NASA će dopustiti komercijalna putovanja na Međunarodnu svemirsku postaju, ali to će vas koštati

41 komentar

NASA će započet izdavati dozvole turistima za posjete Međunarodnoj svemirskoj stanici, ali putovanje će vjerojatno biti rezervirano za jako bogate ljude, za one koji si mogu priuštiti očekivanu cijenu od više milijuna dolara.

Agencija neće izravno koordinirati putovanja  jer planira raditi s vanjskim tvrtkama. Noćna cijena za tvrtke koje prihvaćaju posjetitelje u objektu iznosi 35.000 dolara. Troškovi će se provjeravati svakih šest mjeseci.

NASA se nada kako će otvaranjem postaje za komercijalno putovanje moći proširiti tržište za istraživanje svemira. Također nastoji vratiti ljude na mjesec do 2024.godine.

“Krajnji cilj agencije  je partnerstvo s industrijom kako bi se postigao snažna tržišna niša u kojoj je NASA jedan od mnogih kupaca koja kupuje usluge i mogućnosti po nižoj cijeni”, navodi se u priopćenju.

Predsjednik Trump se, međutim, ne slaže se s NASA-inim planovima. Podijelio je  tweet da Agencija ne bi trebala govoriti o Mjesecu i da bi se trebala “usredotočiti na mnogo veće stvari koje radimo, uključujući Mars.”

Donald Trump Tweet: „Za sav novac koji potrošimo, NASA ne bi trebala govoriti o letu na mjesec – To smo učinili prije 50 godina. Oni bi se trebali usredotočiti na mnogo veće stvari koje radimo, uključujući Mars (koji je dio Mjeseca), obranu i znanost!

Kako se rekordne količine vanjskih ulaganja ulijevaju u američku svemirsku industriju, tvrtke poput SpaceX-a obećavaju jeftinije komercijalne izlete na takozvanu “krajnju granicu”.

Financiranjem rizičnijih, ali jeftinijih projekata, NASA se nada da će osloboditi resurse za rješavanje složenijih problema poput dugih svemirskih putovanja.

Upravitelj Jim Bridenstine za Fox Business je izjavio:  “Trenutno nema komercijalnog tržišta na Mjesecu, nema komercijalnog tržišta na Marsu”.

“Ako možemo učiniti ono što moramo učiniti u niskoj orbiti Zemlje, onda se možemo usredotočiti na razvoj mogućnosti na Mjesecu, uklanjanje rizika na Mjesecu… a zatim komercijalizirati i ovu aktivnost, dok krećemo prema Marsu”, dodao je.

Foxbusiness

Twitter

Pretplatiti se
Obavijesti o
41 Comments
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
tihobl
3 godine prije

Ili u prevodu: Nemamo para.

onaj..... Dalton
3 godine prije

“Trenutno nema komercijalnog tržišta na Mjesecu, nema komercijalnog tržišta na Marsu”.
Da komercijalnog. Da tržišta. Da nema.
Reklame za Coca-Colu.
Šta će reć……?
Marsovci ne daju…..
Kakvi su još će nam uvest carine. Sankcije.
Sram ih i stid bilo.
P.S.
Još bacat dolare…… mrskom neprijatelju, za njegove motore.
Kad moš telepatski……. teleportirat punicu…. ženinu familju.
Uz popust na količinu.
Za koju godinicu.
Kažu oni iz…. Pent…. housea.

Trubadur
3 godine prije

“To smo učinili prije 50 godina.”……………. Kaže stabilni genije….. I u pravu je…. Nemoj na mjesec, pošto je Kubrick, več pokojni a drugih nema za snimanje mjesec 2.0…..

Zadranin
3 godine prije

Donald Trump je “tweetao” ovo:

“uključujući Mars (koji je dio Mjeseca), ” !!! ??

Pa nisam znao da je Mars dio Mjeseca.

Koji panj.. 😂😂😂

Pljuc!

šta košta da košta
3 godine prije

nema veze, jedan je svemir a para mnogo

Vlado Banja Luka
3 godine prije

Tzv Međunarodna svemirska stanica ne postoji. Ustvari, ona postoji ali se nalazi u velikom bazenu u Hjustonu u kojem se navodno astronauti spremaju za “svemirske misije”. NASA, ESA i Roskosmos i ne kriju da takva replika postoji. U tzv prirodnoj veličini. Znači, sve je farsa i laž! Zadnji krunski dokaz da je sve laž je kada su tzv američki astronauti na MSSu prošle godine obukli dresove finalista američkog fudbala, SuperBowla. Kao, da podrže i tako to. Uključili se pred meč video linkom. Onda se neko sjetio da je zadnje snabdijevanje MSSa bilo dva mjeseca prije SuperBowla i postavio je pitanje odakle astronautima ti dresovi, odnosno kako su oni znali ko će biti finalisti!?

FATIH
3 godine prije

ZAR NIJE ZABRANA NAS-I KUPOVATI MOTORE OD RRUSKE FEDERACIJE.??😂😂😂😃😂😁😄😄😄😄😄

Ante
3 godine prije

Amerikanac bi na mjesecu prvo gradio vojnu bazu onda komercijalne smještaje. Za sada nemaju novca jer moraju voditi ratove po cijelom svijetu. Nemaju ni tehnologiju da odu na mjesec pa bi ovisili o Rusima Kinezima i Europljanima i njihovom novcu. Amerikanac si ne može dopustiti da netko drugi osim amera dobije zasluge za gradnju baza na mjesecu.

mla
3 godine prije

ameri bi na mars, a doma im se infrastruktura raspada. zadnji veliki zahvati na prugama i cestama bili su u vrijeme eisenhowera. na mississippiju dokovi velikih kompanija kao npr. exxon u raspadnom stanju, neki još od drveta. zračne luke prljave i zapuštane. prnerazio sam se u kakvom je stanju jfk u nyc, kad sam ga posjetio nakon pauze od 10ak godia: opada žbuka, prljavo, pola toga van pogona (wc, automati). detroit. slumovi beskućnika po kaliforniji. učitelji voze uber da bi spojili kraj s krajem. mornarica im nije što je bila itd. itd. naočigled propadaju, a oni bi na mars…

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI