fbpx

Kina uključuje futuristički reaktor za nuklearnu fuziju „Vještačko sunce“

Kina Vjestacko sunce

Samo nedelju dana nakon uključivanja svog prvog domaće dizajniranog nuklearnog reaktora, Kina je napravila još jedan veliki skok uključivanjem eksperimentalnog fuzijskog reaktora, koji ima potencijal da obezbijedi gigantske količine električne energije bez radioaktivnog otpada.

U petak je reaktor HL-2M Tokamak prvi put uključen u glavnom gradu Sichuana Chengdu, saopštila je Kineska nacionalna nuklearna korporacija (CNNC).

Prema novinskoj agenciji Xinhua, eksperimentalni reaktor stvara plazmu topliju od 150 miliona stepeni Celzijusa stvaranjem sile zbog koje zvijezde sjaje – nuklearnom fuzijom – zbog čega je reaktor dobio nadimak „vještačko sunce“ Kine.

U fuzijskoj reakciji, dva atoma vodonika kombinuju se da postanu jedan atom helijuma, oslobađajući pritom ogromne količine energije – mnogo puta više energije od inverzne reakcije cijepanja, koja napaja konvencionalne nuklearne elektrane cijepanjem velikih atoma poput uranijuma i plutonijuma.

Kina uključuje futuristički reaktor za nuklearnu fuziju „Vještačko sunce“ 1

Osim toga, tamo gdje fizija neslavno stvara razarajuće zračenje zajedno sa korisnom toplotnom energijom, reakcija fuzije gotovo ne emituje radioaktivne čestice ili talase.

Prema Međunarodnoj agenciji za atomsku energiju (IAEA), fuzija vodonika proizvodi nestabilan radioaktivni izotop vodonika nazvan tricijum, koji emituje beta česticu koja se može odbiti od ljudske kože i koja se brzo rasipa, pri čemu se tricijum vraća u gorivo reaktora kao normalan vodonik. Međutim, dugoročni efekti strukturnog materijala reaktora na visokoenergijske neutrone još uvijek nisu riješeni.

„To je u redu za kratkotrajni rad“, rekao je Wang Yugang, profesor nuklearne fizike sa Univerziteta u Pekingu, o dizajnu HL-2M, dodajući da „će dugo trebati da se pronađe ”pravi materijal za decenije upotrebe fuzijskog reaktora.

Loša strana je što je reakciju fuzije teško održati – zaista teško. Na našem suncu,gas vrijednosti 332.000 težine Zemljinog gasa, gura se u centar zvijezde i pruža pritisak potreban za stvaranje fuzije, ali u Chengduu moraju da generišu ogromno magnetno polje da bi stvorili potrebne uslove.

“Vrijeme zadržavanja energije međunarodnih tokamak uređaja je manje od jedne sekunde. Trajanje udara HL-2M je oko 10 sekundi, a vrijeme zadržavanja energije je nekoliko stotina milisekundi”, rekao je Yang Qingwei, glavni inženjer HL- 2M na Jugozapadnom institutu za fiziku pri CNNC.

Dizajn reaktora tokamak kreirali su sovjetski fizičari krajem 1950-ih i koristi oblik torusa za stvaranje stabilne ravnoteže plazme.

Kina uključuje futuristički reaktor za nuklearnu fuziju „Vještačko sunce“ 2

Zvanične novine Komunističke partije People’s Daily primjetile su na Twitteru da je fuzijska energija ključna ne samo za kineske strateške energetske potrebe, već i za omogućavanje održivog ekološkog razvoja.

Prema AFP, kineski naučnici namjeravaju da koriste reaktor HL-2M za saradnju sa drugim naučnicima iz 34 druge zemlje koji takođe rade na razvoju fuzijske snage. U julu su započeli izgradnju Međunarodnog termonuklearnog eksperimentalnog reaktora, još jednog fuzijskog reaktora u stilu tokamaka za koji se očekuje da će biti završen do 2025. U tadašnjoj izjavi naučnici su primjetili da je „količina ovog goriva [morske vode] veličine ananasa ekvivalentno 10.000 tona uglja “.

Debi HL-2M reaktora dolazi samo nedelju dana nakon još jedne nuklearne elektrane, prve za Kinu: pokretanjem prvog domaće dizajniranog nuklearnog reaktora. 27. novembra, jedinica br. 5 u nuklearnoj elektrani Fuqing, konvencionalni fizijski reaktor nazvan Hualong One, priključen je na kinesku električnu mrežu.

„Ovo označava da Kina razbija monopol nad stranom nuklearnom tehnologijom i zvanično ulazi u prvu seriju naprednih zemalja u toj tehnologiji“, rekao je tada CNNC. Sa još pola tuceta reaktora istog tipa u izgradnji, Hualong One pomoći će Kini da ispuni svoj cilj ublažavanja klimatskih promjena i postane neutralna od ugljenika do 2060. godine.

Sviđa vam se portal Logično?
LAJKAJTE NAŠU STRANICU

(samo jednom, ako kliknete drugi put, Facebook će smatrati da nas ne volite)
Pretplati se
Obavijest
guest
Zaštitite svoje ime u komentarima... REGISTRACIJA
32 Komentara
najstariji
najnoviji najviše ocjenjeniji
Inline Feedbacks
View all comments
nekoime
Gost
nekoime
4 mjeseci prije

Očekuje se pandemija fuzijskog Covida.

iiiistina
Gost
iiiistina
4 mjeseci prije
Reply to  nekoime

pogledajmo u povijest…………….Sodoma-Gomora-Mohenjo d’aro-neke pustinje(kineska Gobi)– M E G I D O – Hirošima-Nagasaki-Černobil-Fukušima……radioizotopi svjedoče za ovo starije “obračun”…..ko s kim???????interesne sfere iz povijesti rasa vidimo i danas žute,crne,bjele,crvenokošci koji otrpiše genocid a pleme ANASAZI je tajanstveno nestalo …..a kinezi pa gledajmo pismo-govor i razliku prema drugima npr.Maje-Asteci sve su to činjenice postanka rasa koje su zasijavali zainteresirani iiiiiiiii? di su danas…..hoće li biti armagedon kao kod Megida-mjesto istine za čovječanstvo a ko će to ni naslutiti što se kuha oko i iznad čovječanstva….jer eto svi se pojavili niodkuda jel taaaakoooo???? a kinezi… pa svi vidimo taj čudnovati skok u… Pročitaj više »

iiiistina
Gost
iiiistina
4 mjeseci prije
Reply to  nekoime

pokazat ću vam svježi istup Fulforda-dio: Vrijeme je da ponovno napišemo povijesne knjige jer sloboda sviće nad čovječanstvom 7. prosinca 2020. Benjamin Fulford Prosinac 2020. godine bit će zapamćen kao kad se plima povijesti odlučno okrenula i drevna zla sila pretrpjela poraz. Bijeli šeširi pobjeđuju u tajnom ratu za planet Zemlju, a oslobođenje čovječanstva neizbježna je izvjesnost. ………Sotonistička vladajuća klasa uvijek je koristila strah da bi nas kontrolirala: strah od komunista, strah od terorista, strah od pandemije itd. To je dužničko ropstvo temeljeno na teroru. Kad ti ljudi budu svrgnuti, čovječanstvo će moći zamisliti idealnu budućnost i onda shvatiti kako… Pročitaj više »

ergver56t34t34hghg
Gost
ergver56t34t34hghg
4 mjeseci prije
Reply to  iiiistina

ček ček…zaboravio si službeni kineski harp projekt kontrole vremena na prodručju veličine jedne Indije…meni osobno prvi dokaz postojanja istog…

iiiistina
Gost
iiiistina
4 mjeseci prije

pokazao sam što sam našao, red je da i drugi pokažu svoje nalaze i ima još i imaš udarni nalaz našao maloprije……puno,puno sam morao izostaviti nađenoga po objavi tog izraelskog generala jer mislim da je prerano da sve pokažem……pogled
na,,,postu……..

Naučnici koji posjeduju superkompjuter kažu da se Mjesec mogao roditi kada je Zemlja udarila u misterioznu planetu

kroman
Gost
kroman
4 mjeseci prije

pa u Francuskoj ga grade vec desetljeće , i jos nisu gotovi.

Vasili
Gost
Vasili
4 mjeseci prije
Reply to  kroman

U francuskoj su se svađali 10 godina samo oko imena projekta i za to dobijalli plaću a da ništa nisu radili, izvrstan posao.

Ico
Gost
Ico
4 mjeseci prije
Reply to  kroman

“Izgorio” im elektromotor na mješalici za beton, pa stali s radovima

Vasili
Gost
Vasili
4 mjeseci prije

Točno tako. Tokamak je promaša epskh razmijera, jedino u čemu je uspješan je žderanje novca. Nikad nit jedan nije uspio prizvesti kWh enrgije za one koji su ga financirali. Kontrolirana fuzija jednostavno se ne može na zemlji uraditi. Bolje bi bilo da su radili fiziju sa torijem, ima ga ko blata, jednostavan je i ne može eksplodirati, osim toga može izgoriti sav nuklearni otpad i proizvsti struje koliko hoćeš.

otpisani
Famed Member
otpisani
4 mjeseci prije
Reply to  Vasili

Ovo spada u ljudsku nauku (niže razine) i služi da bi roblje steklo vjeru kako je sve izmišljeno kroz tu nauku i kako je za sve zaslužan – čovjek. Međutim postoji nauka više, božanske razine koja radi u tajnosti i odabire naučnike iz redova ljudskih naučnika sposobnih da shvate i apliciraju znanja koja dobivaju direktno od (božanskog) entiteta i tu se stvaraju nove tehnologije koje prvenstveno služe superiornoj vrsti-našim vladarima, u ostvarenju njihovih ciljeva. Kada vladari budu procijenili da je vrijeme ljudima dati ključ spoznaje o fuziji ili još naprednijem i jednostavnijem dobivanju jeftine energije oni će to i učiniti..… Pročitaj više »

Vasili
Gost
Vasili
4 mjeseci prije
Reply to  otpisani

Neće nikad riješiti kotroliranu fuziju, problem je u magnetskim poljima koji održavaju plazmu. Tokamak je prmašaj, on je samo tehnološki demonstrator. Švabe su nešto radile sa “spiralnim” reaktorom u kojem se plazma sama održaje sa puno manjim magntskim poljem, to je bolji kocept ali ni on neće uspjeti. Usa je imala isto program fuzijskog reaktora pa su odustali poslije silne utrošene love. Stvar je jednostavno tehnički neizvodljiva i novčano neisplativa.

mislim
Gost
mislim
4 mjeseci prije

fuzija daje energiju, fizija isto,.
nije mi jasno. tu nešto anjštajn makaki..

Stara kuka
Gost
Stara kuka
4 mjeseci prije

“Prema novinskoj agenciji Xinhua, eksperimentalni reaktor stvara plazmu topliju od 150 miliona stepeni Celzijusa

Ne kažem da ovo nije točno jer ne znam, ali živo me zanima na koji način se tolika temperatura može izmjeriti. Ili je to samo još jedna tvrdnja znanstvenika koju moramo uzeti zdravo za gotovo da ne ispadnemo ravnozemljaši.

mislim
Gost
mislim
4 mjeseci prije
Reply to  Stara kuka

najvjerojatnije se mijeri pcr testovima. brzo i precizno, reaktor ima koronu.

Stara kuka
Gost
Stara kuka
4 mjeseci prije
Reply to  mislim

Pa s tolikom temperaturom sigurno je korona.

shumadinac
Gost
shumadinac
4 mjeseci prije
Reply to  Stara kuka

Ne bi – ostalo bi u centru Zemlje.

shumadinac
Gost
shumadinac
4 mjeseci prije
Reply to  shumadinac

Ako bi materijal išao od centra ka površini bilo bi to protiv gravitacije…

Stara kuka
Gost
Stara kuka
4 mjeseci prije
Reply to  Stara kuka

Đuro opet si popio laksativ umjesto delanca?

OnajKojiJeOnaj
Gost
OnajKojiJeOnaj
4 mjeseci prije
Reply to  Stara kuka

Pošto smo ravan, pojavili bi se kod Rogonje.

shumadinac
Gost
shumadinac
4 mjeseci prije

1989te godine dva naučnika, Flaišman i Pons eksperimentišu sa sposobnošću paladijuma da apsorbije vodonik – i raznesu laboratoriju. Detektori registrovali alfa čestice i brze neutrone, oni tvrde da je smeša deuterijuma i tricijuma postigla takvu koncentraciju (što je zaista ekstremno) da su se stvorili uslovi za fuzionu reakciju na sobnoj temperaturi.

Laboratorije širom sveta su u rekordnom roku pokušale da ponove eksperiment, još brže zaključili da je to nemoguće i o tome se govorilo samo u cilju uništavanja reputacije ovih naučnika.

20 godina kasnije NASA daje kratko saopštenje “da tu ipak ima nešto”.

shumadinac
Gost
shumadinac
4 mjeseci prije
Reply to  shumadinac

Amerima nije odgovaralo jer su razvijali dobijanje nafte iz škriljca, Rusima nije odgovaralo jer imaju nafte koliko hoće a ostali – “poklopi se ušima i cuti kad si mali”.
Zamisli šta bi za Amere i Ruse značilo da možeš “da pobodeš” proizvodnju struje i tople vode gde god hoćeš u količini po želji…

Maslina-Želja
Gost
Maslina-Želja
4 mjeseci prije

Fuzija ?
Kilo drače+2 kg sarme +89 dkg jastoga = atom hodajuće mase kineskog morža
Sve to skupa odvojiti od kisele paprike i dodati u fuziju i imaš raštiku na kiselo

Ruma
Gost
Ruma
4 mjeseci prije

Netko je juče napisao da su isto to napravili Englezi ali 80tih godina prošlog veka. A tko zna do kud su dospeli Rusi. Kinezi zaostaju za Rusima dobrih 50 godina.

Duki
Gost
Duki
4 mjeseci prije

HOUSTON ! We have a problem !!👍👍🖕💪💪

Komunjara
Gost
Komunjara
4 mjeseci prije

Ma lako je za umjetno sunce. Ali kako eliminirati krumpirovu zlaticu ili žohare? To su prava pitanja

Komunjara
Gost
Komunjara
4 mjeseci prije

Što misliš koliko će potrajati umjetno sunce nade im China?

Sirius
Gost
Sirius
4 mjeseci prije

Kako bi rekao nikola tesla, energija je svuda okolo nas. Samo moramo pronaci nacin da je iskoristimo.

Pogled iskosa
Gost
Pogled iskosa
4 mjeseci prije

Interesuje me samo koje to postrojenje može izdržati toliku temperaturu? Do sada poznati materijali na Zemlji (metali, keramika, staklo…) ne mogu izdržati više od 5.000 C stepeni (častio sam sa par hiljada). Ergo, to bilo otprilike kao drveni šporet, da proizvodiš 150 miliona stepeni Celzijusa u “šporetu” koji može da izdrži 5.000 stepeni Celzijusa!? Ali dobro, oni znaju bolje.

shumadinac
Gost
shumadinac
4 mjeseci prije
Reply to  Pogled iskosa

Ne može materijal ali može magnetno polje.

Sirius
Gost
Sirius
4 mjeseci prije
Reply to  shumadinac

Upravo tako.

Ruma
Gost
Ruma
4 mjeseci prije
Reply to  Pogled iskosa

Pogled iskosa, najveći izazov fuzijskih reaktora je izolacija. Zato se jezgra podiže jakim magnetskim poljem, a između stenke i jezgre postoji vazdušni jastuk koji je izolator. Potrebna je velika količina električne energije da bi se stvorilo dovoljno jako rotaciono magnetsko polje koje će da podigne jezgru. Kad krene proces fuzije onda stvorena energija ujedno održava magnetsko polje.

Sirius
Gost
Sirius
4 mjeseci prije
Reply to  Pogled iskosa

To je vec dobro objasnjeno cak i u filmu spiderman.

POVEZANE VIJESTI

Izbornik