Naučnici obrnuli proces starenja kod miševa

DNK - Proces starenja - Yamanaka geni
3 komentara

Bliži smo jedan korak besmrtnosti, moglo bi se reći, zahvaljujući radu tima naučnika koji su nedavno uspjeli podmladiti starije miševe tako što su uzrokovali da njihove ostarjele ćelije pređu u svoje embrionsko stanje.

Iako istraživači kažu da je ovakva vrsta ispitivanja na ljudima gotovo nezamisliva, njihov rad ponovo intrigira potencijalnom budućnošću u kojoj bi starenje, a možda čak i smrt, bili manje neizbježni.

S godinama se u DNK naših ćelija nakupljaju molekularni tragovi zvani epigenetske oznake, a koji mijenjaju genetsku strukturu ćelija i uzrokuju biološko propadanje ćelija. Uklanjanje ovih epigenetskih tragova bi, stoga, moglo uzrokovati da se naši usahli hromozomi vrate u svoj prvobitni oblik i, samim time, šteta nastala starenjem bi nestala.

Koristeći miševe uzgojene tako da boluju od preuranjenog starenja, istraživači su aktivirali četiri gena, zajedno poznata kao Yamanaka faktori, a koji su obično prisutni u embrionalnim stem-ćelijama.

Ovaj postupak, ne samo da je blagotvorno djelovao na mišju kožu, srce i druge unutrašnje organe, već je produžio njihov životni vijek za više od jedne trećine.

Naučnici su potom iskoristili istu tehniku na zdravim miševima kojima je ubrizgan otrov kobre, a koji uzrokuje značajna oštećenja mišićnog tkiva, i otkrili da su Yamanaca faktori pojačali regeneraciju mišića kod ovih miševa.

Na kraju su naučnici uklonili sve ćelije koje proizvode insulin iz pankreasa miševa i otkrili da aktiviranjem ista ova četiri gena životinje brže obnavljaju te ćelije nego one koje nisu primile takav tretman.

Opisujući ova otkrića, naučnici su kazali da aktivacija ovih embrionalnih gena uzrokuje pretvaranje ostarjelih ćelija u matične ćelije. Ako bi se ovakav efekat mogao postići i kod ljudi, onda bi starenje zaista moglo biti jednog dana zaustavljeno.

Pretplatiti se
Obavijesti o
3 Comments
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
N
6 godine prije

Prvi čovjek koji je zaslužio bude podvrgnut tretmanu podmlađivanja je Soroš.
Naravno, treba mu omogućiti da “uživa” u besmrtnosti u nekom od zatvora latinske amerike.

Andrej
6 godine prije

Ne bi bilo odveć, da se priloži i poveznica na izvor informacija.
Glede znanstvenoga tima, koji stoji iza spomenutog otkrica, treba reći samo, LOCIRATI I LIKVIDIRATI. Pomlađivanje će, a kako drugačije, biti privilegij onih koji imaju, jer po logici svijeta u kojem živimo, kakvog ima smisla pomladiti one koji nemaju. To je kao da pomladis probleme i ucinis ih stalnima. A svi mi zelimo probleme koji nas ne napustaju, zar ne?
Scenarij je sljedeći: Umjesto da jedna generacija kapitalista sahranjuje jednu generaciju najamnih radnika, čudotvorna tableta mladosti će omogučiti jednoj genearciji kapitalista da sahranjuje tri generacije najamnih radnika.
Ili ste mislili da će tabletu bratski podijeliti oni koji imaju sa onima koji nemaju? Yes, of course, my horse!

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI