fbpx

Junak s tisuću lica

Smisao Patnje - Junak s tisuću lica

„Junak je čovjek koji je samostalno postigao pokornost. Upravo si tu zagonetku danas moramo postaviti, a njezino je rješenje uvijek ključna junakova vrlina i njegovo povijesno djelo. Kao što profesor Arnold T. Toynbee pokazuje u svojih šest svezaka studije zakonitosti uspona i raspada civilizacija; raskol u duši, raskol u tijelu društva, neće se razriješiti ni nekim programom povratka u dobre stare dane (arhaizmom), ni programima koje jamče ostvarivanje bolje budućnosti (futurizmom), pa čak ni najrealnijim marljivim radom na ponovnom sastavljanju oronulih sastavnica. Tek rođenje može pokoriti smrt – rođenje, i to ne opet onog starog, već nečeg novog. U duši, u tijelu društva, mora postojati – kanimo li doživjeti dugo preživljavanje – stalno „ponavljanje rođenja“ (palingenesia) kako bi se poništila neprestana ponavljanja smrti.“

Željezo se oblikuje dok je vruće. Oštri udarci kovača naoko djeluju kao da uništavaju željezo. Ukoliko nemamo znanje što kovač radi, pomislili bismo da uništava materijal. Jer kao što znamo; snažni udarci uništavaju… ili možda ipak ne? Nakon velike muke, nakon svih udaraca i paklenog ognja uviđamo da je kovač napravio predivan mač. Nakon udaranja i naoko uništavanja kovač stvara svoje remek djelo. Taj mač sam je junak, ali i oružje koje će koristiti u borbi, a tamo gdje zareže neće ostavljati krvave rane nego sjeme ljubavi za stvaranje boljeg svijeta.

U nastavku potrage za smislom patnje ukratko ćemo vidjeti kako život oblikuje čovjeka na vrućoj vatri. Budući da čovjek nije ništa naučio kroz povijest, i dalje se nalazi u procesu patnje. Naime, život nas sve vrijeme upućuje na ispravan put snovima, sinkronicitetom, jezikom simbolike i znakovima, velikim učiteljima, i drugim pojavama ili ljudima. Budući da čovjek ne sluša, život uzima bol i patnju kao zadnju opciju da probudi čovjeka. Patnja sama po sebi ne može biti niti dobra niti loša jer je ona simptom stanja ili situacije. Ona samo ukazuje na trenutno stanje (situaciju), npr.: vatra je vruća ili ova veza ne funkcionira. Na čovjeku je da shvati smisao boli i patnje.

U nastavku, u pojedinim dijelovima tekstu podsjetiti ćemo da je smisao povezan sa cjelovitošću (jedinstvom) jer ako nema povezanosti ostajemo u svijetu slučajnosti i tu nemamo daljnje mogućnosti traženja smisla.

Osim podjele podrijetla patnje na bol (fizička patnja) i patnja (psihička, emotivna i duševna patnja), možemo ju kategorizirati u četiri vrste:

  • Evolucijska i znanstvena kategorija
  • Mitološka
  • Psihološka i filozofska
  • Duhovna i religijska

Svaka od njih iz drugačijeg kuta gledanja ukazuje na svrhu patnje. Kada spojimo sve dijelove dobit ćemo cjelovitu sliku.

Evolucija i znanost

„Naš rascjepkani način mišljenja, gledanja i djelovanja očito ima posljedice na svaki vid ljudskog života. To jest, što je prilično zanimljiva ironija – rascjepkanost se čini jedinom stvari u našem načinu života koja je sveopća, koja djeluje cjelinom bez međa i ograničenja. Do toga dolazi jer su korijeni rascjepkanosti vrlo duboki i sveprožimajući. Kao što je istaknuto, pokušavamo podijeliti ono što je jedno i nedjeljivo, a to podrazumijeva da ćemo u sljedećem koraku pokušati poistovjetiti ono što je različito.“

David Bohm

Tijekom evolucije planeta uvijek se pojave razdoblja u kojima nema većih globalnih turbulencija. To je vrijeme kada se bića odnosno njihovi geni uspavaju, dapače kroz desetke tisuća godina degradiraju što predstavlja pad u njihovom razvoju. Katastrofe su pogubne za većinu njih, ali omogućuju određenom broju jedinki koje prežive da aktiviraju gene koji su ostali zapostavljeni. Zbog toga su mogući nagli skokovi u evoluciji. Tijekom katastrofa živa bića primorana su da se aktiviraju, što u evoluciji znači poticaj za buđenje gena. Bića se moraju trgnuti iz letargije, postati mudrija, pametnija i prema potrebi novih uvjeta promijeniti svoje djelovanje i životni put.

U evolucijskom smislu katastrofe određenim vrstama mogu donijeti izumiranje. Za druge mogu biti plodno tlo za buđenje novih potencijala, mogućnosti i razvoja. Kod ljudskih bića dobrim dijelom (ne u potpunosti) ovisi o njima samima što će se dogoditi s njihovom vrstom. Životinje su uglavnom osuđene na evoluciju i jače vrste (čovjek).

Prema teoriji Geje (živog planeta, ali ne i svjesnog), Zemlja se ponaša poput živog organizma što daje dodatnu dimenziju patnji pogotovo što se tiče ljudskog djelovanja. Bila Zemlja živa ili ne, iz svake globalne katastrofe možemo nešto naučiti ukoliko ju sagledamo sa svih strana.

Evolucija je ponavljanje vječnog uzorka (fraktalna geometrija) kojeg vidimo svagdje oko nas što ide u prilog redu u kozmosu. Fraktalna geometrija ide u prilog i znanstvenicima koji tvrde da kaosom upravlja red. Npr., David Bohm je govorio o implicitnom redu. Ako postoji red koji možemo zapaziti svojim očima (zlatni rez i Fibonaccijev niz) onda mora postojati i smisao našeg postojanja. Ako ga nismo sposobni vidjeti, to ne znači da ne postoji.

Patnja u smislu katastrofe je smrtonosna, ali s druge strane sprječava apsolutno izumiranje jer priprema bića koja ih prežive na iduću nesreću koja će se u materijalnom svijetu kad-tad dogoditi. Patnja u evolucijskom obliku potiče gene na razvoj i neprestano usavršavanje i prilagođavanje. U svijetu koji je u svojim temeljima promjenjiv, time i podložan nesrećama i katastrofama, prilagođavanje je dio života. Kod čovjeka, katastrofe ga potiču da promijeni način djelovanja, razmišljanja, tjera ga na stvaranje bolje tehnologije i materijala.

Iz kuta biologija, smisao boli (fizičke) svima je razumljiv. Njezina uloga je obrambena. Bol upozorava organizam da mu prijeti opasnost i time je njezina uloga zaštitnička. Znanost je donedavno mislila da je bol vezana isključivo uz živčane stanice dok se nisu zabilježili određene anomalije koje su ukazivale na širu sliku; bol nije vezano isključivo uz biologiju (čak i kada tijelo funkcionira normalno) nego i za iskustvo boli. U znanosti je poznat pojam nocicepcija koja se definira svjesno doživljavanje boli. Biološki proces i iskustvo boli dva su fenomena boli koji ukazuje da je čovjek sačinjen od više slojeva. Prodirući sve dublje u sebe, čovjek ima mogućnost transformirati bol i patnju. Istraživanja su pokazala da intenzitet boli ne ovisi samo o biologiji nego i od naših očekivanja što još jednom ukazuje na moć uma. Bol je subjektivna i stoga čini splet većeg broja faktora; senzorni, emocionalni, kognitivni… Iz sljedećeg videa možemo naučiti neke osnove boli. Spomenuli smo u prvom dijelu da patnju možemo svrstati u domenu psihe, a bol u domenu biologije. Ako na taj način gledamo na patnju znači da je patnja psihološkog podrijetla stvar izbora. Navedeni primjeri u sljedećem videu ukazuju nam da čak i bol (biološkog podrijetla) može biti stvar izbora (djelomično, za neke možda i potpuno), jer ovisi i o iskustvu boli.

https://www.ted.com/talks/joshua_w_pate_the_mysterious_science_of_pain?utm_campaign=tedspread&utm_medium=referral&utm_source=tedcomshare

„Možda je jedno od najosebujnijih svojstava svih živih bića, od najmanjeg do najvećeg, njihova sposobnost razvijanja, upravljanja i održavanja sustava koji postavljaju cilj, a potom se trude postići ga kroz kibernetički proces pokušaja i pogrešaka.“

James Lovelock

Mitološki

„Kozmogonijski ciklus predstavlja se zaprepašćujuće dosljedno u svetim spisima svih kontinenata, što pustolovini junaka daje nov i zanimljiv obrat; jer sad se čini da njegovo pogibeljno putovanje nije bilo trud dostizanja već povratka na dostignuto; ne otkrića, već povratka na otkriveno. Otkriva se da su božanske sile, koje je tražio i kroz opasnost osvojio, sve vrijeme postojale u srcu junaka.“

Joseph Campbell

Prema Josephu Campbellu san i mit su simboli dinamike psihe. Dok je san individualnog karaktera, mitovi se tiču cijelog čovječanstva. Prema njemu mitologija je jedna vrsta psihologije pogrešno protumačena kao biografija ili kozmologija. Naime, svi mitovi pričaju o junaku koji kreće na put, na tom putu čekaju ga mnogobrojna iskušenja koje mora proći da bi došao do cilja kojem teži. Nakon iskušenja, borbi, patnje i bola koje prođe, junak dolazi do cilja potrage i vraća se kući da bi ispunio svoju svrhu – objavu istine. U nekim mitovima i legendama junak često pogine ili bude ubijen da bi uskrsnuo. Mitologije, legende, bajke i priče u suštini govore o unutarnjem putovanju. Stoga smrt junaka predstavlja unutarnju smrt lažnog ja (ego), a uskrsnuće simbolizira rođenje novog ja. Nakon puta iskušenja i patnje (smrti iluzornog ja), novi, uskrsnuli ja trebao bi biti transformirani junak. Čovjek mudrac pun razumijevanja, ljubavi i empatije. Ili može u potpunosti izgubiti svoju čovječnost i postati Buddha.

Čovjek uvijek projicira svoje snage prema van. Zato i obožavamo junake (npr. filmske) jer simboliziraju snagu i moć koju želimo imati. U drevna vremena junaci u pričama bili su poticaj ljudima da budu hrabri na životnom putu, da se ne boje patnje jer ona ima smisao. Tada ljudi nisu prebacivali svoje snage na junake i ne činili ništa. Junaci su im bili poticaj da čine i budu junaci u patnji i na putu iskušenja. Priče su bile poticaj da u iskušenjima pronađu nadljudske snage koje će od njih stvoriti istinskog i pravog junaka – čovjeka koji je novorođeni junak.

U pričama i mitologijama patnja je proces kroz koji junak postaje novi čovjek. Patnja nije svrstana u negativni kontekst nego je sastavni dio životnog putovanja i simboličkog umiranja i ponovnog rađanja (uskrsnuća). Iskušenje junaka je u nama. On mora proći kroz zamršene labirinte unutarnjeg previranja da bi pronašao bika (ego) koji je slijep i svojeglav i takav luta svijetom. Junak mu mora otkinuti glavu da bi pronašao izlaz jer svojeglavi slijepac nikada neće pronaći izlaz iz labirinta. Izlaz pronalaze samo junaci koji čekaju u nama da ih pozovemo i hrabro se suočimo s izazovima i patnjom. Na tom putu junak se mora izgubiti, jer ponekad da bi se pronašli moramo se izgubiti. Na tom putu junak mora otići u pustinju, pećinu ili na obalu da prođe iskušenje koje će ga ojačati i transformirati. Kada čovjek prođe i nađe svoj cilj u srcu onda postaje mudrac koji spoznaju objavljuje svijetu i time ostalima ukazuje na put prema stvaranju boljeg svijeta. Svoju mudrost ne može prenijeti u vanjski svijet ukoliko se ne suoči sa unutrašnjim demonima, svojeglavim bikom, divljim konjima i ostalim mitološkim likovima koji su simbolički u pričama projicirani emotivne, psihološke i duhovne snage koje treba demistificirati, obuzdati i svjesno prenijeti u svijet pojavnosti. Čovjek koji se ne suoči sa samim sobom, unutarnjom patnjom i izazovima, neće biti sposoban odgovoriti na vanjske izazove. Takav čovjek neće biti dovoljno mudar, inteligentan, srčan i hrabar. Jer kako ćemo se suočiti s vanjskim svijetom ako nismo sposobni da se suočimo s unutarnjim? Kako ćemo upoznati vanjski svijet, ako ne poznajemo svoj vlastiti, unutarnji? Kako ćemo se suočiti s izazovima i patnjom, ako ne pronađemo junaka u svojem srcu?

„Kad bi se samo dio te izgubljene cjeline mogao izvući na svjetlost dana, doživjeli bismo čudesno proširenje svojih moći, intenzivno obnavljanje života, postali bismo kolosi. Štoviše, kad bismo mogli izvući nešto što nismo zaboravili samo mi, već i cijeli naraštaj čitave naše civilizacije, postali bismo uistinu donositelji blagodati, kulturni junaci naših dana – osobe ne samo od lokalnog nego već i od svjetskog povijesnog značaja. Riječju: prvi je zadatak junaka povući se sa svjetske pozornice sekundarnih posljedica u one kauzalne zone psihe gdje borave stvarne poteškoće, te ih ondje razjasniti, u vlastitom slučaju dokrajčiti i probiti se do neizobličenog, izravnog iskustva i upijanja onoga što je C. G. Jung nazvao arhetipskim slikama.“

Joseph Campbell

Čini se paradoksalno, ali pad je sastavni dio rasta. Da bi sjeme proklijalo mora se staviti u zemlju gdje nema svjetla. Malo sjeme nevjerojatnom snagom može izrasti u predivno drvo koje će jednog dana davati plodove radosti i sreće. Čak i u najlošijim uvjetima sjeme može isklijati. Taj put možemo mu olakšat ako ga njegujemo i zalijevamo. Ako želimo stvoriti plodove ljubavi kojima ćemo hraniti svijet, vrijeme je da posadimo to sjeme.

„S tog motrišta junak simbolizira onaj stvaralački i iskupiteljski božanski lik koji se krije u svima nama, te samo čeka da ga se spozna i pretoči u život.“

Joseph Campbell

U zadnjem dijelu teksta otići ćemo u najdublje sfere ljudskog bića, u njegov um i duh. Do tada ovaj video s jednostavnom pričom možda je objasnio svu suštinu boli. Čovjek je do jučer živio u konzumerističkom i materijalističko-hedonističkom raju. Živio je monotoniji i kolotečini života, zaboravivši živjeti. Umro je prije smrti ne shvativši suštinu života. Možda ga je život patnjom želio isključiti iz matrice i njegove iluzije u kojem je živio i ukazati mu na svijet izvan granica, jer onaj koji ih vidi, za njega granice ne postoje.

https://www.ted.com/talks/bethany_rickwald_and_hayley_levitt_would_you_opt_for_a_life_with_no_pain?utm_campaign=tedspread&utm_medium=referral&utm_source=tedcomshare

Literatura:

  1. „Geja – Novi pogled na život Zemlje“ James Lovelock
  2. „Cjelovitost i implicitni red“ David Bohm
  3. „Junak s tisuću lica“ Joseph Campbell
  4. „Tajni kod: Zlatni rez – tajanstvena formula koja vlada umjetnošću, prirodom i znanošću“ Priya Hemenway
  5. „Arhitektura biljaka – Biljke kao dio općeg evolucijskog fenomena građenja“ Zvonko Pađan
  6. „Holografski svemir“ Michael Talbot

Svidio vam se članak i
pitate se što možete napraviti?
PODIJELITE ga s PRIJATELJIMA

Pretplati se
Obavijest
guest
Zaštitite svoje ime u komentarima... REGISTRACIJA
220 Komentara
najstariji
najnoviji najviše ocjenjeniji
Inline Feedbacks
View all comments
Bosanac iz New Yorka
Gost
Bosanac iz New Yorka
3 mjeseci prije

Dostojevski kaze da je patnja ovog svijeta potcijenjena, a vjecna nebeska harmonija precijenjena. Ako Bog na VJECNI pakao osuduje one koji mu nisu dali jesti kad je na Zemlji bio gladan i piti kad je na Zemlji bio zedan zasto ne osudi i sebe zato sto je on sam propustio… Pročitaj više »

tihobl
Gost
tihobl
3 mjeseci prije

Zato sto mu to nije u opisu radnog mjesta. Ni bog ne moze da krsi kolektivni ugovor.

Emiliano Zapata
Gost
Emiliano Zapata
3 mjeseci prije

Ovo kao da je pisao sam Bill Gates, kako bi nas navikao na bol i patnju dok se mi grcimo u smrtnim mukama i trulimo nakon njegovih vakcina. Dajte shvatite vec jednom da su mnoge knjige pisali clanovi Fabijanskog drustva, Templari, Masoni, Iluminati, Kazari, itd itd s svrhom da ispiru… Pročitaj više »

Kera Kokot
Gost
Kera Kokot
3 mjeseci prije

Odgovori coveku direktno na postavljeno pitanje. Mozda nisi primetio, ali postavljeno pitanje je sasvim originalno, nije prepisano niotkuda. Direktno odgovori na pitanje pa onda nastavi sa svojom propovjedi (iz nerazumijevanja biti stvari i nerazlikovanja stvari)…

mario
Gost
mario
3 mjeseci prije

Život se mora vidjeti kao ciklus napredovanja duše kroz sve živote

Inmediasres
Gost
Inmediasres
3 mjeseci prije
Reply to  mario

Kako si došao do te umotvorine ?

Emiliano Zapata
Gost
Emiliano Zapata
3 mjeseci prije
Reply to  Inmediasres

Interesantno je ono “tko radi, ne boji se gladi” zatim basna ocvrcku koji je uzivao dok se mrav pripremao za zimu i sl. bajke kojima truju djecu.
Jer tko neradi i ne boji se gladi?
Soros, Henry K. Kill Bill i NightmareDreamTeam!

nessy
Gost
nessy
3 mjeseci prije

Ta tvoja smijesna izreka je vazila za vrijeme zlocinca Tita i monstruozne Yu. Nova verzija je “tko radi, umire od gladi”.

Neznankako
Gost
Neznankako
3 mjeseci prije
Reply to  Inmediasres

Sta te briga

rimtu
Gost
rimtu
3 mjeseci prije
Reply to  Inmediasres

Jednostavno, a mario se nije sasvim jasno izrazio. Ova inkarnacija je samo sičušni djelić života, koji se na nižim sferama postojanja odvija kroz reinkarnacijske procese, radi učenja i razvijanja svjesnosti. Postavljeno je tako da se ne sjećamo stvari iz prijašnjih inkarnacija jer bi nam bilo previše info u “glavi”, a… Pročitaj više »

Emiliano Zapata
Gost
Emiliano Zapata
3 mjeseci prije
Reply to  mario

Hmmm, meni se cini da bi kabala to znali prije nas pa nebi toliko zgrtali na ovome svijetu bogatstva i moci.. Vjerujem da oni generacijama prenose tajna znanja o arheologiji, povijesti, religiji i da postoji sumnja da bi mogli odgovarati bred bogom nebi oni toliko ljudi ubijali na sve moguce… Pročitaj više »

mario
Gost
mario
3 mjeseci prije

Postoje dva puta razvoja oni idu svojim putem i u ovom ciklusu nestižu na cilj

Emiliano Zapata
Gost
Emiliano Zapata
3 mjeseci prije
Reply to  mario

Ti mislis da oni ne zele stici na cilj?
Ili da nemaju saznanja poput tebe?

mario
Gost
mario
3 mjeseci prije

Izabrali drugi put slobodnom voljom a to je porobljavanje i hijerarhija

nessy
Gost
nessy
3 mjeseci prije
Reply to  mario

Napreduj ti prijatelju, ja bih radije da ljudi oko mene ne kopaju po kontejnerima.

Sparkling
Gost
Sparkling
3 mjeseci prije
Reply to  nessy

Kako to, kako to?
Za vrijeme onog “zločinca” (tvoj prijašnji post) ili nije bilo kontejnera ili nije bilo ljudi koji su kopali po njima??

Mrčikola
Gost
Mrčikola
3 mjeseci prije

Debeli, i ja bih pozdravio Emilianov komentar da nije spomenuo brkatog Gruzijca i tako potvrdio da je i sam upao u zamku o kojoj piše i koje je svjestan. Ovdje se ogleda majstorstvo majstora, a da nebi” brkatog Gruzijca već bi mi “radili na daljinski”. Neka Emilianova “žrtva” barem posluži… Pročitaj više »

Mrčikola
Gost
Mrčikola
3 mjeseci prije
Reply to  Mrčikola

Debeli, zar i ti?

Stock
Member
Famed Member
Stock
3 mjeseci prije
Reply to  Mrčikola

Nemoj misliti da on to ne zna. Ovo je njegov stil…malo istine, pa provuče svoju priču. Zar ste zaboravili kako je sve donedavno provlačio defetizam? Na svaki prijedlog da se nešto uradi nalazio bi manu i ubijao priču u startu. Jedino rješenje, po njemu, je bilo (I još uvijek je)… Pročitaj više »

Neznankako
Gost
Neznankako
3 mjeseci prije
Reply to  Stock

Emiliano je ivan pernar razotkrionsi ga

nessy
Gost
nessy
3 mjeseci prije
Reply to  Mrčikola

Ne budi iluzionist (je li se tako kaze kad zivis u iluzijama). Dragom Bezosu je vazniji lak na njegovoj jahti, nego zdravlje i zivot svih 80.000 robova koji rade za njega.

Neznankako
Gost
Neznankako
3 mjeseci prije
Reply to  nessy

Kaako mozes . Kakao se usudjujes tako govoritino gospodinu bezosjecanjnom .

nessy
Gost
nessy
3 mjeseci prije

Napoleon, pametan covjek, je jednom rekao; “religija je divna stvar, sprijecava siromaha da ubije bogatasa”.

mario
Gost
mario
3 mjeseci prije

Zbog slobodne volje

Kera Kokot
Gost
Kera Kokot
3 mjeseci prije
Reply to  mario

Definiraj slobodu volje pa ces vidjeti da nemas pojma o cemu govoris.

mario
Gost
mario
3 mjeseci prije
Reply to  Kera Kokot

Snaga moje duše. Temeljni zakon svemira i svaki izbor koji podržava sl.volju najveći je izbor za sl.volju razine postojanja.
Usput moja s.volja kaže da si bahat i nezrel

Alija
Gost
Alija
3 mjeseci prije
Reply to  mario

Sloboda volje je iluzija, ti samo biras izmedu dva zla, ne mozes birati afirmativno i zato prica o slobodi volje nema uporista u bilo kojoj vrsti doslijedne i smislene argumentacije.

mario
Gost
mario
3 mjeseci prije
Reply to  Alija

Što više znanja to ti Omogućuje više slobodne volje

AbraCAdaBra
Gost
AbraCAdaBra
3 mjeseci prije
Reply to  Alija

Interesuje me pitanje – kako bi se manifestovalo na ljudskom organizmu aktiviranje barijum-stroncijum-titanium (BaSrTiO3) nanokristala koje svi imamo u našim tijelima, zahvaljujući kemtrejlsima, nakon njihove aktivacije uz pomoć specifičnih frekvencija? (Što je Harald Kautz Vella pomenuo u knjizi Dangerous Imagination, Silent Assimilation.)
živi čovijek.org

nfvaewfaerfbvaefraze
Gost
nfvaewfaerfbvaefraze
3 mjeseci prije
Reply to  AbraCAdaBra

Taj radi za tamu.

Grom iz oblaka
Gost
Grom iz oblaka
3 mjeseci prije
Reply to  mario

Eto vidiš, tako je i moja slobodna volja kazala neki dan da si ti funkcionalno nepismen, a ti se naljutio.

mario
Gost
mario
3 mjeseci prije

Postoji materijalno i duhovno bogatstvo

nessy
Gost
nessy
3 mjeseci prije
Reply to  mario

Slobodno reci da sam pokvaren, ali, ja bih pored duhovnog izabrao i materijalno bogatsrvo. A za ono poslije, neka brine netko drugi.

Iva
Gost
Iva
3 mjeseci prije

U pravu ste.

noman
Gost
noman
3 mjeseci prije

Patnja je besmislena osim za mazohiste.

Emiliano Zapata
Gost
Emiliano Zapata
3 mjeseci prije
Reply to  noman

Ili za boga koji uziva gledati patnju jer znas da on sve vidi, a ne cini nista kako bi je sprecio iako je svemocan,. Navodno ne cini nista zato sto nam je dao slobodnu volju ali pri tome dolazimo do paradoksa jer tom slobodnom voljom cinimo isto sto i slonovi… Pročitaj više »

noman
Gost
noman
3 mjeseci prije

Bogovi su odavno pali na tjeme.

radijacija2000
Gost
radijacija2000
3 mjeseci prije

Bez slobodne volje ne bi bili svijesna bića nego programirani roboti koji rade samo onako kako su programirani. U ćemu je onda smisao života ? Šmisao života je da osetiš, iskusiš, spoznaš, nadogradiš sebe…kako ćeš znati što je dobro, prijatno, lijepo, uzbudljivo itd. ako ne znaš što je loše, neprijatno,… Pročitaj više »

Deda
Gost
Deda
3 mjeseci prije

Zato sto Bog voli siromasne…
Bogatasi ne idu u raj.
Bog pomaze covjeku preko proroka.

nessy
Gost
nessy
3 mjeseci prije

E Gjuro, Gjuro, nagrada sitnoj boraniji stize u narednom zivotu. Dakle, pati sto vise i sto temeljitije, i uzivaj, jer “priie ce deva kroz iglene usi, nego bogatas u raj”. Ako nemas sto jesti, krov ti prokisnjava, djeca su ti gola i bosa, veseli se, nagrada stize, ali, hebiga, ne… Pročitaj više »

Neznankako
Gost
Neznankako
3 mjeseci prije

Nije im bog htio bomoc jer su glupi ko i ti pa samo kroz patnju mogu postat pametni

Ime
Gost
Ime
3 mjeseci prije

Psalam 73, tamo ti je odgovor

TRN
Gost
TRN
3 mjeseci prije

Pitaš: “Zašto dragi Bog ne želi pomoći čovjeku…………plivaju…..pa i GRIJEHU pohlepe i bludu????” Kad Bog vidi da smo oholi i nadmeni,On dopušta da se u našem životu pojavljuju iskušenja! Da je to kod tebe ,To upravo stoji u tvojoj bahatosti, oholosti,nadutosti prema Bogu! Ti, umjesto da se poniziš,uzmeš Krunicu u… Pročitaj više »

DZD
Gost
DZD
3 mjeseci prije

Dao je. Ali onda neki uzmu još 100 milijardi povrh, a oni od kojih je uzeo pljuju po Bogu i Crkvi jer je tako lakše.
Zanima me tko je krao i bludničio u Sovjetskom savezu. Nije bilo Crkve “ni Boga”, mora da je bio raj na zemlji.

BosanacIZTransilvani
Gost
BosanacIZTransilvani
3 mjeseci prije

Awaiting for approval Dostojevski kaze da je patnja ovog svijeta potcijenjena, a vjecna nebeska harmonija precijenjena. Ako Bog na VJECNI pakao osuduje one koji mu nisu dali jesti kad je na Zemlji bio gladan i piti kad je na Zemlji bio zedan zasto ne osudi i sebe zato sto je… Pročitaj više »

Kera Kokot
Gost
Kera Kokot
3 mjeseci prije

Ocito je da Boga bas briga za covjeka, njemu je bitno da Zemlja zivi svojim koljacko, ludackim nacinom. Zato je heliocentrizam (kopernikanski obrat) dosao kao kec na desetku onima koji zele unistiti covjecanstvo tako da spase sebe. Jer kad bi covjecanstvo unistilo njih (sotonisticku elitu) spasilo bi sebe. Ali covjecanstvo… Pročitaj više »

mario
Gost
mario
3 mjeseci prije
Reply to  Kera Kokot

Slobodna volja,um, svijest, odredjuju iskustvo

Emiliano Zapata
Gost
Emiliano Zapata
3 mjeseci prije
Reply to  Kera Kokot

Potpuno si u pravu!
Kakav je to bog koji dozvoljava da nevini pate!?

Moreno
Member
Moreno
3 mjeseci prije

Daj Emilio nemoj o Bogu ka da je to neki komentator ili pisac članka sa ovoga portala . . . nemaju ovde dvojica među nama koji imaju istu definiciju božanskoga poretka i onoga šta je to šta je izašlo iz okvira božanskoga poretka.

Emiliano Zapata
Gost
Emiliano Zapata
3 mjeseci prije
Reply to  Moreno

To je cudnon s obzirom da u Srbiji, Rh i Slo vecina Krscana!? No imas pravo, neko vjeruje u boga, karmu, svemir, reinkarnaciju i sl. Medutim nikog ne spasava ili vjeruju svi u krivoga… Npr. nema vise onih koji su vjerovali u Manitua, oni koji vjeruju u budu su dobili… Pročitaj više »

Moreno
Member
Moreno
3 mjeseci prije

Mislija san kako san dovoljno puti napisa kako kulturološko kršćanstvo nema veze sa Bogom. Ako san se ja krstija, pričestija i krizma i posli iša u crkvu samo na vjenjčanja i sprovode i za badnji dan i za Veliki Petak jin bakalar, jeli to znači kako san ja kršćanin .… Pročitaj više »

Alija
Gost
Alija
3 mjeseci prije

Jedno je patnja, a drugo je besmisao te patnje. Patnja ne bi bila toliki problem kad bi se znalo sto je smisao te patnje. Doduse, cak i da se zna smisao patnje veliko je pitanje sto bi to zaista promijenilo u ovom i ovakvom svijetu? A opet kad bi se… Pročitaj više »

Emiliano Zapata
Gost
Emiliano Zapata
3 mjeseci prije
Reply to  Alija

Smisao patnke je da uzivaju Soros, Kill Bill i “ekipa” ili mozda nekakav “trening” za dusu???
Prije ce biti ovo prvo…

Deda
Gost
Deda
3 mjeseci prije

Bog koji ne dopusta da nitko osim njega sudi. Tko si ti da reces neko je nevin. Patnja je prirodno stanje sa znanstvenog pogleda, zato jer tvari su podlozne sili gravitacije i tlaku i nesto je vazda potnje drugomu. Ljudi barem imaju duh da pokusaju biti jednaki, ne da se… Pročitaj više »

Emiliano Zapata
Gost
Emiliano Zapata
3 mjeseci prije
Reply to  Deda

Mozda zaboravljas da su djeca nevina a ogromne zrtve u ratovima, gladi, pedofila ili robovskog rada.

Mozda nisu nevina po tvome ili po bozjem i treba ih sve bolestima, zemljotresima i potopom DOKRAJCIT?????

BosanacIZTransilvani
Gost
BosanacIZTransilvani
3 mjeseci prije

U Knjizi o Jobu Bog se očito ne ponaša savršeno jer Bog terorizira Joba bez ikakvog razloga da bi Sotoni dokazao cvrstinu Jobove vjere. Kad Job izazove Boga i zatraži odgovore (stvarne razloge za svoje uzasne patnje), Jobovi prijatelji (“Tješitelji”) savjetuju Jobu da prekine govor o Bogu na tako negativan… Pročitaj više »

Istražuj
Member
Famed Member
Istražuj
3 mjeseci prije

“… U Knjizi o Jobu Bog se očito ne ponaša savršeno jer Bog terorizira Joba bez ikakvog razloga da bi Sotoni dokazao cvrstinu Jobove vjere…” Ovo je jedna od najzanimljivijih knjiga tzv “biblije” – koja meni (uz masu dodatnih cinjenica koje sam otkrio za vrijeme ove “pLandemije”) – jasno govori… Pročitaj više »

Kera Kokot
Gost
Kera Kokot
3 mjeseci prije
Reply to  Istražuj

“I am a philosopher who believes that Western philosophy begins not with Plato, but elsewhere, and earlier, with the Book of Job. That is because I believe that the problem of evil is the central point where philosophy begins, and threatens to stop. The experience of inexplicable suffering and basest… Pročitaj više »

Istražuj
Member
Famed Member
Istražuj
3 mjeseci prije
Reply to  Kera Kokot

“… Susan Neiman…” Zasto me u opste ne cudi da je ovo citat a “jewish woman”…? Razumljivo, kao i svaka druga tzv “nauka” – i tzv “filozofija” je: preplavljena ovakvom bagrom… jedini smisalo te “filozofije” – jeste nastaviti skrivati OBMANU. Dakle – odmag mi se ova “renomirana gospodja” – ne… Pročitaj više »

Kera Kokot
Gost
Kera Kokot
3 mjeseci prije
Reply to  Istražuj

Zaslijepljen si mrznjom pa nisi ni pokusao shvatiti smisao njezinih rijeci. BTW, mnogi Ortodoksni Zidovi su najveci neprijatelji cionizma, ako slucajno nisi znao.

Istražuj
Member
Famed Member
Istražuj
3 mjeseci prije
Reply to  Kera Kokot

“…Zaslijepljen si mrznjom pa nisi ni pokusao shvatiti smisao njezinih rijeci…” Bojim se da vi kolega nista pazljivo procitali sta sam ja napisao…? Rekao sam, naime: “… I Platon i “prica o Jobu” – jesu izmisljena podvala – upravo od iste bande…” Dakle tzv “Platon” je izmisljaotina jezuitske “isporijske kronologije”… Pročitaj više »

nessy
Gost
nessy
3 mjeseci prije
Reply to  Istražuj

Slazem se potpuno. Ptice na grani znaju da je Crkva o kojoj govoris, sprijecila svaki razvoj nauke dugi niz stoljeca, od anatomije, astronomije, pa nadalje. I to pod prijetnjom ne smrti, nego, Svete Inkvizicije, tako da su osudjeni smrt prizivali kao olaksanje. Da smo kojim slucajem, kao ljudska rasa, preskocili… Pročitaj više »

Emiliano Zapata
Gost
Emiliano Zapata
3 mjeseci prije
Reply to  Istražuj

Sasvim je logicno da je falsifikat jer ne prikazuje boga punog ljubavi i dobrote…

Kera Kokot
Gost
Kera Kokot
3 mjeseci prije

Po tome bi falsifikat trebao biti Novi, a ne Stari Zavjet. Knjiga o Jobu je preuzeta iz starijih tradicija.

Istražuj
Member
Famed Member
Istražuj
3 mjeseci prije
Reply to  Kera Kokot

“…. Po tome bi falsifikat trebao biti Novi, a ne Stari Zavjet….” Da ako vjerujete da je “Novi” stvarno novi, a “Stari” stvarno stari… A to zasigurno nije slucaj… (Naravno, oni koji vjeruju da nas “Vrh piramide” nikad nije lagao, te da sve radi samo za nase dobro – vjerovace… Pročitaj više »

Emiliano Zapata
Gost
Emiliano Zapata
3 mjeseci prije
Reply to  Kera Kokot

To je sve toliko puta prepisivano da tko zna sto je istina a sto ne.
Sad se netko reci da su svici nadeni u pecini dokaz da nije ali zaboravljaju da je i prijevod takodjer upitan…

Pepachi
Gost
Pepachi
3 mjeseci prije
Reply to  Istražuj

Moja preporuka je knjiga Ordo Mundi- Nenad Minić.

I jedno, meni zanimljivo izlaganje.

https://youtu.be/9Zi_wOUxjz8

Lp

Istražuj
Member
Famed Member
Istražuj
3 mjeseci prije
Reply to  Pepachi

Hvala kolega, Pogledao sam ovaj link… Drago mi je da ima nasih ljudi koji i sami kopaku i istrazuju, mada je ovaj covjek ponajvise ponavljao ono sto sam ranije cuo od drugih (americkih) istrazivaca… Ipak, mislim da se previse zadrzava na starim sumerskim spisimia (koje sam citao prije 10tak godina… Pročitaj više »

Zao mi je
Gost
Zao mi je
3 mjeseci prije
Reply to  Istražuj

Svete Knjige, opcepoznatih religija, a i njihovih derivata, jer nekim sljedbenicima nije pasao pa su napravili izvedenice i prilagodili ih svojim uvjerenjima, kroz dosadasnji tijek zivota i stecene uvide, dozivio bih a da se pritom oni pobozni ne uvrijede, kao i svojevrsne Zakone, Pravilnike, Upute koji su vjekovima bili podlozni… Pročitaj više »

Deda
Gost
Deda
3 mjeseci prije
Reply to  Istražuj

Da zaista, Isus u nijednim spisima ne citira Joba. Vjerojatno i nije bitna prica, ali se narodu svidjela. Neke crkve uzvisavaju Joba kao pretecu krscanina.

mario
Gost
mario
3 mjeseci prije

Cijeli svemir je u svakom od nas, svijest i centar vjerovanja odredjuju sadašnju Nasu poziciju

Emiliano Zapata
Gost
Emiliano Zapata
3 mjeseci prije

Cim pocnu neke price o duhovnome, ZNAJTE da nam se blizi klanje!
Tako se pripremaju ljudi da lakse umru!
Znate ono, svijetlost na kraju tunela na cijem koncu te ceka dobri djeda ili pokojna punica koju si toliko volio!

mislim
Gost
mislim
3 mjeseci prije

ako Bozje postupke mjerimo vagom ljudske pravde, BOG JE KRIV!
i lažov.

Mladen
Gost
Mladen
3 mjeseci prije

Dat će ti gospodja Arna samo se ti zajebaji sa njom.

Mrčikola
Gost
Mrčikola
3 mjeseci prije
Reply to  Mladen

Mogao bi Debeli opet na led bude li preveć šmarao.😁

Blaza
Gost
Blaza
3 mjeseci prije

Zato što Bog nije “junak na koga će ljudi prebaciti svoje snage kako oni ne bi činili nista”. Pa i u bibliji piše, u toj zbirci junackih prica: pomozi si pa će ti i Bog pomoći…

Kera Kokot
Gost
Kera Kokot
3 mjeseci prije
Reply to  Blaza

U slavnom djelu Alberta Camusa “Kuga,” dr. Rieux tvrdi da nitko tko se iole pazljivije/iskrenije (bez ruzicastih naocala na ocima) osvrne na brutalne cinjenice zivota ne može vjerovati u svemocnog Boga; dr. Rieux kaže da ako bi on osobno vjerovao u takvog Boga, prestao bi lijeciti bolesne i prepusto bi… Pročitaj više »

Emiliano Zapata
Gost
Emiliano Zapata
3 mjeseci prije
Reply to  Kera Kokot

Odlicno zapazanje!

Lucija, prva
Gost
Lucija, prva
3 mjeseci prije
Reply to  Kera Kokot

Čitala sam obje stvari, ali mi nikad ne bi palo na pamet da ih uspoređujem…možda zbog 20-ak god. razlike u čitanju jednog i drugog. Ali ima jedna mala knjiga, mislim Lešek Kolakowski: “Razgovori s vragom” koja bi bila zabavna za mnoge ovdje… Zbilja se može raspravljati o Platonovom rukopisima…no činjenica… Pročitaj više »

Alija
Gost
Alija
3 mjeseci prije
Reply to  Lucija, prva

Gdje su dokazi za toliki broj velikih izumiranja?

Lucija, prva
Gost
Lucija, prva
3 mjeseci prije
Reply to  Alija

Na internetu 😊
A bilo poznato i prije…biologija/geologija

mario
Gost
mario
3 mjeseci prije
Reply to  Alija

Svugdje tko istražuje

Mrčikola
Gost
Mrčikola
3 mjeseci prije
Reply to  Lucija, prva

Luce, da si ovaj post poslala pod Lucija znali bi da si “prva”.
Opet u punom sjaju.

Lucija, prva
Gost
Lucija, prva
3 mjeseci prije
Reply to  Mrčikola

Eto. Na onom textu o Fauchi-ju sam ti prava ja…
i gle sad. Ne mogu savladati copy/paste na ovom mobu (!!), pa nisam mogla prenijeti ovom Aliji ništa sa nekih siteova…rezultat?

piždro
Gost
piždro
3 mjeseci prije
Reply to  Lucija, prva

Lucija pozdrav, i ti si se nakon dugo javila

Lucija, prva
Gost
Lucija, prva
3 mjeseci prije
Reply to  piždro

Da. Ja dragi @ piždro, volim znanost. A i umjetnost.
Što ne znači da bi, kao Đikić, Dueck ili Dieck varala ljude, uništavala narod i ekonomiju…prešla na tamnu stranu.

piždro
Gost
piždro
3 mjeseci prije
Reply to  Lucija, prva

Lucija poznam tvoju bilo-frekvenciju a spoznao sam da si inteligentna, obdarena, naučnička faca a i zajebana u datom momentu ..ali niukom slučaju tamna strana mjeseca. pozz
ps. odma smo te Mrčikola i ja prepoznali

nessy
Gost
nessy
3 mjeseci prije
Reply to  Kera Kokot

Plus, od srca.

mislim
Gost
mislim
3 mjeseci prije
Reply to  Blaza

jesi siguran da to piše, jesi to sam pročitao ili ti je neko samo rekao.

Winer67
Gost
Winer67
3 mjeseci prije

Bog se osudio sa vječnost,osuđuješ ga i ti, a dokle god sudimo, sudit će nam se.

Kera Kokot
Gost
Kera Kokot
3 mjeseci prije
Reply to  Winer67

Jel bar ti znas sta si napisao?

winer67
Gost
winer67
3 mjeseci prije

*Bog se osudio na vječnost, osuđuješ ga i ti, a dokle god sudimo, sudit će nam se.

p.s. isprike za prethodno nejasan komentar, kiša me omela u tipkanju…

Kera Kokot
Gost
Kera Kokot
3 mjeseci prije
Reply to  winer67

Osudio se? Kako? Onako iz fore? Znaci, mogao se osuditi i na privremeni-prolazni zivot?

winer67
Gost
winer67
3 mjeseci prije
Reply to  Kera Kokot

Život kakav poznajemo smatramo prolaznim i kao takav je dio vječnosti.

Samim postojanjem nam je suđeno i tim činom vječnost niti započinje niti prestaje.

Mogućnost je beskonačna stoga je teško reći što je beskonačnost mogla učiniti, ali svakako ćemo saznati kad za to dođe vrijeme..

Trondhjemite
Gost
Trondhjemite
3 mjeseci prije

“… jer svojeglavi slijepac nikada neće pronaći izlaz iz labirinta. Izlaz pronalaze samo junaci koji čekaju u nama da ih pozovemo i hrabro se suočimo s izazovima i patnjom.“ Zbog sveprisutnog hedonizma i konformizma (mogu dodati i individualizma), većina ljudi ne želi izaći iz labirinta. Patnja je danas negativno iskustvo.… Pročitaj više »

Piretis
Member
Piretis
3 mjeseci prije

Počne li tekst paradoksalnom tvrdnjom “Junak je čovjek koji je samostalno postigao pokornost” izgubim volju za čitanjem. Nisam znao da je hrabrost ili smjelost (što su sinonimi za junaštvo) isto što i potčinjavanje jačem (sinonim za pokornost). Tko se bilo samostalno ili na nagovor potčini jačem je ljigo, čovjek bez… Pročitaj više »

Istražuj
Member
Famed Member
Istražuj
3 mjeseci prije
Reply to  Piretis

“… Lijepo upakiran new age …”

Slazem se.

Trondhjemite
Gost
Trondhjemite
3 mjeseci prije
Reply to  Piretis

Originalni citat ide “Junak je čovjek koji je samostalno postigao pokornost. Ali pokornost prema čemu?” I onda slijedi nastavak. Filozofsko pitanje – Nije li junak pokoran? Npr. nije li pokoran narodu ako je narodni junak? Također je važno kako definiramo nekoga ili nešto što je “jače”. Postoji li pokoran otac… Pročitaj više »

Piretis
Member
Piretis
3 mjeseci prije
Reply to  Trondhjemite

Nas se dvoje znamo još sa foruma. Ovo kako ti kažeš drži vodu, nemam ništa protiv poniznosti, ali sa mjerom. Ono protiv čega jesam je da se počne sa velikim izjavama, pa bile i apsurdne, ne bi li nam se podvalila neka filozofija ili novi svjetonazor. Već konstatacije tipa “potraga… Pročitaj više »

Trondhjemite
Gost
Trondhjemite
3 mjeseci prije
Reply to  Piretis

Na svakog tekst ostavlja drugačiji dojam i znam da ste toga svjesni. Tako smo i ovaj tekst protumačili na različite načine. Gore sam u svom komentaru spomenula „generaciju mekušaca“ i zato je meni zanimljivo razmišljati o „smislu patnje“. I baš zbog biološke reakcije „izbjegavanja patnje“ doveli smo se do trenutne… Pročitaj više »

Lucija, prva
Gost
Lucija, prva
3 mjeseci prije
Reply to  Piretis

Razumijem i podržavam.
No izgleda da se u tekstu radi o patnji u budističkom smislu…mada je meni ‘zamirisalo’ i na “veltšmerc”. 😚

nfvaewfaerfbvaefraze
Gost
nfvaewfaerfbvaefraze
3 mjeseci prije
Reply to  Piretis

Bingo Piretis.

mario
Gost
mario
3 mjeseci prije
Reply to  Trondhjemite

Pokornost. Je samodisciplina prema svom unutarnjem svijetu

Deda
Gost
Deda
3 mjeseci prije
Reply to  Trondhjemite

Da. Krivo koristena rijec. Pokoran nije neka vrlina. To je stanje kao poslusnost poslije pokoravanja. Dakle, samostalno pokoravanje je cesce cin kukavicluka nego junastva. Cak ni pojam ponizan ne odgovara onome sto se smatra vrlinom, iako nasi ucenjaci latinsko humilitas prevode tako, istinskije je prizeman jer humus je zemlja a… Pročitaj više »

Trondhjemite
Member
Trondhjemite
3 mjeseci prije
Reply to  Deda

U originalu ide “The hero is the man of self-achieved submission”. Doslovno rad na sebi da postigneš pokornost. Zato je ključno pitanje poslije “But submission to what?”. Kao što je komentator mario napisao, pokornost prema prema sebi, bez vanjskog utjecaja. Iz cijelog konteksta knjige to jedino ima smisla.

Deda
Gost
Deda
3 mjeseci prije
Reply to  Trondhjemite

Hrvatski jezik je dovoljno bogat da opise sto je junak. Pokornost opisuje samo ljude, poput pokornosti, koje se zahtjeva od podanika. Za zivotinje se koristi krotkost, osobine koje ima janje ili june, mlado i blago. Takve zivotinje se i zovu blago, stoga i mladica zovemo junac i od mladih se… Pročitaj više »

mislim
Gost
mislim
3 mjeseci prije
Reply to  Trondhjemite

u bajkama se junaci pokoravaju princezama .

mario
Gost
mario
3 mjeseci prije
Reply to  Piretis

Pokornost znanju, bez vanjskih utjecaja na pokornost

Blaza
Gost
Blaza
3 mjeseci prije
Reply to  Piretis

Slažem se da je pokornost(s obzirom da ju koriste religije i označava podloznost prema njima) pogrešan izbor riječi za izmirenost sa samim sobom i sa svijetom. Bio new age ili ne, svatko se može pronaći, ako želi. Kada bi ljudi bili odgajani da budu pristojni, da nemaju materijalnih želja koje… Pročitaj više »

Deda
Gost
Deda
3 mjeseci prije
Reply to  Piretis

Ni ja nisam mogao citati ni recenicu ovog clanka, ali zato sam procitao skoro svaki komentar.

branimir zrilić
Gost
branimir zrilić
3 mjeseci prije

Da malo parafraziram čuveni Wittgeinsteinov tractatus “o stvarima o kojima se ne može govoriti možda bi najbolje bilo šutjeti”.Kako smo mi ljudska bića nesavršeni onda pokušavamo nešto što ne možemo objasniti razjasniti.Moglo bi se i u tome naslutiti neki naš smisao.Na individualnoj razini kao racionalna bića određenim osmišljavanjima možemo ublažiti… Pročitaj više »

Kera Kokot
Gost
Kera Kokot
3 mjeseci prije

Ima, sotonizam. Job je isto bio na neki nacin sotonist kad je trazio od Boga ponistenje stvaranja. Sotonisti koji ubijaju druge ljude za svoje interese nisu sotonisti (metafizicki pobunjenici) u pravom smislu te rijeci, oni su obicna super-kriminalna gamad i olos koju treba povjesati i giljotinirati. Covjek (sotonist) se nalazi… Pročitaj više »

branimir zrilić
Gost
branimir zrilić
3 mjeseci prije
Reply to  Kera Kokot

Ni njega svojim spoznajnim alatima ne možemo smisleno objasniti.I o tome možemo samo natucati uvoditi nekave pojmove ,(duhovne entitete) pa ih kao mnogi filozofi logički povezati i na taj način nama učiniti više manje prihvatljivim

Kera Kokot
Gost
Kera Kokot
3 mjeseci prije

Bog postoji jer nesto nije moglo nastati iz nicega, ali to sto Bog postoji nista ne znaci ako je taj Bog sadisticki ludak. Kazu ljudi, ali Bog nam je podario dar zivota, bolje je biti nego ne biti. Svasta, i mladoj tek okocenoj srni je Bog dao dar zivota samo… Pročitaj više »

BosanacIZTransilvani
Gost
BosanacIZTransilvani
3 mjeseci prije
Reply to  Kera Kokot

Dostojevski je snažno osjecao problematiku ateizma, pa se zato ljutio što su mu protivnici — bezvjerci predbacivali »naivnu i reakcionarnu vjeru«. — »Ti ljudi — odvracao je Dostojevski — ne bi ni u snu mogli zamisliti žestinu sumnja, koje su me pokolebale. Nigdje u Europi nisam susreo nikoga tko bi izrazio… Pročitaj više »

branimir zrilić
Gost
branimir zrilić
3 mjeseci prije
Reply to  Kera Kokot

Pada mi napamet kad je neki neurolog objašnjavao nemogučnost spoznavanja našeg mozga :”Kad bi ljudski mozak bio jednostavan onda bi smo mi bili glupi da ga možemo spoznati.Dakle “stvarnost” koja nas nadilazi nam je nespoznatljiva.Evo npr moderna kozmologija ala Hawkings Stephen određenom metodologijom dođe do “prima causa”.I što mu tad… Pročitaj više »

Kera Kokot
Gost
Kera Kokot
3 mjeseci prije

Ne radi se o jajetu i kokosi buduci da je jasno da je najprije bila kokos, bas kao sto je jasno da je najprije bio Adam, a ne molekula. Mi ovdje govorimo o necem sasvim drugom : Mackie emphasizes the fact that if W theism is to be defended against… Pročitaj više »

branimir zrilić
Gost
branimir zrilić
3 mjeseci prije
Reply to  Kera Kokot

Teodiceja,pokušaj razumjevanja zla u monoteističkoj religiji.Ako bi sad pametova onda bi logičkom umu dualističko poimanje bilo jasnije.Zar sam Augustin nije poručio:”Credo quia absurdum”.Jedina smo stvorenja koja u 9o posto slučajeva traže opravdanja za svoje postupke.Tu smo u području etike(načina življenja).Na koji će se moralni autoritet netko pozivati u opravdavanju svojih… Pročitaj više »

Kera Kokot
Gost
Kera Kokot
3 mjeseci prije

To je rekao Origen, a ne Augustin. Medutim, ta izjava je ustvari bogohula. Zasto bi netko vjerovao necemu ili nekome sto/tko je apsurdno/apsurdan? Vjera ustvari znaci povjerenje, a ne uvjerenje da nesto ili netko uopce postoji.

branimir zrilić
Gost
branimir zrilić
3 mjeseci prije
Reply to  Kera Kokot

Slažem se sa definicijom vjere kao povjerenja.ali večina to ne ne doživljava i ne živi

Emiliano Zapata
Gost
Emiliano Zapata
3 mjeseci prije
Reply to  Kera Kokot

Neznam jel ti minuse daju oni koji neshvacaju sto pises ili oni koji te mrze znog toga sto si im otkrio da Deda Mraz ne postoji!?

Kera Kokot
Gost
Kera Kokot
3 mjeseci prije

I jedni i drugi. 😉

mislim
Gost
mislim
3 mjeseci prije
Reply to  Kera Kokot

bolje je biti nego ne biti.
jesi siguran u tu tvrdnju?

mario
Gost
mario
3 mjeseci prije
Reply to  Kera Kokot

Religija ne, ali putovima duhovne samospoznaje kreneš kad si spreman a odbojnost prema fizikalnosti je jedan od znakova težnje duše

Lucija, prva
Gost
Lucija, prva
3 mjeseci prije
Reply to  Kera Kokot

Zaboravila sam gore u komentaru: M. Twain u su umrla djeca…prije nego je napisao citirano…

mario
Gost
mario
3 mjeseci prije

Ima ali treba krenuti putem tragatelja a pritom umrijeti sadašnja ličnost

Mrčikola
Gost
Mrčikola
3 mjeseci prije

JA ću s lakoćom izdržati TUĐU patnju, JA ću još lakše preboljeti TUĐU bol, JA ću pisati o patnji, generalizirati ću i slavodobitno ću upotrijebiti pojam “ratne patnje”. Nastavit ću nakon toga bezbrižno pisati dalje i neću ni pomišljati na to da je patnja vezana za pojedinca, za čovjeka, za… Pročitaj više »

čudila se aman ja
Gost
čudila se aman ja
3 mjeseci prije
Reply to  Mrčikola

Koliko se gnušam tih dobrotvora koji “čineći dobro” “lijepo se osjećaju”! Ja se ne mogu “osjećati lijepo” ako sam pomogla nekom u nevolji, nesreći…ja se i dalje osjećam jedanko loše zbog njegove nesreće – groteksno je uživati u osjećaju da si nekom pomogao! Zapravo, bogohulno.

Mrčikola
Gost
Mrčikola
3 mjeseci prije

čudila se aman ja, eto te” među časnim iznimkama.

branimir zrilić
Gost
branimir zrilić
3 mjeseci prije
Reply to  Mrčikola

Bliska su mi tvoja promišljanja .

piždro
Gost
piždro
3 mjeseci prije
Reply to  Mrčikola

Evo Mrči šta o tom kaže budističko učenje. Ovo je trebalo sjesti na 3 mjesto da bi imalo kompletniji uvid. Ali može i ovako inače je predugačko: 4 plemenite istine Četiri plemenite istine predstavljaju osnovu Budinog učenja. Prve tri od ove četiri plemenite istine bave se sveprisutnom patnjom. Plemeniti osmerostruki… Pročitaj više »

piždro
Gost
piždro
3 mjeseci prije
Reply to  piždro

Evo još skraćeni dio o učenju srednjeg puta: Srednji put (sanskrit – madhyamā pratipad, Pali jezik majjhimā paṭipadā) sinonim je za plemeniti osmerostruki put u budizmu. U širem smislu, u budizmu se shvaća kao princip izbjegavanja krajnosti. Pozadinsko uređivanje Za vrijeme povijesnog Bude vjerske su škole oblikovale krajnosti; Sam Siddharta… Pročitaj više »

Kera Kokot
Gost
Kera Kokot
3 mjeseci prije
Reply to  piždro

Srednji put izmedu ljubavi i mrznje je sto? Ni ljubav ni mrznja? U tom slucaju to nije srednji put, to je treci put. Ako je zaista srednji put to je onda i ljubav i mrznja, ali tako se ne mozemo rijesiti niti ljubavi niti mrznje. Pobjeci od sebe nije moguce,… Pročitaj više »

piždro
Gost
piždro
3 mjeseci prije
Reply to  Kera Kokot

Srednji put je ni prevelika askeza ni razvrat na drugoj strani. a sad tog srednjeg puta nema ni tamo gdje se osmislio. sad je svugdje – hebe lud zbunjenoga, a publika gleda i uživa u prestavi.. srednji put je kad slušaš legendu Šabana i njegovu pjesmu ‘samo mene volele si… Pročitaj više »

Mrčikola
Gost
Mrčikola
3 mjeseci prije
Reply to  piždro

piždro, ima mišljenja da se budizam možda i pogrešno naziva religijom, ili bi ga, ako ga već nazivamo religijom, mogli nazvati religijom bez boga, jer je on više učenje o kontroli ega, skladu, o harmoniji pojedinca sa svime što ga okružuje u materijalnom, duhovnom i kozmićkom smislu. Možda bi se… Pročitaj više »

piždro
Gost
piždro
3 mjeseci prije
Reply to  Mrčikola

Da Mrči ovdje u ovom krugu kod mene svi su praktički budisti, (sem mene*) a nisu se odrekli svoji svetkovina i tradicuja, božića, novi godina. al kad nesto pričaju, kad te upoznaju vole reć da su agnnistici il se na budizam oslonjaju i kroz život praktikuju… da bas fino ‘dico… Pročitaj više »

Alija
Gost
Alija
3 mjeseci prije
Reply to  piždro

Krscanski sveci nebeski raj zavreduju patnjom (zrtvovanjem za bliznje) na ovom svijetu. Prema Budizmu to je besmislica jer onaj tko pati ne postoji kao sto ne postoji niti raj kao vjecna nagrada za patnju nepostojecih svetaca. S druge strane, zasto bi se netko uopce oslobadao patnje kad taj netko niti… Pročitaj više »

piždro
Gost
piždro
3 mjeseci prije
Reply to  Alija

neznam Alija šta da ti kažem. i kršćanstvo izvorno i islam je kad se prakticira kako bog zapovjeda lijepo. Al u današnje vrijeme sve se izrodilo i razvodnilo. sad su satanisti ismijali se nase vjerovanje a pogotovo abrahamske religije… tužno al istinito. a došlo je do erozije i iznutra.. jer… Pročitaj više »

Istražuj
Member
Famed Member
Istražuj
3 mjeseci prije
Reply to  piždro

Odlicno Pizdro.
Hvala.
Svidja mi se vise nego uvodni tekst.

piždro
Gost
piždro
3 mjeseci prije
Reply to  Istražuj

pa dobro je Istražuj da se i ovo nađe na ovakvoj temi. jer ima svako od nas narativa od tog učenja htio nehtio. neki više neki manje. jer neke ljude nemožete danas zadovoljit sa finim pipovjestima iz najpoznatijih knjiga, bez praktičnog pokrića. jednostavno ti traže puno više iz prakse zivota..

piždro
Gost
piždro
3 mjeseci prije
Reply to  Istražuj

Evo Istražu jos nešto za tebe sa njemačke wikipedije: Povijesni Buda opisao je trostruki trening (sikkhā) [1] kao: Viša vrlina (adhisīla-sikkhā) Viša svijest (adhicitta-sikkhā) Viša mudrost (adhipaññā-sikkhā) Put Osmerostruki put sastoji se od tri skupine mudrosti (paññā), vrline i koncentracije: 1. Ispravno znanje (sammā diṭṭhi): uvid u četiri plemenite istine… Pročitaj više »

pozitivan pesimista
Gost
pozitivan pesimista
3 mjeseci prije

citam, citam, a samo od sebe se namece pitanje, jel’ ovo neki recept za bosanski lonac;)

Bhaerava
Gost
Bhaerava
3 mjeseci prije

Odlican tekst. Fino je na ovom portalu pročitati i nešto što se tiče filozofije, teorije, različitih pogleda na tumačenje stvarnosti, itd.
Nastavite i dalje tako..👍

prodavač magle
Gost
prodavač magle
3 mjeseci prije

bojim se da su stvari mnogo prozaičnije, naime hebe nas iskorištavački entitet koji nas je vjerojatno i kreirao za to.
Nekakv trud i razne emocije u životu sigurno pomažu da čovjek očvrsne ali daleko je to od kozmogonije

prodavač magle
Gost
prodavač magle
3 mjeseci prije

a junak je onaj koji mu se ne potčini. haug!

prodavač magle
Gost
prodavač magle
3 mjeseci prije

a onaj koji ga nadhebe je- junačina (sa crnogorskim izgovorom)

prodavač magle
Gost
prodavač magle
3 mjeseci prije

i ne treba zatrpavati srž problema našeg ovdašnjeg ljudskog bivstvovanja raznim šarenim lažama.. trebalo bi se uhvatiti onih zahtjeva naših junakinja Arne Šebalj i Karoline Krišto, pa početi čistiti ribu od glave, da se raspoznaju junaci. hvala

LazIlazlllaz
Gost
LazIlazlllaz
3 mjeseci prije

Ubacene ekipa cija je uloga djeljenje zvaka tupom i neobrazovanom puku.

mario
Gost
mario
3 mjeseci prije

Autor je i pisao o Srži problema

onvsivuezbnvjsbcfjsw
Gost
onvsivuezbnvjsbcfjsw
3 mjeseci prije

Ispravno za junaka i junačinu (po crnogorski)!

LazIlazlllaz
Gost
LazIlazlllaz
3 mjeseci prije

Nisam siguran. Logicno objasnjenje koje se meni nudi da bi se od emocija trebali pokusati cim dalje udaljiti, emocija kao takva je energetska hrana, a svi znamo da je lakse unistiti nego stvoriti, stoga i i tolike kolicine patnje. Izgleda da je i taj bog konformist, i to zesci.

pozitivan pesimista
Gost
pozitivan pesimista
3 mjeseci prije
Reply to  LazIlazlllaz

pogresna pretpostavka nosi sa sobom i pogresano objasnjenje, ne igraj se, covjek bez emocije nije nista, emocijom samo treba znati upravljati, a sto se tice boga, ako si pri tom mislio na sebe u pravu si;)

mario
Gost
mario
3 mjeseci prije
Reply to  LazIlazlllaz

Taj bog se hrani negativnim emocijama a duša i izvor pozitivnim

Istražuj
Member
Famed Member
Istražuj
3 mjeseci prije

“… Svaka od njih iz drugačijeg kuta gledanja ukazuje na svrhu patnje. Kada spojimo sve dijelove dobit ćemo cjelovitu sliku….” Meni na samom pocetku izgleda kao – ogromna zabluda. Zabluda je u promatranju patnje sa stanovista “univerzalnog covjeka”… Tj da svi mi ljudi patimo na isti nacin i u isto… Pročitaj više »

Istražuj
Member
Famed Member
Istražuj
3 mjeseci prije
Reply to  Istražuj

“Profesore fizike”… Bojim se da vase kognitivne sposobnosti – nisu u stanju to shvatiti… Na zalost, to se svakodnevno vidi iz vasih polu-debilnih “upisa”… Ipak – za druge kolege – koji su vjerovatno vispreniji od vas, reci cu sta mislim o tome u ukratko… Pitajmo se: Zasto mi kao ljudi… Pročitaj više »

Istražuj
Member
Famed Member
Istražuj
3 mjeseci prije
Reply to  Istražuj

“…Osobne uvrede i ponižavanja ne doprinose ti NIKAKO ,bez obzira koliko bio uporan i OPŠIRAN !!! DAPAČE,OBRNUTO !!!…” Kolega, Nema tu nikakvih “osobnih uvreda”. Radi se naprosto o obicnom zapazanju. Vi se sami trudite da to zapazanje jos vise i ucvrstite. Od vasih 20tak tzv “komentara” na ovoj temi –… Pročitaj više »

Moreno
Member
Moreno
3 mjeseci prije
Reply to  Istražuj

Komentator ”Istražuj” piše komentare kakve piše, isto ka i svi mi, na svoj način, ali za razliku od tebe on to radi pristojno, a ti to radiš do zla boga nepristojno . . . kad god otvorin komentare, a to je u zadnje vrime po dva ili tri puta na… Pročitaj više »

Stock
Member
Famed Member
Stock
3 mjeseci prije
Reply to  Moreno

E neka si i ti nadošo.

CAN
Gost
CAN
3 mjeseci prije
Reply to  Moreno

Moj potpis.
Triba ga reducirat na max.2.komentara tjedno.
U međuvremenu,neka zapiše ideje u veselu svesku…i objavi jednom tijedno pamflet.

Blaza
Gost
Blaza
3 mjeseci prije
Reply to  Istražuj

To se zove linearna logika 😉

Deda
Gost
Deda
3 mjeseci prije
Reply to  Istražuj

Imam jednostavno rijesenje za tvoga Goyima, prestani koristiti novac i cim ga dobijes odmah ga se rijesi. Uz bozju pomoc govoriti ces rijeci koje ce biti lijek ljudima. Od ovoga kako govoris stvara mi se gad u ustima morao sam pljunuti. Oprosti.

Istražuj
Member
Famed Member
Istražuj
3 mjeseci prije
Reply to  Deda

“… Od ovoga kako govoris stvara mi se gad u ustima morao sam pljunuti. Oprosti….” Oprosteno. Cujte, nemam ja potrebu da se dodvoravam ni vama, ni bilo kome na diskusijama. Stil je takav kakav je…. Misljenja sam da je Informacija vaznija od stila. Uz to – nije nista neuobicajeno da… Pročitaj više »

Deda
Gost
Deda
3 mjeseci prije
Reply to  Istražuj

Misljenja sam da je Informacija vaznija od stila. Jest vaznija. I ja sam nekad tako se ponasao. Uvjeren sam da sam bio ispravan i dobio sam znanje i zadovoljstvo. Mogao sam to s manje vike i zrtve. Pokusajmo vise primjerom govoriti kako da budu bolji ljudi, nego tko je kriv… Pročitaj više »

nestabilni egzekutor
Gost
nestabilni egzekutor
3 mjeseci prije

Hebo vas bolesni new age, perverzni bog i izmišljena biblija…

da_se_zna_istina
Gost
da_se_zna_istina
3 mjeseci prije

Preletih po tekstu i komentarima. Ovdje kršćana nema. Ovdje su crvi koji misle da mogu Boga suditi i osuditi. Ovo piše jedan griješni crv, koji barem zna da je crv i da mora još mnogo poraditi na sebi da bi ‘poletio’ kao sin Božji. Netko će reć da pišem crno… Pročitaj više »

da_se_zna
Gost
da_se_zna
3 mjeseci prije

Amen

TRN
Gost
TRN
3 mjeseci prije
Reply to  da_se_zna

Prije nego se rodih,bio je netko kome stvori,prije neg se ovaj svit rodi, bio je netko koga stvori, ograničeni smo pa ne znamo,kad Duh naš iz ograničenja iziđe znati ćemo mnogo više,ali isto ne sve,čovječe ne protivi se onom što netko stvori,istraživat možeš, ali kraja naći nećeš,jer samo što si… Pročitaj više »

john q
Gost
john q
3 mjeseci prije

Svaka cast

Deda
Gost
Deda
3 mjeseci prije

Zaboravio si reci goriti ce te u plamenu ako ne prihvatite istinu.

Moreno
Member
Moreno
3 mjeseci prije

Ovi tekst članka je totalno zbrkan s neodgovarajućim naslovom i podnaslovom. Sami članak pari seminarski rad po zadanoj temi di se ubacuju citati i misli raznih autora čiji su radovi u suprotnostima, a koji su navedeni ka izvor literature. Kad se govori o patnji onda triba gledat ukupnu sliku pa… Pročitaj više »

Mrčikola
Gost
Mrčikola
3 mjeseci prije
Reply to  Moreno

Moreno, ne znam kako drugi vide ove stvari ali ja mislim da “ovi” što svime upravljaju uopće nisu kurbini sinovi.😁

Moreno
Member
Moreno
3 mjeseci prije
Reply to  Mrčikola

Kako će i bit kad oni i ne poznaju značenje riči kurbetina jerbo su to namjenili ljudima, posebno onima iz kršćanskog kulturnoga okruženja . . . 🙂 Tako oni nisu poznavali ni rič ‘grijeh’ koja se priko kršćanstva uvalila među one koji žive u kršćanskome kulturnome okruženju, druge religije niti… Pročitaj više »

Mrčikola
Gost
Mrčikola
3 mjeseci prije
Reply to  Moreno

Moreno, i još bi ti Kinez uvalija koji juan, a Inuit koju dimljenu ribu ka” betežnom. 😁

Stock
Member
Famed Member
Stock
3 mjeseci prije
Reply to  Moreno

Kako se “patnja” zloupotrebljava čujemo gotovo svakodnevno…
Eno ga pati. Ostavila ga cura????
Eno ga pati. Umro mu otac u 105oj?????
Eno ga pati. Ima temperaturu 39.5????

Moreno
Member
Moreno
3 mjeseci prije
Reply to  Stock

Ma znan, ali ja san samo tija malo rasporedit široki pojam koji se zove patnja . . . ukratko, jedno je patnja radi gubitka bližnjega jerbo ga je ugriza poskok ili izija morski pas, a skroz je drugo kad je neko propucan ka kolateralna žrtva u terorističkome aktu ili ratu… Pročitaj više »

Stock
Member
Famed Member
Stock
3 mjeseci prije
Reply to  Moreno

Mislim da sam te razumio. Ono što ja želim podvući je da mnogi pišu i pričaju o patnji, a da (hvala Bogu) nisu bili ni u blizini iste. Sjećaš se Plačke? Onaj Hari mata Hari? Taj niti jednu veselu strofu nije odpjevao. Sve crnjak do crnjaka svojim plačljivim glasom digne… Pročitaj više »

Moreno
Member
Moreno
3 mjeseci prije
Reply to  Stock

To o čemu pišeš za toga tvoga sa Linkedina je karmički aspekt patnje. To je opet jedna druga široka tema. Uglavnom to je ta loša strana društvenih mreža kad si samom prisutnošću na njima izložen izljevima tuđih emocija koje nekako nisu došle do tebe analognim nego digitalnim putem. Tija ti… Pročitaj više »

piždro
Gost
piždro
3 mjeseci prije
Reply to  Moreno

Vrlo interesantno i duboko napisano Moreno.. apropos gaga, madonna i co. ima jednan kanal na yt izvrsn zove se: ‘trau keinem promi’ ~ ‘ne vjeruj (nijednom) poznatima’

Moreno
Member
Moreno
3 mjeseci prije
Reply to  piždro

M & LG su abducirane od određenih entiteta nama nevidljivih . . . okay, to je ekstrem . . . ne radi se tu o virovanju ili nevirovanju njima nego o simbolici koja bez svijesne registracije ulazi u podsvijesno priko simbolike . . . ali vidi sad ovo, ono šta… Pročitaj više »

piždro
Gost
piždro
3 mjeseci prije
Reply to  Moreno

znam Moreno amero media, emi i holivud – mogu od miša naprravit slona, i ka sad s’ trumpom od slona miša. o ove dvije su neformalno u satan clubu i manje više svi iz te branše..a koja su to zlatna vrimena bila, kad se iślo kako ti kažeš u trst… Pročitaj više »

Moreno
Member
Moreno
3 mjeseci prije
Reply to  piždro

Dobro, da ne zastranimo samo u taj jedan segment zabave kroz koju se provlači simbolika želin naglasit kako su i još neki drugi segmenti povezani, a to su znanost temeljena na evoluciji, psihologija i filozofija, mediji, sport i moda te religije. Sve su to dijelovi kontrolnoga sistema koji zajedno rade… Pročitaj više »

piždro
Gost
piždro
3 mjeseci prije
Reply to  Moreno

Da Moreno sve si zaokružijo.. vidi se sa si izdanak poznate Dalmoške škole. interesantno je kako je uspjelu kabali, sve ovo vrijeme vjekove i melenije – proturivat rog pod svijeću i da nije došlo do veće pobune pobune..!? pa da kontroliraju sve od a do ž… neobjašnjivo! mozda ova dobro… Pročitaj više »

onvsivuezbnvjsbcfjsw
Gost
onvsivuezbnvjsbcfjsw
3 mjeseci prije
Reply to  Moreno

Seciraš to ko kirurg skalpelom Moreno, bravo!

onvsivuezbnvjsbcfjsw
Gost
onvsivuezbnvjsbcfjsw
3 mjeseci prije
Reply to  piždro

Ubija ti zadnja rečnica buraz.

ledeno doba
Gost
ledeno doba
3 mjeseci prije
Reply to  Moreno

baš kad smo kod Madonne.. meni je uvijek bila zagonetka, kako je ta osrednje talentirana pjevačica prosječnog glasića i osrednjih pjesmica postala tako velika planetarna zvijezda? Uvijek, i kada je bila mlada, izgledala je kao jeftina drolja iz seoskog diska..Nije mi se sviđala (kao žena) ni kada je bila mlada..… Pročitaj više »

Moreno
Member
Moreno
3 mjeseci prije
Reply to  ledeno doba

Pa je, zato san to i napisa jer je to i meni zagonetka međutim to je obrazac . . . sve okay, iluminati, gušterice, khazari i ostali nazivi spodoba . . . ali i dalje visi pitanje kako . . . nema racionalnoga i logičnoga odgovora . . . pa… Pročitaj više »

Mrčikola
Gost
Mrčikola
3 mjeseci prije
Reply to  Moreno

Moreno, mi se sa stvarima kao što je ova tvoja priča o pajdašu i posteru Madone često zayebajemo jer je to i osmišljeno da na prvu izazove takvu reakciju, a što veliš, duboka je tu pozadina i nisu to ni blizu “čista posla”.

Moreno
Member
Moreno
3 mjeseci prije
Reply to  Mrčikola

Je, zaj#bancija je, ali di ću ja sad mislit o dalekim i davnim ‘junacima’ kad iman toga poster prijatelja kojega znan cili život, 10 godin skupa u razredu bili, bavili se istin sporton, živili u istome okruženju da bi on sad kad mu ja nešto rečen, a BTW i ti… Pročitaj više »

Moreno
Member
Moreno
3 mjeseci prije
Reply to  piždro

Evo ti jedan friški video od jednoga Australca vrlo slično ovome šta san ja pisa;
https://www.youtube.com/watch?v=CeYu3CSHLnI

piždro
Gost
piždro
3 mjeseci prije
Reply to  Moreno

dobar video i prikaz

Pera Detlic
Gost
Pera Detlic
3 mjeseci prije

Evo malo materijala za razmišljanje. Ako mi ne prođu linkovi u postu ispod upucajte u tražilicu “hidden hand” i “lluminatiNews.com”. Na illuminati news se pojavljuje Dialogue with “Hidden Hand”, Self-Proclaimed Illuminati Insider. Štivo je zanimljivo. Kad pročitate možemo diskutirati i razmijeniti mišljenja. Onako usput neka skripta na stranici analizira svaku… Pročitaj više »

rimtu
Gost
rimtu
3 mjeseci prije
Reply to  Pera Detlic

Ima dosta više istine u ovom, nego u javljanju “prethodnika” 2 godine ranije.

otpisani
Famed Member
otpisani
3 mjeseci prije

” Budući da čovjek nije ništa naučio kroz povijest, i dalje se nalazi u procesu patnje. Naime, život nas sve vrijeme upućuje na ispravan put snovima, sinkronicitetom, jezikom simbolike i znakovima, velikim učiteljima, i drugim pojavama ili ljudima. Budući da čovjek ne sluša, život uzima bol i patnju kao zadnju opciju… Pročitaj više »

Kera Kokot
Gost
Kera Kokot
3 mjeseci prije
Reply to  otpisani

Kad bi Bog bio empatican i normalan sigrno nikad ne bi dozvolio da covjek koji ga iskreno treba i trazi dode do ovakvog zakljucka. To je apsolutno sigurno Znaci, Bog moze imati ovakve i onakve tajne razloge za patnju u svijetu pa se religijasi mogu pokusavati neprestano pozivati (vaditi) na… Pročitaj više »

otpisani
Famed Member
otpisani
3 mjeseci prije
Reply to  Kera Kokot

 Dakle, spoznaja njegove zloce (cak i pod pretpostavkom da je nasa spoznaja objektivno netocna)nesumnjiv je i neoboriv dokaz njegove apsolutno sadisticko-monstruozne naravi. To prihvaćam samo u kontekstu pobijanja nametnute slike Boga od kreatora filozofije o Bogu i njihovog nastojanja da Ga mi vidimo upravo onako kako bi oni htjeli. (Ako… Pročitaj više »

Kera Kokot
Gost
Kera Kokot
3 mjeseci prije
Reply to  otpisani

Da, ali cudno mi je to da ti od Boga ne ocekujes nesto vise od pukog hranjenja i punjenja akvarija. Zasto bi Bog bio idiot, ako moze biti normalno bice? Ako ne moze biti normalan zato sto je nenormalan onda nije Bog. Ako moze, ali nece onda je apsolutno zlo.… Pročitaj više »

otpisani
Famed Member
otpisani
3 mjeseci prije
Reply to  Kera Kokot

Od Boga (Bogova, jer na Zemlji nije samo jedno biće već entitet superiornih bića božanskih karakteristika ) ne očekujem više, jer su nam oni ionako do sada dali previše, …toliko previše da su sada odabrani između nas ljudi a koji su bliski Bogovima u hijerarhiji upravljanja ljudskim robljem i sami… Pročitaj više »

Istražuj
Member
Famed Member
Istražuj
3 mjeseci prije
Reply to  otpisani

“… Međutim za mene je Bog (Bogovi) onaj koji mi “daje hranu i puni aquarij”, dakle onaj koji me drži živim kako bi doprinosio svojoj svrsi tj. svrsi ljudskog roda….” Moram priznati da i nakon zadnje diskusije sa tobom – dugo sam razmisljao o ovoj tvojoj teoriji… Dakle da iza… Pročitaj više »

otpisani
Famed Member
otpisani
3 mjeseci prije
Reply to  Istražuj

Predlažem da pročitaš zadnji odgovor @Piretisa u mojoj komunikaciji sa njim, jer je u njemu sve što je potrebno za razumijeti stvari i ujedno i moj odgovor tebi

Istražuj
Member
Famed Member
Istražuj
3 mjeseci prije
Reply to  otpisani

Predpostavljam na ovu repliku: @Piretis: “… U duhovnosti ono što nam donosi mir nije istina, jer nikada nismo ni sigurni je li ili nije, nego ubjeđenje da ono što mislimo ili vjerujemo daje odgovore. I da je najbolje za nas….” Slazem se u potpunosti. Istina je zasigurno samo jedna, medjutim… Pročitaj više »

otpisani
Famed Member
otpisani
3 mjeseci prije
Reply to  Istražuj

Da, ali i kontekst.

Piretis
Member
Piretis
3 mjeseci prije
Reply to  Kera Kokot

Kada se u istoj rečenici nađe zlo ili patnja i Bog nikakva teologija ili mudrovanje ne može pomiriti te pojmove. Još nitko nije, a nije da nisu pokušali, odgovorio kako je moguće da Bog ljubavi dopušta patnju npr. djeteta ili dobrog čovjeka. Ni ja pojma nemam koji bi bio odgovor.… Pročitaj više »

otpisani
Famed Member
otpisani
3 mjeseci prije
Reply to  Piretis

Drago mi je da se možemo razumjeti i već sam ranije pa i ovdje danas napisao zašto Bogovi – zato što su to (moćna) tjelesna bića koja vladaju ovim planetom i imaju svoje ciljeve na kojima smo mi ljudi uposleni sve ostalo je filozofija koja treba omesti čovjeka da stvarno… Pročitaj više »

Piretis
Member
Piretis
3 mjeseci prije
Reply to  otpisani

Za razliku od znanosti koja služi ovozemaljskom, materijalnom, dijelu kao što je liječenje, tehnologija ili istraživanje nepoznatih predjela duhovnost, što ne mora nužno biti samo religija, nam “omogućuje poimanje stvari” i daje (nama) zadovoljavajuće odgovore. Neki dan u raspravi sa @shumadincem sam rekao da je istina precijenjena. Skloni smo tjerati… Pročitaj više »

otpisani
Famed Member
otpisani
3 mjeseci prije
Reply to  Piretis

Potpisujem! (nema što dodati;)

otpisani
Famed Member
otpisani
3 mjeseci prije
Reply to  Piretis

P.S
Je li primjećuješ koliko smo uznapredovali u samoizgradnji i nadogradnji od prve komunikacije na ovom portalu ? 😉

onvsivuezbnvjsbcfjsw
Gost
onvsivuezbnvjsbcfjsw
3 mjeseci prije
Reply to  otpisani

Rasturaš Otpisani!!

čudila se aman ja
Gost
čudila se aman ja
3 mjeseci prije

Ovo me direktno podsjeti na trenera hrv.nogom.repr.koji je u svakoj mogućoj i nemogućoj zgodi ponavljao da je on “ponizan” i da je sav njegov uspjeh plod “poniznosti” a meni je beskrajno išao na živce jer, najprije, ako si zbilja takav onda-ne pravi od sebe junaka poniznosti , šuti, ne govori… Pročitaj više »

ledeno doba
Gost
ledeno doba
3 mjeseci prije

ma kakvi strani filozofi i mislioci o patnji bolji filozofi su narodnjački pjevači…u narodnim pjesmama, posebno u onim takozvanim novokomponiranim ili kafanskim, uvijek je tema patnja, i naravno uvijek uz konzumaciju alkohola, ali i veliki Tin Ujević je napisao: “znamo o znamo da alkohol škodi, al rakije dajte nam rakije,… Pročitaj više »

Alija
Gost
Alija
3 mjeseci prije
Reply to  ledeno doba

Pobrkao si Cesarica i Ujevica.

ledeno doba
Gost
ledeno doba
3 mjeseci prije
Reply to  Alija

a stvarno? nisam znao. Je li ta izreka o rakiji Cesarićeva?
nema veze, jer i Cesarić je bio veliki pjesnik.

Kera Kokot
Gost
Kera Kokot
3 mjeseci prije
Reply to  ledeno doba

Je, to je Cesariceva pjesma Vagonasi.

čudila se aman ja
Gost
čudila se aman ja
3 mjeseci prije
Reply to  ledeno doba

A da se ,svi skupa, podsjetimo,( NJegoš):

Čašu meda još nitko ne ispi
što je čašom žuči ne zagrči,
čaša žuči ište čašu meda,
smiješane najlakše se piju.

Istražuj
Member
Famed Member
Istražuj
3 mjeseci prije
Reply to  ledeno doba

haha…
Odlicna…
Evo jedna scena – koja sve govori – bez ikakve price…
Svi znaju da je patnja neizbjezna… i sukladno se pripremaju 😉
https://www.youtube.com/watch?v=o9YawzKTNQg

Kacot
Gost
Kacot
3 mjeseci prije

Malo drukčiji pogled, fatalistički al ipak utješan. Nije skrivena ruka, al je skriveni motor povijesti. Ima i fraktala i zlatnog reza i Fibonacci Pisana. Jedan od komentatora je i bivši Lukšićev stipendista (valjda je Andronico bija najbogatiji Hrvat) Hernan Cortes Douglas.

ttps://www.elliottwave.com/Social-Mood/Historys-Hidden-Engine

mario
Gost
mario
3 mjeseci prije

IVANE NIJE JOŠ NJIHOVO VRIJEME DOŠLO, MAKNIMO SE I SAČEKAJMO ZNAK

Max
Member
Famed Member
Max
3 mjeseci prije

Vrlo poučno.

Ime
Gost
Ime
3 mjeseci prije

🤮🤮🤮🤮🤮 pajdo duboko si ušao u new age

POVEZANE VIJESTI

Nije pronađen nijedan rezultat.