Rekonstrukcija tvrđave Golubački grad

golubački grad, srbija, tvrđava.
0
0

Rekonstukcija tvrđave Golubački grad odvija se u okviru projekta „Revitalizacija Golubačke tvrđave“ pod pokroviteljstvom Evropske unije.

Program „Socijalno-ekonomski razvoj dunavske regije u Srbiji“ predstavlja jedan od glavnih fondova. Projekat se realizuje u periodu od 22. jula 2014. do 30. juna 2016. godine. Obezbeđena sredstva namenjena su rekonstrukciji same tvrđave, stvaranju putne obilaznice, kao i uređenju obale Dunava. Međutim, postavlja se pitanje da li će radovi biti završeni do kraja juna 2016. godine.

Regionalni značaj

Golubačka tvrđava se vezuje za veoma značajne istorijske ličnosti i događaje. Grad Golubac se u istorijskim spisima prvi put pominje 1335. godine. Predstavlja veoma bitan srednjovekovni spomenik. Tokom svoje veoma burne istorije, mnogi vladari su se borili oko njegovih utvđenja. Najpre Ugari, da bi početkom 15. veka grad bio predat Stefanu Lazareviću. Od 1867. godine bio je pod upravom kneza Mihaila Obrenovića. Danas ovo utvrđenje predstavlja jednu od najvažnijih turističkih atrakcija. Godine 1993. stavljen je pod zaštitu Srpske akademije nauka i umetnosti (SANU).

Rekonstrukcija tvrđave predstavlja i veliki uspon u razvoju turizma. Pod time ne mislimo samo na Istočnu Srbiju, već i na ceo region. Ova trasa predstavlja i veoma bitan segment u okviru takozvanog Rimskog puta. Obuhvatajući mnoge spomenike u svom toku – drevne rimske naseobine, ovaj projekat označava jedinstveni srpski brend. Predstavljajući kapiju Đerdapa, tvrđava Golubački grad, nalazi se na Đerdapskoj saobraćajnoj magistrali. Ugrožena saobraćajem, tokom Dunava i vegetacijom koja preti uništavanju bedema, tvrđava predstavlja projekat od primarnog značaja.

Muzej Golubačkog grada

Tokom rekonstrukcije planirana je izgradnja muzeja Golubačkog grada, sa nekoliko stotina arheoloških eksponata sa ovog područja. Interesantna i za sve one koji žele više da znaju o razvoju i upotrebi hladnog i vatrenog naoružanja. Arhitektonska gradnja ovih kula može vam pružiti ta saznanja. Planirana izgradnja vidikovca pružiće jedinstveni doživljaj svim posetiocima. Naročito mladim entuzijastima i sportistiima kojih tokom letnje sezone ima sve više. Regata 41. kupa Đerdapa održava se na ovoj deonici toka Dunava. Povoljni vetrovi i klima na području ove opštine privlače sve veći broj jedriličara i posetilaca. Međunarodna sportsko-rekreativna regata, koja kreće iz nemačkog grada Ingloštata, a svoju rutu završava na ušću Dunava u Crno more, već 60. put prolazi ispod zidina tvrđave Golubački grad. Brojne manifestacije, poput Zlatne bućke i različitih festivala, nude mnogobrojne regionalne mogućnosti. Lepenski vir, jedno od najznačajnijih evropskih arheoloških nalazišta, jeste jedno od njih.

Vizitorski centar, koji predstavlja jedan od glavnih propratnih projekata, nudiće raznovrstan sadržaj. Klub restoran, pristanište za brodove, otvoreni prostor za viteške turnire. Ovi sadržaji predstavljaju deo projekta namenjenog onima koji su u prolazu, ali i onima koji žele da doprinesu razvoju. Međutim, dosadašnji rezultati ukazuju na povećan zastoj u radu i realizaciji projekta. Svaki od navedenih projekata nudi ovom regionu puno kulturoloških i turističkih prednosti. Iz tog razloga je neophodan veći angažman i veća efikasnost svih učesnika ovog projekta. Za Istočnu Srbiju, naročito za opštinu Golubac, rekonstrukcija tvrđave Golubački grad predstavlja ujedno i njenu revitalizaciju. Ako želite da se sretnete sa vizantijskom kraljicom Jelenom, koja je zarobljena na najvišoj kuli hranila golubove, prođite zidinama ove tvrđave i osetite tračak srednjovekovne atmosfere.

GOLUBAČKI GRADTVRĐAVA
Pretplatiti se
Obavijesti o
0 Komentari
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI