Fedora, nedavno je rekao kako je njegovo osoblje radilo na planu kojim bi se odredilo koje će vrste robota biti potrebne za buduće misije, bilo da se radi o popravljanju izvan ISS-a, popravljanju satelita u orbiti ili rad poput “robota kolonizatora” na Mjesecu.

Koliko bi vremena bilo potrebno tvrtki za pretvaranje svog antropomorfnog robota u polu antropomorfni / polukontrolirani dizajn, teško je reći, ali zbog toga što se idejni dizajn nedavno pojavio na Fedorovom službenom Twitteru računu izgleda kako se Androidnaya Tekhnika nalazi na razini višoj od čistog razmišljanja o ovom projektu.

Polako, ali sigurno, ruske lunarne ambicije poprimaju oblik, a Roscosmos je početkom ove godine objavio kako je u toku rad na novom super teškom lansirnom vozilu Yenisei, za kojeg se očekuje da će se koristiti u budućim lunarnim misijama, a nacrt dizajna nosača mora biti dovršen do kraja ove godine.

Nadalje, u svibnju je izvor iz svemirske industrije rekao kako će ruska zemaljska sonda s antropomorfnim robotom možda biti lansirana na Mjesec na svemirskom brodu Luna-29 do kraja 2020. godine, pri čemu bi ta misija trebala uključiti lunarni rover od 1,3 tone. Lansiranje bi se trebalo dogoditi na ruskom kozmodromu Vostochny.

Drugim riječima, s obzirom na postojeće ruske programe i planove za povratak na Mjesec, s raznim kapacitetima u idućim desetljećima, možda i nije tako nerealno očekivati kako će Roscosmos uz dobro uložene napore poslati antropomorfnog robota na temelju Fedor dizajna, i to u ne tako dalekoj budućnosti.

FEDORputovanje na mjesecRosCosmos
Pretplatiti se
Obavijesti o
10 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
tuf
4 godine prije

Da Roscosmos ima problema s financiranjem je gola činjenica. Razotkrivene su katastrofalne korupcijske afere koje su usporile ili zaustavile projekte i koje su predmet istraga nadležnih državnih službi. Onoga što je pobjegao na zapad bi trebalo vratiti i suditi mu za čitav niz kriminalnih radnji koje su oštetile ruski svemirski program.

preseren3
4 godine prije

Tako i mi sumnjamo, da če se amerikanci u bliskoj budučnosti “vratiti” na Mjesec…
Svake godine planovi se guraju u budučnos…..5, 10, 20 godina….

Emiliano Zapata
4 godine prije

Razvojem filmske industrije naglo ce rasti i broj putovanja svih agencija i to ne samo na mjesec ,vec na planete, sunce i tko zna sto ce im pasti napamet snimit…

tihobl
4 godine prije

Nije rusima nikakav problem poslati robota na mjesec. Problem je bio spustiti se na Veneru gdje je temperatura 600 stepeni na polovima i gdje su oblaci sumporne kiseline, pa su uspjeli.
Sad se ceka Peking da odrijesi kesu pa da rusi posalju robote da pocnu zidati kinesku bazu za proslavu 100-godisnjice revolucije.

nessy
4 godine prije

Je, Rusija ne moze na Mjesec, a vi ste izgubili nacrte Apollo-a. Ali, jos kupujete ruske rakete za slanje tereta u orbitu.

fbslo
4 godine prije

Prema industriji oružja,
sumnjam,,
da su Rusi nekde zaspali..

chumoor
4 godine prije

nisu rusi gore ni bili…a nisu ni ameri da jesu nebi ga zločinac obama raketirao da bi pronašao tragove vode u smeču koje će se podignut sa eksplozijom u orbitu….nisu se još pohvalili rezulltatom kladim se da su našli i vodu i amino kiselinešto znači da je života bilo …

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI