Diana – rimska tvrđava iz doba cara Trajana

© wikipedia.org / CrniBombarder!!!
38 komentara

Srbija je poznata po starim utvrđenjima, naročito onim iz rimskog perioda, jer ipak je Srbija mesto rođenja čak 16 rimskim imperatora.

Diana – utvrđeni grad iz I veka naše ere nalazi se nedaleko od Kladova, u mestu Karataš, ispod hidroelektrane Đerdap I. Rimska tvrđava Diana je arheološko nalazište i pod zaštitom je Republike Srbije. Izgrađena je kao priprema za Dačke ratove koje je vodio car Trajan (Marko Ulpije Nerv Trajan).

Tvrđava Diana

Diana je tvrđava koja spada u arhetipsku rimsku tvrđavu. Poseduje površinu od 3 hektara, a procenom stručnjaka, smatra se da je bila jedna od najvećih tvrđava na rismkoj teritoriji. Veoma je kompleksno izgrađena, a zbog svoje dobre očuvanosti ima status spomenika kulture od izuzetnog značaja za srpsku istoriju iz rimskog perioda.

Rimski car Trajan je pripremao rat protiv Dačana i uz poznati Trajanov put on je izgradio i jedan plovni kanal, zbog lakše plovidbe i opskrbljivanja vojske tim delom Dunava. Za zaštitu ovog svog strateškog položaja on je izgradio četvorougaonu tvrđavu pod nazivom Diana. Ona je imala kule sa svake strane, kao i kapije. Posada Diane bila je kombninovana od raznih trupa konjice, pešadije i flote, detašmana rimskih mezijskih legija kao i poznatih rimskih trupa VI Thracum i V Gallorum, što je potvrđeno pronalaženjem natpisa na kamenu.

Utvrđeni grad Diana, imao je poprilično uspešnu i mirnu istoriju sve dok je delimično nisu spalili Goti, u svom pohodu na Balkan 378. godine nove ere. Nakon toga Diana je obnovljena ali ne zadugo, 443. godine Huni su je napali i ponovo uništili. Nakon toga, Diana je obnavljana do VI veka jer je stalno trpela napade varvara, da bi svoj konačni kraj doživela 596. godine tokom slovensko-avarske invazije na Balkansko poluostrvo.

Tokom arheoloških istraživanja došlo je do raznih otkrića u Diani pa se za sada zasigurno zna da je na ovom lokalitetu bilo nekoliko rimskih zgrada u unutrašnjosti Diane, a to su: zgrada sa apsidom i podnim grejanjem, horeum, pricipijum, vojne barake, kanalizacioni odvod, kapija prvobitnog kastruma.

Značaj Diane nije samo važan za Srbiju već za istoriju kako Balkana tako i cele Evrope. Ovo Trajanovo utvrđenje nazvano u čast rimske boginje lova, večite device i prijateljice životinja i šume, doživelo je devičansku sudbinu pustoši ali i večnog očuvanja prvobitne tvorevine.

Današnje ostatke utvrđenja moguće je posetiti u mestu Karataš ispod hidroelektrane Đerdap I, nedaleko od Kladova, a unutar samog lokaliteta se još uvek sprovode arheološka istraživanja. Diana je pod zaštitom Republike Srbije.

balkanBoginja lovaDianaDunavKaratašKladovoTVRĐAVAĐerdap
Pretplatiti se
Obavijesti o
38 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Son of Alerik
4 godine prije

Prije neki dan je predsjednik Europskog Parlamenta Tajani zapjenio na nekom političkom skupu o talijanskoj Istri i Dalmaciji. Stvarno, te dvije pokrajine su jednom pripadale Italiji. Boka Kotorska je nekad bila naseljena Hrvatima. Krajina Srbima. A evo vidimo i da je Srbija nekad bila rimska, tj. talijanska. Po povijesnom pravu, kojeg za sebe izvlače Izraelci, sve što je nekad bilo dijelom Rimskog carstva bi moralo biti talijansko. A i manje je vremena prošlo od napuštanja posjeda u odnosu na izraelski zbjeg. U zadnjih nekoliko desetljeća, sve dobro što dolazi izvana, dolazi iz Rusije (ovo bez ironije). Otamo nam dolazi i Anatolij Fomenko, matematičar, akademik. Napisao je Novu kronologiju: “Fomenko je s kolegama matematičarima proveo detaljno ispitivanje astronomskih pojava te zaključio da se tradicionalna kronologija starog i srednjeg vijeka zapravo sastoji od višestrukog ponavljanja istog slijeda događaja koji traje svega oko 350 godina. Pritom osnovni događaji ostaju isti, a mijenjaju se… Čitaj više »

Siniša
4 godine prije

Nešto mi to ime baš čučnulo na um…
“Nastalo je od latinskog “Diana”. U rimskoj mitologiji ime je boginje lova, meseca, svetlosti, plodnosti i porodilja. Odgovara joj grcka Artemida. Zastupljeno je u svim zapadnoevropskim narodima od najstarijih vremena do danas. Od ovog imena izvedno je ime Dijana.”

Brahman
4 godine prije

Hvala na zanimljivom članku. Molim vas ako možete češće pisati. Pretpostavljam da ste se sreli sa radom Gorana Šarića koji u obzir uzima arheologiju, istoriju, genetiku, lingvistiku i slavenske nazive toponima u Evropi i daje nam jednu novu sliku našeg porijekla i nasljeđa, i samim time daje objedinjujuće objašnjenje za sva današnja južnoslavenska plemena.

Još jednom hvala na temi.

Riddick
4 godine prije

Postoji lep dokumentarni serijal “Putevima Rimskih Imperatora”koji govori o istorijskoj zaostavstini Rimskog carstva na teritoriji Srbije: https://www.youtube.com/playlist?list=PLxbMnBfiy6iG9tb83ZuYX9Al7sNi9X6Wg

Dečko sa ulice
4 godine prije

I Srbi i Hrvati su oduvijek bili tu gdje su sada. Na Balkanu. Svi smo nekad bili skup plemena, (Dačani, Tračani, Histri, Dalmati, itd) koje je kasnije Rim nazvao skupno, Iliri. Naši preci i naši geni datiraju od vremena Vinče i Lepenskog Vira. Imali smo prvo pronađeno PISMO ikada, kalendar, paganske bogove, matrijarhat, kuće sa grijanjem, obradu metala… Nikad nije bila “velika seoba Slavena” sa sjevera na jug, u 7 St., to je izmišljotina, austrijska propaganda koja je proturena Srbima i Hrvatima prije samo 150g, kao i izmišljene razlike, nebi li nas se lakše podijelilo i posvađalo. Rusi u svojim knjigama povijesti tvrde da su NJIHOVI PRECI, došli u Rusiju, sa Balkana. Naša najveća kraljica ikad, Kraljica Teuta. Rim nas je osvojio, ali nam je dao građanska prava, mogli smo glasati, biti birani u parlament. Mnogo Rimskih careva je bilo sa naših područja, naših ljudi. Sremska Mitrovica je bila centar… Čitaj više »

Zen
4 godine prije

Ako nekoga zanima povijest naših prostora evo jedan zanimljiv dokumentarac.

https://www.youtube.com/watch?v=OmXMnJBqaw4&t=2298s

Inače gospodin Nikolić je jedan od naših najistaknutijih povjesničara i istraživača na tom području.

Da ne duljim i pišem litanije, svakako koga zanima neka pogleda.

P.S. Stariji smo mnogo duže nego što mislimo….

Ivan
4 godine prije

Vidim ja da se vas ogroman deo slaze da su Srbi, Hrvati i ostali Slaveni na ovim podrucjima starosedeoci i da se velika seoba nikad nije ni dogodila. Cas slavite Slavene, smatrate Ruse bracom (s pravom, obzirom na jako slican jezik i ostale stvari koje nas vezuju za Ruse i ostale Slavene), a onda odjednom tvrdite potpuno suprotno. Ili imate podvojenu licnost ili jako kratku pamet, pa izvlacite iz sesira ono sto vam najvise odgovara u zadatom momentu. Ako zaista tako mislite, nemojte se zvati Srbima, Hrvatima itd, zovite se Ilirima, Dacanima, Rimljanima, Germanima i ostalima koji su ziveli na ovim podrucjima. Poznato je da nije bolest samo kad vas nesto boli, a vi ocigledno osecate najvecu bol u onoj stvari vezano za cinjenice. Kojim jezikom govorite i zasto, mogu li vas pitati? Onaj ko nema zapisanu istoriju, mora je prihvatiti od onih koji su bili pismeni pa su to… Čitaj više »

giordano bruno
4 godine prije

Miomir Korać – Viminacium

To pogledajte na internetu, Miomir Korać, Phd, Naučni savetnik, Direktor Arheološkog instituta u Beogradu. Rukovodilac projekta Viminacijum

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI