fbpx

Junak s tisuću lica

Smisao Patnje - Junak s tisuću lica

„Junak je čovjek koji je samostalno postigao pokornost. Upravo si tu zagonetku danas moramo postaviti, a njezino je rješenje uvijek ključna junakova vrlina i njegovo povijesno djelo. Kao što profesor Arnold T. Toynbee pokazuje u svojih šest svezaka studije zakonitosti uspona i raspada civilizacija; raskol u duši, raskol u tijelu društva, neće se razriješiti ni nekim programom povratka u dobre stare dane (arhaizmom), ni programima koje jamče ostvarivanje bolje budućnosti (futurizmom), pa čak ni najrealnijim marljivim radom na ponovnom sastavljanju oronulih sastavnica. Tek rođenje može pokoriti smrt – rođenje, i to ne opet onog starog, već nečeg novog. U duši, u tijelu društva, mora postojati – kanimo li doživjeti dugo preživljavanje – stalno „ponavljanje rođenja“ (palingenesia) kako bi se poništila neprestana ponavljanja smrti.“

Željezo se oblikuje dok je vruće. Oštri udarci kovača naoko djeluju kao da uništavaju željezo. Ukoliko nemamo znanje što kovač radi, pomislili bismo da uništava materijal. Jer kao što znamo; snažni udarci uništavaju… ili možda ipak ne? Nakon velike muke, nakon svih udaraca i paklenog ognja uviđamo da je kovač napravio predivan mač. Nakon udaranja i naoko uništavanja kovač stvara svoje remek djelo. Taj mač sam je junak, ali i oružje koje će koristiti u borbi, a tamo gdje zareže neće ostavljati krvave rane nego sjeme ljubavi za stvaranje boljeg svijeta.

U nastavku potrage za smislom patnje ukratko ćemo vidjeti kako život oblikuje čovjeka na vrućoj vatri. Budući da čovjek nije ništa naučio kroz povijest, i dalje se nalazi u procesu patnje. Naime, život nas sve vrijeme upućuje na ispravan put snovima, sinkronicitetom, jezikom simbolike i znakovima, velikim učiteljima, i drugim pojavama ili ljudima. Budući da čovjek ne sluša, život uzima bol i patnju kao zadnju opciju da probudi čovjeka. Patnja sama po sebi ne može biti niti dobra niti loša jer je ona simptom stanja ili situacije. Ona samo ukazuje na trenutno stanje (situaciju), npr.: vatra je vruća ili ova veza ne funkcionira. Na čovjeku je da shvati smisao boli i patnje.

U nastavku, u pojedinim dijelovima tekstu podsjetiti ćemo da je smisao povezan sa cjelovitošću (jedinstvom) jer ako nema povezanosti ostajemo u svijetu slučajnosti i tu nemamo daljnje mogućnosti traženja smisla.

Osim podjele podrijetla patnje na bol (fizička patnja) i patnja (psihička, emotivna i duševna patnja), možemo ju kategorizirati u četiri vrste:

 • Evolucijska i znanstvena kategorija
 • Mitološka
 • Psihološka i filozofska
 • Duhovna i religijska

Svaka od njih iz drugačijeg kuta gledanja ukazuje na svrhu patnje. Kada spojimo sve dijelove dobit ćemo cjelovitu sliku.

Evolucija i znanost

„Naš rascjepkani način mišljenja, gledanja i djelovanja očito ima posljedice na svaki vid ljudskog života. To jest, što je prilično zanimljiva ironija – rascjepkanost se čini jedinom stvari u našem načinu života koja je sveopća, koja djeluje cjelinom bez međa i ograničenja. Do toga dolazi jer su korijeni rascjepkanosti vrlo duboki i sveprožimajući. Kao što je istaknuto, pokušavamo podijeliti ono što je jedno i nedjeljivo, a to podrazumijeva da ćemo u sljedećem koraku pokušati poistovjetiti ono što je različito.“

David Bohm

Tijekom evolucije planeta uvijek se pojave razdoblja u kojima nema većih globalnih turbulencija. To je vrijeme kada se bića odnosno njihovi geni uspavaju, dapače kroz desetke tisuća godina degradiraju što predstavlja pad u njihovom razvoju. Katastrofe su pogubne za većinu njih, ali omogućuju određenom broju jedinki koje prežive da aktiviraju gene koji su ostali zapostavljeni. Zbog toga su mogući nagli skokovi u evoluciji. Tijekom katastrofa živa bića primorana su da se aktiviraju, što u evoluciji znači poticaj za buđenje gena. Bića se moraju trgnuti iz letargije, postati mudrija, pametnija i prema potrebi novih uvjeta promijeniti svoje djelovanje i životni put.

U evolucijskom smislu katastrofe određenim vrstama mogu donijeti izumiranje. Za druge mogu biti plodno tlo za buđenje novih potencijala, mogućnosti i razvoja. Kod ljudskih bića dobrim dijelom (ne u potpunosti) ovisi o njima samima što će se dogoditi s njihovom vrstom. Životinje su uglavnom osuđene na evoluciju i jače vrste (čovjek).

Prema teoriji Geje (živog planeta, ali ne i svjesnog), Zemlja se ponaša poput živog organizma što daje dodatnu dimenziju patnji pogotovo što se tiče ljudskog djelovanja. Bila Zemlja živa ili ne, iz svake globalne katastrofe možemo nešto naučiti ukoliko ju sagledamo sa svih strana.

Evolucija je ponavljanje vječnog uzorka (fraktalna geometrija) kojeg vidimo svagdje oko nas što ide u prilog redu u kozmosu. Fraktalna geometrija ide u prilog i znanstvenicima koji tvrde da kaosom upravlja red. Npr., David Bohm je govorio o implicitnom redu. Ako postoji red koji možemo zapaziti svojim očima (zlatni rez i Fibonaccijev niz) onda mora postojati i smisao našeg postojanja. Ako ga nismo sposobni vidjeti, to ne znači da ne postoji.

Patnja u smislu katastrofe je smrtonosna, ali s druge strane sprječava apsolutno izumiranje jer priprema bića koja ih prežive na iduću nesreću koja će se u materijalnom svijetu kad-tad dogoditi. Patnja u evolucijskom obliku potiče gene na razvoj i neprestano usavršavanje i prilagođavanje. U svijetu koji je u svojim temeljima promjenjiv, time i podložan nesrećama i katastrofama, prilagođavanje je dio života. Kod čovjeka, katastrofe ga potiču da promijeni način djelovanja, razmišljanja, tjera ga na stvaranje bolje tehnologije i materijala.

Iz kuta biologija, smisao boli (fizičke) svima je razumljiv. Njezina uloga je obrambena. Bol upozorava organizam da mu prijeti opasnost i time je njezina uloga zaštitnička. Znanost je donedavno mislila da je bol vezana isključivo uz živčane stanice dok se nisu zabilježili određene anomalije koje su ukazivale na širu sliku; bol nije vezano isključivo uz biologiju (čak i kada tijelo funkcionira normalno) nego i za iskustvo boli. U znanosti je poznat pojam nocicepcija koja se definira svjesno doživljavanje boli. Biološki proces i iskustvo boli dva su fenomena boli koji ukazuje da je čovjek sačinjen od više slojeva. Prodirući sve dublje u sebe, čovjek ima mogućnost transformirati bol i patnju. Istraživanja su pokazala da intenzitet boli ne ovisi samo o biologiji nego i od naših očekivanja što još jednom ukazuje na moć uma. Bol je subjektivna i stoga čini splet većeg broja faktora; senzorni, emocionalni, kognitivni… Iz sljedećeg videa možemo naučiti neke osnove boli. Spomenuli smo u prvom dijelu da patnju možemo svrstati u domenu psihe, a bol u domenu biologije. Ako na taj način gledamo na patnju znači da je patnja psihološkog podrijetla stvar izbora. Navedeni primjeri u sljedećem videu ukazuju nam da čak i bol (biološkog podrijetla) može biti stvar izbora (djelomično, za neke možda i potpuno), jer ovisi i o iskustvu boli.

https://www.ted.com/talks/joshua_w_pate_the_mysterious_science_of_pain?utm_campaign=tedspread&utm_medium=referral&utm_source=tedcomshare

„Možda je jedno od najosebujnijih svojstava svih živih bića, od najmanjeg do najvećeg, njihova sposobnost razvijanja, upravljanja i održavanja sustava koji postavljaju cilj, a potom se trude postići ga kroz kibernetički proces pokušaja i pogrešaka.“

James Lovelock

Mitološki

„Kozmogonijski ciklus predstavlja se zaprepašćujuće dosljedno u svetim spisima svih kontinenata, što pustolovini junaka daje nov i zanimljiv obrat; jer sad se čini da njegovo pogibeljno putovanje nije bilo trud dostizanja već povratka na dostignuto; ne otkrića, već povratka na otkriveno. Otkriva se da su božanske sile, koje je tražio i kroz opasnost osvojio, sve vrijeme postojale u srcu junaka.“

Joseph Campbell

Prema Josephu Campbellu san i mit su simboli dinamike psihe. Dok je san individualnog karaktera, mitovi se tiču cijelog čovječanstva. Prema njemu mitologija je jedna vrsta psihologije pogrešno protumačena kao biografija ili kozmologija. Naime, svi mitovi pričaju o junaku koji kreće na put, na tom putu čekaju ga mnogobrojna iskušenja koje mora proći da bi došao do cilja kojem teži. Nakon iskušenja, borbi, patnje i bola koje prođe, junak dolazi do cilja potrage i vraća se kući da bi ispunio svoju svrhu – objavu istine. U nekim mitovima i legendama junak često pogine ili bude ubijen da bi uskrsnuo. Mitologije, legende, bajke i priče u suštini govore o unutarnjem putovanju. Stoga smrt junaka predstavlja unutarnju smrt lažnog ja (ego), a uskrsnuće simbolizira rođenje novog ja. Nakon puta iskušenja i patnje (smrti iluzornog ja), novi, uskrsnuli ja trebao bi biti transformirani junak. Čovjek mudrac pun razumijevanja, ljubavi i empatije. Ili može u potpunosti izgubiti svoju čovječnost i postati Buddha.

Čovjek uvijek projicira svoje snage prema van. Zato i obožavamo junake (npr. filmske) jer simboliziraju snagu i moć koju želimo imati. U drevna vremena junaci u pričama bili su poticaj ljudima da budu hrabri na životnom putu, da se ne boje patnje jer ona ima smisao. Tada ljudi nisu prebacivali svoje snage na junake i ne činili ništa. Junaci su im bili poticaj da čine i budu junaci u patnji i na putu iskušenja. Priče su bile poticaj da u iskušenjima pronađu nadljudske snage koje će od njih stvoriti istinskog i pravog junaka – čovjeka koji je novorođeni junak.

U pričama i mitologijama patnja je proces kroz koji junak postaje novi čovjek. Patnja nije svrstana u negativni kontekst nego je sastavni dio životnog putovanja i simboličkog umiranja i ponovnog rađanja (uskrsnuća). Iskušenje junaka je u nama. On mora proći kroz zamršene labirinte unutarnjeg previranja da bi pronašao bika (ego) koji je slijep i svojeglav i takav luta svijetom. Junak mu mora otkinuti glavu da bi pronašao izlaz jer svojeglavi slijepac nikada neće pronaći izlaz iz labirinta. Izlaz pronalaze samo junaci koji čekaju u nama da ih pozovemo i hrabro se suočimo s izazovima i patnjom. Na tom putu junak se mora izgubiti, jer ponekad da bi se pronašli moramo se izgubiti. Na tom putu junak mora otići u pustinju, pećinu ili na obalu da prođe iskušenje koje će ga ojačati i transformirati. Kada čovjek prođe i nađe svoj cilj u srcu onda postaje mudrac koji spoznaju objavljuje svijetu i time ostalima ukazuje na put prema stvaranju boljeg svijeta. Svoju mudrost ne može prenijeti u vanjski svijet ukoliko se ne suoči sa unutrašnjim demonima, svojeglavim bikom, divljim konjima i ostalim mitološkim likovima koji su simbolički u pričama projicirani emotivne, psihološke i duhovne snage koje treba demistificirati, obuzdati i svjesno prenijeti u svijet pojavnosti. Čovjek koji se ne suoči sa samim sobom, unutarnjom patnjom i izazovima, neće biti sposoban odgovoriti na vanjske izazove. Takav čovjek neće biti dovoljno mudar, inteligentan, srčan i hrabar. Jer kako ćemo se suočiti s vanjskim svijetom ako nismo sposobni da se suočimo s unutarnjim? Kako ćemo upoznati vanjski svijet, ako ne poznajemo svoj vlastiti, unutarnji? Kako ćemo se suočiti s izazovima i patnjom, ako ne pronađemo junaka u svojem srcu?

„Kad bi se samo dio te izgubljene cjeline mogao izvući na svjetlost dana, doživjeli bismo čudesno proširenje svojih moći, intenzivno obnavljanje života, postali bismo kolosi. Štoviše, kad bismo mogli izvući nešto što nismo zaboravili samo mi, već i cijeli naraštaj čitave naše civilizacije, postali bismo uistinu donositelji blagodati, kulturni junaci naših dana – osobe ne samo od lokalnog nego već i od svjetskog povijesnog značaja. Riječju: prvi je zadatak junaka povući se sa svjetske pozornice sekundarnih posljedica u one kauzalne zone psihe gdje borave stvarne poteškoće, te ih ondje razjasniti, u vlastitom slučaju dokrajčiti i probiti se do neizobličenog, izravnog iskustva i upijanja onoga što je C. G. Jung nazvao arhetipskim slikama.“

Joseph Campbell

Čini se paradoksalno, ali pad je sastavni dio rasta. Da bi sjeme proklijalo mora se staviti u zemlju gdje nema svjetla. Malo sjeme nevjerojatnom snagom može izrasti u predivno drvo koje će jednog dana davati plodove radosti i sreće. Čak i u najlošijim uvjetima sjeme može isklijati. Taj put možemo mu olakšat ako ga njegujemo i zalijevamo. Ako želimo stvoriti plodove ljubavi kojima ćemo hraniti svijet, vrijeme je da posadimo to sjeme.

„S tog motrišta junak simbolizira onaj stvaralački i iskupiteljski božanski lik koji se krije u svima nama, te samo čeka da ga se spozna i pretoči u život.“

Joseph Campbell

U zadnjem dijelu teksta otići ćemo u najdublje sfere ljudskog bića, u njegov um i duh. Do tada ovaj video s jednostavnom pričom možda je objasnio svu suštinu boli. Čovjek je do jučer živio u konzumerističkom i materijalističko-hedonističkom raju. Živio je monotoniji i kolotečini života, zaboravivši živjeti. Umro je prije smrti ne shvativši suštinu života. Možda ga je život patnjom želio isključiti iz matrice i njegove iluzije u kojem je živio i ukazati mu na svijet izvan granica, jer onaj koji ih vidi, za njega granice ne postoje.

https://www.ted.com/talks/bethany_rickwald_and_hayley_levitt_would_you_opt_for_a_life_with_no_pain?utm_campaign=tedspread&utm_medium=referral&utm_source=tedcomshare

Literatura:

 1. „Geja – Novi pogled na život Zemlje“ James Lovelock
 2. „Cjelovitost i implicitni red“ David Bohm
 3. „Junak s tisuću lica“ Joseph Campbell
 4. „Tajni kod: Zlatni rez – tajanstvena formula koja vlada umjetnošću, prirodom i znanošću“ Priya Hemenway
 5. „Arhitektura biljaka – Biljke kao dio općeg evolucijskog fenomena građenja“ Zvonko Pađan
 6. „Holografski svemir“ Michael Talbot

Sviđa vam se portal Logično?
LAJKAJTE NAŠU STRANICU

(samo jednom, ako kliknete drugi put, Facebook će smatrati da nas ne volite)
Pretplati se
Obavijest
guest
220 Comments
najstariji
najnoviji najviše ocjenjeniji
Inline Feedbacks
View all comments
Bosanac iz New Yorka
Gost
Bosanac iz New Yorka
15 dana prije

Dostojevski kaze da je patnja ovog svijeta potcijenjena, a vjecna nebeska harmonija precijenjena. Ako Bog na VJECNI pakao osuduje one koji mu nisu dali jesti kad je na Zemlji bio gladan i piti kad je na Zemlji bio zedan zasto ne osudi i sebe zato sto je on sam propustio pomoci gladnima i zednima na Zemlji usprkos svojoj svemoci i beskrajnoj lakoci s kojom je kao takav (svemocan i nedodirljiv) mogao ljudima pomoci (ne riskirajuci nista) ali im svejedno nije pomogao jer im namjerno nije htio pomoci?

Emiliano Zapata
Gost
Emiliano Zapata
15 dana prije

Ovo kao da je pisao sam Bill Gates, kako bi nas navikao na bol i patnju dok se mi grcimo u smrtnim mukama i trulimo nakon njegovih vakcina.
Dajte shvatite vec jednom da su mnoge knjige pisali clanovi Fabijanskog drustva, Templari, Masoni, Iluminati, Kazari, itd itd s svrhom da ispiru mozak…
Vicevi, doskocice, poslovice takodjer prave.
Ako ste culi npr. za onu :” tko pod drugim jamu kopa, sam u nju upada” i sl. besmilice koje vrijede za nas ali ne za Bil Gatesa, Staljina, Pol Pota, Kralja Leopolda drugog itd itd

Kera Kokot
Gost
Kera Kokot
15 dana prije

Odgovori coveku direktno na postavljeno pitanje. Mozda nisi primetio, ali postavljeno pitanje je sasvim originalno, nije prepisano niotkuda. Direktno odgovori na pitanje pa onda nastavi sa svojom propovjedi (iz nerazumijevanja biti stvari i nerazlikovanja stvari)…

mario
Gost
mario
15 dana prije

Život se mora vidjeti kao ciklus napredovanja duše kroz sve živote

Inmediasres
Gost
Inmediasres
15 dana prije
Reply to  mario

Kako si došao do te umotvorine ?

Emiliano Zapata
Gost
Emiliano Zapata
15 dana prije
Reply to  Inmediasres

Interesantno je ono “tko radi, ne boji se gladi” zatim basna ocvrcku koji je uzivao dok se mrav pripremao za zimu i sl. bajke kojima truju djecu.
Jer tko neradi i ne boji se gladi?
Soros, Henry K. Kill Bill i NightmareDreamTeam!

nessy
Gost
nessy
14 dana prije

Ta tvoja smijesna izreka je vazila za vrijeme zlocinca Tita i monstruozne Yu. Nova verzija je “tko radi, umire od gladi”.

Neznankako
Gost
Neznankako
14 dana prije
Reply to  Inmediasres

Sta te briga

rimtu
Gost
rimtu
13 dana prije
Reply to  Inmediasres

Jednostavno, a mario se nije sasvim jasno izrazio.
Ova inkarnacija je samo sičušni djelić života, koji se na nižim sferama postojanja odvija kroz reinkarnacijske procese, radi učenja i razvijanja svjesnosti.
Postavljeno je tako da se ne sjećamo stvari iz prijašnjih inkarnacija jer bi nam bilo previše info u “glavi”, a da “znamo” izgledalo bi kao da igramo video igru sa “cheatovima”. Bit je da se ne sjećaš i da se kroz inkarnaciju “prisjetiš”.

Emiliano Zapata
Gost
Emiliano Zapata
15 dana prije
Reply to  mario

Hmmm, meni se cini da bi kabala to znali prije nas pa nebi toliko zgrtali na ovome svijetu bogatstva i moci..
Vjerujem da oni generacijama prenose tajna znanja o arheologiji, povijesti, religiji i da postoji sumnja da bi mogli odgovarati bred bogom nebi oni toliko ljudi ubijali na sve moguce nacine…

mario
Gost
mario
14 dana prije

Postoje dva puta razvoja oni idu svojim putem i u ovom ciklusu nestižu na cilj

Emiliano Zapata
Gost
Emiliano Zapata
14 dana prije
Reply to  mario

Ti mislis da oni ne zele stici na cilj?
Ili da nemaju saznanja poput tebe?

mario
Gost
mario
14 dana prije

Izabrali drugi put slobodnom voljom a to je porobljavanje i hijerarhija

nessy
Gost
nessy
14 dana prije
Reply to  mario

Napreduj ti prijatelju, ja bih radije da ljudi oko mene ne kopaju po kontejnerima.

Sparkling
Gost
Sparkling
14 dana prije
Reply to  nessy

Kako to, kako to?
Za vrijeme onog “zločinca” (tvoj prijašnji post) ili nije bilo kontejnera ili nije bilo ljudi koji su kopali po njima??

nessy
Gost
nessy
14 dana prije

Napoleon, pametan covjek, je jednom rekao; “religija je divna stvar, sprijecava siromaha da ubije bogatasa”.

mario
Gost
mario
15 dana prije

Zbog slobodne volje

Kera Kokot
Gost
Kera Kokot
15 dana prije
Reply to  mario

Definiraj slobodu volje pa ces vidjeti da nemas pojma o cemu govoris.

mario
Gost
mario
14 dana prije
Reply to  Kera Kokot

Snaga moje duše. Temeljni zakon svemira i svaki izbor koji podržava sl.volju najveći je izbor za sl.volju razine postojanja.
Usput moja s.volja kaže da si bahat i nezrel

Alija
Gost
Alija
14 dana prije
Reply to  mario

Sloboda volje je iluzija, ti samo biras izmedu dva zla, ne mozes birati afirmativno i zato prica o slobodi volje nema uporista u bilo kojoj vrsti doslijedne i smislene argumentacije.

mario
Gost
mario
14 dana prije
Reply to  Alija

Što više znanja to ti Omogućuje više slobodne volje

AbraCAdaBra
Gost
AbraCAdaBra
14 dana prije
Reply to  Alija

Interesuje me pitanje – kako bi se manifestovalo na ljudskom organizmu aktiviranje barijum-stroncijum-titanium (BaSrTiO3) nanokristala koje svi imamo u našim tijelima, zahvaljujući kemtrejlsima, nakon njihove aktivacije uz pomoć specifičnih frekvencija? (Što je Harald Kautz Vella pomenuo u knjizi Dangerous Imagination, Silent Assimilation.)
živi čovijek.org

nfvaewfaerfbvaefraze
Gost
nfvaewfaerfbvaefraze
14 dana prije
Reply to  AbraCAdaBra

Taj radi za tamu.

Grom iz oblaka
Gost
Grom iz oblaka
14 dana prije
Reply to  mario

Eto vidiš, tako je i moja slobodna volja kazala neki dan da si ti funkcionalno nepismen, a ti se naljutio.

noman
Gost
noman
15 dana prije

Patnja je besmislena osim za mazohiste.

Emiliano Zapata
Gost
Emiliano Zapata
14 dana prije
Reply to  noman

Ili za boga koji uziva gledati patnju jer znas da on sve vidi, a ne cini nista kako bi je sprecio iako je svemocan,. Navodno ne cini nista zato sto nam je dao slobodnu volju ali pri tome dolazimo do paradoksa jer tom slobodnom voljom cinimo isto sto i slonovi u porculanskoj radnji,da bi nam na kraju sudio jer se nismo bolje “snasli” u zivotu, prema potrebi bio bi osvetoljubiv ako ga ne poslusamo i posesivan ako imamo drugih bozanstva.
No nebrinite, unatoc tome sto nam povremeno posalje potop, on nas VOLI!

(sretno svima koji zele imati posla s takvim bicem)…

noman
Gost
noman
14 dana prije

Bogovi su odavno pali na tjeme.

radijacija2000
Gost
radijacija2000
13 dana prije

Bez slobodne volje ne bi bili svijesna bića nego programirani roboti koji rade samo onako kako su programirani. U ćemu je onda smisao života ? Šmisao života je da osetiš, iskusiš, spoznaš, nadogradiš sebe…kako ćeš znati što je dobro, prijatno, lijepo, uzbudljivo itd. ako ne znaš što je loše, neprijatno, ružno, dosadno. Dali će Bog suditi svima nama nakon smrti ne znam, a i nije to najbitnije u celoj ovoj prići…smisao života je uraditi ono što znaš da valja uraditi, postati bolji ja i odgovoriti svome izazovu u životu. Kada bi svatko za sebe to ućinio svijet bi doista postao raj

Neznankako
Gost
Neznankako
14 dana prije

Nije im bog htio bomoc jer su glupi ko i ti pa samo kroz patnju mogu postat pametni

DZD
Gost
DZD
14 dana prije

Dao je. Ali onda neki uzmu još 100 milijardi povrh, a oni od kojih je uzeo pljuju po Bogu i Crkvi jer je tako lakše.
Zanima me tko je krao i bludničio u Sovjetskom savezu. Nije bilo Crkve “ni Boga”, mora da je bio raj na zemlji.

BosanacIZTransilvani
Gost
BosanacIZTransilvani
15 dana prije

Awaiting for approval

Dostojevski kaze da je patnja ovog svijeta potcijenjena, a vjecna nebeska harmonija precijenjena. Ako Bog na VJECNI pakao osuduje one koji mu nisu dali jesti kad je na Zemlji bio gladan i piti kad je na Zemlji bio zedan zasto ne osudi i sebe zato sto je on sam propustio pomoci gladnima i zednima na Zemlji usprkos svojoj svemoci i beskrajnoj lakoci s kojom je kao takav (svemocan i nedodirljiv) mogao ljudima pomoci (ne riskirajuci nista) ali im svejedno nije pomogao jer im namjerno nije htio pomoci?

Kera Kokot
Gost
Kera Kokot
15 dana prije

Ocito je da Boga bas briga za covjeka, njemu je bitno da Zemlja zivi svojim koljacko, ludackim nacinom. Zato je heliocentrizam (kopernikanski obrat) dosao kao kec na desetku onima koji zele unistiti covjecanstvo tako da spase sebe. Jer kad bi covjecanstvo unistilo njih (sotonisticku elitu) spasilo bi sebe. Ali covjecanstvo koje nije u stanju suprostaviti se eliti koja cini 0 00001 % covjecanstva, takvo covjecanstvo niti ne zasluzuje da spasi sebe. A Bog isto ocito preferira sotoniste jer kao sto rekoh njemu nije do ljudi nego do gustera tj. do klanja i ludila…

mario
Gost
mario
15 dana prije
Reply to  Kera Kokot

Slobodna volja,um, svijest, odredjuju iskustvo

Emiliano Zapata
Gost
Emiliano Zapata
15 dana prije
Reply to  Kera Kokot

Potpuno si u pravu!
Kakav je to bog koji dozvoljava da nevini pate!?

Moreno
Member
Moreno
14 dana prije

Daj Emilio nemoj o Bogu ka da je to neki komentator ili pisac članka sa ovoga portala . . . nemaju ovde dvojica među nama koji imaju istu definiciju božanskoga poretka i onoga šta je to šta je izašlo iz okvira božanskoga poretka.

Emiliano Zapata
Gost
Emiliano Zapata
14 dana prije
Reply to  Moreno

To je cudnon s obzirom da u Srbiji, Rh i Slo vecina Krscana!?
No imas pravo, neko vjeruje u boga, karmu, svemir, reinkarnaciju i sl. Medutim nikog ne spasava ili vjeruju svi u krivoga…
Npr. nema vise onih koji su vjerovali u Manitua, oni koji vjeruju u budu su dobili vise bombi nego svi ostali u oba ww2 itd itd

Moreno
Member
Moreno
14 dana prije

Mislija san kako san dovoljno puti napisa kako kulturološko kršćanstvo nema veze sa Bogom. Ako san se ja krstija, pričestija i krizma i posli iša u crkvu samo na vjenjčanja i sprovode i za badnji dan i za Veliki Petak jin bakalar, jeli to znači kako san ja kršćanin . . . jeli neko ko ide u crkvu i ispovidi grije kršćanskome agentu koji mu posli da izmolit set molitvi pa pričesti ima veze sa Bogom osim one koju mu kršćanski agent odredi . . . pa ima onih koji bolje osjećaju božji poredak, a da u crkvu nikad ušli nisu, nego neki od onih koji oltare ližu . . . primjenjeno kršćanstvo nema veze sa Bogom i božjim poretkom . . . to znaš, šta ti triban ponavljat . . .

Alija
Gost
Alija
14 dana prije

Jedno je patnja, a drugo je besmisao te patnje. Patnja ne bi bila toliki problem kad bi se znalo sto je smisao te patnje. Doduse, cak i da se zna smisao patnje veliko je pitanje sto bi to zaista promijenilo u ovom i ovakvom svijetu? A opet kad bi se znao smisao patnje to tada ne bi bio ovaj i ovakav svijet pa je tesko iskljuciti i tu mogucnost (da jasan odgovor na smisao patnje ucini patnju covjeku prihvatljivom).

Emiliano Zapata
Gost
Emiliano Zapata
14 dana prije
Reply to  Alija

Smisao patnke je da uzivaju Soros, Kill Bill i “ekipa” ili mozda nekakav “trening” za dusu???
Prije ce biti ovo prvo…

Deda
Gost
Deda
14 dana prije

Bog koji ne dopusta da nitko osim njega sudi.
Tko si ti da reces neko je nevin.
Patnja je prirodno stanje sa znanstvenog pogleda, zato jer tvari su podlozne sili gravitacije i tlaku i nesto je vazda potnje drugomu.
Ljudi barem imaju duh da pokusaju biti jednaki, ne da se prepustaju stvoru.
Bog je svemoguc pa ti se cini da je svevisnji, ali istodobno je posljednji i trpi sve.

Emiliano Zapata
Gost
Emiliano Zapata
14 dana prije
Reply to  Deda

Mozda zaboravljas da su djeca nevina a ogromne zrtve u ratovima, gladi, pedofila ili robovskog rada.

Mozda nisu nevina po tvome ili po bozjem i treba ih sve bolestima, zemljotresima i potopom DOKRAJCIT?????

BosanacIZTransilvani
Gost
BosanacIZTransilvani
15 dana prije

U Knjizi o Jobu Bog se očito ne ponaša savršeno jer Bog terorizira Joba bez ikakvog razloga da bi Sotoni dokazao cvrstinu Jobove vjere. Kad Job izazove Boga i zatraži odgovore (stvarne razloge za svoje uzasne patnje), Jobovi prijatelji (“Tješitelji”) savjetuju Jobu da prekine govor o Bogu na tako negativan način jer Bog uvijek ima razloga za svoje postupke koji su uvijek (po definiciji) pravedni. U svom odgovoru Jobovim tjesiteljima, Bog kaže dva puta: “Niste o meni govorili ono što je ispravno, za razliku od mog sluge Joba” (Job 42: 7 i 42: 8). Za Wettsteina ovo je vrlo važan trenutak, jer podrazumijeva da su “uobičajeni pijetizmi lažni i upitni, da je Jobov gotovo bogohulni govor (prije Bozjeg javljanja u vihoru) o Božjoj nepravdi dobro prihvaćen od samog Boga.” Ako je to istina, tada tvrdnja o Bozjoj nesavrsenosti (zloci) nije cak niti u suprotnosti sa samim Sv Pismom.

Mnogi Božji branitelji nemaju problema s tim sto nevini ljudi umiru, jer „biti s Bogom na nebu je, po svemu što znamo, superiornija situacija od života na zemlji, tako da čak i ubijanje beba, kada je to božanski propisano, ne može predstavljati moralno značajan problem ”(Wettstein 2). Zapravo postoji moralno značajan problem. Problem, međutim, nije božji. Kad to kažem zelim reci da „Bog nije dobar u našim terminima dobrote.“ Bez obzira jesmo li Utilitaristi, Kantanijanci, konsekvencijalisti ili Aristotelijanci, postupci Boga u Bibliji i Božji postupci ne odgovaraju našem shvacanju o tome što je dobro. Za D.Z. Phillips, „Nema smisla govoriti o Božjoj savršenoj dobroti … Kada Boga tretiramo kao moralnog agenta poput nas, upućuje nas se na nepronicnost Božje volje, njegovih tajanstvenih razloga koji su izvan našeg razumijevanja. Ali ne mozemo imati kolac i pojesti ga (kako vole reci Ameri). Ili se prema Bogu treba postupati kao prema članu moralne zajednice koju dijelimo s njim, ili o njemu ne treba niti govoriti. “Pretpostavljajuci da je Bog poput nas smatramo da imamo pravo i prosudivati njegove postupke na isti nacin kako sudimo o ljudskim postupcima. Philips se pita, je li to izvedivo?

Phillips u svojoj knjizi tvrdi da “ako Bozje postupke mjerimo vagom ljudske pravde, BOG JE KRIV!

Istražuj
Famed Member
Istražuj
15 dana prije

“… U Knjizi o Jobu Bog se očito ne ponaša savršeno jer Bog terorizira Joba bez ikakvog razloga da bi Sotoni dokazao cvrstinu Jobove vjere…”

Ovo je jedna od najzanimljivijih knjiga tzv “biblije” – koja meni (uz masu dodatnih cinjenica koje sam otkrio za vrijeme ove “pLandemije”) – jasno govori

 • da je tzv “biblija” jedna totalno falsificirana tzv “sveta knjiga” …
 • a da tzv “Stari zavjet” – definitivno ne govori o Bogu…

(Tzv “novi zavjet” je takodje tesko falsificiran od istih onih koji Obmanjuju – stanovnike svijeta – vec 300+ godina, ali mislim da je sustina Evandjelja ostala netaknuta...)

Sama pomisalo da tzv Satana “nesto diskutje” sa Bogom – iskljucuje svaku mogucnost nazivanja tzv “starog zavjeta” – “svetim pismom”…
A jos je gore da se taj navodni “bog” bukvalno kladi sa tzv “satanom” – oko ljudskog bica zvanog Job…

Meni je janso da mnogi vjernici ne mogu pojmiti sustinu ove prevare, jer je visevijekovna, a i mnogi “renomirani teolozi i filozofi” su se revnosno potrudili (i trude se jos uvijek) – da zagade svaku logiku i sposobnost analize kod nas Goyima “resursa”…

Kera Kokot
Gost
Kera Kokot
15 dana prije
Reply to  Istražuj

“I am a philosopher who believes that Western philosophy begins not with Plato, but elsewhere, and earlier, with the Book of Job. That is because I believe that the problem of evil is the central point where philosophy begins, and threatens to stop. The experience of inexplicable suffering and basest injustice forces us to ask whether our lives have meaning, or whether human existence may be deeply incomprehensible. And if that is the case, then the urge to philosophy can seem to be a simple mistake.” Susan Neiman

Istražuj
Famed Member
Istražuj
15 dana prije
Reply to  Kera Kokot

“… Susan Neiman…”

Zasto me u opste ne cudi da je ovo citat a “jewish woman”…?

Razumljivo, kao i svaka druga tzv “nauka” – i tzv “filozofija” je:

 • preplavljena ovakvom bagrom…
 • jedini smisalo te “filozofije” – jeste nastaviti skrivati OBMANU.

Dakle – odmag mi se ova “renomirana gospodja” – ne svidja (a mogao bih reci i gadi, jer zna sta radi!)

Stvar je jednostavna…
I Platon i “prica o Jobu” – jesu izmisljena podvala – upravo od iste bande…

Kad covjek shvati – STRASNU ali ipak CINJENICU – a podijelicu je samo u dva koraka…
1- korak:

 • da svaka tzv “krscanska konfesija”, kada “izabire ili proglasava” njihove tzv “kanonske” knjige za njihovu tzv “bibliju” – oni te knjge uzimaju iz tzv “zidovske biblije“… (Eeejj covjece “ZIDOVSKE biblije”…!!!)

https://en.wikipedia.org/wiki/Hebrew_Bible
(Prije drugog koraka – samo da napomenem da me – lobotomirane “teoloske” bajke o tome – da je “Isus bio isto ovaj (lazni) zidov” – tjeraju na povracanje, pa molim one koji imaju takve namjere, da me postede tog idiotizma, za kojeg nemaju ama nikakvih DOKAZA – osim “zidovske biblije”…)…

2- korak:

 • premda (idiotizirani) tzv “krscani” od rodjenja uce da su tzv “zidovi” izdali Isusa, jso daleke 33 godine… na neki “cudan nacin” – u Rusiji navodno u 15 vijeku pojavljuju se neki likovi koje RUSI zovu “judaizeri“, a to sto rade zovu “zidovska prevara“…
 • E sada- posto znamo da su Rusi krscani – zar nije malo preglupo da se cijelih 15 vijekova nakon one PRVE “zidovske prevare ponovo pozivaju na novu “zidovsku prevaru“…? … (ko je ovdje mahnit…?)

https://en.wikipedia.org/wiki/Judaizers
Dakle cak i cionisticka-pedija mora spomenuti ovaj “neobicni fenomen”… (Razumljivo lazno je pomjeren 100 godina u nazad, jer pocinje pocetkom 17 vijeka, ali samo da se sakrie umjesanost lazne “ruske carske” familije porijeklom iz Njemacke-Poljske tj Zakarija (tzv “Romanov”) – koji su na silu preuzeli carski tron, a i sami bili – judaizeri… Od tuda i toliki “uticaj” ovih judaizera na SVAKU tzv “abrahamsku prevru”...)…

E sada – kad samo spojimo ove dvije CINJENICE (a njih je malo more, samo sada ih ne moram navoditi...) – postavlja se pitanje:

 • Koliko covjek treba biti glup – pa da jos uvijek misli da je tzv “biblija” – takozvana “bozija rijec”…?
 • Cak i kada nam otvoreno kamatarska banda “judaizera” (cak i na CIo-pediji) – jasno kaze: “Idioti Goyimskipodvalili smo vam NASE “lazne” knjige., a i ISUSA smo vam preuzeli (jer ste toliko glupavi, pa vas zato i moramo pobiti – koristeci VAS idiote same za tu nakanu)….!

I na zalost – nema dalje…
Indoktrinacija i glupoca su nevidjene…

A ova krava cionisticka – samo je jedna u nizu ovih “renomiranih” zlocinaca kojima je jedini cilj – odrzavanje obmane…

Dakle, dakle ova gadna kamatarska banda:

 • ne samo da je nama ljudima (“goyimima” za njih) – ovladala uz pomoc par litara tinte i obicnog papira… (tzv “novac i medije”)…
 • nego je nama Goyimima – ODUZELA i Boga – i postavila laznu pricu i laznu kreaturu “elohima jhvh” kojeg oni smatraju njihovim “bogom”…
 • Sta vise – ISUSA – koji je minimalno 400 godina “stariji” od lazne tzv “biblije” i cije je ucenje bilo zasnovano iskljucivo na LJUBAVI svih ljudi na ovom Svijetu... – iskoristili su i koriste za – ISTREBLJENJE samih Goyima izmedju sebe

.
Stvar je STRASNA…
I tesko da ce se lijepo zavrsiti…
Idiotizirani Goyimi su se nekoliko vijekova klali kao “katolici, pravoslavci, muslimani, budisti….”
Danas ce ti isti idiotizirani Goyimi – ubijati za “svoju vjeru”… (koja naravno NIJE njhova, ali to idiotiziranom Goyimima nikad i nece biti jasno...)
A odatle – upravo potice – SVA OBMANA.

Kera Kokot
Gost
Kera Kokot
15 dana prije
Reply to  Istražuj

Zaslijepljen si mrznjom pa nisi ni pokusao shvatiti smisao njezinih rijeci. BTW, mnogi Ortodoksni Zidovi su najveci neprijatelji cionizma, ako slucajno nisi znao.

Istražuj
Famed Member
Istražuj
15 dana prije
Reply to  Kera Kokot

“…Zaslijepljen si mrznjom pa nisi ni pokusao shvatiti smisao njezinih rijeci…”

Bojim se da vi kolega nista pazljivo procitali sta sam ja napisao…?
Rekao sam, naime:
“… I Platon i “prica o Jobu” – jesu izmisljena podvala – upravo od iste bande…”

Dakle tzv “Platon” je izmisljaotina jezuitske “isporijske kronologije” – koja nema veze sa istorijom, a niti sa mozgom…
(Recimo Platon je zivio u 5 vijeku PNE, a onda 10 vijekova nakon toga – tzv “zapadno Rimsko carstvo” se raspada – a ljudska vrsta (“oh tako glupa”) – cijelih 10 vijekova ne da se ne razvija, nego ZABORAVLJA apsolutno SVE… i slikanje i gradnju i tehnologije… bukvalno sve – ali eto – “sjeca se Platonovih mudrih rijeci od prie 2000 godina”… Mislim haaalloooo...)

Prica o Jovu – je prica koja je nastala nekoliko vijekova POSLIJE Isusa, i nema nikakve veze sa Bogom.
Sta vise, ako ste procitali tu pricu (a cinmi mi se da niste) – taj tzv “bog jhvh” daje “prepodobnom Jobu” – nakon sve patnje koje mu je prakticno direktno nanio (jer se kladio sa djavolom) – samo nova imanja novu porodicu – i najvaznije 140 godina zivota – na ovom svijetu!
(Dakle u materijalno kanalizaciji...)

Koristenje aluzije i toboznje “povezanosti” izmedju Platona i Joba (dakle dvije izmisljene figure i proizvod Judaizerske Obmane) – jeste perfidan nacin programiranja ljudi tj nas Goyima…
Nema tu nikakve “mrznje”…
(Sta vise, iz vasih komentara prakticno sijeva mrznja prema Bogu, ai to je vasa stvar...)

Radi se naprosto o cinjenicama.
Ne moze biti da je – bukvalno SVA ideologija, sva nauka, sva religija i definitivno sva istorija – totalna laz u sluzbi ove kamatarske-bande… a eto…bas tzv “filozofija” nije…

Ali to je naravno stvar licnog shvatanja svijeta oko nas.

nessy
Gost
nessy
14 dana prije
Reply to  Istražuj

Slazem se potpuno.
Ptice na grani znaju da je Crkva o kojoj govoris, sprijecila svaki razvoj nauke dugi niz stoljeca, od anatomije, astronomije, pa nadalje. I to pod prijetnjom ne smrti, nego, Svete Inkvizicije, tako da su osudjeni smrt prizivali kao olaksanje. Da smo kojim slucajem, kao ljudska rasa, preskocili te ‘posrednike’, bili bismo danas neusporedivo napredniji, bar za 500 godina.
Odvojimo vjeru u Boga od Crkve.
Crkva je ubjedljivo najjaca, najbogatija i najuticajnija zlocinacka organizacija u povijesti, i nijedna druga ni u povijesti, ni u buducnosti, joj ne moze donijeti vode.

Emiliano Zapata
Gost
Emiliano Zapata
14 dana prije
Reply to  Istražuj

Sasvim je logicno da je falsifikat jer ne prikazuje boga punog ljubavi i dobrote…

Kera Kokot
Gost
Kera Kokot
14 dana prije

Po tome bi falsifikat trebao biti Novi, a ne Stari Zavjet. Knjiga o Jobu je preuzeta iz starijih tradicija.

Istražuj
Famed Member
Istražuj
14 dana prije
Reply to  Kera Kokot

“…. Po tome bi falsifikat trebao biti Novi, a ne Stari Zavjet….”

Da ako vjerujete da je “Novi” stvarno novi, a “Stari” stvarno stari…
A to zasigurno nije slucaj…
(Naravno, oni koji vjeruju da nas “Vrh piramide” nikad nije lagao, te da sve radi samo za nase dobro – vjerovace i u jezuitsku istoriu, pa i u “stari-novi” zavjet tzv “kronologiju”… Ja ne vjerujem...)

Dokaza je malo more, jer nisu uspjeli unistiti cjelokupnu istoriju i arhefakte…
Recimo, ako pogledate knjigu “The Issue With Czar’s Helmet” od A. Fomanka…na stranici:

 • 18… vidjecet sljem koji je nosio ruski car Alexei Mikhailovich (navodno1621 godine) na kojem imate upisane stihove iz Evandjelja i iz Kurana….
 • 22 … oklop istog cara nakoji su upisani ajeti iz Kurana zajedno sa stihovima Evandjelja…
 • 28-32… na izlozenim oklopima, sljemovima i stitovima vojnika u crkvi Raspyatskaya iz (navodno) 16 vijeka – stihove iz Kurana zajedno sa stihovima iz Evandjelja…
 • 45-50… U manastiru iz (navodno) 16 vijeka – Troitse-Sergiyev – rijec “ALLAH” se u svim spisima iz toga vremena koristi prakticno standardno kao i “ISUS”, paralelno sa stihovima iz Kurana i iz Evandljelja…
 • 52-56… Odora svetog Simeon Oulianov (Manastir Vaskrsenja Ogulianova) iz (navodno) 17tog vijeka – koja ima izvezene rijeci na ruskom cirilicnim pismom: “Krstu tvome” i “vaskrsenje” na donjem dijelu odore, a na gornjem iznad krsta “Allah Allah“…a “Gospodi pomiluj” i sa lijeve i desne srane”…

Pokusajte sto prije skinuti ovu knjigu, jer ja ne znam koliko ce biti dostupna na ovoj poveznici:
https://romsey75.blogspot.com/2014/10/p333ebook-pdf-ebook-issue-with-czar.html

Dakle, ako predpostavimo da je izvorno Krscanstvo – tj vjera koju je proklamirao ISUS – bila namjenjena svim ljudima svijeta – sve postaje apsolutno logicno i uklapa se u samu poruku Evandjelja, ali i u vremenski okvir….

Upravo kako se moze vidjeti iz ovih starih dokumenata, ti stari spisi iz navodno 16 vijeka (kazem navodno, jer jezuitska prevara je deformirala vremenski kod, ali Fomenko ga je uspjesno vratio...) – jasno daju do znanja da su bukvalno pisani ravnopravno i mjesano sa nekoliko jezika i pisama (izmedju ostalog na ruskom, turskom, perzijskom i arpskom) – a pored dokumenata i vojnicka oprema je ukrasavana stihovima iz Evandjelja i Kurana istovremeno – da se lako zakljuciti da je to bila JEDNA RELIGIJA.

Dakle izvorno krscanstvo je bila – jedna (univerzalna) religija

Do podjele dolazi tek pocetkom 17 vijeka – a glavni i odgovorni “djelioci” iObmanjivaci – jesu “judaizeri” (koji su se na zalost ljudske rase u to vrieme infiltrirali u samu (laznu) Carsku rusku familiju Zakarije (“Romanovi”))…
Dakle sekta – koja sa namjerom izvrce dotadasnju 5-vjekovnu istoriju Krscanstva – i uvode nove i stare price – u tzv “Hebrejsku bibliju“…

Te price definitivno NEMAJU veze sa izvornim Krscanstvom – a zasigurno dijelom vode porieklo iz starih spisa (“sumerki spisi”) te novokomponovanih prica koje su nastale POSLIJE Isusove smrti koncem 12tog vijeka…

Kada tako posmatrate stvar – puno je logicnije i jasnije…
Nikakav lazni “bog jhvh” – NIJE “otac” ISUSA….
To je tzv “zidovska hereza” sa pocetka 17 vijeka…
Na zalost – hereza je i ogromna obmana – pa su nekiu spremni i ubijati za tu herezu, cak i danas…

Emiliano Zapata
Gost
Emiliano Zapata
14 dana prije
Reply to  Kera Kokot

To je sve toliko puta prepisivano da tko zna sto je istina a sto ne.
Sad se netko reci da su svici nadeni u pecini dokaz da nije ali zaboravljaju da je i prijevod takodjer upitan…

Pepachi
Gost
Pepachi
14 dana prije
Reply to  Istražuj

Moja preporuka je knjiga Ordo Mundi- Nenad Minić.

I jedno, meni zanimljivo izlaganje.

https://youtu.be/9Zi_wOUxjz8

Lp

Istražuj
Famed Member
Istražuj
14 dana prije
Reply to  Pepachi

Hvala kolega,
Pogledao sam ovaj link…
Drago mi je da ima nasih ljudi koji i sami kopaku i istrazuju, mada je ovaj covjek ponajvise ponavljao ono sto sam ranije cuo od drugih (americkih) istrazivaca…
Ipak, mislim da se previse zadrzava na starim sumerskim spisimia (koje sam citao prije 10tak godina i mislio slicno kao i on)…

Naprosto – o tome se stvarno moze divaniti – medjutim, cini mi se da i on, koa i mnogi drugi, smatra da je ova zlocinacka “jezuitska istoria” – tacna…

Dakle – svugdje nas lazu… ali eto, na neku foru, samo je “jezuitska istorija” tacna i tu nas – eto….nisu lagali… 😉

E, upravo zato mi je otkrice Anatolija Fomenka (u ovoj pLandemiji) – donijelo nevjerovatan uvid, koji nisam imao prije…
Preporucujem svakom.

Zao mi je
Gost
Zao mi je
14 dana prije
Reply to  Istražuj

Svete Knjige, opcepoznatih religija, a i njihovih derivata, jer nekim sljedbenicima nije pasao pa su napravili izvedenice i prilagodili ih svojim uvjerenjima, kroz dosadasnji tijek zivota i stecene uvide, dozivio bih a da se pritom oni pobozni ne uvrijede, kao i svojevrsne Zakone, Pravilnike, Upute koji su vjekovima bili podlozni promjenama kako je tko pridosao do te mogucnosti da ih korigira. Tako zapravo shvacam da se i jedno i drugo u praksi tumaci onako kako tko osobno to dozivljava ALI uz standardnu iznimku da zavisi sa koje se strane te Knjige nalazis. Kako ovdje rabis termin Goyim, ja sam taj i cvrsto znam da za mene druga strana medalje tih Knjiga, ima sasvim drugu primjenu kroz zivot. A religija je samo da budes drustveno prihvacena osoba, razmjerno onoj koja prevladava u zajednici.

Deda
Gost
Deda
14 dana prije
Reply to  Istražuj

Da zaista, Isus u nijednim spisima ne citira Joba. Vjerojatno i nije bitna prica, ali se narodu svidjela. Neke crkve uzvisavaju Joba kao pretecu krscanina.

mario
Gost
mario
15 dana prije

Cijeli svemir je u svakom od nas, svijest i centar vjerovanja odredjuju sadašnju Nasu poziciju

Emiliano Zapata
Gost
Emiliano Zapata
15 dana prije

Cim pocnu neke price o duhovnome, ZNAJTE da nam se blizi klanje!
Tako se pripremaju ljudi da lakse umru!
Znate ono, svijetlost na kraju tunela na cijem koncu te ceka dobri djeda ili pokojna punica koju si toliko volio!

mislim
Gost
mislim
14 dana prije

ako Bozje postupke mjerimo vagom ljudske pravde, BOG JE KRIV!
i lažov.

Blaza
Gost
Blaza
15 dana prije

Zato što Bog nije “junak na koga će ljudi prebaciti svoje snage kako oni ne bi činili nista”. Pa i u bibliji piše, u toj zbirci junackih prica: pomozi si pa će ti i Bog pomoći…

Kera Kokot
Gost
Kera Kokot
15 dana prije
Reply to  Blaza

U slavnom djelu Alberta Camusa “Kuga,” dr. Rieux tvrdi da nitko tko se iole pazljivije/iskrenije (bez ruzicastih naocala na ocima) osvrne na brutalne cinjenice zivota ne može vjerovati u svemocnog Boga; dr. Rieux kaže da ako bi on osobno vjerovao u takvog Boga, prestao bi lijeciti bolesne i prepusto bi ih Njemu (da ih on izlijeci, kad je vec svemocan i svedobar (2u1)). Neodrzivost te 2u1 kombinacije (svemocan i svedobar u isto vrijeme) i jest sama srz problema zla. Twain ide dalje od ovoga u svojem “skarednom” djelu (objavljenom tek mnogo godina nakon Twainove smrti, Twain je cak tvrdio da to djelo nece nikad biti publicirano) “Letters From The Earth.” Twainov Satana piše kuci da Bog uvijek uzima zasluge kad god se nade lijek za neku bolest, mada je upravo on taj koji je stvorio bolesti. Zar Bog nije cuo za onu : Bolje sprijeciti nego lijeciti? Ili bar za onu : Trazite i dobit cete!?!?!?! Jer ako je cuo bar za ovu posljednju izreku, kako to da ga je tako tesko nagovoriti da izlijeci svakog onog koji ga to iz dubine svoga srca (spremnog na obracenje) zamoli (umjesto sto lijeci tek tu i tamo ponekoga i to izgleda najvise zbog toga da bi to tada eto bilo cudo, jer da se tako nesto dogada redovito, tada ne bi niti bilo cudo, zar ne?)??? Sotona sarkasticno napominje da je Bog razmatrao i takvu opciju (pronalazak lijeka koji bi sprijecio velike epidemije), i da si je Bog za to razmatranje dao ozbiljnog fora (cak nekoliko tisuca godina koje su prethodile pronalasku lijeka od strane ljudskog genija), ali ga sam (Bog) tijekom svih tih tisuca godina “razmatranja” nekim cudom nije uspio pronaci/izumiti. Sotona zakljucuje: “Jedini pravi prijatelj sirotog covjeka je njegov bližnji. Njegov bliznji se sazaljava nad njime, on suosjeca s njime i to pokazuje svojim djelima. On cini mnogo za ublažavanje njegovih patnji/boli ; a sve sto Bog cini jest to da sebi pripisuje zasluge za milosrdna djela covjeka prema drugom covjeku.” Slicno tome razmislja i Camusov Rieux vjerujuci da je za ljude bolje da se oslone na vlastite snage i traže lijek za kugu, umjesto da se pouzdaju u cudotvorne moci i velikodusne namjere svemocnoga i svedobroga Boga. “Buduci da su osnovne karakteristika ovoga svijeta bolest, patnja i smrt, zar bi nam i sam Bog zamjerio (ako u njemu ima imalo dobronamjernosti i zdravog razuma) kada bismo naprosto odbili vjerovati u Njega i vrijeme i snagu koju smo do sada ulagali u jalove molitve preusmjerimo u borbu protiv smrti, ne dižuci pogled prema nebu gdje Bog u velicanstvenosti svoje indolencije sjedi u tišini i igra igrice na najnovijoj verziji playstationa?” Twain i Camus su obojica “metafizicki pobunjenici”. Nisu nužno ateisti, vec bogohulitelji. Je li njihova bogohula opravdana ili ne zakljucite sami.

Emiliano Zapata
Gost
Emiliano Zapata
14 dana prije
Reply to  Kera Kokot

Odlicno zapazanje!

Lucija, prva
Gost
Lucija, prva
14 dana prije
Reply to  Kera Kokot

Čitala sam obje stvari, ali mi nikad ne bi palo na pamet da ih uspoređujem…možda zbog 20-ak god. razlike u čitanju jednog i drugog. Ali ima jedna mala knjiga, mislim Lešek Kolakowski: “Razgovori s vragom” koja bi bila zabavna za mnoge ovdje…
Zbilja se može raspravljati o Platonovom rukopisima…no činjenica jest da Platon i Aristotel čine osnove Zapadne misli…to pišem jer sam vidjela sinoć na rt da BLM ne staju na kipovima, nego žele nešto i s ovom dvojicom (ako bi Beethoven mogao biti i crnac ništa me više ne čudi).

U vezi s člankom imam za izjaviti da je red samo vrsta nereda.
2. zakon termodinamike…da bi se stvorio red potrebno je uložiti energiju…

U povijesti Zemlje dogodilo se 5 velikih izumiranja života…ono, nestane 70 ili 90 % vrsta. Uglavnom, ljudi znaju za dinosaure, ali to je samo – jedno.

Alija
Gost
Alija
14 dana prije
Reply to  Lucija, prva

Gdje su dokazi za toliki broj velikih izumiranja?

Lucija, prva
Gost
Lucija, prva
14 dana prije
Reply to  Alija

Na internetu 😊
A bilo poznato i prije…biologija/geologija

mario
Gost
mario
14 dana prije
Reply to  Alija

Svugdje tko istražuje

Mrčikola
Gost
Mrčikola
14 dana prije
Reply to  Lucija, prva

Luce, da si ovaj post poslala pod Lucija znali bi da si “prva”.
Opet u punom sjaju.

Lucija, prva
Gost
Lucija, prva
13 dana prije
Reply to  Mrčikola

Eto. Na onom textu o Fauchi-ju sam ti prava ja…
i gle sad. Ne mogu savladati copy/paste na ovom mobu (!!), pa nisam mogla prenijeti ovom Aliji ništa sa nekih siteova…rezultat?

piždro
Gost
piždro
14 dana prije
Reply to  Lucija, prva

Lucija pozdrav, i ti si se nakon dugo javila

Lucija, prva
Gost
Lucija, prva
14 dana prije
Reply to  piždro

Da. Ja dragi @ piždro, volim znanost. A i umjetnost.
Što ne znači da bi, kao Đikić, Dueck ili Dieck varala ljude, uništavala narod i ekonomiju…prešla na tamnu stranu.

piždro
Gost
piždro
14 dana prije
Reply to  Lucija, prva

Lucija poznam tvoju bilo-frekvenciju a spoznao sam da si inteligentna, obdarena, naučnička faca a i zajebana u datom momentu ..ali niukom slučaju tamna strana mjeseca. pozz
ps. odma smo te Mrčikola i ja prepoznali

nessy
Gost
nessy
14 dana prije
Reply to  Kera Kokot

Plus, od srca.

mislim
Gost
mislim
14 dana prije
Reply to  Blaza

jesi siguran da to piše, jesi to sam pročitao ili ti je neko samo rekao.

Winer67
Gost
Winer67
14 dana prije

Bog se osudio sa vječnost,osuđuješ ga i ti, a dokle god sudimo, sudit će nam se.

Kera Kokot
Gost
Kera Kokot
14 dana prije
Reply to  Winer67

Jel bar ti znas sta si napisao?

winer67
Gost
winer67
14 dana prije

*Bog se osudio na vječnost, osuđuješ ga i ti, a dokle god sudimo, sudit će nam se.

p.s. isprike za prethodno nejasan komentar, kiša me omela u tipkanju…

Kera Kokot
Gost
Kera Kokot
14 dana prije
Reply to  winer67

Osudio se? Kako? Onako iz fore? Znaci, mogao se osuditi i na privremeni-prolazni zivot?

winer67
Gost
winer67
12 dana prije
Reply to  Kera Kokot

Život kakav poznajemo smatramo prolaznim i kao takav je dio vječnosti.

Samim postojanjem nam je suđeno i tim činom vječnost niti započinje niti prestaje.

Mogućnost je beskonačna stoga je teško reći što je beskonačnost mogla učiniti, ali svakako ćemo saznati kad za to dođe vrijeme..

Trondhjemite
Gost
Trondhjemite
15 dana prije

“… jer svojeglavi slijepac nikada neće pronaći izlaz iz labirinta. Izlaz pronalaze samo junaci koji čekaju u nama da ih pozovemo i hrabro se suočimo s izazovima i patnjom.“

Zbog sveprisutnog hedonizma i konformizma (mogu dodati i individualizma), većina ljudi ne želi izaći iz labirinta. Patnja je danas negativno iskustvo. Zašto bi se pojedinci (ili društvo u cjelini) susreli s izazovom patnje, iako im to možda donese pozitivan ishod, kada mogu spuštene glave prolaziti kroz život loveći lažnu sreću?

Nedavno sam pročitala članak koji se na drugačiji način bavi sličnom tematikom i ulazi u konkretnije probleme pojedinca i društva od obitelji do fakulteta. Autor, profesor na Filozofskom fakultetu, odlično poentira s uvođenjem pojma „generacije mekušaca“. Sustav od sviju nas radi plašljive i uvredljive osobe i to kroz „brigu“ i „zaštitu“. Za posljedicu se dobiju mlitavi ljudi koji bježe od patnje i uživaju lažnu sigurnost. Takva je većina ljudi danas, posebice su takvi mladi ljudi koji na sve moguće načine traže kako izbjeći nužnu “patnju” (odrasli im pomažu u tome), a s time rade veliku štetu sebi i društvu kao cjelini. S takvim pristupom nemamo budućnost.

I pohvale autoru za prvi dio teksta : )

Piretis
Member
Piretis
15 dana prije

Počne li tekst paradoksalnom tvrdnjom “Junak je čovjek koji je samostalno postigao pokornost” izgubim volju za čitanjem. Nisam znao da je hrabrost ili smjelost (što su sinonimi za junaštvo) isto što i potčinjavanje jačem (sinonim za pokornost). Tko se bilo samostalno ili na nagovor potčini jačem je ljigo, čovjek bez karaktera a ne junak, junak se ističe hrabrošću i karakterom.
O dalnjem tekstu ne bih, mada sam ga ipak pročitao. Lijepo upakiran new age. Pa tko voli…

Istražuj
Famed Member
Istražuj
15 dana prije
Reply to  Piretis

“… Lijepo upakiran new age …”

Slazem se.

Trondhjemite
Gost
Trondhjemite
15 dana prije
Reply to  Piretis

Originalni citat ide “Junak je čovjek koji je samostalno postigao pokornost. Ali pokornost prema čemu?” I onda slijedi nastavak.

Filozofsko pitanje – Nije li junak pokoran? Npr. nije li pokoran narodu ako je narodni junak?

Također je važno kako definiramo nekoga ili nešto što je “jače”. Postoji li pokoran otac ili majka, što bi u tom slučaju značilo da je dijete u ulozi jačeg?

Zar ne bismo junaka mogli definirati kao osobu koja se pokori i podčini nekome i nečemu zbog većeg dobra? Zar ne bismo danas trebali brojne “junake” koji će se odmaknuti od svoje sigurnosti (konformizma) i pokoriti društvu radi bolje budućnosti?

Piretis
Member
Piretis
15 dana prije
Reply to  Trondhjemite

Nas se dvoje znamo još sa foruma. Ovo kako ti kažeš drži vodu, nemam ništa protiv poniznosti, ali sa mjerom. Ono protiv čega jesam je da se počne sa velikim izjavama, pa bile i apsurdne, ne bi li nam se podvalila neka filozofija ili novi svjetonazor. Već konstatacije tipa “potraga za smislom patnje” me odbijaju. Tako nešto može izjaviti samo onaj koga nikada nije zabolio zub i nitko ga nikada nije povrijedio i ponizio.
Od kišne gliste pa do čovjeka jedna od najjačih reakcija je izbjegavanje patnje. Spremni smo napustiti dom, prijatelje, potrošiti bogatstvo samo da izbjegnemo ili smanjimo patnju. Svejedno, fizičku ili emotivnu. Nije junaštvo trpiti, posebno ne bezrazložno, kada imamo kako i čime odgovoriti, junaštvo je kad smo spremni sebe izložiti, pa i po cijenu života, da zaštitimo drugog. Pustiti da netko briše pod sa mnom je beskičmenjaštvo, ostaviti sve i pomoći nepoznatom dijete koje se izgubilo je čovječnost.
Kada sam rekao da je tekst lijepo upakirani new age to sam i mislio. Ako nekoga veseli da vjeruje kako je ovaj svijet savršen, kako jedino što možemo promijeniti to smo mi, kako je sve što nam se događa super i za pet ako ima svrhu “duhovnog napredovanja” ja ga neću razuvjeravati. Neka tako živi, neka se ništa ne sekira svejedno ga čeka još ohoho života pa će imati priliku mijenjati sebe do mile volje. Prema mom svjetonazoru ovo je jedini život koji imam pa ga ne mislim potrošiti tako što ću trpiti fizičku a još manje psihičku patnju. Mislim se boriti a ne pokoriti.

Trondhjemite
Gost
Trondhjemite
14 dana prije
Reply to  Piretis

Na svakog tekst ostavlja drugačiji dojam i znam da ste toga svjesni. Tako smo i ovaj tekst protumačili na različite načine. Gore sam u svom komentaru spomenula „generaciju mekušaca“ i zato je meni zanimljivo razmišljati o „smislu patnje“.

I baš zbog biološke reakcije „izbjegavanja patnje“ doveli smo se do trenutne situacije u društvu gdje pojedinci teže odmaku od svake životne situacije koja bi mogla izazvati osjećaj patnje, a što onda sustavno negativno utječe na cijelu populaciju. I ovaj tekst gledam na taj način. Zapravo kao na malu opomenu našem načinu života.

Iz vaše zadnje rečenice je vidljivo da se slažemo, ali na stvari gledamo iz različitih perspektiva. Vi biste se borbom, a ne pokornosti, izvukli iz patnje, a ja bih se pokornosti prema nekom dobru, kao što su obitelj ili zajednica, izvukla iz patnje (tako vidim naše stavove).

Lucija, prva
Gost
Lucija, prva
14 dana prije
Reply to  Piretis

Razumijem i podržavam.
No izgleda da se u tekstu radi o patnji u budističkom smislu…mada je meni ‘zamirisalo’ i na “veltšmerc”. 😚

nfvaewfaerfbvaefraze
Gost
nfvaewfaerfbvaefraze
14 dana prije
Reply to  Piretis

Bingo Piretis.

mario
Gost
mario
15 dana prije
Reply to  Trondhjemite

Pokornost. Je samodisciplina prema svom unutarnjem svijetu

Deda
Gost
Deda
14 dana prije
Reply to  Trondhjemite

Da. Krivo koristena rijec. Pokoran nije neka vrlina. To je stanje kao poslusnost poslije pokoravanja. Dakle, samostalno pokoravanje je cesce cin kukavicluka nego junastva. Cak ni pojam ponizan ne odgovara onome sto se smatra vrlinom, iako nasi ucenjaci latinsko humilitas prevode tako, istinskije je prizeman jer humus je zemlja a i u naravi covjeku nije biti ispod nekoga, sto ponizan znaci, nego znati gdje mu je mjesto i kakav je njegov odnos sa bozanskim i zemaljskim..

Trondhjemite
Member
Trondhjemite
14 dana prije
Reply to  Deda

U originalu ide “The hero is the man of self-achieved submission”. Doslovno rad na sebi da postigneš pokornost. Zato je ključno pitanje poslije “But submission to what?”. Kao što je komentator mario napisao, pokornost prema prema sebi, bez vanjskog utjecaja. Iz cijelog konteksta knjige to jedino ima smisla.

Deda
Gost
Deda
14 dana prije
Reply to  Trondhjemite

Hrvatski jezik je dovoljno bogat da opise sto je junak.
Pokornost opisuje samo ljude, poput pokornosti, koje se zahtjeva od podanika.
Za zivotinje se koristi krotkost, osobine koje ima janje ili june, mlado i blago. Takve zivotinje se i zovu blago, stoga i mladica zovemo junac i od mladih se zahtjeva da bude junak i oni to zele.
Krscanske prispodobe to dobro prikazuju kao janje bozje.
 „Blago krotkima, oni će baštiniti zemlju

mislim
Gost
mislim
14 dana prije
Reply to  Trondhjemite

u bajkama se junaci pokoravaju princezama .

mario
Gost
mario
15 dana prije
Reply to  Piretis

Pokornost znanju, bez vanjskih utjecaja na pokornost

Blaza
Gost
Blaza
15 dana prije
Reply to  Piretis

Slažem se da je pokornost(s obzirom da ju koriste religije i označava podloznost prema njima) pogrešan izbor riječi za izmirenost sa samim sobom i sa svijetom.
Bio new age ili ne, svatko se može pronaći, ako želi.
Kada bi ljudi bili odgajani da budu pristojni, da nemaju materijalnih želja koje nikada ne mogu ispuniti i koje im stvaraju patnju, ovakvi tekstovi im ne bi bili potrebni.

Deda
Gost
Deda
14 dana prije
Reply to  Piretis

Ni ja nisam mogao citati ni recenicu ovog clanka, ali zato sam procitao skoro svaki komentar.

branimir zrilić
Gost
branimir zrilić
15 dana prije

Da malo parafraziram čuveni Wittgeinsteinov tractatus “o stvarima o kojima se ne može govoriti možda bi najbolje bilo šutjeti”.Kako smo mi ljudska bića nesavršeni onda pokušavamo nešto što ne možemo objasniti razjasniti.Moglo bi se i u tome naslutiti neki naš smisao.Na individualnoj razini kao racionalna bića određenim osmišljavanjima možemo ublažiti patnju ali kako ublažiti bol i patnju djeteta.? Ni jedan metafizički ili religiozni sustav nema iole prihvatljivog odgovora.

Kera Kokot
Gost
Kera Kokot
15 dana prije

Ima, sotonizam. Job je isto bio na neki nacin sotonist kad je trazio od Boga ponistenje stvaranja. Sotonisti koji ubijaju druge ljude za svoje interese nisu sotonisti (metafizicki pobunjenici) u pravom smislu te rijeci, oni su obicna super-kriminalna gamad i olos koju treba povjesati i giljotinirati. Covjek (sotonist) se nalazi izmedu cekica i nakovnja, zeli prozivjeti ovaj zivot sto kvalitetnije jer ne vjeruje u nebesku pravdu Boga koji na Zemlji dopusta ovakvo klanje i ludilo. Normalan covjek niti ne moze vjerovati da ce negdje drugdje (na nebu) isti entitet (Bog) biti pravicniji i milosrdniji prema nama nego sto je bio za naseg zivota na Zemlji. Cak i kad bi na nebu postojala pravda ljude ta pravda vise ne zanima jer nakon klanja i ludila na Zemlji nikakva pravda bilo gdje drugdje za normalnog covjeka nije prihvatljiva. Zato Ivan Karamazov Bogu vraca ulaznicu za raj. Berdajev objasnjava da Dostojevski odlicno analizira ljudsku psihu kroz lik Ivana Karamazova crtajuci bit covjekove duse koja kako kaze Berdajev radije ostaje u svojoj neotkupljenoj patnji (ili totalnoj anihilaciji) nego da primi nebesku nagradu za neopravdane patnje koje joj je sadisticki Bog nanijeo za zivota na Zemlji. Krscanski sveci su za Ivana Karamazova idioti jer prihvacaju jedan posve neprirodan i divljacko zvjerski princip samozrtvovanja koji je ustvari veoma slican krvnim zrtvama u poganskim religijama samo sto je u krscanstvu to zrtvovanje formu sadizma zamijenilo oblikom sado-mazohizma. A kako rece Mark Twain, radosna vijest krscanstva (rezervirana za one rijetke svece idiote) je uvelike zasijenjena tuznom objavom paklenih muka namijenjenih VECINI covjecanstva, a ne manjini s Bill Gatesom na celu kolone…

branimir zrilić
Gost
branimir zrilić
15 dana prije
Reply to  Kera Kokot

Ni njega svojim spoznajnim alatima ne možemo smisleno objasniti.I o tome možemo samo natucati uvoditi nekave pojmove ,(duhovne entitete) pa ih kao mnogi filozofi logički povezati i na taj način nama učiniti više manje prihvatljivim

Kera Kokot
Gost
Kera Kokot
15 dana prije

Bog postoji jer nesto nije moglo nastati iz nicega, ali to sto Bog postoji nista ne znaci ako je taj Bog sadisticki ludak. Kazu ljudi, ali Bog nam je podario dar zivota, bolje je biti nego ne biti. Svasta, i mladoj tek okocenoj srni je Bog dao dar zivota samo zato da bi je nekoliko minuta poslije dolaska na svijet rastrgao copor divljih pasa, zar ne?

BosanacIZTransilvani
Gost
BosanacIZTransilvani
15 dana prije
Reply to  Kera Kokot

Dostojevski je snažno osjecao problematiku ateizma, pa se zato ljutio što su mu protivnici — bezvjerci predbacivali »naivnu i reakcionarnu vjeru«. — »Ti ljudi — odvracao je Dostojevski — ne bi ni u snu mogli zamisliti žestinu sumnja, koje su me pokolebale. Nigdje u Europi nisam susreo nikoga tko bi izrazio svoje sumnje takvom žestinom kao moj Ivan Karamazov.«

Evo primjera! U Bâleu (Švicarska) doživio je Dostojevski udarac svoje vrste. Zaustavio se u muzeju pred Holbeinovom slikom »Mrtvi Krist«. Sav uzbuden rekao je ženi: »Ova slika ubija vjeru.« Ona nije mogla podnijeti bolan izraz lica svoga muza te je napustila dvoranu.

Kad se cetvrt sata kasnije vratila, našla je svoga muža još uvijek nepomicna pred slikom. Njegovo je lice imalo izražaj užasa kao da je pred padavicom. Što je proživio, to ce opisati u romanu »Idiot«. Ako je smrt toliko strašna i tako su snažni njezini zakoni, kako ih svladati? Kako ih pobijediti kad ih nije pobijedio onaj koji je za svoga života pobijedio zakone prirode?« — »Kakve li žarke ljubavi prema covještvu Kristovu — usliknuo je pravo Moculski — i kakve li nemoci vjere u njegovo Božanstvo!«

branimir zrilić
Gost
branimir zrilić
15 dana prije
Reply to  Kera Kokot

Pada mi napamet kad je neki neurolog objašnjavao nemogučnost spoznavanja našeg mozga :”Kad bi ljudski mozak bio jednostavan onda bi smo mi bili glupi da ga možemo spoznati.Dakle “stvarnost” koja nas nadilazi nam je nespoznatljiva.Evo npr moderna kozmologija ala Hawkings Stephen određenom metodologijom dođe do “prima causa”.I što mu tad preostaje,dosmisliti se kako imenovati taj nespoznatljivi entitet.On ga nazove Singularitetom,Spinoza Supstancijom,Leibnitz Monadama Religiozni sustavi JHVH,Brahman itd.Kako je ljudskim bićima inherentna težnja za samonadilaženjem ,transcendencijom mi na različite načine pokušavamo tu potrebu realizirati.Netko prihvačajući određeno religiozno tumačenje,netko neko filozofsko.Glavni alat u ostvarenju tih čežnji nam je moralni tj etički sustav kojim živimo.A što je bilo prije kokoš ili jaje to nečemo nikad saznati.

Kera Kokot
Gost
Kera Kokot
15 dana prije

Ne radi se o jajetu i kokosi buduci da je jasno da je najprije bila kokos, bas kao sto je jasno da je najprije bio Adam, a ne molekula. Mi ovdje govorimo o necem sasvim drugom :

Mackie emphasizes the fact that if W theism is to be defended against those who would question the rationality of its doctrine a theodicy is necessary for its defense. Without one, Western theism would be open to more attack from skeptics and atheists. I believe a parable offered by the philosopher *Roland Puccetti* will help to explain the need for a theodicy:

Suppose we are all tenants of a large apartment building and we meet to
discuss common problems. It is clear that the building has many faults.
Walls are crumbling, ceilings develop cracks, the heat is sometimes off in
winter and on in the summer, the elevators are unreliable, etc. The general
feel is that our landlord, whom none of us has ever seen, is either
incompetent or selfishly indifferent to our fate. Some tenants, however,
rise to his defense. They say he may have good reason for letting the
buildings go on in this way, *though when pressed they can’t suggest any
which sound convincing to most of us.* Now what would we normally do if
we saw no prospect of getting a reasonable explanation in the future?
Surely we wouldn’t just sit back and suspend judgment indefinitely. It is
always possible that anyone really had good reason for what he did, or
what he did not do. *Ignorance of possible motivation does not prevent us,
in human affairs, from making a decision about someone’s moral qualities.*
( *Parsons* 125-126)

The apartment building is meant to represent the world and the tenants are those who live in the world now. Like the world, the building has problems that seem to be out of the control of the tenants. Like God, the landlord has never been seen and like those who believe in God some of the tenants assume that his intentions must be good while others, the non-believers, think he does not care, or he does not exist. *Puccetti* explains that a decision will be made about the landlord’s character due to his actions, or rather inaction, and if there was an explanation for those actions then maybe the tenants would not consider his character powerless or careless. People do this kind of reasoning every day because reasoning involves explanations, so it should be easy to see why, like those angry tenants, there is still a group of people in the world that need a justification for God’s actions in regards to the existence of evil. Therefore, without a theodicy Christianity is forced to accept the greatest challenge to its faith, the existence of *unjustifiable evil* ( *Parsons*)

branimir zrilić
Gost
branimir zrilić
14 dana prije
Reply to  Kera Kokot

Teodiceja,pokušaj razumjevanja zla u monoteističkoj religiji.Ako bi sad pametova onda bi logičkom umu dualističko poimanje bilo jasnije.Zar sam Augustin nije poručio:”Credo quia absurdum”.Jedina smo stvorenja koja u 9o posto slučajeva traže opravdanja za svoje postupke.Tu smo u području etike(načina življenja).Na koji će se moralni autoritet netko pozivati u opravdavanju svojih postupaka mi nije bitno ukoliko sa takvima mogu supostojati.Nažalost u ovoj današnjoj globalnoj stupidizaciji pokušavam pronaći nekakvo opravdanje iz rakursa posljedične etike.Međutim sredstva kojima se koriste su nedostojna Čovjeka kao moralnog i razumnog stvorenja.

Kera Kokot
Gost
Kera Kokot
14 dana prije

To je rekao Origen, a ne Augustin. Medutim, ta izjava je ustvari bogohula. Zasto bi netko vjerovao necemu ili nekome sto/tko je apsurdno/apsurdan? Vjera ustvari znaci povjerenje, a ne uvjerenje da nesto ili netko uopce postoji.

branimir zrilić
Gost
branimir zrilić
14 dana prije
Reply to  Kera Kokot

Slažem se sa definicijom vjere kao povjerenja.ali večina to ne ne doživljava i ne živi

Emiliano Zapata
Gost
Emiliano Zapata
14 dana prije
Reply to  Kera Kokot

Neznam jel ti minuse daju oni koji neshvacaju sto pises ili oni koji te mrze znog toga sto si im otkrio da Deda Mraz ne postoji!?

Kera Kokot
Gost
Kera Kokot
14 dana prije

I jedni i drugi. 😉

mislim
Gost
mislim
14 dana prije
Reply to  Kera Kokot

bolje je biti nego ne biti.
jesi siguran u tu tvrdnju?

mario
Gost
mario
15 dana prije
Reply to  Kera Kokot

Religija ne, ali putovima duhovne samospoznaje kreneš kad si spreman a odbojnost prema fizikalnosti je jedan od znakova težnje duše

Lucija, prva
Gost
Lucija, prva
14 dana prije
Reply to  Kera Kokot

Zaboravila sam gore u komentaru: M. Twain u su umrla djeca…prije nego je napisao citirano…

mario
Gost
mario
15 dana prije

Ima ali treba krenuti putem tragatelja a pritom umrijeti sadašnja ličnost

Mrčikola
Gost
Mrčikola
15 dana prije

JA ću s lakoćom izdržati TUĐU patnju, JA ću još lakše preboljeti TUĐU bol, JA ću pisati o patnji, generalizirati ću i slavodobitno ću upotrijebiti pojam “ratne patnje”.
Nastavit ću nakon toga bezbrižno pisati dalje i neću ni pomišljati na to da je patnja vezana za pojedinca, za čovjeka, za svako biće zasebno.
Čast izuzecima ali smo, općenito gledajući, još poprilično u kurcsu.

Kao pojedinci možemo, dostupnim nam sredstvima, ublažiti patnju i bol drugima ali dokle god budemo mislili da je zadovoljstvo proizašlo iz pomaganja drugome zaslužena nagrada, značit će da nismo na “pravom putu” i da su nam još uvijek zaludu sve dosadašnje spoznaje i sva stečena znanja.

čudila se aman ja
Gost
čudila se aman ja
14 dana prije
Reply to  Mrčikola

Koliko se gnušam tih dobrotvora koji “čineći dobro” “lijepo se osjećaju”! Ja se ne mogu “osjećati lijepo” ako sam pomogla nekom u nevolji, nesreći…ja se i dalje osjećam jedanko loše zbog njegove nesreće – groteksno je uživati u osjećaju da si nekom pomogao! Zapravo, bogohulno.

Mrčikola
Gost
Mrčikola
14 dana prije

čudila se aman ja, eto te” među časnim iznimkama.

branimir zrilić
Gost
branimir zrilić
14 dana prije
Reply to  Mrčikola

Bliska su mi tvoja promišljanja .

piždro
Gost
piždro
14 dana prije
Reply to  Mrčikola

Evo Mrči šta o tom kaže budističko učenje. Ovo je trebalo sjesti na 3 mjesto da bi imalo kompletniji uvid.
Ali može i ovako inače je predugačko:

4 plemenite istine

Četiri plemenite istine predstavljaju osnovu Budinog učenja.
Prve tri od ove četiri plemenite istine bave se sveprisutnom patnjom. Plemeniti osmerostruki put četvrta je od ove četiri plemenite istine i pokazuje kojim putem ljudi moraju ići ako se žele osloboditi patnje.
1. Postojanje patnje
2. uzrok patnje
3. Ukidanje patnje
4. Put koji vodi ka uklanjanju patnje
1. Prva istina uči da su sva bića podložna patnji.
Život znači patnju jer ni sama ljudska priroda ni svijet u kojem živimo nisu savršeni. Tijekom svog života neminovno moramo trpjeti fizičke bolesti poput boli, bolesti, ozljeda, iscrpljenosti itd., Kao i psihološke bolesti poput tuge, straha, frustracije ili razočaranja.
Iako se ove patnje javljaju u različitom intenzitetu, a pozitivna iskustva poput dobrobiti, radosti i sreće doživljavamo i kao suprotnost patnji, život u cjelini nije savršen jer ga karakterizira nestalnost.
To znači da nikada nećemo moći ništa zadržati i kao što će sretni trenuci izmaknuti, tako ćemo i mi i naše obitelji jednog dana nestati.
2. Druga istina uči da je patnja uvjetovana željom.
Uzrok sve patnje je prianjanje za kvarljive stvari i ne želeći priznati tu činjenicu. Prolazne stvari nisu samo fizički predmeti oko nas, već i ideje i misli te, štoviše, svi predmeti naše percepcije. Neznanje je nedostatak svijesti o načinu na koji se naš um drži prolaznog. Uzrok svih patnji su želja, strast, težnja za prestižem, slavom i bogatstvom, drugim riječima, pohlepa i vezanost. Međutim, budući da su predmeti naše pohlepe i vezanosti propadljivi, njihov je gubitak neizbježan, što zauzvrat uzrokuje nove patnje.
Predmeti vezanosti također uključuju ideju neovisnog “ja”, što je pak iluzija, jer ne postoji trajno, postojano i neovisno ja. Ono što nazivamo “ja” samo je ideja našeg uma, jer mi smo samo dio beskonačnog postajanja u svemiru.
3. Treća istina uči da uklanjanjem uzroka patnje može prestati i sama patnja.
Kraj patnje može se postići nirodhom. Nirodha znači ukidanje senzualne želje i mentalne vezanosti. To je proces koji treba aktivno provoditi, a koji u konačnici dovodi do stanja nirvane u mnogim fazama. Nirvana znači slobodu od svih briga, problema, zabuna i ideja. Nirvanu ne mogu razumjeti oni koji je nisu postigli.
4. Četvrta istina uči da postoji način koji vodi kraju patnje. Taj se put naziva Plemeniti osmerostruki put.
Ovaj put, koji vodi do kraja patnje, postupan je proces samospoznaje. Nazvan je Srednji put jer se kreće između života želje i materijalizma i života lišavanja i muka tijela i uma. U konačnici dovodi do kraja ciklusa ponovnog rođenja.
Put do prestanka patnje može trajati nekoliko života, a za to vrijeme na svako ponovno rođenje utječe njegova karma. Na tom putu pohlepa i privrženost postupno će se rastvarati kako napredujete.”
ps. tekt je puno duži a za poimanje i da bi se razumjelo dovoljni

piždro
Gost
piždro
14 dana prije
Reply to  piždro

Evo još skraćeni dio o učenju srednjeg puta:

Srednji put (sanskrit – madhyamā pratipad, Pali jezik majjhimā paṭipadā) sinonim je za plemeniti osmerostruki put u budizmu. U širem smislu, u budizmu se shvaća kao princip izbjegavanja krajnosti.

Pozadinsko uređivanje
Za vrijeme povijesnog Bude vjerske su škole oblikovale krajnosti; Sam Siddharta Gautama izvorno je bio član jedne od ovih škola, koja se istakla ekstremnim oblicima askeze i odbojnosti prema svijetu. U nekim su slučajevima ove prakse išle do granice samouništenja, o čemu je svjedočio i Buda. Tek kad se okrenuo od tih praksi, nenamjerno je pronašao spoznaju.

Embassyedit
U Benaresovoj propovijedi, svom prvom govoru nakon prosvjetljenja, Buda je objasnio Srednji put svojim bivšim asketama:

“Beskrajni domovi ne mogu kultivirati dvije krajnosti, monasi. Koje dvije? U slučaju osjetilnih stvari, prepustite se prianjanju uz čulno dobro, nisko, zajedničko, zajedničko, nepodobno, beznadno; i predati se samo mukama, bolnim, nepodobnim, beznadnim. Izbjegavajući ove dvije krajnosti, usavršeni se probudio do srednjeg procesa, što čini viđenje i spoznavanje, što dovodi do smirivanja, pregleda, buđenja, nirvane.

Dakle, prevedeno, ono što se odražava na Srednjem putu jest da se znanje ne može naći u zanemarivanju potreba potrebnih za održavanje života, niti u načinu života koji je vezan uz čulne stvari. To se djelomično tumači na takav način da nema potrebe za asketizmom, što je u suprotnosti sa stvarnim značenjem. [3]
Srednji je način|put, između ostalog, opisan parabolom o žici glazbenog instrumenta. Ako nije dovoljno zategnut, zvuk neće biti lijep. Ako se previše zategnut, postaje sužen. Tek kad žica ima odgovarajuću napetost između krajnosti, može proizvesti prekrasan zvuk. [4]
Uz vanjske krajnosti između uništavanja i prekomjerne proizvodnje, izbjegavanje se odnosi na korijene tih ekscesa, duhovne aspekte, i ovdje se podrazumijevaju dvije krajnosti pohlepe (lobha ili raga) i mržnje (dosa). Dakle, odbijanje je poput naklonosti, osim “srednjeg puta”. [5]

“Što god da se događa u našem umu, ako naše motivacije nisu dovoljno dobre, ne možemo ga pustiti. Drugim riječima; postoje dvije strane: ova strana ovdje i ona strana tamo. Ljudi imaju tendenciju ići na jednu ili drugu stranu. Rijetko je tko hoda po sredini. To je usamljeni put. Ako postoji ljubav, koračamo ljubavnim putem. Ako postoji mržnja, mi hodamo putem mržnje. Kad pokušavamo pustiti ljubav i mržnju, to je usamljeni put. Nismo voljni slijediti ga. [6] ”

Nagarjuna je od Srednjeg puta učinio glavno učenje budizma. Kaže da treba izbjegavati četiri ekstremna položaja prema kojima stvari trebaju imati suštinu ili postoje samo subjektivno, ili oboje ili niti jedno ni drugo. Umjesto toga, trebali bi biti ovisni. Prema Nagarjuninim riječima iz hvalospjeva Buddhi: “Dijalektičari tvrde da je patnja nastala sama od sebe, kroz nešto drugo, kroz oboje ili bez razloga”.

ps.mislim da je ovo ‘zdravom’ razumu najlakše shvatit i pojmit – jer ovo je više škola nego religija. Koja je upravo u duhu srednje Europe našla jako uporušte.

Kera Kokot
Gost
Kera Kokot
14 dana prije
Reply to  piždro

Srednji put izmedu ljubavi i mrznje je sto? Ni ljubav ni mrznja? U tom slucaju to nije srednji put, to je treci put. Ako je zaista srednji put to je onda i ljubav i mrznja, ali tako se ne mozemo rijesiti niti ljubavi niti mrznje. Pobjeci od sebe nije moguce, a i zasto bismo bjezali od necega cega uistinu niti nema?

piždro
Gost
piždro
14 dana prije
Reply to  Kera Kokot

Srednji put je ni prevelika askeza ni razvrat na drugoj strani. a sad tog srednjeg puta nema ni tamo gdje se osmislio. sad je svugdje – hebe lud zbunjenoga, a publika gleda i uživa u prestavi.. srednji put je kad slušaš legendu Šabana i njegovu pjesmu ‘samo mene volele si lažno…’ i na kraju refren ‘praštam ti praštam sve..’
i kod mene ta pjesma dirne divne emocije..

Mrčikola
Gost
Mrčikola
14 dana prije
Reply to  piždro

piždro, ima mišljenja da se budizam možda i pogrešno naziva religijom, ili bi ga, ako ga već nazivamo religijom, mogli nazvati religijom bez boga, jer je on više učenje o kontroli ega, skladu, o harmoniji pojedinca sa svime što ga okružuje u materijalnom, duhovnom i kozmićkom smislu.
Možda bi se budističko učenje moglo najkraće sažeti, a da ga pri tom ni najmanje ne podcjenjujemo već, čak, da mu time potvrdimo životnost, u ono što bi često govorili naši stari:” dico moja triba imat miru”… onda smo se tomu smijali a danas se pitamo dali ima li išta teže u životu.

piždro
Gost
piždro
14 dana prije
Reply to  Mrčikola

Da Mrči ovdje u ovom krugu kod mene svi su praktički budisti, (sem mene*) a nisu se odrekli svoji svetkovina i tradicuja, božića, novi godina. al kad nesto pričaju, kad te upoznaju vole reć da su agnnistici il se na budizam oslonjaju i kroz život praktikuju… da bas fino ‘dico moja triba imat miru’ – di .toga sad ima? u svakom slučaju sto je naobrazba i svjest veća veći su praktikanti upravo budizma. danas je puno, al samo deklarativnih vjernika ko u neprosijanom žitu kukolja al ide u vreću pod žito.. i još Riječ više nema isto životno značenje kao u vrijeme svetog Augustina ili svetog Tome Akvinskog. Tih vremena, ako je netko rekao da je kršćanin, znali ste na što je mislio. Prepoznao je niz dobro utvrđenih uvjerenja i svim snagama svog uvjerenja vjerovao u svaki njihov slog..aa današnji kršćani

Alija
Gost
Alija
14 dana prije
Reply to  piždro

Krscanski sveci nebeski raj zavreduju patnjom (zrtvovanjem za bliznje) na ovom svijetu. Prema Budizmu to je besmislica jer onaj tko pati ne postoji kao sto ne postoji niti raj kao vjecna nagrada za patnju nepostojecih svetaca. S druge strane, zasto bi se netko uopce oslobadao patnje kad taj netko niti ne postoji? Postoji patnja, postoji iluzija nasih ontoloskih identiteta, ali ne postojimo mi kao nosioci te iluzije. S obzirom da je sve iluzija onda i patnja mora biti iluzija, a boriti se protiv iluzija (pokusati se osloboditi necega sto je iluzija u umu iluzornog nosioca iluzije) je iluzorno.

piždro
Gost
piždro
14 dana prije
Reply to  Alija

neznam Alija šta da ti kažem. i kršćanstvo izvorno i islam je kad se prakticira kako bog zapovjeda lijepo. Al u današnje vrijeme sve se izrodilo i razvodnilo. sad su satanisti ismijali se nase vjerovanje a pogotovo abrahamske religije… tužno al istinito. a došlo je do erozije i iznutra.. jer ne drži li u praksi vodu onda je to samo mrtvo slovo na papiru.

Istražuj
Famed Member
Istražuj
14 dana prije
Reply to  piždro

Odlicno Pizdro.
Hvala.
Svidja mi se vise nego uvodni tekst.

piždro
Gost
piždro
14 dana prije
Reply to  Istražuj

pa dobro je Istražuj da se i ovo nađe na ovakvoj temi. jer ima svako od nas narativa od tog učenja htio nehtio. neki više neki manje. jer neke ljude nemožete danas zadovoljit sa finim pipovjestima iz najpoznatijih knjiga, bez praktičnog pokrića. jednostavno ti traže puno više iz prakse zivota..

piždro
Gost
piždro
14 dana prije
Reply to  Istražuj

Evo Istražu jos nešto za tebe sa njemačke wikipedije:
Povijesni Buda opisao je trostruki trening (sikkhā) [1] kao:

Viša vrlina (adhisīla-sikkhā)

Viša svijest (adhicitta-sikkhā)

Viša mudrost (adhipaññā-sikkhā)

Put
Osmerostruki put sastoji se od tri skupine mudrosti (paññā), vrline i koncentracije:
1. Ispravno znanje (sammā diṭṭhi): uvid u četiri plemenite istine patnje, podrijetlo patnje, izumiranje patnje i osmerostruki plemeniti put koji vodi ka izumiranju patnje (D.22), nadalje uvid i u druge središnji budistički nastavni sadržaji kao što su:

zakon ovisnosti koji nastaje, koji objašnjava uzroke ciklusa ponovnog rađanja (samsara) i njegovo prevladavanje (nirvana) s budističkog stajališta (Mah.Nik. 9),

tri karakteristike postojanja: nestalnost, patnja i ne-ja, kojima su podložni svi fizički i psihološki fenomeni (MN 35),

načelo karme, a time i razlika između korisnih (kusala) i nezdravih (akusala) voljnih djela (Mah.Nik. 117).

2. Ispravno raspoloženje / namjera → razmišljanje → odluka (odricanje, nanošenje štete, suzdržavanje od nezadovoljstva (D.22). Ispravno razmišljanje je bez pohlepe, mrskog raspoloženja i velikodušno (A 10.176). Zen monah Thich Nhat Hanh dobro je vidio Misleći i kao poziv na neprestano ispitivanje svijeta misli.
3. Ispravnim govorom izbjegavaju se laži, poricanja, vrijeđanja i brbljanja (D 22; A 10,176). Baš kao i misli, i govor je koristan ili nezdrav, koristan ili beskoristan, istinit ili lažan.
4. Ispravnim postupkom izbjegava se ubijanje, krađa i senzualna razuzdanost (D 22; A 10,176). Uključuje život u skladu s [budistička etika # etika | 5 Sila]] budističke etike.
5. Ispravna promjena znači odricanje od nepravednog načina života (D 22). Imenovano je pet vrsta aktivnosti koje bi izbjegavali budistički sljedbenici laici, a koje ni druge ne bi trebali navesti na to (A 5.177): trgovina oružjem, trgovina živim bićima, uzgoj životinja, trgovina mesom, trgovina opojnim sredstvima, trgovina otrovi.
U širem smislu, ispravno preživljavanje znači raditi posao koji ne šteti drugim živim bićima i koji je kompatibilan s Plemenitim osmerostrukim putem.
6. Ispravna potraga / praksa / napor – kontrola i obuzdavanje želja i misli
7. Ispravna pažnja / svjesnost prije svega utječe na tijelo: osvješćivanje svih tjelesnih funkcija poput disanja, hodanja, stajanja itd., Osvješćivanje svih osjetilnih podražaja, afekata i svih misaonih sadržaja. Trebali bi biti potpuno svjesni i imenovani bez želje da ih kontroliraju. Pažljivost iznutra prije svega znači osvještavanje stalnog tijeka osjećaja i stanja svijesti. Pažljivost izvana uzrokuje da čovjek bude potpuno ovdje i sada.
Put do meditacije i samadhija (u budističkom značenju koncentracije)
8. Prava koncentracija (sammā samādhi) / koncentracija → uronjenje: sposobnost upravljanja lutajućim umom. Jednosmjerni um središnji je dio budističke duhovnosti. Da bi se došlo do prave zbirke, u budističkim su školama razvijene neke metode i tehnike. U osnovi, to je meditativno usredotočenje na jedan korišteni fenomen (često dah), pri čemu se um oslobađa misli i odmara. (Mandale i mantre također se za to koriste u tantričkom budizmu.)..

pozitivan pesimista
Gost
pozitivan pesimista
15 dana prije

citam, citam, a samo od sebe se namece pitanje, jel’ ovo neki recept za bosanski lonac;)

Bhaerava
Gost
Bhaerava
15 dana prije

Odlican tekst. Fino je na ovom portalu pročitati i nešto što se tiče filozofije, teorije, različitih pogleda na tumačenje stvarnosti, itd.
Nastavite i dalje tako..👍

prodavač magle
Gost
prodavač magle
15 dana prije

bojim se da su stvari mnogo prozaičnije, naime hebe nas iskorištavački entitet koji nas je vjerojatno i kreirao za to.
Nekakv trud i razne emocije u životu sigurno pomažu da čovjek očvrsne ali daleko je to od kozmogonije

prodavač magle
Gost
prodavač magle
15 dana prije

a junak je onaj koji mu se ne potčini. haug!

prodavač magle
Gost
prodavač magle
15 dana prije

a onaj koji ga nadhebe je- junačina (sa crnogorskim izgovorom)

prodavač magle
Gost
prodavač magle
15 dana prije

i ne treba zatrpavati srž problema našeg ovdašnjeg ljudskog bivstvovanja raznim šarenim lažama.. trebalo bi se uhvatiti onih zahtjeva naših junakinja Arne Šebalj i Karoline Krišto, pa početi čistiti ribu od glave, da se raspoznaju junaci. hvala

LazIlazlllaz
Gost
LazIlazlllaz
15 dana prije

Ubacene ekipa cija je uloga djeljenje zvaka tupom i neobrazovanom puku.

mario
Gost
mario
15 dana prije

Autor je i pisao o Srži problema

onvsivuezbnvjsbcfjsw
Gost
onvsivuezbnvjsbcfjsw
13 dana prije

Ispravno za junaka i junačinu (po crnogorski)!

LazIlazlllaz
Gost
LazIlazlllaz
15 dana prije

Nisam siguran. Logicno objasnjenje koje se meni nudi da bi se od emocija trebali pokusati cim dalje udaljiti, emocija kao takva je energetska hrana, a svi znamo da je lakse unistiti nego stvoriti, stoga i i tolike kolicine patnje. Izgleda da je i taj bog konformist, i to zesci.

pozitivan pesimista
Gost
pozitivan pesimista
15 dana prije
Reply to  LazIlazlllaz

pogresna pretpostavka nosi sa sobom i pogresano objasnjenje, ne igraj se, covjek bez emocije nije nista, emocijom samo treba znati upravljati, a sto se tice boga, ako si pri tom mislio na sebe u pravu si;)

mario
Gost
mario
15 dana prije
Reply to  LazIlazlllaz

Taj bog se hrani negativnim emocijama a duša i izvor pozitivnim

Istražuj
Famed Member
Istražuj
15 dana prije

“… Svaka od njih iz drugačijeg kuta gledanja ukazuje na svrhu patnje. Kada spojimo sve dijelove dobit ćemo cjelovitu sliku….”

Meni na samom pocetku izgleda kao – ogromna zabluda.
Zabluda je u promatranju patnje sa stanovista “univerzalnog covjeka”… Tj da svi mi ljudi patimo na isti nacin i u isto vrijeme…
(Teorija da se “planeta brine o tome” je interesantna – ali sto rece Piretis – teski “New age”…)

Naprosto, podijelivsi patnju na “fizicku i psihicku” – autor dalje kategorizira nastanak te patnje kroz dodatne 4 kategorije – sto mozda ima slisla u “New age” filozofiji, ali malo pomaze u shvatanju svijeta oko nas…

Jednostavno, koliko vidim, predpostavlja se:

 • da svi ljudi dozivljavaju patnju…
 • da svi ljudi dozivljavaju patnju na isti nacin…

.
Zasigurno – nije tako.
Cak i u nasem vremenu – ono sto je nekom patnja, nekom drugom je naslada…

Recimo, cisto sumnjam da Bill Gates (Rockfelleri, Rotschildi i takodjer Vlasnici “stamparije”) – “pati” sa ljudima koje ubija njegovim “mjerama protiv Covid” i jos direktnije njegovim “spasonosnim vakcinama” – protiv nepostojece “pandemije“…

Dakle, mi Goyimi imamo izbor:

 1. patiti, crkavati od “brige filantropa za nas”, valjati se u blatu Obmane kao svinje, ubijati jedni druge – a sve za one “sarene papirice” (shekele) i “bolji zivot” bez patnje…
 2. ili SHVATITI ogromnu prevaru – i prekinuti ovo valjanje u kanalizacijskom blatu – uz mozda jos i vecu patnju, jer ogroman broj idiotiziranih Goyima ce vrlo vjerovatno – biti poslan na nas i na nase najdraze – upravo da nam POVECA patnju…

Oni “izabrani” – tj Vlasnici “stamparije tzv novca” – koji su kroz vijekove koristili Obmanu – da bi kontrolisali Goyime (stoku / pogan) takodjer imaju dvije mogucnosti:

 1. uzivati u nasoj (goyimskoj) patnji, te povecavati kolicinu Obmane preko tzv “nauke, religije, media i mreza...” …(dakle informacije)…
 2. aktivno raditi na smanjenju (goyimske) patnje – prostim genocidom nad Goyimima, tj smanjivanjem populacije na “razuman nivo” koji odgovara – tzv “religioznim fanaticima” Rotschildove sekte Chabad-Lubawitsch…

Dakle bez obzira sto se autor teksta stvarno potrudio sa poveznicama i citatima nekih “renomiranih” filozofa – po mom stvar nije objasnjena jednostavno

Fraktalnost je takodjer – uvedena totalno na silu…
Izgleda mi da je autor to naprosto “morao ubaciti”, jer je to sada novi modni detalj… (bez obzira sto se i ja slazem da je fraktalni princip vrlo bitan, ali smatram – da se ne moze ovako “na guzove” ubacivati u anlizu...)

Posto fenomen “patnje” po mom misljenju – nije objasnjen jednostavno (tj masnovno je promasena definicija “rubnih uvjeta” ove analize) …

Posto nije objasnjen “jednostavno” i uz odgovarajuce “rubne uvjete” za promatranje fenomena – time smatram da fenomen “patnje” – nije niti objasnjen
Cak niti sa stanovista samog autora…
(… a mozda je to i cijeli smisao tzv “filozofije”…?)

Ne kazem da je lako, ali ako je “komplicirano” – smatram da se onda radi samo o klasicnom “filozofskom muljanju“…

Deda
Gost
Deda
14 dana prije
Reply to  Istražuj

Imam jednostavno rijesenje za tvoga Goyima, prestani koristiti novac i cim ga dobijes odmah ga se rijesi. Uz bozju pomoc govoriti ces rijeci koje ce biti lijek ljudima. Od ovoga kako govoris stvara mi se gad u ustima morao sam pljunuti. Oprosti.

Istražuj
Famed Member
Istražuj
14 dana prije
Reply to  Deda

“… Od ovoga kako govoris stvara mi se gad u ustima morao sam pljunuti. Oprosti….”

Oprosteno.

Cujte, nemam ja potrebu da se dodvoravam ni vama, ni bilo kome na diskusijama. Stil je takav kakav je….
Misljenja sam da je Informacija vaznija od stila.

Uz to – nije nista neuobicajeno da covjek koji dobije Informaciu – naprosto pocene da povraca… O tome cesto prica Sergej Nikolaevich Lazarev.

U svakom slucaju, ovo sto sam rekao rekao sam iskreno, a i kako vidite – mozete ako nista i sami potraziti… Stvari o kojima ovdje pricam izuzetno su dobro dokumentirane, a prica o “Goyimima” za ne povjerovati dokumentirana…
Ako ste zainteresirani za produbljivanje istrazivanja i razmjenu informacija – stojim na usluzi.

Deda
Gost
Deda
14 dana prije
Reply to  Istražuj

Misljenja sam da je Informacija vaznija od stila.

Jest vaznija.
I ja sam nekad tako se ponasao. Uvjeren sam da sam bio ispravan i dobio sam znanje i zadovoljstvo. Mogao sam to s manje vike i zrtve.
Pokusajmo vise primjerom govoriti kako da budu bolji ljudi, nego tko je kriv za zlo. Bolje reci bratu i bliznjemu nego javno.
Evo, Sergej Nikolaevich Lazarev. Hvala na informaciji, prvi citat koji mi se kazao “The meaning of life is love for God.”

nestabilni egzekutor
Gost
nestabilni egzekutor
15 dana prije

Hebo vas bolesni new age, perverzni bog i izmišljena biblija…

da_se_zna_istina
Gost
da_se_zna_istina
14 dana prije

Preletih po tekstu i komentarima.
Ovdje kršćana nema.
Ovdje su crvi koji misle da mogu Boga suditi i osuditi.
Ovo piše jedan griješni crv, koji barem zna da je crv i da mora još mnogo poraditi na sebi da bi ‘poletio’ kao sin Božji.
Netko će reć da pišem crno i pesimistično.
Ne, ovi su vaši tekstovi takvi, vidite da ste nemoćni sprovoditi svoju volju, i umjesto da se upitate je li vaša volja dobra, vi Tvorca i Svedržitelja držite krivcem vašeg jadnog stanja.
I tako se nikad ne ćete pomaknuti od crvolikog puzanja po zemlji.

da_se_zna
Gost
da_se_zna
14 dana prije

Amen

TRN
Gost
TRN
14 dana prije
Reply to  da_se_zna

Prije nego se rodih,bio je netko kome stvori,prije neg se ovaj svit rodi, bio je netko koga stvori, ograničeni smo pa ne znamo,kad Duh naš iz ograničenja iziđe znati ćemo mnogo više,ali isto ne sve,čovječe ne protivi se onom što netko stvori,istraživat možeš, ali kraja naći nećeš,jer samo što si ti stvorio tomu si i kraj darovao. “da-se-zna-istina” i “da- se- zna” sa vama sam AMEN!

john q
Gost
john q
14 dana prije

Svaka cast

Deda
Gost
Deda
14 dana prije

Zaboravio si reci goriti ce te u plamenu ako ne prihvatite istinu.

Moreno
Member
Moreno
14 dana prije

Ovi tekst članka je totalno zbrkan s neodgovarajućim naslovom i podnaslovom. Sami članak pari seminarski rad po zadanoj temi di se ubacuju citati i misli raznih autora čiji su radovi u suprotnostima, a koji su navedeni ka izvor literature.

Kad se govori o patnji onda triba gledat ukupnu sliku pa i, kako je u tekstu navedeno, ono šta mi nevidimo. Patnja more bit fizička i nefizička, i patnju moremo gledat po uzrocima i vidit jesu li uzroci prirodnoga ili društvenoga porijekla ili šta je također slučaj kako je uzrok patnje i svijetonazorsko pitanje jer često uzrok neke patnje od jednih biva proglašen prirodni, a od drugih društveni.

U smislu nefizičkoga, patnja je negativna emocija koja se nebi tribala gledat izvan kontrolnoga sistema matrixa di se zemaljski i izvanzemaljski entiteti hrane tim negativnim emocijama koje kad bi nestale oni bi ostali bez energije. Svit funkcionira ka energetska farma iz koje se navedeni entiteti napajaju ljudskom negativnom energijom u koje između ostaloga spada patnja i u svrhu čega je ustanovljen cili sustav sastavnica koje su dil kontrolnoga sistema matrixa.

Jedna od tih sastavnica su oni koji su potpuno duhovno mrtvi i odvojeni od božanskoga poretka i ka takvi su skoro do savršenstva razvili poticanje ljudske patnje u svakoj mogućoj prilici.

Druga su izvanzemaljski entiteti koji su genetski manipulirali ljudsku vrstu odnosno oblikovali ljudsku genetiku, sistem vjerovanja, povijest i rade sve na potpunoj kontroli nad sudbinom čovječanstva.

Treća su ljudske jedinke potpuno programirane ili prazne koje su pod uticajem raznih nefizičkih entiteta koji priko njih djeluju, a to moremo vidit i u našoj najbližoj blizini od obitelji, prijatelja, poznatih isključivo iz raznih medija uključujući i one opskurne, političari itd. Osobno je meni neshvatljivo kako neki treći ljudi o tim ljudima iz naše okoline pričaju isto ka da su sa njima ovce pasli ne shvaćajući kako su oni samo prijenosnici . . . na planetarnoj razini su to npr Madonna ili Lady Gaga . . . iz videoklipova se more vidit Madonna sa križevima i kapljicama krvi . . . Lady Gaga gurnuta sa ponistre koja se našla u invalidskim kolicima nakon pada . . . sve te vizualizacije fizičke patnje imaju za cilj percepcijsku i umnu pripremu za eventualne fizičke patnje koje po defaultu generiraju nefizičku patnju. NIje to tek tako smišljeno niti je na razini logike i percepcije objašnjivo.

Četvrto, ostaje ljudski biološki drive koji je ljudima dan intervencijom u genetiku tijekom vrimena. Ljudsko tijelo je kreirano tako da mu je percepcija ograničena na pet osnovnih osjetila di su primarni tjelesni nagoni i ego.

 • U napisanome ima nešto misli koje nisu moje i koje se temelje na gnostičkim učenjima.
Mrčikola
Gost
Mrčikola
14 dana prije
Reply to  Moreno

Moreno, ne znam kako drugi vide ove stvari ali ja mislim da “ovi” što svime upravljaju uopće nisu kurbini sinovi.😁

Moreno
Member
Moreno
14 dana prije
Reply to  Mrčikola

Kako će i bit kad oni i ne poznaju značenje riči kurbetina jerbo su to namjenili ljudima, posebno onima iz kršćanskog kulturnoga okruženja . . . 🙂
Tako oni nisu poznavali ni rič ‘grijeh’ koja se priko kršćanstva uvalila među one koji žive u kršćanskome kulturnome okruženju, druge religije niti nemaju rič za ono šta u kršćanstvu znači ‘grijeh’. Nemaju ni beštimu ‘figlio di puttana’ . . . to je čisto kršćanski . . . zamisli to reć Kinezu ili Inuitu . . . gleda bi te sa pogledon ‘jesu li tebi svi doma’ . . . 🙂

Mrčikola
Gost
Mrčikola
14 dana prije
Reply to  Moreno

Moreno, i još bi ti Kinez uvalija koji juan, a Inuit koju dimljenu ribu ka” betežnom. 😁

Stock
Member
Famed Member
Stock
14 dana prije
Reply to  Moreno

Kako se “patnja” zloupotrebljava čujemo gotovo svakodnevno…
Eno ga pati. Ostavila ga cura????
Eno ga pati. Umro mu otac u 105oj?????
Eno ga pati. Ima temperaturu 39.5????

Moreno
Member
Moreno
14 dana prije
Reply to  Stock

Ma znan, ali ja san samo tija malo rasporedit široki pojam koji se zove patnja . . . ukratko, jedno je patnja radi gubitka bližnjega jerbo ga je ugriza poskok ili izija morski pas, a skroz je drugo kad je neko propucan ka kolateralna žrtva u terorističkome aktu ili ratu . . .

Stock
Member
Famed Member
Stock
14 dana prije
Reply to  Moreno

Mislim da sam te razumio.
Ono što ja želim podvući je da mnogi pišu i pričaju o patnji, a da (hvala Bogu) nisu bili ni u blizini iste.
Sjećaš se Plačke? Onaj Hari mata Hari?
Taj niti jednu veselu strofu nije odpjevao. Sve crnjak do crnjaka svojim plačljivim glasom digne na 10u.
A imao sredjen život samo tako.
Elem…
Od ovih “socijalnih” medija imam samo LinkedIn. I samo kontakte koji su u mojoj branši.
Elem, dodje nedavno post jednog od njih gdje se izvinjava što piše o svojoj privatnoj situaciji, ali da osjeća potrebu da nas obavjesti da…
Da ga boli.
Žena mu je nedavno preminula. Imaju troje male djece(dvije,tri,četri godine).
Bez trunke patetike opisa svoju bol i izazove koji ga čekaju.
Da nisam već oguglao na sve ove stvari koje gledam i živim, zaplakao bi.
Moram dalje zbog djece, a boli me. Fizički me boli-kaže bez riječi.
Znaš…
Bio sam u ratu.
Patnja je kada stvari ne idu po redu.
Kada stari ostaju, a djeca odlaze.
Jedino to je patnja.
Sve ostalo ide u …pravila službe.
Tako ja razmišljam.
I kažem…samo neka ide po redu.

Moreno
Member
Moreno
14 dana prije
Reply to  Stock

To o čemu pišeš za toga tvoga sa Linkedina je karmički aspekt patnje. To je opet jedna druga široka tema. Uglavnom to je ta loša strana društvenih mreža kad si samom prisutnošću na njima izložen izljevima tuđih emocija koje nekako nisu došle do tebe analognim nego digitalnim putem. Tija ti ne tija to te emocionalno afektira i sami čin toga tvoga sa Linkedina nije ni za osudu ni za žaljenje. Ja nemogu govorit drugima šta bi tribali radit, ali mogu reć kako ja nisan na ikakvim društvenim mrežama, okay, radi posla san na webu i emailu međutim uziman pauze kad san po dan ili dva totalno offline osim u slučajevima kad san u prirodi, a onda mi triba vremenska prognoza. Sve to skupa nije nimalo lako, ali triba se držat u ravnoteži. Pari glupo, ali za mene je uspjeh bit između 24 do 48 uri bez mobitela u žepu, pa se pitan šta mi se to dogodilo da san do tu doša . . .

E, a to da stvar moraju ić ‘po redu’ su nas od ređenja indoktrinirali, ali ni to nije jednostavno, jer svi vidimo kako je i kad stvari neidu ‘po redu’ . . .

piždro
Gost
piždro
14 dana prije
Reply to  Moreno

Vrlo interesantno i duboko napisano Moreno.. apropos gaga, madonna i co. ima jednan kanal na yt izvrsn zove se: ‘trau keinem promi’ ~ ‘ne vjeruj (nijednom) poznatima’

Moreno
Member
Moreno
14 dana prije
Reply to  piždro

M & LG su abducirane od određenih entiteta nama nevidljivih . . . okay, to je ekstrem . . . ne radi se tu o virovanju ili nevirovanju njima nego o simbolici koja bez svijesne registracije ulazi u podsvijesno priko simbolike . . . ali vidi sad ovo, ono šta je Madona bila mojoj generaciji kad smo postajali formalno pravno punoljetni, to je Lady Gaga bila dojučerašnjim starijim tenagerima . . . a danas su jedna i druga prijenosnici te simbolike na globalnoj razini (Madona / Eurosong u Izraelu i Lady Gaga / Superbowl prij koju godinu i ovogodišnja inauguracija Bidena)
Ja san još ka stariji teenager shvatija kako nešto nije uredu kad smo početkom 1980-ih mi prijatelj išli u Italiju, ono kupit rebatinke, majicu, rizle . . . i onda jedan moj prijatelj kupi poster Madonne . . . ja san riknija, znan kako mi se i onda učinilo da to nisu čista posla, jer ti moj prijatelj nije sluša ikakvu muziku, cura zgodnih je ima ka u priči . . . i pitan ja njega da koji je ku#ac kupija poster Madonne . . . bilo ga je sram ili mi nije mi zna reć, svejedno . . .

piždro
Gost
piždro
14 dana prije
Reply to  Moreno

znam Moreno amero media, emi i holivud – mogu od miša naprravit slona, i ka sad s’ trumpom od slona miša. o ove dvije su neformalno u satan clubu i manje više svi iz te branše..a koja su to zlatna vrimena bila, kad se iślo kako ti kažeš u trst po rabatinke i levisice majice e e e koja su to zlatna vrimena bila!! a sad netriba nigdi ić – svega ima a nema ništa. sad nema ni cekina ni one arije ni ni dešpeta ni ponosa.. ubili su nam demonkrati sam smisao lakoće postojanja i življenja..

Moreno
Member
Moreno
14 dana prije
Reply to  piždro

Dobro, da ne zastranimo samo u taj jedan segment zabave kroz koju se provlači simbolika želin naglasit kako su i još neki drugi segmenti povezani, a to su znanost temeljena na evoluciji, psihologija i filozofija, mediji, sport i moda te religije. Sve su to dijelovi kontrolnoga sistema koji zajedno rade na oklopu ega od rođenja pa do smrti. Tu psihologija i filozofija imaju ulogu veze izmežu evolucionizma i kreacionizma kako se nebi izašlo izvan okvira kontrolnog sistema di znanstvena i religijska dogma plivaju u istome bazenu u kojemu se natapa ego. Ako oćeš dokaz moš odma usmjerit pažnju na filozofski fakultet u Zagrebu di se vodi ta fiktivna borba koja je u stvari stvarna borba ideoloških gladijatora na tome fakultetu borbu kojih moderiraju nama nevidljive sile. Iluzija je kako će jedna strana pobjedit, a ideološki heroji koji se tu bore nemaju pojma kako su oni samo dio igre. To je bit prevare koja je vidljiva u svim segmentima života. Također ne triba ispustit iz vida kako se sve ovo odvija stotinama i tisućama godina i nama su ostali uglavnom oni radovi i imena znanstvenika, filozofa, psihologa koje su nevidljivi arbitri ostavili nama kako bi ih vidili i o njima učili da bi se danas na njihova imena i radove pozivali. Iz povijesti se zna kako su se biblioteke palile i u pepel odlazila razna ‘nepodobna’ znanja zato meni osobno nikakva imena bilo kakvih likova propuštenih kroz sito kontrolnoga sistema ne znače puno, pa čak iman unutarnji osjećaj kako me često na razne stranputice vabe.
Vidin kako su gori u članku u istu vriću ubačeni duhovnost i religija, a uz tu vriću su još dodana vrića u kojoj je Evolucijska i znanstvena kategorija te vrića u kojoj su psihologija i filozofija. Osim duhovnosti sve je to dil kontrolnoga sistema matrixa kojim je deterniniran ego koji je u stvari oklop sa kojim je oklopljen um kako do uma nebi doša uticaj duha. Duh se nalazi u metafizičkom području i za doseć duh triba napravit pukotine u egu odnosno triba nadić matrix. Duh je sve ono šta matrix nije. Duh je ono jedino šta matrix ne pripoznaje niti može kontrolirat. Ljudi su dualna bića koja su uhvaćena između svijetovnoga i božanskoga. Jedno i drugo imaju svoje zakone i svako ima svoje sustave vrijednosti i svoje ovlasti. Jedno je duhovni život, a ovo drugo je duhovna smrt. Život čovika se nalazi u presjeku jednoga i drugoga područja. Duh afektira stvarnost na sinkronicistički način i sa tim zaobilazi determinističke zakone matrixa.

piždro
Gost
piždro
14 dana prije
Reply to  Moreno

Da Moreno sve si zaokružijo.. vidi se sa si izdanak poznate Dalmoške škole. interesantno je kako je uspjelu kabali, sve ovo vrijeme vjekove i melenije – proturivat rog pod svijeću i da nije došlo do veće pobune pobune..!? pa da kontroliraju sve od a do ž… neobjašnjivo! mozda ova dobro obašnjava: ‘the end of the world as we know it – the fall of the cabal by janet ossebaard’ ova je prilično dobro irešetala mrežu di se ljudi love i razradila dobro uzroke i slijed pozz

onvsivuezbnvjsbcfjsw
Gost
onvsivuezbnvjsbcfjsw
13 dana prije
Reply to  Moreno

Seciraš to ko kirurg skalpelom Moreno, bravo!

onvsivuezbnvjsbcfjsw
Gost
onvsivuezbnvjsbcfjsw
13 dana prije
Reply to  piždro

Ubija ti zadnja rečnica buraz.

ledeno doba
Gost
ledeno doba
14 dana prije
Reply to  Moreno

baš kad smo kod Madonne..
meni je uvijek bila zagonetka, kako je ta osrednje talentirana pjevačica prosječnog glasića i osrednjih pjesmica postala tako velika planetarna zvijezda?
Uvijek, i kada je bila mlada, izgledala je kao jeftina drolja iz seoskog diska..Nije mi se sviđala (kao žena) ni kada je bila mlada.. Kim Wilde je za nju bila bomba(što se tiče seksipila i izgleda)
cijelu karijeru, Madonna je postigla na nekim insceniranim “skandalima”… U redu, to nekako i razumijem, u vrijeme MTV-ja, kada su video spotovi imali još neki značaj, pa su tada ti video spotovi izazivali daleko veću pažnju, nego danas u vrijeme jutjubea, kada svaki amater može praviti svoje video spotove i kada ih ima milijarde-Ali, provokativni video spot ipak nije povod da mase kupuju milijune CD-ova, ploča i kazeta…već ipak pjesma..

80-ih godina je bilo boljih pjevačica boljih glasovnih mogućnosti, ali su kasnije nestale, ali Madonna je ostala do danas…

Ili su je iluminati podigli na nivo tako velike zvijezde za svoje potrebe…
Madonni se čak narugao i Elton John prije nekoliko godina.. Kada je Madonna na dodjeli nagrada MTV-ja, proglašena “pjevačicom godine”, on je rekao u nevjerici” Madonna pjevačica godine!? what a fuck..

Inače, rođena i odrasla u obitelji talijanskog podrijetla (vjerojatno katoličkoj).. A i njen brat inače homić, prije nekoliko godina, je u javnost iznio sve najgore o njoj, kao osobi..
Lady Gaga (Claudia Germanota), je također iz italo-američke obitelji, iako ima glasina, da je ustvari vanbračna kći Marine Abramović…

Moreno
Member
Moreno
14 dana prije
Reply to  ledeno doba

Pa je, zato san to i napisa jer je to i meni zagonetka međutim to je obrazac . . . sve okay, iluminati, gušterice, khazari i ostali nazivi spodoba . . . ali i dalje visi pitanje kako . . . nema racionalnoga i logičnoga odgovora . . . pa nismo dica, nemore ni meni više niko reć e, a to mediji, pranje mozga i ostala sr#nja . . . ili ono kad mi neko reče kako on čita novine između redova . . .

Mrčikola
Gost
Mrčikola
14 dana prije
Reply to  Moreno

Moreno, mi se sa stvarima kao što je ova tvoja priča o pajdašu i posteru Madone često zayebajemo jer je to i osmišljeno da na prvu izazove takvu reakciju, a što veliš, duboka je tu pozadina i nisu to ni blizu “čista posla”.

Moreno
Member
Moreno
14 dana prije
Reply to  Mrčikola

Je, zaj#bancija je, ali di ću ja sad mislit o dalekim i davnim ‘junacima’ kad iman toga poster prijatelja kojega znan cili život, 10 godin skupa u razredu bili, bavili se istin sporton, živili u istome okruženju da bi on sad kad mu ja nešto rečen, a BTW i ti bi mu isto to tako reka, da on meni kaže kako je to teorija zavjere . . . pa jeli to za umrit o smija . . . ajde, ko će sad meni reć kako nije magija u điru . . . 🙂

Moreno
Member
Moreno
14 dana prije
Reply to  piždro

Evo ti jedan friški video od jednoga Australca vrlo slično ovome šta san ja pisa;
https://www.youtube.com/watch?v=CeYu3CSHLnI

piždro
Gost
piždro
14 dana prije
Reply to  Moreno

dobar video i prikaz

Pera Detlic
Gost
Pera Detlic
14 dana prije

Evo malo materijala za razmišljanje. Ako mi ne prođu linkovi u postu ispod upucajte u tražilicu “hidden hand” i “lluminatiNews.com”. Na illuminati news se pojavljuje Dialogue with “Hidden Hand”, Self-Proclaimed Illuminati Insider. Štivo je zanimljivo. Kad pročitate možemo diskutirati i razmijeniti mišljenja. Onako usput neka skripta na stranici analizira svaku napisanu riječ i usporava mi pisanje.Moram pogledati da nije se nesto nakačilo na komp. Ista stvar se desava na Firefoxu i M$ Edge.

rimtu
Gost
rimtu
13 dana prije
Reply to  Pera Detlic

Ima dosta više istine u ovom, nego u javljanju “prethodnika” 2 godine ranije.

otpisani
Famed Member
otpisani
14 dana prije

” Budući da čovjek nije ništa naučio kroz povijest, i dalje se nalazi u procesu patnje. Naime, život nas sve vrijeme upućuje na ispravan put snovima, sinkronicitetom, jezikom simbolike i znakovima, velikim učiteljima, i drugim pojavama ili ljudima. Budući da čovjek ne sluša, život uzima bol i patnju kao zadnju opciju da probudi čovjeka…”

Uz dužno poštovanje, koga bi to ljudi trebali slušati i što bi to trebali naučiti i učiniti pa da patnja nestane ??! …snove(!) kupiti sanjaricu?… sinkronicitet Jungova (i ina) filozofiranja?…simbole, znakove, Isusa, Bibliju …?

Pokoran čovjek je junak?!… Patnja ima (uzvišeni) smisao !? ….ITD.

Ma sve to proizlazi iz religijskih filozofija a sa jednim jedinim ciljem – odvući čovjeka što dalje od jednostavne istine.

Istina je da je čovjek kreiran sa svrhom da bude sluga, rob i onaj koji ga je takvim učinio nije puno razmišljao o njegovom patničkom životu… a da bi taj rob imao motiva istrpiti sve patnje robovskog života obećano mu je (ako bude vjeran i poslušan) zagrobno živjeti u raju bez patnje i boli… a da se slučajno ne bi opustio prijeti mu se nezamislivom i za života neiskušanom patnjom u vječnom ognju pakla…!?

Za istu svrhu se psihički i fizički shebanom robu patniku, plasiraju razne filozofije i “visokoumne” bljuvotarije koje produciraju “umovi” upitnog zdravlja mozga a sve uz blagoslov i poticaj samih goniča robova !

Kada bi Bog stvarno bio jedno uzvišeno i empatično biće ili samo jedna svemoguća sila ne bi ni znali za patnju. (ne bi nas bilo)

Kako “ona ribica u akvariju vjeruje da joj Bog daje hranu i mijenja vodu” tako i mi ovisimo o našem vlasniku i gospodaru svega na planetu i mislimo da je to Bog i gotovo nitko nije ni svjestan da će nas (veliku) većinu “napucati nogom u stražnjicu” kada ispunimo svoju misiju na planetu i općenito kada se iscrpe razlozi za naše postojanje.

Kera Kokot
Gost
Kera Kokot
14 dana prije
Reply to  otpisani

Kad bi Bog bio empatican i normalan sigrno nikad ne bi dozvolio da covjek koji ga iskreno treba i trazi dode do ovakvog zakljucka. To je apsolutno sigurno Znaci, Bog moze imati ovakve i onakve tajne razloge za patnju u svijetu pa se religijasi mogu pokusavati neprestano pozivati (vaditi) na te tzv. Misteriozne razloge (mi smo preglupi da shvatimo njegove razloge th. Vidimo cijelu sliku) kao na svoj glavni teodicejsko-apologetski izgovor za postojanje zla, ali oni ne mogu nikako poreci da je njegova zloca apsolutno ocita upravo u cinjenici dovodenja covjeka do krajnjeg ocaja kroz neminovnu filozofijsku KONACNU spoznaju njegove zloce (slijedom evidencijskih dokaza). Dakle, spoznaja njegove zloce (cak i pod pretpostavkom da je nasa spoznaja objektivno netocna)nesumnjiv je i neoboriv dokaz njegove apsolutno sadisticko-monstruozne naravi.

otpisani
Famed Member
otpisani
14 dana prije
Reply to  Kera Kokot

 Dakle, spoznaja njegove zloce (cak i pod pretpostavkom da je nasa spoznaja objektivno netocna)nesumnjiv je i neoboriv dokaz njegove apsolutno sadisticko-monstruozne naravi.

To prihvaćam samo u kontekstu pobijanja nametnute slike Boga od kreatora filozofije o Bogu i njihovog nastojanja da Ga mi vidimo upravo onako kako bi oni htjeli. (Ako sam dobro razumio ti pobijaš upravo tu sliku koju nam od samih začetaka religija nameću i podturuju svi teolozi, ideolozi i propagatori vjere.)

Međutim za mene je Bog (Bogovi) onaj koji mi “daje hranu i puni aquarij”, dakle onaj koji me drži živim kako bi doprinosio svojoj svrsi tj. svrsi ljudskog roda.
Ja od takvog Boga ne očekujem empatiju i razumijevanje moje patnje, pa ga prema tome niti ne krivim za bilo što.
On svoju volju ispoljava preko svojih podčinjenih goniča robova koji u svojoj ljudskoj gluposti i zloći mogu pretjerati u svojoj vjernosti gospodaru i propisati zakone čije poštivanje vodi u patnju, tako da za ljudsku patnju uglavnom držim odgovorne i krive – ljude (goniče) iz viših razina “piramide” a ne samog Boga tj. gospodara planeta.
Pretpostavljam da se njega ne tiču metode kojima će nas goniči držati u pokornosti.
Na nama robovima (teglećoj stoci) je da psihopatske goniče nabijemo na rog i izgazimo kopitima kada nam bude prekipjelo.

Kera Kokot
Gost
Kera Kokot
14 dana prije
Reply to  otpisani

Da, ali cudno mi je to da ti od Boga ne ocekujes nesto vise od pukog hranjenja i punjenja akvarija. Zasto bi Bog bio idiot, ako moze biti normalno bice? Ako ne moze biti normalan zato sto je nenormalan onda nije Bog. Ako moze, ali nece onda je apsolutno zlo. Kao sto sam svim svojim upisima pokazao, sve i vodi ka tom zakljucku (Bog = Zlo), ali problem je u tome sto je tu spoznaju tesko emocionalno konzumirati. Iz te teskoce i proizlazi problem zla. Naime, ljudi tesko mogu biti ravnodusni na to da ih se muci, kolje i ubija, a apsolutnim cudenjem ih ispunja svijest o tome da postoji Vjecno i Nuzno, Samodovoljno i Svemogyce bice koje ustvari stoji iza njihove (ljudske) patnje bilo da to bice direktno generira tu patnju bilo da je generira svojom odsutnoscu (neuplitanjem u zemne stvari)…Tebe nekim cudom njegova zla indolencija i destruktivnost ne fasciniraju, a mene fascinira svatko tko poput tebe uspijeva ostati ravnodusan na sve to.

otpisani
Famed Member
otpisani
14 dana prije
Reply to  Kera Kokot

Od Boga (Bogova, jer na Zemlji nije samo jedno biće već entitet superiornih bića božanskih karakteristika ) ne očekujem više, jer su nam oni ionako do sada dali previše, …toliko previše da su sada odabrani između nas ljudi a koji su bliski Bogovima u hijerarhiji upravljanja ljudskim robljem i sami počeli glumiti bogove, a naša svrha je održavati i eksploatirati planet pod nadzorom i u službi vladara(Bogova)…

… nesporazum je moguć ovdje među nama zato što ja ne prihvaćam ništa od filozofske teologije pa do dogmi, jer između nas i Bogova postoji samo poslovni odnos u kome smo mi inferiorni (zaposlenici) i zadatak nam je raditi na njihovom cilju na ovom planetu u zamjenu za život (prema osobnim zaslugama ili objektivnim okolnostima, dobar ili loš). Bogovi mogu biti zli ili dobri, toliko koliko jedan vlasnik ergele konja može biti dobar ili loš prema svojim konjima. (čudiš se zašto se ja mirim i prihvaćam ulogu “konja”, roba… pa zato što sam se rodio kao rob ali to ne znači da si ja ne mogu život učiniti bogovskim, prvenstveno u nematerijalnom dijelu;)

“Naime, ljudi tesko mogu biti ravnodusni na to da ih se muci, kolje i ubija, a apsolutnim cudenjem ih ispunja svijest o tome da postoji Vjecno i Nuzno, Samodovoljno i Svemogyce bice koje ustvari stoji iza njihove (ljudske) patnje bilo da to bice direktno generira tu patnju bilo da je generira svojom odsutnoscu (neuplitanjem u zemne stvari)…”
Sve zlo proizlazi od ljudi i njihove krive percepcije Boga a napose svoje uloge na ovom planetu. (zašto se Bog ne umješa u ljudsku nepravdu?, pa zašto i bi ako globalno mi ispunjavamo našu zadaću u ostvarivanju njegovih ciljeva…)
Netko ti uzrokuje bol i patnju, pa zašto trpiš, nije za to Bog kriv?!

Istražuj
Famed Member
Istražuj
14 dana prije
Reply to  otpisani

“… Međutim za mene je Bog (Bogovi) onaj koji mi “daje hranu i puni aquarij”, dakle onaj koji me drži živim kako bi doprinosio svojoj svrsi tj. svrsi ljudskog roda….”

Moram priznati da i nakon zadnje diskusije sa tobom – dugo sam razmisljao o ovoj tvojoj teoriji…
Dakle da iza svega stoje Bog (Bogovi) – koji su nas napravili kao klonove (stoku za rad) i da nas zato imaju pravo i klati – od prilike kako mi koljemo stoku za hranu…

Prica nije nesto nova, da se razumijemo…
Onaj Mauro Biglinijo odavno o tome prica (ali to radi i Michael Tellenger)…

Zadnji put sam ti pokusao reci da – naprosto je tesko ici u nesto sto nemamo opipljivih dokaza… Medjutim, evo svako malo neko postavi i kojekakve kolonove i slicne price, a gledajuci ovo stvarno nelogicno ZLO – razuman covjek se pita – “…pa kakvi su to ljudi, koji su spremni pobiti 7 milijardi drugih zbog – tzv odrzivog razvoja Planete”...
I sada bi ti rekao – pa nisu ljudi…
I niko ti ne bi mogao protivrjeciti…

E sada, kad uzmem ovu tvoju pricu u obzir – a i ono sto sam napisao ranije gore o danasnjim “abrahamskim prevarama“…postavicu ti od prilike kako se to na neki nacin moze dopunjavat:

 • nemammo nikakvu istorijsku (naucnu) spoznaju stariju od 1000 godina u nazad…
 • Isus je zivio i ubijen je u 12 vijeku – a tada i nastaje Krscanstvo kao religija Svijeta…
 • Svijet toga doba je poprilicno nenaseljen, a rusko-turska horda upravo zbog predisposzicija (bogata zemlja, sa prakticno neogranicenom kolicinom konja) postepeno preuzima cijeli Svijet…
 • To je prakticno – prvi Babilon – tj multilingvisticka carevina na svim kontinentima svijeta. (naravno, CIo-pedija ce ti pricati o “mongolskom carstvu od 14 -16 vijeka, ali to je uvreda za zdrav razum)…
 • Krscanstvo u izvornom obliku – nestaje pocetkom 17 vijeka, kao i rusko-turska horda – dolaze “abrahamske prevare”…
 • Ti koji su doveli do toga – jesu i danas oni koji su Vlasnici cijelog sistema…tj “stamparije” kao i INformacije…


Sta je bilo prije 10og vijeka…?
Niko to ne moze sa sigurnoscu reci.
Oni koji tvrde da “znaju” jesu obicni klovnovi i tzv pseudo-naucnici…u ostalom kao i sva kvazi-nauka koju nama “goyimima” prodaju kako “napredak”…

E sada dolazi ona tvoja prica…
Sta je bio – jos prije tih 1000 godina u nazad…?
Recimo sta se desavalo 5000 godina u nazad…? (Zasigurno ne onaj idiotizam koji nam propovijedaju “jezuitski istoricari”...)

Da li su tada neki Zemljani prototip5025 (posto sam sigurn da nema nikakvih “vanzemaljaca” jer nema niti Kosmosa u smislu kojem nas uci idiotska “kosmologija”) – napravili KLONA tzv “covjeka” po svom liku da bi isao kopati zlato, ili cuvati kave itd… ?
Mozda…
Da li su ti Zemljani prototip5025 – danas IZA onih cifutara tj “judaizera” – koji su i napravili ovu ogromnu prevaru pocetkom 17 vijeka…?
Mozda…
Da li oni licno (jer zive mozda 5000 godina) ili njihovi potomci – kontroliraju one satanisticke-kamatare, pa im naredjuju da naprave – veliko klanje Goyima…?
Mozda…

Dakle – sve ove price mogu biti samo “mozda”… zato i jeste malo nezgodno, sa sigurnoscu tvrditi bilo sta…
Medjutim, citajuci Fomenka – sa sigurnoscu (od 100%) mogu tvrditi da je tzv “biblija” lazna knjiga o “bogu”, kao i da se radi o teskoj “abrahamskij prevari” – kojoj je jedini zadatak da sakrije stvarnu i dokumentovanu pricu o izvornom Krscanstvu…
Time i pricu o Bogu… (ili mozda Bogovima)…

otpisani
Famed Member
otpisani
14 dana prije
Reply to  Istražuj

Predlažem da pročitaš zadnji odgovor @Piretisa u mojoj komunikaciji sa njim, jer je u njemu sve što je potrebno za razumijeti stvari i ujedno i moj odgovor tebi

Istražuj
Famed Member
Istražuj
13 dana prije
Reply to  otpisani

Predpostavljam na ovu repliku:
@Piretis:
“… U duhovnosti ono što nam donosi mir nije istina, jer nikada nismo ni sigurni je li ili nije, nego ubjeđenje da ono što mislimo ili vjerujemo daje odgovore. I da je najbolje za nas….”

Slazem se u potpunosti.
Istina je zasigurno samo jedna, medjutim tesko da je iko od nas poznaje…
Samo je put do istine konstantan, pa i oni koji putuju i razmjenjuju informacije i iskustva asimpptotski se priblizavaju istini… Medjutm, mozda i na srecu – konacnu istinu niko ne posjeduje.

otpisani
Famed Member
otpisani
13 dana prije
Reply to  Istražuj

Da, ali i kontekst.

Piretis
Member
Piretis
14 dana prije
Reply to  Kera Kokot

Kada se u istoj rečenici nađe zlo ili patnja i Bog nikakva teologija ili mudrovanje ne može pomiriti te pojmove. Još nitko nije, a nije da nisu pokušali, odgovorio kako je moguće da Bog ljubavi dopušta patnju npr. djeteta ili dobrog čovjeka. Ni ja pojma nemam koji bi bio odgovor.
I patnji ima više vrsta. Barem dvije, ona koju sami uzrokujemo i ona koja nas stiže bez nekog logičnog smisla. Prva bi bila kada pušim dvije kutije dnevno i tako 40 godina pa kad me stigne, a hoće, bit će posve jasno otkud patnja. Ili ako sam namćor koji nikoga ne zarezuje ni pola posto pa me okolina počne izolirati i prepuštati samom sebi. Druga je ona koja nam se događa kao posljedica prirodnih sila, npr. potres i slično, i koja je stihijska pa “kažnjave” sve bez razlika na zasluge i osobnu dobrotu. Sa tom drugom teologija nikako ne izlazi na zelenu granu, jednostavno nadilazi naše shvatanje božanske pravde i dobrote.
Klasična teologija, posebno ona doktrinarna, takve probleme mete pod tepih, stavlja u kategoriju nedokučivosti. Kritičari Starog Zavjeta, sasvim opravdano, prigovaraju da je Bog surov i nepravedan prema onima koje iz nekog razloga ne voli ili mu nisu po volji. Upravo zbog toga mene u SZ ne interesira Bog (barem ne takav kakav je tamo prikazan) nego ljudi za razliku od NZ gdje me prvenstveno zanima Bog.
@otpisani ima vrlo specifično pimanje Boga (kod njega je to množina) i koliko god nam izgledalo čudno logički je moguće. Najposlije on nikada nije ni tvrdio da je to istina nego njegovo viđenje. Što dalje sve sam skloniji da teologa ima točno toliko koliko i ljudi, svatko ima neku svoju modifikaciju. Osim možda oni koji su zbilja “siromašni duhom”, oni prihvataju sve bez zadrške i pitanja.

otpisani
Famed Member
otpisani
14 dana prije
Reply to  Piretis

Drago mi je da se možemo razumjeti i već sam ranije pa i ovdje danas napisao zašto Bogovi – zato što su to (moćna) tjelesna bića koja vladaju ovim planetom i imaju svoje ciljeve na kojima smo mi ljudi uposleni sve ostalo je filozofija koja treba omesti čovjeka da stvarno spozna istinu.

Da, to je samo moje viđenje, ali koje mi omogućuje jasno poimanje stvari i pomoću kojega mogu dati odgovor (bez nedorečenosti) na bilo koje pitanje vezano uz ljude, ljudski rod i život na ovom planetu.

Piretis
Member
Piretis
14 dana prije
Reply to  otpisani

Za razliku od znanosti koja služi ovozemaljskom, materijalnom, dijelu kao što je liječenje, tehnologija ili istraživanje nepoznatih predjela duhovnost, što ne mora nužno biti samo religija, nam “omogućuje poimanje stvari” i daje (nama) zadovoljavajuće odgovore.
Neki dan u raspravi sa @shumadincem sam rekao da je istina precijenjena. Skloni smo tjerati mak na konac sve u svrhu saznanja istine a kad barem dio otkrijemo onda pojma nemamo što s njom. U duhovnosti ono što nam donosi mir nije istina, jer nikada nismo ni sigurni je li ili nije, nego ubjeđenje da ono što mislimo ili vjerujemo daje odgovore. I da je najbolje za nas. Zato su sve rasprave na temu koja je religija ili duhovni pravac bolja i istinitija bespredmetni. Svakome je najbolje ono što razumije i u čemu mu je udobno. To nije apsolutna ali je osobna istina. Protiv ovakve tvrdnje najviše se bune oni koji su svoju duhovnost (ili religiju) naslijedili od predaka i nikada nisu uložili nikakav napor da sami nešto istraže ili za promjenu posumnjaju u “istinu”.

otpisani
Famed Member
otpisani
14 dana prije
Reply to  Piretis

Potpisujem! (nema što dodati;)

otpisani
Famed Member
otpisani
14 dana prije
Reply to  Piretis

P.S
Je li primjećuješ koliko smo uznapredovali u samoizgradnji i nadogradnji od prve komunikacije na ovom portalu ? 😉

onvsivuezbnvjsbcfjsw
Gost
onvsivuezbnvjsbcfjsw
13 dana prije
Reply to  otpisani

Rasturaš Otpisani!!

čudila se aman ja
Gost
čudila se aman ja
14 dana prije

Ovo me direktno podsjeti na trenera hrv.nogom.repr.koji je u svakoj mogućoj i nemogućoj zgodi ponavljao da je on “ponizan” i da je sav njegov uspjeh plod “poniznosti” a meni je beskrajno išao na živce jer, najprije, ako si zbilja takav onda-ne pravi od sebe junaka poniznosti , šuti, ne govori ništa o tome!

ledeno doba
Gost
ledeno doba
14 dana prije

ma kakvi strani filozofi i mislioci o patnji

bolji filozofi su narodnjački pjevači…u narodnim pjesmama, posebno u onim takozvanim novokomponiranim ili kafanskim, uvijek je tema patnja, i naravno uvijek uz konzumaciju alkohola, ali i veliki Tin Ujević je napisao: “znamo o znamo da alkohol škodi, al rakije dajte nam rakije, jer utjehe nema u vodi”

Evo naprimjer, veliki filozof, Šeki Turković i ova pjesma:

kakav je život kad u jednu čašu stane
kako da zamolim zoru da nikada ne svane

živim,
jer Bog ima neki razlog da me drži u životu
i da mi zlato bacaju pred noge
ja u tome ne vidim lepotu

živim,
jer Bog ima neki razlog da me drži u životu
i da mi čudom godine vrati
ja u tome ne vidim lepotu

kakav je život, gde se ljubav bolom plaća
mladost je tako kratka i nikad se ne vraća

živim,
jer Bog ima neki razlog da me drži u životu
i da mi zlato bacaju pred noge
ja u tome ne vidim lepotu

živim,
jer Bog ima neki razlog da me drži u životu
i da mi čudom godine vrati
ja u tome ne vidim lepotu

kakav je život u kojem mesta sreći nema
sanjam a srce mi budno, sve je uspomena

živim,
jer Bog ima neki razlog da me drži u životu
i da mi zlato bacaju pred noge
ja u tome ne vidim lepotu

živim,
jer Bog ima neki razlog da me drži u životu
i da mi čudom godine vrati
ja u tome ne vidim lepotu

Alija
Gost
Alija
14 dana prije
Reply to  ledeno doba

Pobrkao si Cesarica i Ujevica.

ledeno doba
Gost
ledeno doba
14 dana prije
Reply to  Alija

a stvarno? nisam znao. Je li ta izreka o rakiji Cesarićeva?
nema veze, jer i Cesarić je bio veliki pjesnik.

Kera Kokot
Gost
Kera Kokot
14 dana prije
Reply to  ledeno doba

Je, to je Cesariceva pjesma Vagonasi.

čudila se aman ja
Gost
čudila se aman ja
14 dana prije
Reply to  ledeno doba

A da se ,svi skupa, podsjetimo,( NJegoš):

Čašu meda još nitko ne ispi
što je čašom žuči ne zagrči,
čaša žuči ište čašu meda,
smiješane najlakše se piju.

Istražuj
Famed Member
Istražuj
14 dana prije
Reply to  ledeno doba

haha…
Odlicna…
Evo jedna scena – koja sve govori – bez ikakve price…
Svi znaju da je patnja neizbjezna… i sukladno se pripremaju 😉
https://www.youtube.com/watch?v=o9YawzKTNQg

Kacot
Gost
Kacot
14 dana prije

Malo drukčiji pogled, fatalistički al ipak utješan. Nije skrivena ruka, al je skriveni motor povijesti. Ima i fraktala i zlatnog reza i Fibonacci Pisana. Jedan od komentatora je i bivši Lukšićev stipendista (valjda je Andronico bija najbogatiji Hrvat) Hernan Cortes Douglas.

ttps://www.elliottwave.com/Social-Mood/Historys-Hidden-Engine

mario
Gost
mario
14 dana prije

IVANE NIJE JOŠ NJIHOVO VRIJEME DOŠLO, MAKNIMO SE I SAČEKAJMO ZNAK

Max
Member
Famed Member
Max
14 dana prije

Vrlo poučno.

Ime
Gost
Ime
14 dana prije

🤮🤮🤮🤮🤮 pajdo duboko si ušao u new age

POVEZANE VIJESTI

Nije pronađen nijedan rezultat.

Izbornik