Crnogorci najviše čitaju Jaloma

0
0

Iako poznata šala kaže da Crnogorci više pišu nego što čitaju, podaci koje saopštavaju knjižare i biblioteke pokazuju da se i u ovom informatičkom dobu u Crnoj Gori knjige ne zaboravljaju, kao i da vole one sa psihološkom tematikom.

Na listi najčitanijih knjiga u Crnoj Gori dominiraju one koje se bave temama iz psihologije i psihoterapije, a najzastupljeniji autor je Irvin D. Jalom. Poznata šala kaže da Crnogorci više pišu nego što čitaju. Iako je nesumnjivo da u svakoj šali ima malo i istine, podaci koje saopštavaju knjižare i biblioteke pokazuju da se i u ovom informatičkom dobu u Crnoj Gori knjige ne zaboravljaju.

Na listi najtraženijih knjiga, kako u bibliotekama, tako i u knjižarama, dominiraju bestseleri sa svjetske literarne scene. No, nisu zapostavljeni ni domaći autori. Najtraženija knjiga u 2016. godini u Gradskoj knjižari u Podgorici, štaviše, bila je “Crnogorski roman” domaćeg pisca Đura Radosavovića.

Savremena fascinacija psihologijom i psihoterapijom nije mimoišla ni Crnogorce, pa tako visoka mjesta na listama najprodavanijih ili najčitanijih knjiga zauzimaju one sa tom tematikom. Druga na listi najčitanijih knjiga podgoričke Gradske oknjižare je upravo jedna takva, koja se nasuprot većini bavi demistifikacijom psihoterapije. Riječ je o romanu “Ležanje na kauču” Irvina D. Jaloma. Ovaj autor na listi 15 najčitanijih knjiga Gradske knjižare u ovoj godini zastupljen je sa čak četiri naslova.

Po redosljedu, treći na listi je “Nulti broj” Umberta Eka, a zatimn slijede: “Idi postavi stražara” Harper Li, “Kazna za greh – noć kada su došli svatovi” Jelene Bačić Alimpić, “Mala knjižara u Parizu” Nine George, “Kad je Niče plakao” Irvina D. Jaloma, “Norveška šuma” Harukija Murakamija, “U ovom trenutku” Gijoma Musoa, “Sama” Isidore Bjelice, “Južno od granice, zapadno od sunca” Harukija Murakamija, “Ubiti pticu rugalicu” Harper Li, “Liječenje Šopenhauerom” Irvina D. Jaloma, “Najveći trgovac na svijetu” Oga Mandina, kao i “Problem Spinoza” Irvina D. Jaloma.

Aktuelni naslovi

Trenutno najpopularniji naslov u Gradskoj knjižari je ljubavna priča “Dok nisam srela tebe” Džodžo Mojes. Podgoričani ovog ljeta čitaju još i “Djevojku iz Bruklina” Gijoma Musoa, “Čudne misli u mojoj glavi” Orhana Pamuka, “Klub dželata” Tonija Parsonsa, “Tesla, čovek van vremena” Margaret Čenaj, “Spas 3” Isidore Bjelice, “Kazna za greh – molitva za oproštaj” Jelene Bačić Alimpić, “Praznik beznačajnosti” Milana Kundere, “U vortexu ostvarenih želja” Ane Bučević, kao i “Biti kao reka” Paolo Koelja

Najtraženiji u biblioteci

Prema podacima Narodne biblioteke „Radosav Ljumović“ iz Podgorice, knjige koje su se najviše iznajmljivale ove godine bile su:  „Nulti broj“ Umberta Eka, „Islednik“ Dragana Velikića, „Ubiti pticu rugalicu“ Harper Li, „Čudan osjećaj u meni“ Orhana Pamuka,  „Ležane na kauču“ Irvina Jaloma, „Drugi krug“ Miljenka Jergovića i Svetislava Basare, „Diskretni heroj“ Maria Vargasa Ljose, „Masalai“ Ognjena Spahića, „Maktub“ Paola Koelja, „Kuća sećanja i zabora“ Filipa Davida, „Kafka na obali mora“  Harukija Murakamija, „Dve godine osam mjeseci…“ Salmana Ruždija, „Gubitnik“ Tomasa Bernharda, „Bog u boci“ Nikole Malovića, „Nivoi života“ Džulijana Barnsa, „Telurija“ Vladimira Sorokina, „Velika očekivanja“ Čarlsa Dikensa, „Rod“ Miljenka Jergovića, „Marina“ Karlosa Ruiza Safona, „Zašto psujem“ Vedrane Rudan,  „Školice“ Hulija Kortasara, „Bog malih stvari“ Arundati Roj i „Stepski vuk“ Hermana Hesea.

bestseleridomaći autoriIrvin JalomknjižareNajčitanije knjige 2016psihološka tematika
Pretplatiti se
Obavijesti o
0 Komentari
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI

Nije pronađen nijedan rezultat.