fbpx

Diana – rimska tvrđava iz doba cara Trajana

© wikipedia.org / CrniBombarder!!!

Srbija je poznata po starim utvrđenjima, naročito onim iz rimskog perioda, jer ipak je Srbija mesto rođenja čak 16 rimskim imperatora.

Diana – utvrđeni grad iz I veka naše ere nalazi se nedaleko od Kladova, u mestu Karataš, ispod hidroelektrane Đerdap I. Rimska tvrđava Diana je arheološko nalazište i pod zaštitom je Republike Srbije. Izgrađena je kao priprema za Dačke ratove koje je vodio car Trajan (Marko Ulpije Nerv Trajan).

Tvrđava Diana

Diana je tvrđava koja spada u arhetipsku rimsku tvrđavu. Poseduje površinu od 3 hektara, a procenom stručnjaka, smatra se da je bila jedna od najvećih tvrđava na rismkoj teritoriji. Veoma je kompleksno izgrađena, a zbog svoje dobre očuvanosti ima status spomenika kulture od izuzetnog značaja za srpsku istoriju iz rimskog perioda.

Rimski car Trajan je pripremao rat protiv Dačana i uz poznati Trajanov put on je izgradio i jedan plovni kanal, zbog lakše plovidbe i opskrbljivanja vojske tim delom Dunava. Za zaštitu ovog svog strateškog položaja on je izgradio četvorougaonu tvrđavu pod nazivom Diana. Ona je imala kule sa svake strane, kao i kapije. Posada Diane bila je kombninovana od raznih trupa konjice, pešadije i flote, detašmana rimskih mezijskih legija kao i poznatih rimskih trupa VI Thracum i V Gallorum, što je potvrđeno pronalaženjem natpisa na kamenu.

Utvrđeni grad Diana, imao je poprilično uspešnu i mirnu istoriju sve dok je delimično nisu spalili Goti, u svom pohodu na Balkan 378. godine nove ere. Nakon toga Diana je obnovljena ali ne zadugo, 443. godine Huni su je napali i ponovo uništili. Nakon toga, Diana je obnavljana do VI veka jer je stalno trpela napade varvara, da bi svoj konačni kraj doživela 596. godine tokom slovensko-avarske invazije na Balkansko poluostrvo.

Tokom arheoloških istraživanja došlo je do raznih otkrića u Diani pa se za sada zasigurno zna da je na ovom lokalitetu bilo nekoliko rimskih zgrada u unutrašnjosti Diane, a to su: zgrada sa apsidom i podnim grejanjem, horeum, pricipijum, vojne barake, kanalizacioni odvod, kapija prvobitnog kastruma.

Značaj Diane nije samo važan za Srbiju već za istoriju kako Balkana tako i cele Evrope. Ovo Trajanovo utvrđenje nazvano u čast rimske boginje lova, večite device i prijateljice životinja i šume, doživelo je devičansku sudbinu pustoši ali i večnog očuvanja prvobitne tvorevine.

Današnje ostatke utvrđenja moguće je posetiti u mestu Karataš ispod hidroelektrane Đerdap I, nedaleko od Kladova, a unutar samog lokaliteta se još uvek sprovode arheološka istraživanja. Diana je pod zaštitom Republike Srbije.

0 0
Ocijenite članak
Pretplati se
Obavijest
guest
43 Comments
najstariji
najnoviji najviše ocjenjeniji
Son of Alerik
Gost
Son of Alerik
1 godina prije

Prije neki dan je predsjednik Europskog Parlamenta Tajani zapjenio na nekom političkom skupu o talijanskoj Istri i Dalmaciji. Stvarno, te dvije pokrajine su jednom pripadale Italiji. Boka Kotorska je nekad bila naseljena Hrvatima. Krajina Srbima. A evo vidimo i da je Srbija nekad bila rimska, tj. talijanska. Po povijesnom pravu, kojeg za sebe izvlače Izraelci, sve što je nekad bilo dijelom Rimskog carstva bi moralo biti talijansko. A i manje je vremena prošlo od napuštanja posjeda u odnosu na izraelski zbjeg.
U zadnjih nekoliko desetljeća, sve dobro što dolazi izvana, dolazi iz Rusije (ovo bez ironije). Otamo nam dolazi i Anatolij Fomenko, matematičar, akademik. Napisao je Novu kronologiju:
“Fomenko je s kolegama matematičarima proveo detaljno ispitivanje astronomskih pojava te zaključio da se tradicionalna kronologija starog i srednjeg vijeka zapravo sastoji od višestrukog ponavljanja istog slijeda događaja koji traje svega oko 350 godina. Pritom osnovni događaji ostaju isti, a mijenjaju se samo imena gradova i povijesnih ličnosti te manje važni detalji. Drugim riječima, gotovo svi događaji i likovi stariji od otprilike 1000 godina zapravo su fantomski odrazi stvarnih ličnosti i događaja iz srednjeg i ranoga novog vijeka. Tako Trojanski rat nije stvaran događaj, već odraz križarskih ratova. Biblijski kralj Solomon je odraz Sulejmana Veličanstvenog. Rim nije jedan grad, već izraz za označavanje velikih prijestolnica općenito itd.”
Možemo vjerovati Fomenku, a možemo vjerovati i povijesti napisanoj u propagandne svrhe.Tko zna kakva je stvarna povijest…

Matija Vlačić
Gost
Matija Vlačić
1 godina prije

Veneti su našeg, ilirskog porijekla, u Italiji sve vrvi od slavenskih toponima.. A i Trajan (vjerojatno naš čoek, kao i Dioklecijan) je gradio na ilirskim temeljima.

Matija Vlačić
Gost
Matija Vlačić
1 godina prije

toponimi.. ne samo u Italiji nego i Grčkoj, Albaniji.. Za Rumunje (Dačane) i Mađare se zna da su (većinom) slavenskog roda, s tim da su u Mađarskoj toponimi većinom pomađareni, dok ih je u Rumunjskoj hrpa..
Hoću reći, nismo na tuđoj zemlji, ne trebamo stalno uzmicati. tuđe nećemo

Zvrk
Gost
eu kolonija
Gost
eu kolonija
1 godina prije

rimska imperija nije bila sačinjena samo od italijana već su njeni žitelji bili građani sastavljeni od naroda koji je živio na teritorijama na kojima su oni vladali. tvrditi da ono što je bilo rimsko je italijansko je pogrešno jer bi po tvome pola europe I cijelo sredozemlje trebalo biti italijansko. ti si upravo ovim upisima čvrsto na strsni italijana jer balkanske narode odvajaš od njihove rimske povijesti I sve pripisuješ italijanima. hrvatska ima problema drugih sa italijanima a njima je doprinjeo između ostalih i poglavnik ali I trenutačni hrvatski saveznici poput britanaca, francuza I amerikanaca koji su I prije poglavnika tj. od kralja tražili te teritorije a kako bi se italija pridružila saveznicima tijekom ww1 (doduše znatno manji dio, nekoliko manjih mjesta, od onoga što im je poslije dao poglavnik a to je pola hrvatske). srećom pa su jugokomunisti I udbaši, a kako ih naziva poglavnikova peta kolona u hrvatskoj, vratili pola hrvatske u hrvatski ustavnopravni okvir. previše relativiziraš u korist poglavnika I italijana

CStalker
Gost
CStalker
1 godina prije

@@za EU koloniju@A sunce mu kalaijsano,, kolko ja skontah njegov post , JE POLU IRONIJA,, ,, da objasnim kako sam ja svatio,, po onom sta zidovi traze svoje povjesno pravo na Palestinu izrael, tako i Rimljani mogu primjera trazit srbiju kao povjesno pravo,i jos pola Evrope , i tako dalje i tako dalje,,, ,
,Il sam ja pogresno svatio, IL ti si upro ko tele u sarena vrata, da on podrzava Talijane i petu kolonu i tako dalje i tako dalje,,
nabrzaka napisano da obranim coeka jel mi se cini da je pogresno svacen i podjeliste mu minuse,,Ako sam ja pogresno skonto ,onda hebga buraz

eu kolonija
Gost
eu kolonija
1 godina prije

prika za ironiju postoje neki dodatni znaci interpunkcije poput navodnika kao npr. “pripada” i “italijanska” “židovska” itd. ili neki smješko poput 🙂 ili :D.

CStalker
Gost
CStalker
1 godina prije

ma to si u pravu,, ali za ocitu ironiju mislim da nema potrebe stavljat neko naglasavanje,,, primjera ako ja kazem ;hebemu sunce kalajisano ,, to se podrazumjeva da se zahebavam il ono nesto kroz salu govorim neuvreljdivo,, a NE DOSLOVNO DA SEXUALNO OPCIM SA NASOM NAJBLIZOM ZVJEZDOM 😉
NO nebitno bitno da se razumjemo 🙂 😉

Son of Alerik
Gost
Son of Alerik
1 godina prije

CS
Zaboravljaš na generacije odrasle gledajući komedije s umetnutim smijehom. Lijepo im režiser odredi kad će se i koliko smijati. I ti bi sad da se oni snalaze bez jasno vidljivih oznaka? Sunce kalaisano znači sunce kalaisano kad nisi stavio ni snješka, ni smješka. Otkud bi ljudi znali što ti misliš, bez smješka?

eu kolonija
Gost
eu kolonija
1 godina prije

vjerojatno kada bi tako ironično ali bez osmjeha na licu ili smajlija na sms poruci priopćio ženi da je varaś sa najboljom drugaricom dobio bi po tintari:). ima I te kako razlike kada izneseš takve “činjenice” ali bez dodatne interpunkcije ili gestikulacije. soa to o čemu ti pišeš je kada netko hoće da ispadne smješan a nije pa se nasilno smije a ovo o čemu ja pišem to su opće usvojena pravila nekakve komunikacije ali preko kratkih poruka.

CStalker
Gost
CStalker
1 godina prije

EUK @ da mojoj to posaljem nebi mi pomogli nikakvi smajlici ni znakici ni naglasak na ironicno ni buket ruza ni svezanj dolara ,, i nebi dobio po tintari nego bi vjerovatno osto bez tintare :);) (evo smajlica) hehehe otisli mi u OFtopic daleko ,, ali bitno da se razumjemo

Siniša
Gost
Siniša
1 godina prije

A SoA svaka ti je ko u Njegoša, a i taj Fomenko neki pametan insan.

Kan Horde
Gost
Kan Horde
1 godina prije

Trojanski rat jest stvaran događaj, to je pad Carigrada 1204, prema Fomenku. Rim je današnji Istanbul, a Jeruzalem, izvorno kao mjesto gdje je Isus stradao, , je grad Yeros,s druge strane Bospora, postoje ostaci, slični ovoj Dijani.

santa007
Gost
santa007
1 godina prije

Car Dioklecijan je bio u Rimu samo 2 puta u životu, tada je glavni grad bio Sirmium tj Sremskka Mitrovica. Iliri su bili dobri vojnici i preotrijanci. Ppreuzeli su Rimsko carstvo i nekih 200 godinasvi carevi su bili iliri do otprilike 393 pne . Dosta nasih novih povjesnicara , npr Domagoj Nikolić i Goran Šarić i svi stari povjesničari do 18 st dokazuju naš kontinuitet tj iliri slaveni hrvati itd samo su razni nazivi za isti narod. To dokazuju i genetska istraživanja . Inače slavwni su u antici bili na većem tertoriju nego danas. Na području ex ju su najstariji geni znaci potomci starosjedilaca evrope

Dundić
Gost
Dundić
1 godina prije

Dioklecijanov glavni grad je bila NIkomedija, a ne Sirmium. Nikomedija je u današnjoj Turskoj,, jugoistočno od Carigrada.

Siniša
Gost
Siniša
1 godina prije

Nešto mi to ime baš čučnulo na um…
“Nastalo je od latinskog “Diana”. U rimskoj mitologiji ime je boginje lova, meseca, svetlosti, plodnosti i porodilja. Odgovara joj grcka Artemida. Zastupljeno je u svim zapadnoevropskim narodima od najstarijih vremena do danas. Od ovog imena izvedno je ime Dijana.”

Brahman
Gost
Brahman
1 godina prije

Hvala na zanimljivom članku. Molim vas ako možete češće pisati. Pretpostavljam da ste se sreli sa radom Gorana Šarića koji u obzir uzima arheologiju, istoriju, genetiku, lingvistiku i slavenske nazive toponima u Evropi i daje nam jednu novu sliku našeg porijekla i nasljeđa, i samim time daje objedinjujuće objašnjenje za sva današnja južnoslavenska plemena.

Još jednom hvala na temi.

Kan Horde
Gost
Kan Horde
1 godina prije

Goran Šarić jest interesantan, ali promakne mu se dosta faktografskih grešaka…još treba tesati zanat.

Kulin ban
Gost
Kulin ban
1 godina prije

Haha, vi ste sigurno neki mr.dr. genetike, istorije, lingvistike … mozete li nas uputiti na neki vas znanstveni rad?

Inace o Saricu je vec bio jedan clanak na Logicnom … https://www.logicno.com/life-and-style/intervju-goran-saric-na-balkanu-se-razvila-prva-europska-civilizacija.html

Kan Horde
Gost
Kan Horde
1 godina prije

Šarić brka sve i svašta…govori da nije bilo seobe Slavena, a onda kao literaturu preporučuje Mavra Orbinija i Kraljevstvo Slavena…a u kojoj se knjizi ne radi skoro o ničem drugom nego o slavenskom naseljavanju Evrope. I sl.

Kulin Ban
Gost
Kulin Ban
1 godina prije

Ma ja ba, on brka, a ne brkaju ovi sto kazu da je jedno pleme iza Karpata osvojilo i naselilo pola Evrope i Rusiju.

Lucija
Gost
Lucija
1 godina prije

Na primjer, što mu je promaklo?
Vama, Kan Horde, je promakao – Homer.

Kan Horde
Gost
Kan Horde
1 godina prije

Homer mi je promakao ? Pa to je literarni tekst. kao da se kaže da mi je za razumijevanje američke politike promakao Pulp fiction od Tarantina. I šta to piše kod Homera da mi je promaklo ? I taj je tekst svijet prvi put ugledao, u komadu i tiskanom izdanju, tek u 16. stoljeću, prvo na latinskom a tek onda na grčkom,prije toga su ga sasmo nnekakvi nepoznati prepisivači u nepoznatim samostanima iz nepoznatih razloga, navodno, prepisivali.

Riddick
Gost
Riddick
1 godina prije

Postoji lep dokumentarni serijal “Putevima Rimskih Imperatora”koji govori o istorijskoj zaostavstini Rimskog carstva na teritoriji Srbije: https://www.youtube.com/playlist?list=PLxbMnBfiy6iG9tb83ZuYX9Al7sNi9X6Wg

Dečko sa ulice
Gost
Dečko sa ulice
1 godina prije

I Srbi i Hrvati su oduvijek bili tu gdje su sada.
Na Balkanu.
Svi smo nekad bili skup plemena, (Dačani, Tračani, Histri, Dalmati, itd) koje je kasnije Rim nazvao skupno,
Iliri.
Naši preci i naši geni datiraju od vremena Vinče i Lepenskog Vira.
Imali smo prvo pronađeno PISMO ikada, kalendar, paganske bogove, matrijarhat, kuće sa grijanjem, obradu metala…
Nikad nije bila “velika seoba Slavena” sa sjevera na jug, u 7 St., to je izmišljotina, austrijska propaganda koja je proturena Srbima i Hrvatima prije samo 150g, kao i izmišljene razlike, nebi li nas se lakše podijelilo i posvađalo.
Rusi u svojim knjigama povijesti tvrde da su NJIHOVI PRECI, došli u Rusiju, sa Balkana.
Naša najveća kraljica ikad,
Kraljica Teuta.
Rim nas je osvojio, ali nam je dao građanska prava, mogli smo glasati, biti birani u parlament.
Mnogo Rimskih careva je bilo sa naših područja, naših ljudi.
Sremska Mitrovica je bila centar Rimskog carstva, tu se sudilo, donosilo zakone.

Tajani je fašista, koji otvoreno svojata Dalmaciju (Dalmati) i Istru (Histri).
Veći problem od Tajanija je gradonačelnik Rijeke, Vojko OBERŠNEL, koji bez pitanja građana, prevarom krijući se iza “predstolnice kulture” , uvodi dvojezične ploče na ulazu u grad i mijenja (dodaje) imena ulica talijanskim, u samom centru Rijeke.
Nadam se da će ulični artisti, sa sprejevima, imati zahtjevan posao malo “popraviti” te nove sramotne ploče, kada se pojave.

CStalker
Gost
CStalker
1 godina prije

iz Hrvatske sam,,, al nemoj me zezat da u Rijeci se uvode DVOJEZICNE PLOCE,,,,mogu progutat za istru ima Talijana tamo stogod,, ALI,ALI Za Rijeku????

Dečko sa ulice
Gost
Dečko sa ulice
1 godina prije

Oni ti nazivaju “višejezičnim pločama”.
Tiha okupacija.
“Složenost projekta najbolje pokazuje primjer naziva Koblerovog trga koji se zvao Piazza Grande, Piazza del Magistrato, Piazza dei Frutti, Piazza Erbe/Povrćarski trg, Piazza Giovani Kobler, da bi od 1952. godine nosio sadašnje ime. Neke od ulica mijenjale su ime ovisno o vlasti, kao što je primjer s najužom riječkom ulicom, Ulicom Šišmiš, koja vuče naziv od političke stranke »I pipistrelli« i koja je u svojoj povijesti nosila i naziv Vicolo del frutti, budući da se u njoj prodavalo voće.”
Pa sto onda kako se nekad trg zvao?????
Sad se treba zvati onako kako gradjani koji give u Rijeci hoće.

Jon Sneg
Gost
Jon Sneg
1 godina prije

Ja sam slušao teorije, da je ta seoba Slovena u 7. stolječu jedina koja je do nekle dokumentirana,…., postoje teorije da prijašnje seobe (Slovensko/Venetske) sa obala Jadrana i Balkana na istok nisu dokumentirane. Znači ima dokaza o seobi Slovena u 6. i 7 stolječu, a zapravo moglo bi se raditi i o neke vrste “povratku”.

Lucija
Gost
Lucija
1 godina prije

Daj dokaze? Za te VELIKE seobe.
I sada npr. Njemci odlaze živjeti u Rusiju, Mađarsku i Hrvatsku.
U to vrijeme, takve gomile, sa ženama i djecom? Kako su putovali i što su jeli?
Pogledaj današnje migrante. Velikim djelom muški, ali oni imaju kartice, pa prehrana nije problem. Otimačina? E, onda su morali biti zabilježeni sukobi. Toga – nema.
Porfirogenet je pisao tek u 9. st., a objavljeno 1600 i neke. Zašto onda?
U isto vrijeme, jedan redovnik je pisao knjigu u Dubrovniku. Potpuno drugačiju.
U isto vrijeme, Talijani su uništili neka groblja kod Nina…

Zvrk
Gost
Zvrk
1 godina prije

tko bi rekao da se među komentarima u većem broju okupljaju pristalice autohtonista. čini se da je marginalizacija gotova.

Kan Horde
Gost
Kan Horde
1 godina prije

ne znam zašto bi seoba Slavena bila austrijska podvala…koliko znam, ona se zasniva na knjizi Konstantina Porfirogeneta ‘O upravljanju carstvom’ koja je prvi put objavljena, ovako kao je nama poznata, 1611. Dakle, dolazak Hrvata i Srba ovamo egzistira kao teza najmanje od 1611. godine, ne kasnije. Neke druge stvari je Austrija podvalila, ali ovo baš i ne.

pera detlic
Gost
pera detlic
1 godina prije

Hrvata i Srba…, a gdje su Crnci, Gorci i Bošnjaci? Oklen su oni došli.
P.S. kaže se u refrenu neke pjesme…”sve je to u glavama….”
SMRT FAŠIZMU SLOBODA NARODU!!!!

Lucija
Gost
Lucija
1 godina prije

Katastrofa lošeg formalnog obrazovanja nije samo nepoznavanje podataka, niti usvajanje bilo kakvih gluposti kao činjenica, već- nemogućnost ispravnog zaključivanja. I dubljeg uvida. I podložnost floskulama.

Zen
Gost
Zen
1 godina prije

Ako nekoga zanima povijest naših prostora evo jedan zanimljiv dokumentarac.

https://www.youtube.com/watch?v=OmXMnJBqaw4&t=2298s

Inače gospodin Nikolić je jedan od naših najistaknutijih povjesničara i istraživača na tom području.

Da ne duljim i pišem litanije, svakako koga zanima neka pogleda.

P.S. Stariji smo mnogo duže nego što mislimo….

Ivan
Gost
Ivan
1 godina prije

Vidim ja da se vas ogroman deo slaze da su Srbi, Hrvati i ostali Slaveni na ovim podrucjima starosedeoci i da se velika seoba nikad nije ni dogodila. Cas slavite Slavene, smatrate Ruse bracom (s pravom, obzirom na jako slican jezik i ostale stvari koje nas vezuju za Ruse i ostale Slavene), a onda odjednom tvrdite potpuno suprotno. Ili imate podvojenu licnost ili jako kratku pamet, pa izvlacite iz sesira ono sto vam najvise odgovara u zadatom momentu. Ako zaista tako mislite, nemojte se zvati Srbima, Hrvatima itd, zovite se Ilirima, Dacanima, Rimljanima, Germanima i ostalima koji su ziveli na ovim podrucjima. Poznato je da nije bolest samo kad vas nesto boli, a vi ocigledno osecate najvecu bol u onoj stvari vezano za cinjenice. Kojim jezikom govorite i zasto, mogu li vas pitati? Onaj ko nema zapisanu istoriju, mora je prihvatiti od onih koji su bili pismeni pa su to redovno tefterili, ili je poput vas mora izmisljati.

Kan Horde
Gost
Kan Horde
1 godina prije

Slažemo se…i nije riječ samo o jeziku…ja sam iz sjeverne Hrvatsek, narodna nošnja mojeg kraja je praktički ista kao u Slovačkoj, većem dijelu Češke i Poljske, dijelovima Rusije, Bjelorusije…na tgranici Ukrajine i Poljske je niz imena sela koja kao da su iz okolice Koprivnice ili Križevaca (Poljana, Verbovec, Lipnica, Kalnik i sl.),a da ne pričamo da čak i ljudi iz slavenskih zemalja fizički slično izgledaju, bar u nekim.

Ivan
Gost
Ivan
1 godina prije

Sve si tacno napisao Kan Horde, potpuna istina. Onaj ko ti je dao minus nema pojma o bilo cemu. Pozdrav.

Lucija
Gost
Lucija
1 godina prije

Znanost svaki dan otkriva nove podatke koji mijenjaju stare postulate. Iz Njemačke je stiglo ovo odbacivanje o ovakvim seobama, pred desetak godina. Pa i ljudi mjenjaju mišljenje. Eto nekad su za sve puštali krv; ili, u 18 st. smatrali da je smrdljiva voda – dobra za zdravlje.
Genetka je pokazala da zaključivanje na osnovu lingvistike nije uvijek – točno.

CStalker
Gost
CStalker
1 godina prije

a blago vam se ,Vi po Sbiji imate od Rimljana do Bizantije do turaka , ostavstine ,nije ni cudo sto svako malo neka zakopana “ostava”se nadje 😉 ima i kod nas po Hrvatskoj al drukcije je to malo brate mili ,dosta drukcije,,

Upuceniji u povjest ,, JESU li turci stogod gradili po Srbiji di su vladali,, ostavili stogod ostavstine((osim one zloglasne kule od lubanja Srpskih ustanika Hajdukaa,,”ćele” kula il kako neda mi se goglat pravo ime,ovo iz sjecanja mi nesto
))

eu kolonija
Gost
eu kolonija
1 godina prije

turci su mogli graditi samo ono što su gradili grci I rimljani a što je bilo izgrađeno na teritoriji bizanta. tako se grčka kupatila pretvoriše u rimska kupatila a poslije u turske hamame. klasični rimski mostovi su se pretvorili u turske. grčka hrana I muzika u tursku itd. itd. nažalost turci su vladali nad pola europe I cijelim sredozemljem a ne samo u srbiji I nisu bili neki veliki neimari. hoću reći dosta su unazadili osvojene teritorije ali I one poput austrijskih a koje su se morali opirati turskoj ekspanziji na svojim granicama. u španjolskoj su vladali maori 800 godina I sve što su gradili bilo je vezano za islamske vjerske objekte ali I njih nisu gradili već preuređivali kršćanske crkve u džamije. u samom carigradu, prijašnjem konstantinopolju, u kojem je živjelo nekih 300 tisuća žitelja je bilo preko 50 crkava koje su pretvorene u džamije. e sada možeš zamisliti da je većina današnje turske, nekadašnjeg bizanta, bila kršćanska zemlja I koliko je na toj zemlji bilo samo crkava. danas ih više nema. hoću reći dosta su oni unazadilu cijeli balkan, južnu europu ali I kompletno sredozemlje

giordano bruno
Gost
giordano bruno
1 godina prije

Miomir Korać – Viminacium

To pogledajte na internetu, Miomir Korać, Phd, Naučni savetnik, Direktor Arheološkog instituta u Beogradu. Rukovodilac projekta Viminacijum

Ivan
Gost
Ivan
1 godina prije

Viminacium je bio veliki i bogat grad. Ipak, najveci i medju najbogatijim gradovima na Balkanu je bio Sirmium. Svakako treba pomenuti da je od najznacajnijih bio Siscia, danasnji Sisak, gde je bila i stalna i najbitnija kovnica novca. Viminacium i Sirmium su kovali novac tek povremeno, mnogo redje, a kvalitet novca je bio daleko losiji.

POVEZANE VIJESTI

Izbornik
43
0
()
x