Klimatski katastrofizam: Nova religija izbezumljenog naroda?

Klimatske promjene religija
187 komentara

Je li moguće da se svijet uhvatio u zamku nečega što može imitirati religiju, ali bez tradicionalnih elemenata poput bogova, svetaca ili ikona? Andy West, znanstvenik i autor knjige “Grip of Culture: The Social Psychology of Climate Catastrophism”, vjeruje da je to moguće.

On sugerira da je zabrinutost zbog klimatskih promjena prešla u domenu onoga što bi se moglo nazvati novom vrstom vjerskog uvjerenja, ali s jedinstvenom razlikom – nema molitvi, posta ili crkvenih službi, već se to manifestira kroz klimatske proteste, obnovljive izvore energije i globalne pokrete poput školskih štrajkova za klimu.

Prema Westovoj teoriji, ovaj novi fenomen, koji je nazvao “klimatski katastrofizam”, nije svjesno prihvaćen ili odbačen od strane većine društva. Umjesto toga, ovaj fenomen je postao dijelom društvene svijesti, odvijajući se neovisno o mainstream znanstvenim stavovima o klimatskim promjenama. West se oslanja na svoju obimnu analizu kako bi ilustrirao kako ovaj kulturni entitet utječe na pojedince i društvo u cjelini.

Da bi podržao svoju teoriju, West se oslanja na rezultate globalnih anketa. Prema njegovim nalazima, velik dio svjetskog stanovništva već je prihvatio narativ o klimatskom katastrofizmu, svjesno ili ne. Da bi dodatno potvrdio svoj model, West uspoređuje različite stope korištenja obnovljive energije i učestalost klimatskih protestnih grupa u različitim zemljama, pokazujući kako su oni u vezi s prihvaćanjem ovog novog vjerskog uvjerenja.

Djeca su važna karika u propagandi

Westova analiza nije ograničena samo na odrasle. Djeca igraju ključnu ulogu u ovom novom kulturnom entitetu. Poput djece iz religijskih narativa koji su se pojavili kao proroci ili vjerski vođe, West navodi primjere djece, poput Grete Thunberg, koja su postala ključni igrači u širenju ovog novog oblika vjerovanja.

Analizirajući narativ o klimatskoj katastrofi, West objašnjava kako ova priča djeluje kao “DNA” klimatskog katastrofizma, šireći se kroz društvo kao emotivna naracija o globalnoj klimatskoj katastrofi. Ova priča, prema Westu, možda nije doslovno istinita, ali njen utjecaj na svjetsku populaciju je neupitan.

Opasnost koja nam prijeti

No, čemu to sve vodi? Što se događa ako su Westove tvrdnje točne i naše društvo je zaista “zarobljeno” klimatskim katastrofizmom? Kulture su tijekom povijesti bile ključne u razvoju društva, ali one također imaju potencijal dovesti do katastrofalnih posljedica. Kako bi primjerice zadržale svoju moć, kulture mogu stvoriti odbojnost prema promjenama i novim informacijama, što može biti štetno za društvo.

Ovaj novi oblik vjerskog uvjerenja nije iznimka. West upozorava da, iako klimatski katastrofizam može poticati ljude na djelovanje protiv klimatskih promjena, to također može dovesti do ozbiljnih socijalnih problema, poput potiskivanja znanstvene rasprave i stvaranja polarizirajućih političkih okruženja. Ako smo zaista uhvaćeni u “stisku” ove nove kulture, trebali bismo biti vrlo zabrinuti.

Što činiti?

U svjetlu svega navedenog, West poziva na oprez. Moramo prepoznati postojanje ovog novog kulturnog fenomena i razumjeti njegove potencijalne implikacije. Ako uspijemo to učiniti, moći ćemo bolje navigirati kroz ovo novo doba klimatskog katastrofizma, pružajući konstruktivne odgovore na izazove koje pred nas postavlja klimatska kriza.

Knjiga je besplatna i može se skinuti na sljedećoj poveznici.

Izvor: judithcurry.com

Andy Westklimatske promjeneKlimatski katastrofizamreligija
Pretplatiti se
Obavijesti o
187 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Koja
8 mjeseci prije

Interesantno je da je pre “explozije” nove relgije bilo potrebno bocnuti više od pola stanovnika planete te potom ovo shranje u Ukrajini

Max
8 mjeseci prije

Klimona umjesto korone.

Darko
8 mjeseci prije

Greti treba poštena kara i napustiti će ju klimatske fantazije 🙂

Mat
8 mjeseci prije

Nemoram ni misliti,ko stoji iza toga.

Ivan Bgd
8 mjeseci prije

Trenutno u Beogradu temperatura 34 stepena, sto nije nista iznenadjujuce za drugu polovinu Jula meseca, ali ako slusate zvanicne medije, to su nevidjene vrucine, smak sveta! I bas malopre sam pogledao par “udarnih tema” na sajtu “Blic”-a (sinonim globalisticke propagande u ovdasnim medijima, pratim da vidim koje su im sledece teme i zadaci dobijeni od Sorosa, i kako programiraju narod i ispiraju ljudima mozgove) – dakle udarni naslovi: VELIKO NEVREME STIGLO U HRVATSKU! Crni oblaci iznad Zagreba, lete krovovi, vetar ruši sve pred sobom (FOTO, VIDEO) SUPERĆELIJSKA OLUJA NA PRAGU SRBIJE! RHMZ izdao dramatično upozorenje: Popaljeni meteoalarmi, pola zemlje U CRVENOM, crni oblaci nam sve bliži, evo gde preti snažno nevreme Oluja ko oluja, nevreme smo imali i ranije pre ovog “Gretenizma”, ali sada je to u skladu sa novim narativom i agendom “klimatske religije”. Ljudi moraju neprestano da budu uplaseni i pod stresom, jer na taj nacin se najlake… Čitaj više »

Toni
8 mjeseci prije

Jedina religija ovoga bloga je ruska laž

Jedini izbezumljeni narod su rusi, i poneki glupasti antivaxer.

Molim lijepo

Golf 2 dizlo
8 mjeseci prije

Javlja se ekipa iz najzagadjenijih gradova svijeta, zraka…

Emiliano Zapata
8 mjeseci prije

Mnogi se prave da su nasjeli na klimatske tako kad bude lockdown ili 15min.grad lakse im doma pratit netflix nego na ulicama proljevat krv za slobodu.

Tim
8 mjeseci prije

Ovo je najnormalnija klima, isključite HAARP i prestanite zaprašivanja, pa će biti još bolja. CO2 je na normalnim razinama, ledenjaci se tope, pa i bili su otopljeni, zašto se Grenland zove zelena zemlja? Pandemije nije bilo, cijepljenje na temelju straha je dobar marketinški trik i urota za istrebljenje dijela ljudskog roda. Jedina pandemija je pandemija straha, sebičnosti, lakomosti, bezobzira, konformizma, lijenosti i retardiranosti, a postoje samo dva roda i spola, ostalo su anomalije, bolesti, a pedofilija je zločin. Pobačaj na zahtjev je ubojstvo. Cijepljenje djece je zločin. A gdje su vam sad ozonske rupe? Što nije jasno?

hiber
8 mjeseci prije

Kako to? Upravo je vjetar odnio Zagreb. Centar za uzbunjivanje i paniku je podigao uzbunu jer je situacija ozbiljna. Čak je i Predsjednik sazvao izvanrednu sjednicu Sabora.😱😱😱

onaj najglu...Dalton
8 mjeseci prije

Manje ljudi, više kisika?
Kamala Harris je onaj tihi dio rekla naglas….

Potpredsjednica SAD Kamala Harris na konferenciji o borbi protiv klimatskih promjena pozvala na smanjenje broja stanovnika za dobrobit budućih generacija:..
.”Kada ulažemo u čistu energiju i električna vozila i smanjimo broj stanovnika, više će naše djece moći disati čist zrak i piti čistu vodu.”

P.S.
Zelenski: Imaš love…
Greta: Nemam.
Pa zašto si onda došla!?
Rusi, demokracija, ljudska prava, klimatske promjene…
Mala, si našla mene jebat!!

onaj najglu...Dalton
8 mjeseci prije

Dim od stotina šumskih požara u zapadnoj Kanadi prekriva Sjedinjene Države. Agencija za kontrolu onečišćenja Minnesote izdala upozorenje na lošu kvalitetu zraka, piše New York Post.
U lipnju su požari u Quebecu učinili zrak u New Yorku najprljavijim na svijetu.
Ove godine je do sada u Kanadi izgorjelo više od 10 milijuna hektara šuma, što je antirekord u povijesti te zemlje.

P.S.
“Vi se patite s tim Kanaderima… Mi možemo dignuti u zrak nekoliko hidroelektrana i ugasiti sve požare.”
Zelenski Tridou ponudio pomoć…

Zoro
8 mjeseci prije

treba uvesti pravila iz 45 te, prekinuti sve kontakte sa zapadom ka nekada sa naci njemčijom, početi ispočetka biti samodostatan u hrani, obranu dogovorit sa Rusijom i Kinom i živit skromno, okrenuti se duhovnom razvoju, sve vijesti ideje koje se plasiraju imaju jedini cilj uništiti nas

emmi
8 mjeseci prije

Da, vrlo je jednostavno, u stvari. Umjesto religija djeluju post-religije, slično umjesto fašizama (bilo ih je više), nacizma (bio je jedan) na djelu su post-fašizam i post-nacizam, umjesto totalitarizma post-totalitarizam itd. Naravno, treba uvijek imati na umu: povijest se NIKAD!! ne ponavlja, nikad. E sad treba početi misliti. lp.

Zoki
8 mjeseci prije

Odavno sam pisao, ELITE sebe smatraju BOGOVIMA. Svjetske organizacije (UN, UNDP, WHO, WEF, WB, EBRD, UNICEF, WORLD ovaj onaj..) su njihovi vjerski objekti. Oko, trokut, rogovi, zmija su njihovi vjerski simboli. Njihove organizacije masoni, iluminati, klubovi su relogijske podgrupe za komunikaciju sa emisionarima koji su doktori, mediji i poloticari. U doba korone, glavna krilatica je bila VJERUJ STRUCI. Njihova target populacija su ATEISTI i razvratnici/beznoznici i stovatelji kabale, djavola, sotone… oni su svim religijama objavili RAT do istrebljenja. Mi smo odavno u III Svjetskom ratu sa kabalom, ateistima, bezboznicima, razvratnicima, sotinistima…predvodjeni svojim bogovima zvanim ELITE.
Pobjeda je moguca ako se samo krscanstvo, islam, judaizam, hinduizam, budizam, sintoizam..udruze i prema dogovoru ispostuju 10 bozijih zapovjedi koje su 80% slicne kod svih religija i mogu biti vodilja za rat protiv Elita i njihovih sljedbenika.

borjana
8 mjeseci prije

U nedejelju sam već pisala o DHMZ koji je izdao upozorenje zbog toplinskog udara od preko 40 stupnjeva koji nam se približavao početkom tjedna i da će taj bijes udara trajati negdje negdje do četvrtka, kada se očekuje lagano smirivanje bijesa toplinskog udara. Te nedjelje temperatura od 34 stupnja je potpuno ignorirana, sva je koncentracija bila na udar koji nam slidi. Zatim horor temperature iz svakug kutka planeta koji gori. Sa nedjelje od 34 stupnja, bijes toplotnog udara je udario sa nevjerojatnih čak 34 stupnja, a tijekom noći opet na fantastičnih 26. DHMZ i dalje s velikom pozornošću prati situaciju i javlja se za daljnje upute stanovništvu kako da priživi ovaj nevjerojatni toplotni udar i katastrofu. I to sve nastoje ovdje, nama u Dalmaciji, prodat?!? Mislim da je anemični dupelizac briselskih guzica došao do granica njegovih mogućnosti i izdržljivosti u proturanju zadatih mu idiotarija koje mora bespogovorno izvršavati i od… Čitaj više »

8 mjeseci prije

Već danima pokušavam da vidim bar jedan “chemtrail”… i ništa!
Mora da je “majstor koji odvrće ventil” otišao na more.

Mrdomir
8 mjeseci prije

Ovce k’o ovce, religija k’o religija. Klimatske promjene su normalan, prirodan fenomen, i to veze nema sa nama i našim djelovanjem, a i mi ne možemo ništa da uradimo protiv toga. Kapitalisti šire strah i pometnju jer je uplašene, zbunjene vjerničke ovce lakše kontrolisati i izrabljivati. Kapitalisti se ne boje uplašenih vjerničkih ovaca već se boje neustrašivih revolucionara. ——————— Uzorci iz dubokog leda Antarktika jasno identifikuju Malo ledeno doba i Srednjovekovni topli period. Pokazalo se da je bilo toplo vreme od oko 1000. do oko 1100., ali topli period nije bio strogo topao, jer se unutar toga perioda dešavali periodi i vrućine i hladnoće. Malo ledeno doba Malo ledeno doba je period zahlađenja, koji se dogodio posle toploga perioda poznatog kao srednjovekovni topli period. Klimatolozi i istoričari se teško slažu o početku i kraju toga perioda, neki smatraju da je malo ledeno doba započelo u 16. veku i trajalo do… Čitaj više »

Mane
8 mjeseci prije

Posto je smanjenje isporuke energenata trajno stanje,evropljane treba ubediti da cuvaju planetu.na taj nacin ce lakse prihvatiti deindustrijalizaciju,smanjenje proizvodnje i potrosnje,kraj potrosackog drustva,povecanu nezaposlenost,obavezan licni dohodak.ujedno ce stviriti svest kod ljudi da su oni iznad ostalih,moralniji,pametniji jer eto cuvaju prirodu dok varvari nemaju tu svest pa je unistavaju

8 mjeseci prije

Klima nije sto je bila prid 40 god. Nekad 100 dana sniga sad jedva 10. To je velika stvar a vi ne bi da se smatra katastrofom? Ajmo biti razliciti po cijenu antiprotivni svemu.

Bond cigarete Bond
8 mjeseci prije

Ima li štete od oluje?

Ivek
8 mjeseci prije

Vrijeme je ludo u zg, ekstremi sve gori, bit će gladi i poskupljenja ako se nastavi..sumnjam na haarp.
A i previše se zemlje asfaltira i onda ta silna voda kanalizacijom ide na jedno mjesto umjesto da bude raspoređeno.

Martin
8 mjeseci prije

Klimatske promjene postoje od kad je planete – a ovo što se danas događalo (i što će se u budućnosti događati), to je nešto malo jače od klimatskih promjena…

mile
8 mjeseci prije

zamislite čuda neviđenoga, klima planete se mijenja – a kad se nije mijenjala, za vrijeme Juge, za vrijeme trećeg rajha? Znate li što su solarni maksimumi?

goran
8 mjeseci prije

onaj ili ona tko ima ćuke u glavi znat če da je ovo idiotizam i neće obračati pažnju na idiote.

Мунгос
8 mjeseci prije

Екологија. Шездесетих година прошлог века спонтано се јавила потреба заштите животне околине од индустријских загађивача. Не потребом за затварање фабрика, него контролисано издвајање штетних материја и њихово складиштење на сигурна места. Развио се АУТЕНТИЧАН ЕКОЛОШКИ ПОКРЕТ, и на Западу и на Истоку, чији живот је трајао око 10 минута. Одмах се значи у тај еколошки покрет уселио ЗАГАЂИВАЧ, наравно огрнут јагњећом кожом. Тако је, као уосталом и све у демократији, Врхунски Загађивач почео да управља процесом „заштите“ животне средине, по систему „врана врани не вади очи“. АУТЕНТИЧАН ЕКОЛОШКИ ПОКРЕТ више наравно не постоји. Сваки покушај прављења ИСТИНСКОГ еколошког покрета је миниран кртицама које су језуитским методама разбијали смисао тог „новог“ покрета. Плус, откриће система НВО – комби организација од неколико „чланова“ на папиру, финансиране од главног штрумфа, које су својом бројношћу обесмислиле еколошку идеју. На пример, само у Војводини регистровано је у покрајинском секретаријату 2015 године 97 „еколошких“ организација, од… Čitaj više »

H/K
8 mjeseci prije

Ovo u Zagrebu danas je radi klimatskih promjena. Potres u Petrinji isto radi klimatskih promjena. Potres u Makarskoj 1962. isto radi klimatskih promjena. Potres u Dubrovniku prije 350 godina isto radi klimatskih promjena. Dok je glupih ljudi i naivaca, a njih je 90%, može se prodati bilo koja priča !!! Korona, globalno zagrijavanje, CO2, NATO, NASA, WHO i čitava zapadna medicina, kompletan UN, Šengen, EU, Blackrock, Vanguard,… lista ide i ide

estra
8 mjeseci prije

Dok je budala mogu se bilo kakve priče uvaliti. NPR: Većina odraslih, radno sposobnih ljudi misli da su se dinosauri pretvorili u dizel gorivo… Daljnje komentiranje je nepotrebno.

Rimtutituki
8 mjeseci prije

Glupe nove generacije,yacno su izrasle onako jako je ” elita” htjela. Klima ima svoje ciklucno kretanje,zna se jos od 1920 Milankovic Zyklen, covjek ucestvuje svega 0,4%, beznacajno

nepoželjni
8 mjeseci prije

Svako stanje stvari ima svoju paradigmu, model po kojem je nastalo… želiš li mijenjati stanje stvari moraš promijeniti model. Kako bilo, sadašnji model organizacije društva je postigao svoj cilj i nema više potrebe nastavljati dosadašnjim načinom. Moderatori ljudskog života na Zemlji imaju nove ciljeve, zamjenu ljudskog roblja mašinama i jači prodor u svemir (za što ljudsko roblje nije adekvatno)… Obzirom da je već velikim dijelom roblje zamijenjeno umjetnom inteligencijom (mašinama) veliki dio roblja je bespotreban i beskoristan, nema potrebe za njegovim radom a tako masa robova ostaje bez prihoda pa dosadašnji model zasnovan na tržišnoj ekonomiji postaje neodrživ. Da bi se postavilo temelje za novi model organizacije društva, trebalo je izmisliti veliki, bitan i “uvjerljiv” razlog kako bi roblje dobrovoljno i bez bune ušlo u tranziciju depopulacije i masovnog uvođenja novih tehnologija koje će skoro potpuno eliminirati potrebu za ljudskim radom. Dakle, izmišljene su “klimatske promjene” za koje je “kriv”… Čitaj više »

Perun
8 mjeseci prije

….Oj jabuko zeleniko, što si tako blidolika?
Ne čud mi se što sam tako blidolika!
Zmaj se leže u korinu, sivi soko u vršiki.
Zmaj sokolu popričuje:
Ne vij gnjizdo više mene, gnjizdo ću ti oboriti,
a mladiće pomoriti, tebe starca zatirati
u planinu med vlajine, gdi vlajine svilu predu..
…..P.S..Pa se mlada od zemlje podigla,
I bačila u džepove ruke,te izvadi tri jabuke zlatne,
I bači ih nebu u visine.Natače na svatah šest stotinah,
Ko će prije ugrabit’ jabuke;
No tri munje od neba pukoše:
Jedna gađa dva đevera mlada,
Druga gađa pašu na dorina,
Treća gađa svatah šest stotinah;
ne uteče oka za svjedoka,
Ni da kaže, kako pogibeše…..

Žena
8 mjeseci prije

Od kada su se poceli mješati u klimu , da je poprave , krenulo je sve gore.

cilj: porez na zrak
8 mjeseci prije

Prve mape svijeta su pokazivale Saharu kao zitnicu. Isto tako u dubini Sahere se kroz povrsinske iskope mogu naci skoljke kao i ostaci biljnog i zivotnjskog svijeta koje pripada priobalju. Grenland je prema istrazivanjima nekada bio zelena oaza. Kontinenti Afrika i Juzna Amerika su bili jedno. Nedavno su zbog potresa u Turskoj i povlacenja mora otkriveni gradovi pod vodom u priobalju. Danas covjek misli da utice globalno na temperaturnu razliku Zemlje do 2°C. Covjek jedino utice plastikom i vizualnom zagadjenju otezavajuci zivotinjama zivot stvarajuci samo nered na tlu. Zemlja je organizam u svojim procesima i ciklusima gdje ne pita covjeka nista. Mi smo samo dosadni paraziti na zemljinoj kori koje izazivaju lokalne osipe i svrab.

Daleko zôr
8 mjeseci prije

“Klimatski katastrofizam” pari musaka oliti lazanje. Anketiraš ljude koji žele živjeti zdravo, ove koji se boje MSM propagande, NVO koji dobiva lovu za zelene energije, stvarne ekologe, preplašene ljude kiji imaju vremena samo za rintat cili dan. Ubaciš Gretu koja drži bukvicu vojsci kako zagađuje po Ukrajini (kako kojoj). I lipo brajo napraviš knjigu oli ti članak gdje sve to upregneš u svoja kola i nazoveš klimatski katastrofizam. Pari newage promašio ☀️ i Gaiu, pa će ovaj nešto usput podmazujući podmazat i sebe malo. Tko se malo razumi u klimu, može je upaliti a može se i sititi kako je “navodno” 1985. godine sjeverni pol počeo lutati. (Može se provjeriti i di je danas pa unatrag) te se sad tramakaju objasniti kako negdi leda ima di ga nije bilo a nema di bi ga inače bilo. Pa udri trat caimtrailove koje svi faktckeri poriču, a UN lipo priznao. Enti onda… Čitaj više »

Filip
8 mjeseci prije

Klimatske i ekološke katastrofe su itekako na žalost realne, ali nemaju nikakve veze s CO2 ili glupostima na kojima zeleni zarađuju.
Klimatske promjene dolaze od jezgre planete (recimo ledenjaci se tope od dole), i nisu djelo ljudskog utjecaja već prirodnog procesa. Cijeli naš Sunčev sustav ima istu situaciju, oslabljeno magnetno polje i destabilizirane jezgre.
Ekološki problemi su primarno zagađenje plastikom, nestanak močvara i šuma. To jest ljudski utjecaj, ali reći da su ljudi krivi je u ovom slučaju isto ne znam koliko je pravilno. Ljudi delegiraju moć monstrumima, koji onda stvore pakao od njihovih okolina i života.

FIFY
8 mjeseci prije

Slušamo same laži i prazninu svih iluzija….L.p.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI