fbpx

Želite živjeti vječno? Na žalost ni matematički to nije moguće, potvrđuju najnovija istraživanja

Besmrtnost - Spiritualnost

Iako smo znatno povećali naš životni vijek proteklih desetljeća, starenje je i dalje dio života, a kojoj nitko ne može pobjeći. Prema najnovijoj znanstvenoj studiji to se neće ni promijeniti. Stari li mi zbog prirodne destrukcije naših stanica ili  raka koju tu destrukciju ubrzava, starenje i smrt matematički su neizbježni.

Dakle, starenje i smrt su naša sudbina, bez obzira na to što činili da spriječimo proces starenja. Starenje nam danas izgleda prirodno, ali to ne sprječava neke da pokušaju zaustaviti ili čak preokrenuti taj prirodni proces. Potraga za “Svetim gralom” vječni je san, ali konkretno, je li to doista moguće? Izgleda da ne. Istraživači sa Sveučilišta u Arizona pokazuju da je matematički nemoguće zaustaviti starenje u višestaničnim organizmima.

“Starenje je matematički neizbježno. Ne postoji logičko, teorijsko i matematičko rješenja za njezino izbjegavanje”, tvrdi Joanna Masel, glavni autor ove studije u PNAS-u. Istraživači objašnjavaju da svaka stanica našeg tijela ima dvije suprotne uloge: da se osigura vlastiti opstanak i da štiti organizam čiji je dio.

Dvije se stvari događaju na staničnoj razini tijekom procesa starenja. Prva: stanice usporavaju i počinju gubiti svoju funkciju, kao kada stanice kose prestanu s izradom pigmenata. Druga: neke stanice krenu rasti na nekontroliran način, što može uzrokovati formiranje stanica raka. To uzrokuje dvostruku vezu slično situaciji Catch-22 (Catch-22 je paradoksna situacija u kojoj pojedinac ne može pobjeći zbog sukobljenih pravila). Drugim riječima, ako se riješite svoje stanice koja slabi, dozvoljavate stanicama raka da proliferiraju. A ako se riješite stanica raka, dopuštate nakupljanje letargičnih stanica. “Kao rezultat toga, uhvaćeni ste u klopku gdje dolazi do proliferacije stanica raka ili ste ostavljeni s hrpom stanica koje više ne služe ničemu”, tvrdi Joanna Masel.

Kada čovjek normalno stari, preživljavanje svake pojedine stanice žrtvuje se u ime zdravlja tijela. Drugim riječima, nastanak svake stanice posvećen je kolektivnom, a ne individualnom zdravlju. Na kraju, trijumf konkurentske suradnje znači da tijela nakupljaju mrtve stanice ili one umiruće, što neizbježno dovodi do starosti. S druge strane, uklanjanje letargičnih stanica u ime konkurentske prednosti će dati mjesta za manevar kako bi se omogućilo da netaknute stanice raka preuzmu moć.

Nema izlaza, bez obzira na to što činite. Da bi to dokazali, istraživači su čak predstavili matematički model koji objašnjava konačno zašto je starenje neizbježan proces i unutarnja karakteristika višestaničnih bića.

Možda ćete uspjeti usporiti starenje, ali nikada ga nećete moći zaustaviti. Starenje nije bolest protiv koje se moramo boriti po svaku cijenu. To je samo prirodan proces.

Za kraj redakcija portala Logično vam želi skrenuti pažnju na ponašanje stanica unutar tijela. One sve čine da održe tijelo zdravim, pa čak i njihova smrt ide prema boljitku. Definitivno priroda nije neoliberalna kako ju se želi prikazati. Priroda čini sve u ime kolektiva, a ne u korist pojedinca. 🙂


Izvor: Matematički model | PNAS | Joanna Masel

0 0 vote
Ocijenite članak
Pretplati se
Obavijest
guest
79 Comments
najstariji
najnoviji najviše ocjenjeniji
Inline Feedbacks
View all comments
GER
Gost
GER
3 godine prije

Mirsade najviše volim tvoje komentare na kraju članaka. Svaki put mi izvuku osmjeh. 🙂

Piretis
Gost
Piretis
3 godine prije

“O vječnom životu najviše govore oni koji ne znaju što bi sa sobom, od dosade, u nedjelju popodne.”

PPP
Gost
PPP
3 godine prije
Reply to  Piretis

Piretis i vi će te razmišljati o vječnom životu kada dođe vrijeme. Znanstveno dokazano. 🙂

ray
Gost
ray
3 godine prije

Koliko mi je poznato, manje vise konsenzus naucnika kojki razmisljaju na ovu temu nikad nije ni bio da ce covek u svom organizmu moci ziveti vecno, vec da ce mozda biti moguce preneti ljudsku svest, pamcenje, psihu, u kiberneticki organizam.

Gervasius Twinkleminkleson
Gost
Gervasius Twinkleminkleson
3 godine prije

Džingis-kan je jednom upitao nekog kineskog mudraca:
“Kako mogu biti besmrtan?”
Na to mu stari odgovara:
“Besmrtan nikako, ali ako želiš produžiti život, moraš se odreći sexa.” 🙂
Nije poznato da li ga je Kan poslušao. 🙂

ray
Gost
ray
3 godine prije

mislim da je i Pitagora zastupao slicnu misao

robi
Gost
robi
3 godine prije
Reply to  ray

Mislim da i Tesla također

Osoba C
Gost
Osoba C
3 godine prije

”Volim seks i rado ga se sjećam.”
nepoznati autor 🙂

dalmata
Gost
dalmata
3 godine prije

Covice,pa koja bi to bila gnjavaza?!Stvarno ima ih pola ludih,pola bez pameti koji bi se uvalili u ti beskr ajni cirkus,Srica sta je priroda puno mudrija pa se rjesava imbecila ka sta su Clintoni,Rosdili,i ostala gamad,koja bi sve ogolila gore od termita

stefano
Gost
stefano
3 godine prije

Niti bi želio biti besmrtan a ionako je moj moto života dok se može koji puta prcuknuti i popiti dobra rakija valja živjeti. Kada mlađe kolege pitaju šta bi da to nemožem, kažem im da bi otišao kod doktora i rekao da više nemam svrhe života i da me ko ćuku uspava.

Brainstorm
Gost
Brainstorm
3 godine prije

kao da se kaze da sistemu covjek-kuca nije moguc vjecni zivot jer kuca stari. pa promijeni krov, kucu ili napravi jednu od boljeg materijala.
o vjecnosti se govori tisucama godina. glavna poruka je da nije moguc opstanak materijalnog tijela ali da je opstanak svijesne jezgre moguc. materijalno se smatra jos jednom razinom informacije, jednako informacijskom znacenju misli.
pojam svijesti izmice definiranju ali mogu reci da je dovoljno da smatramo da je svijest promatranje.
drevna ucenja govore da je u pocetku bio prvi pokret. prvi pokret, uzrok, “rijec” ili modernom terminologijom, prva vibracija. prostor i vrijeme nastase u odnosu prve vibracije i svih slijedecih. slijedece su mogle nastati istovremeno prvoj jer vrijeme nije postojalo. tek sa gubitkom informacije (gubitkom svijesnosti ili zaboravanjem) nastaje odnos zvan prostor i vrijeme.
jeste li primjetili kako su cuvene “strings” zapravo izrazi za produkt vibracije?
glavna poruka misticnih ucenja je da se svijet moze spoznati promatranjem. mi smo dio svijeta pa je pitanje o svijetu, njegovu postanku, istovremeno i pitanje o sebi samima. ono sto radimo zadnjih par tisuca godina je istrazivanje svijeta alatima, kao da biramo otkrivati znanje o okolisu pipanjem dok oci drzimo cvrsto zatvorenima.

robi
Gost
robi
3 godine prije
Reply to  Brainstorm

“znanje o okolisu pipanjem dok oci drzimo cvrsto zatvorenima.” ___ djeca se vole igrati sa Ocem skrivača 😉

Anarho
Famed Member
Anarho
3 godine prije

Ma moguce je samo to znanost ne moze dokazati jer je ogranicena materijom. Potrebno se “samo” dovoljno duhovno uzdignuti kako bi se rjesili materijalne iluzije i onda postajemo besmrtni. Dokaz za to je Isus koji je pobjedio materialnu iluziju i smrt a dokaz za to su i svete knjige koje pisu o besmrtnoj dusi. Sta zna znanost sta je dusa … drevne civilizacije su znale za besmrtnost i dan danas zive kao shapeshifteri (reptili npr.) koji prezivljavaju menjanjem tjela kroz vjekove a da zbog sposobnosti imitiranja ljudskog tjela mi to nismo primjetili. Slusajte Icke-a, covjek zna sta prica. 😀

… (sarcasm off) … Zemljo otvori se …

robi
Gost
robi
3 godine prije
Reply to  Anarho

“Anarho” pa moram ti priznati “brk mi se smiješi” za ovaj članak :). Znanstveno dokazano da su znanstvenici nemoćni u pogledu najvećih životnih problema – starost, bolest i smrt. Slažem se sa tobom da su puno pomogli u lijekovima za razne bolesti i pomoći bolesniku. No i u praksi liječnici to priznaju i kažu: “Napravili smo sve što je u našoj moći ostalo je u Božjim rukama”. Ja smatram da je zaista tako. Kako god okreneš sve nas upućuje da je odgovor u duhovnosti u autoritetima kao npr. Isus Krist.

Anarho
Famed Member
Anarho
3 godine prije
Reply to  robi

🙂 I meni se smijesi … imate odlicnu priliku dokazati da je besmrtnost moguca. Cekam kakve cete dokaze iznjeti u prilog vasoj tezi 😉

robi
Gost
robi
3 godine prije
Reply to  Anarho

Po malo sa dokazima 🙂 uživajmo u ovom trenutku 😉

robi
Gost
robi
3 godine prije
Reply to  robi

Eto “anarho” imamo i matematički model 🙂 🙂 🙂

Anarho
Famed Member
Anarho
3 godine prije
Reply to  robi

… koji dokazuje da besmrtnost nije moguca 🙂

… cekamo model koji ce dokazati da je matematika u krivu 😉

robi
Gost
robi
3 godine prije
Reply to  Anarho

dokazuje da besmrtnost “materijalnoga tijela” nije moguća. Što vidimo i svojim očima svakodnevno. Naše vanjsko tijelo se mijenja od tijela bebe, djeteta, tinejdžera, mladića, odrasle osobe i starosti.

robi
Gost
robi
3 godine prije
Reply to  robi

I ono što je konstantno i što pokreće tijelo je po svim religijskim spisima i autoritetima – duhovna duša. Spoznati je, osvijestiti je može se slijedeći duhovne korake koji nam ti isti spisi i autoriteti daju. Znači znanje se prima deduktivnim putem.

robi
Gost
robi
3 godine prije
Reply to  robi

Isto znanje primljeno od spisa i autoriteta je potrebno testirati u praksi kako bi postalo realizirano znanje.

robi
Gost
robi
3 godine prije
Reply to  robi

sve nam je na raspolaganju i znanost koja nam otkriva dio istine i sveti spisi i autoriteti koji nam otkrivaju svu istinu. Svatko ima slobodu izbora iz kojeg izvora će primiti znanje. Bitno je biti iskren i pošten u tom procesu. Jer onaj tko želi biti prevaren će pronaći prevaranta.

robi
Gost
robi
3 godine prije
Reply to  robi

Onaj tko želi istinu pronaći će vjerodostojan izvor znanja.

robi
Gost
robi
3 godine prije
Reply to  robi

u svakom slučaju svjesno ili nesvjesno u jednom trenutku smo se poistovjetili sa “materijalnim tijelom” i prihvatili iluziju. Ako želiš možeš primijetiti da djeca do određene dobi nemaju koncept da su ovo tijelo. Vidiš na njima da se uče koristiti tijelom. I u jednom trenutku se poistovjete sa tijelom.

Anarho
Famed Member
Anarho
3 godine prije
Reply to  robi

Pod “poistovjete sa tijelom” mislis povjeruju da su samo tjelo, materija odnosno spoj atoma ili da shvate da mogu tjelom upravljati?
Postoje mnoge odrasle osobe koje ne vjeruju da su samo tjelo i ja sam jedan od njih sto ne znaci da vjerujem u “dusu” koja posle smrti postoji kao jedinka. Postivjetiti se sa tjelom ne znaci isto sto i prihvatiti da si samo tjelo.
No, poistovjetili se mi ili ne, to tjelo je nase tjelo. Nasa svjest, koja se takodjer razvija od rodjenja, upravlja i razvojem naseg tjela i ne postoji bez “materijalnog tjela”. Razumjevanjem svjesti po REIu jasno je i koji dio svjesti i u kom periodu je zaduzen za razvoj odraslog zivog bica.
Pricati da smo prihvatili “iluziju” i da se mozemo izdici van materijalnog tjela ako odbacimo “materijalnu stvarnost” i ne poistovetimo se sa tjelom je van pameti, nelogicno, nedokazivo, nikad se nije desilo i nikad se nece desiti.

robi
Gost
robi
3 godine prije
Reply to  Anarho

Anarho doživljavam te kao znatiželjnu osobu koja voli istraživati i proučavati svijet oko sebe. Da li je to tako?
Želim ti da nastaviš iskrena srca i otvorena srca :), imaš još puno prostora za napredak. Nadam se da nećeš stati na “konceptu REI” kao objašnjenju “svijeta oko sebe”. Bila bi šteta za tebe 🙂 da propustiš sve ono što ima iznad tog koncepta. No imamo svi slobodu izbora :). Znaš kad je žaba pitala pticu što vidi kad leti. I ptica joj opiše prekrasni i ogromni ocean. I ohrabri je ptica da ode vidjeti ocean no žaba ne ode. Krenula žaba špekulirati pa i nije neki taj ocean, te pitati pticu koliko je to mojih bara, dvije moje bare ili tri bare 🙂 …. i nastavila život u svojoj bari.

Anarho
Famed Member
Anarho
3 godine prije
Reply to  robi

robi, naravno, da volim, tako sam i dosao do REIa. REI je zapravo jedina prava nadogradnja svog stecenog znanja kojeg sam do tada imao, sve ostalo je bilo manje vise isto i temeljilo se na konceptima koje racionalna osoba nije mogla (logicno) dokazati i morala se osloniti na vjerovanje kako bi prihvatila znanje. Problem kod REIa jest da je za njegovo dublje razumjevanje potrebno znati racionalno razmisljati (sto nije uslov, ali je mnogo lakse). No to je ujedno i njegova prednost, jer dosad nije postojao model u psihologiji (niti u duhovnosti) po kojem bi mogli razumjeti djelovanje svjesti (ukljucujuci koncept “duhovnih iskustava” kakvog poznaje Emocio 😉 ). REI je toliko “dubok” da tu zapravo ima materiala za cjeloga zivota, samo posmatranjem sebe i okoline i ja sam zapravo sretan sto sam do njega dosao i sto sam imao cast vise puta razgovarati sa Covjekom koji je (ponovo) razotkrio znanje o REI, koje je bilo poznato i drevnim civilizacijama (do danas zaboravljeno) a prepoznaje se u nekim od starih svetih knjiga, medju kojima je i Bhagavat Gita npr., koja poznavanjem REIa dobiva jos dublji smisao.
No i pre poznavanja REIa, ja nisam imao naviku nesto osudjivati pre nego sto sam se poducio o tome i pristupao sam svemu otvorenog uma bez ocekivanja, sa namjerom shvatiti poruku onoga sto sam “izucavao” i prihvatiti ono sto bi mi moglo koristiti. Tako sam pristupio i REIu (doduse malo s viska u pocetku) i tako je sve ostalo dobilo pravi smisao, logicnu i racionalnu pozadinu a ja sam dobio mogucnost nadograditi znanje na jednu ozbiljniju ravan.
No ja sam u tvojoj prici zaba, a ti ili Hari mislite da ste ptice, iako ni jedan ni drugi niste ni procitali [psi] a ja sam vase mnoge bare vidio, a neke i preplivao 😉

Poznavanjem REIa npr, napisana (i patentirana) prva metoda u svijetu, po kojoj je moguce zauvjek ispraviti disleksiju, “psihicki poremecaj” kojeg psiholozi smatraju ireversibilnim. To je bilo moguce samo poznavanjem REIa.
http://savvysciencepublisher.com/downloads/jpprv1n2a4/
http://www.knjigapsi.hr/disleksija/

Jesi li znao npr. da je [psi] autor, prvi u svijetu desifrovao poznatu Pasacagliu muzickog genija Johanna Sebastiana Bacha, ciju poruku strucnjaci i umjetnici traze vec 3 stoljeca, a sam Bach je rekao da ce je razotkriti onaj kojeg Zivot odabere?
http://www.knjigapsi.hr/glazbeni/

To su npr dokazi koji su matematicki tacni, znanstveni a temelje na onom sto vas dvoje mislite da nije moguce dokazati. 😉

Anarho
Famed Member
Anarho
3 godine prije
Reply to  robi

robi, koji si ti izvor znanja pronasao kojeg smatras vjerodostojnim?

Anarho
Famed Member
Anarho
3 godine prije
Reply to  robi

robi, da te ispravim, vjerovatno si se zatipkao … “znanost koja nam otkriva dio istine i sveti spisi i autoriteti koji nam otkrivaju dio istine” … i dodam, no svu istinu zna samo On, koji je put, istina i Zivot!

Dan Dare
Gost
Dan Dare
3 godine prije

Jedino je tako i pravedno, jer je smrt zapravo veliki izjednacivac bogatih i siromasnih. Osim toga je i smrt dio zivota, jer netko mora umrijeti da bi se netko drugi mogao roditi.
Besmrtnost je uglavnom opsesija onih koji zivot provode u pohlepi i mrznji, pa podsvjesno znaju da im je uzalud potrosen.

Kajzer Soze
Member
Kajzer Soze
3 godine prije

,,U se, na se i poda se” !!!
Krilatica koje se ja pridržavam ne obećava vječnost ali svakako dobar život i manje kajanja kad nam dođe zadnji momenat !

Hari1
Gost
Hari1
3 godine prije

Mi već živimo vječno. Čovjek je duhovna osoba (duša) koja živi vječno.
U ovom materijalnom svijetu smo privremeno. Taj materijalni “život” nije moguće produžiti u vječnost, čak i ako se uzme u obzir mogućnost brojnih reinkarnacija, zbog ograničenog trajanja Zemlje i Svemira.

Naravno, smiješno je govoriti o sposobnosti nekakvog matematičkog modela da potvrdi ili opovrgne mogućnost vječnog materijalnog života, jer se običnim namještanjem parametara može postići bilo kakav željeni rezultat.

Uostalom, dovoljno je vidjeti kako je njihova osnovna pretpostavka svedena na dva stanja: stanica raste/živi (rak) ili se smanjuje/umire (starenje). Znači ako stanica ne umire, onda živi! Ako stanica raste, to zovu “rak”! Zvuči kao pokušaj opravdavanja raka, kao da je to normalno stanje organizma. Neki tumače da je pojava raka uzrokovana povećanjem toksičnosti organizma, količine toksina u organizmu, što se u ovom kontekstu može interpretirati kao pokušaj opravdavanja te toksičnosti, kao da je to normalno stanje organizma.

Anarho
Famed Member
Anarho
3 godine prije
Reply to  Hari1

Kako nije moguce? Zar Isus nije vaskrso materialnim tjelom?

robi
Gost
robi
3 godine prije
Reply to  Anarho

Velike i svete duše kao Isus Krist mogu napustiti i vratiti se te pokrenuti tijelo ( koje je vozilo duše kao npr. auto) ili pokazati se u duhovnom tijelu. Materijalna pravila za njih ne vrijede. U slučaju od prije cca. 2000 godina moguće da je pokrenuo za potrebe propovijedanja materijalno tijelo, no danas kad se ukazuje sigurno je u duhovnom tijelu.

Anarho
Famed Member
Anarho
3 godine prije
Reply to  robi

Sta a nase duse su male i pogane? Svaka dusa je Bozija i Bog ne pravi pogane duse! Sta je potrebno da dusa obicnog smrtnika postane “velika i sveta” kako bi pobjedio materijalna pravila?
Uzimas li u obzir uopste mogucnost da je prica Isusa izmanipulisana od strane krscanske religije? Jesi li svjestan da je postojalo vise “sekti” koje su imale razlicite poglede na Isusa pre pojave krscanske religije. Mnoge od njih su bile gnosticke koje nisu tvrdile da je Isus vaskrsao u materialnom tjelu kako nas krscanski nauk uci. Mnoge “sekte” su tada unistene a njihovi vjernici proganjani.

Georgij Žukov
Gost
Georgij Žukov
3 godine prije
Reply to  Anarho

Za pocetak je potrebno da se oslobodis iluzije da si jedan i nedjeljiv ,odnosno da si ono sto si utvaras da jesi , no da bi to shvatio morati ces nazalost ” umrijeti” u ovom obliku u kojem postojis sada i na taj nacin rijesiti se svih zabluda da si netko i da taj netko bilo sto kontrolira. .Taj poroces je bolan i samo rijetki smognu hrabrosti krenuti na taj put jer iziskuje duzi vremenski period oslobadjanja od svih lazi , licemjerja i pokvarenosti covjeka masine . Kroz proces prociscenja koji ce neminovno dovesti do spoznaja o patnji , boli , odricanju i naravno samoposmatranja kristalizirati ce se univerzalna istina , odnosno tvoja sustina . Ono sto sada upravlja tvojim fizicko- biolosko -kemijskim procesima te intelektualno-emocionalnim centrima jest licnost , sa malo ili nimalo sustine.Upozoravam te da je licnost kod covjeka u pravilu umjetna a hranjena je iskljucivo vanjskim utjecajima odnosno napamet naucenim frazama o tebi ali i svijetu oko tebe .
Kad to odradis onako muski i temeljito slijedi proces priblizavanja onom sto si vec jednom bio ,odnosno pogled u sebe iz sebe , to ce dovesti do sjedinjena tvoje sada vec dekontaminirane licnosti sa tvojom sustinom , kada i ako se to dogodi stekao si uvijete da upoznas sebe i krenes u proces samospoznaje odnosno ti postajes dio svega i sve postaje dio tebe . Zelim ti puno srece 🙂

Piretis
Gost
Piretis
3 godine prije
Reply to  Anarho

@Anarho- Što je duša i njen odnos prema duhu i tijelu je preopširna tema za ovaj prostor. Detaljno se izučava na teološkim (kršćanskim) školama i nema jedinstvenog odgovora. Na pitanje jeli kršćanstvo kakvog ga danas poznajemo pravo i autentični odgovor je definitivno NE. I bez gnostičkih spisa (tzv gnostičkih evanđelja) dovoljno je pažljivo pročitati četiri kanonska (novozavjetna) evanđelja pa je lako otkriti niz odstupanja i izmjena u današnjem kršćanstvu. Tu još treba pridodati elemente tzv “pučke pobožnosti” koji su u stvari manje više prilagođeni paganizam.
Ipak, osnovna misao i poruka Novog zavjeta (podjednako kao i Kur’an-a) lako je razumljiva i svatko je može živjeti bez da se zamara mogućim izmjenama ili namjernim greškama.

Anarho
Famed Member
Anarho
3 godine prije
Reply to  Piretis

@Piretis, ako je odgovor NE onda se ne mozemo uzdati u istinitost sluzbenih hriscanskih jevandjelja. Njihove medjusobne razlike su minimalne u odnosu na mnoge gnosticne spise koji se u najbitnijim stvarima sustinski razlikuju. Isus je centralna figura Novog Zavjeta oko koje je stvorena krscanska religija koja kroz istoriju svojim primjerom nije opravdala ulogu sirenja Isusovih poruka o ljubavi i prihvacanju. Naprotiv, ona je unistila i unistavala sve sto nije prihvacalo neupitnu istinitost sluzbenih jevandjelja a koja su od Isusa stvorila Boga kojeg su zbog Judinog poljupca razapeli, a On je posle tri dana vaskrsao u FIZICKOM tjelu u sta pravi vjernik ne sme ni posumnjati i sto se slavi kao najveci hriscanski praznik.

Meni najzanimljivije otkrice Novog Zavjeta jeste prica o mudracima (Baltazar, Melkior i Gašpar) koja se spominje samo u jevandjelju po Mateju a priča o tome tko je Isus i tko su tri kralja koja su dosla darivati novorodjenog Isusa Hrista, buduceg kralja Judeje. Ta prica je preuzeta iz drugih gnostickih spisa i postoji mnogo verzija te price u razlicitim djelovima svjeta, no niko danas vise ne razumje kakvu poruku zapravo nosi ta prica iako je Bozic (rodjenje Hristovo) najradostniji hriscanski praznik.

Ja cu opet skrenuti paznju na knjigu [psi] koja ponovo raskriva istinu o tri razuma REI i savrseno se uklapa u pricu o tri mudraca. Pazljivo istrazivanje te price dovodi do zakljucka da je istina o REI u proslosti vec bila poznata ljudima ali je vremenom izgubila svoj smisao i ljudi vise ne razumiju njenu poruku iako se na njoj temelji jedan od dva najveca hriscanska praznika.

U [psi] ta prica je predstavljena kao povijesni dokaz. Detaljnije na:
http://www.knjigapsi.hr/povijesni/

robi
Gost
robi
3 godine prije
Reply to  Anarho

Moje iskustvo je ovakvo: postaviš pitanje direktno Isusu. Osobno sam do spoznaja došao kad sam se iskreno, otvorena srca i uma molio Isusu. Odgovore dobiješ direktno od Isusa te automatski izbjegneš sve devijacije-špekulacije itd.. Dođu i posredno i svjestan si da je to odgovor na postavljeno pitanje. Za svako biće samo nebo je granica, Doslovno i u ovom tijelu se mogu nadići materijalni zakoni i ovladati njima. Savjet: zavrni rukave – otvori ruke, srce i um te dodaj iskrenost poput djeteta 🙂 i stani ispred npr. Isusa u molitvi … čarolija kreće. Tako su mene razne spoznaje oduševljavale da sam bio stalno jako znatiželjan shvatiti sad ovo sad ono. To je jako lijepo stalno se pale lampice. Zapravo kada se pojavi sunce sva tama nestane i sve je jasno rasvjetljeno. Odgovorio sam ti iz osobnog iskustva kako bi ti približio proces jer ako sam mogao ja 🙂 sasvim običan čovjek – možeš i ti. Tako da biti jednostavan ne znači biti glup ;).

robi
Gost
robi
3 godine prije
Reply to  robi

Odgovor je na pitanja od “anarho”

Anarho
Famed Member
Anarho
3 godine prije
Reply to  robi

robi … “U nevolju te nece dovesti ono sto ne znas, vec ono u sta si siguran, a nije istina.” – Mark Twain

Ja ti vjerujem da si imao to iskustvo i razumjem o cemu pricas jer sam i sam imao slicna iskustva u proslosti koja su mi promjenila zivot. Prvo takvo iskustvo se desilo spontano pre vise od 10 godina a jedno iskustvo (bas na katolicki Bozic 25.12.) bilo je toliko intenzivno, da tu preplavu osjecaja ljubavi i cistoce tesko opisem. Jedino objasnjenje koje sam tada nasao bilo je nesto poput “Isusove svjesti”. Postoje vise nacina kako postici izmenjena stanja svjesti toga tipa i jedan od njih je sigurno molitva kao i meditacija.

No ono sto danas vjerujem i znam je da su ti osjecaji kao i odredjene poruke koje sam dobivao dolazile iz moje podsvijesti, a ne od Isusa ili nekog treceg vanjskog “duhovnog entiteta”. Nas um, a pogotovo podsvjesni um ima ogromne moci i sposobnosti no ipak je plod ovozemaljskog razvoja zivota, tj evolucije i nema mogucnosti prevazici materialnu stvarnost. Samo Zivot moze postojati izvan materialne stvarnosti i svako zivo bice ujedno jeste i Zivot, no sve sto mi jesmo, svaka svjest zivog bica plod je razvoja svijesti na mikronivou. Jedna celija ne moze biti svjestna druge celije ali moze raditi svoju funkciju u sklopu volje cjelog organa i organizma kojeg upravlja svjest pojedinca. Isto vazi i za Zivot koji predstavlja svjest organizma, dok jedno zivo bice predstavlja svjest jedne celije na mikronivou koja u sklopu vece drustvene zajednice ili vrste moze obavljati funkciju organa koji opet ima svoju ulogu u funkciji Zivota.

Ja sam mnogo vremena ulozio bas u istrazivanju razne “duhovne literature” koja je utjecala na moj danasnji mentalni sklop uvjerenja i znanja. Nekako sam najvise vremena proveo proucavanju karme i principa po kojima djeluje covjekov um, “dusa” i sudbina. Najvise vremena sam proveo citajuci knjige i tekstove S.N.Lazareva i Gurdjieva koji su na mene ostavili najveci utisak (do pojave [psi]), tako da nisam ni ja bas toliko “glup” po tom pitanju koliko se “pravim pametan” 😉

I dalje tvrdim da nijedno zivo bice koje je rodjeno na Zemlji ne moze se osloboditi materialne stvarnosti osim smrcu, cime umire i sve sto smo do tad bili. Tko god tvrdi drugcije u zabludi je ili namjerno laze, tj troluje newagerskim fazonima bas kao sto to radi Hari1.

Hari1
Gost
Hari1
3 godine prije
Reply to  Anarho

Anarho,
ako si stvarno imao to iskustvo, onda ti je jasno kako isto ne možeš nikome dokazati, ono je tvoje osobno i kao takvo nedokazivo u uobičajenom znanstvenom smislu. Isto vrijedi za bilo koje duhovno iskustvo.

Pošto u trenutku doživljaja nisi dobio jasnu spoznaju od koga ili od kuda taj doživljaj dolazi, onda ne možeš biti siguran što je to bilo. Dakle, tvoje naknadno “vjerovanje” je samo pokušaj naknadnog objašnjavanja tog doživljaja. To nije znanje, to su pretpostavke. Imaš znanje (spoznaju) da se događaj dogodio, ali nemaš znanje (nego pretpostavke) što je to u stvari bilo.

Samo zato što si taj doživljaj imao za vrijeme boravka u materijalnom svijetu, ne znači da izvor/uzrok tog događaja dolazi iz materijalnog svijeta ili da nestaje smrću ili da nestaje nestankom materijalnog svijeta.

Anarho
Famed Member
Anarho
3 godine prije
Reply to  Hari1

Hari1, naravno da sam imao, i ne samo. Kad bi poznavao REI, shvatio bi da su duhovna iskustva i u uobicajenom znanstvenom smislu konacno dokaziva, no da su potrebni novi pristupi jesu. Sad bar imamo model po kojem mozemo i racionalno pristupiti i razumjeti sta se to sa svjescu desava u odredjenim okolnostima, zasto i kome a ne pretpostavljati kako poruke i iskustva dolaze iz nekog “duhovnog” svijeta. Daleko od toga da je svjest materija, no da nesto dolazi iz “duhovne stvarnosti” za koju covjek mora biti dovoljno “duhovno uzdignut/cist” su zapravo pretpostavke koje temelje na vjerovanju a ne razumjevanju stvarne prirode svijesti.

robi
Gost
robi
3 godine prije
Reply to  Anarho

Žao mi je “anarho” ali nije tako 🙁
Osobno ti mogu posvjedočiti da nije tako pa da se postaviš na trepavice 🙂
Sigurno možemo opisivati um, osjećaje i sve ljudske aspekte raznih jezikom tako i “psi” jezikom.
Kad se dođe do poznavanja Boga i duhovne prirode duša i postojanja duhovnog svijeta potrebno je pitati autoritete na tom polju. Tako da smatram da si stavio sve u isti koš. Tko je napisao i kreirao koncept “psi”? Tko je taj? Boluje li od zubobolje? Muče li ga križa? Ide li na wc kada zagusti? 😉 . Ne želim umanjivati njegov rad i trud no po čemu je on značajan da bi se uzeo kao veći autoritet od vjerodostojnih učitelja.

Anarho
Famed Member
Anarho
3 godine prije
Reply to  robi

Ako bi te zanimalo ti bi i potrazio info i dobio sve odgovore, a ostavio sam vam linke, koje si potpuno ignorisao sto dovoljno govori o tvojoj namjeri rasprave. No siguran sam da je on postigao vise od svih “autoriteta” kojima ti vjerujes (iako nisi jos nijednog imenovao), tako da te ostavljam u tvom vjerovanju. Eros (Igor Kenda) metodom je postigao realne i mjerljive rezultate koji nikom do sad nisu uspjeli, dok se vasi autoriteti mogu hvaliti samo fiktivnim rezultatima kojima mozes samo vjerovati, ne i dokazati. U suprotnom pokazi jedan rezultat i imenuj “vjerodostojan autoritet” … steta, mislio sam da si otvorenog uma za nove spoznaje, ali razumjem strah od urusavanja vlastitih uvjerenja …

robi
Gost
robi
3 godine prije
Reply to  Anarho

Anarho

Pogledao sam i zaista je zanimljivo, i da ponovim, zaista jedan način opisivanja funkcioniranja uma, emocija i razuma. No ništa više od toga. Mislio sam da tebe zanima nešto više od toga. Da li je to tako? No, ako tebe to zadovoljava – puštam te da živiš u svojem uvjerenju 🙂
Zaključak je ostao isti 🙂 neprikosnoveni autoriteti: Isus, Biblija, Vede …

Anarho
Famed Member
Anarho
3 godine prije
Reply to  robi

Isusa nisi poznavao i nemozes tvrditi da je ono sto je u Bibliji zapisano o njemu istinito (ipak znas da su mnogi gnosticki tekstovi izbrisani/izmenjeni/dodavani iz djelova novog zavjeta koji se ticu Isusa). Isto vredi i za vede … posle svega sto znamo o crkvi kao religiji iz istorije, ona za mene nije autoritet kojem bi bezuslovno vjerovao na rjec. No to je samo moje misljenje, imas pravo vjerovati kome i sta hoces, ali zna se kako se serviraju dokazi u racionalnoj stvarnosti. Ipak je ovo Logicno portal a ne Newage portal …

robi
Gost
robi
3 godine prije
Reply to  Anarho

Isusa poznajem 🙂 a što se tiče institucije crkve slažem se s tobom

robi
Gost
robi
3 godine prije
Reply to  Anarho

Evo “anarho” Hari1 ti je lijepo i jednostavno objasnio:
– kako je duhovno iskustvo osobno i dokaz je svim duhovnim osobama 😉 ,
– kako u potrazi za objašnjenjem tog duhovnog iskustva imaš još posla 😉

hajde “anarho” čekamo te 🙂

Iskustvo imaš još samo malo poraditi na pravilnom shvaćanju okolnosti iskustva

robi
Gost
robi
3 godine prije
Reply to  Anarho

Anarho došlo je vrijeme da zaključak koji si donio o okolnostima duhovnog iskustva je pogrešan :(. No ne budi vezan za taj zaključak :). To je samo, kako bi ti rekao, umotvorina tvoga uma ;). Sada je potrebno shvatiti da duhovno iskustvo može ispravno rasvijetliti novo duhovno iskustvo 😉 kojim ćeš uvidjeti pravo stanje stvari.

Bracki Kamen
Gost
Bracki Kamen
3 godine prije
Reply to  Anarho

Pozdrav..
Dali ste Anarhu minus.. No njegovo pitanje je na mjestu..
Izlaganje kolege Harija po pitanju Duse je na mjestu.. No po pitanju materije mu fali info..
Dakle Himalajski Yogiji tvrde da i materija moze postati besmrtna .. Tj vječna.. Ako se savršenost Duse spusti u nju..
Postoji i tehnika.. Zove se Solarna Yoga.. Može se stanica toliko procistiti da postane vječno mlada..
Pouzdano znam da u trokutu .. Badrinath.. Kedarnath.. Gangroti.. Sveta mjesta u Himalaji.. Zive Yogiji stari vise tisuća godina.. Tj. pojavili su se prije pojave Krisne..
I da… Za kraj Isus je posjedovao to znanje…
Lp

Hari1
Gost
Hari1
3 godine prije
Reply to  Bracki Kamen

Bracki Kamen,
materija u smislu materijalne energije iluzije jest vječna, ali njene manifestirane forme poput atoma, objekata, ljudskog tijela,… nisu. Trajanje jednog ciklusa materijalne manifestacije (aktivan materijalni svijet) je također ograničeno, dakle nije vječno.
Ljudi iz doba Satya Yuge mogli su živjeti materijalni život mnogo duže od navedenih yogija (100.000 godina u prosjeku), no to i dalje nije vječnost.
Vrijeme pojave nekog duhovnog učitelja na Zemlji ne govori ništa o njegovoj starosti. Oni su vječni kao i mi. Oni imaju idealnu spoznaju/samospoznaju, mi to trenutno nemamo.
Vječno je ono što je nepromjenjivo, što je uvijek takvo kakvo jest. Naša duša je vječna, nepromjenjiva, uvijek takva kakva jest.
Nešto što nije vječno ne može postati vječno. Nešto što jest vječno ne može izgubiti svoju vječnost.

Alerik
Gost
Alerik
3 godine prije

Tko zna je li i vječnost vječna? Možda je vječnost samo naš izraz za količinu vremena koju ne možemo pojmiti. Ako i nema kraj, sasvim sigurno vječnost ima svoj početak. Čak kad bi i teorija o Velikom Prasku bila točna, taj veliki početak bi morao nastati kao veliki kraj s druge strane. Ako nešto znamo o energiji, onda je to da ne može nastati ni iz čega (poput recimo novca koji nastaje ni iz čega samo kako bi ukrao energiju čovjeka), niti se pretvoriti u ništa. Pa znači da nešto kao Ništa ne može postojati. Od početka vječnosti, postoji i inteligencija koja prethodi životu. Smrtni jesmo, ali život nije. Dok god je one inteligencije koja ispod života stoji.

Anarho
Famed Member
Anarho
3 godine prije
Reply to  Alerik

Nije nuzno … za pocetak Zivota potrebni su bili odredjeni uslovi sto znaci da se zivot razvio u kasnijoj fazi svemirske vjecnosti a ne u trenutku velikog praska. Pitanje je moze li taj zivot prezivjeti bez da postoji ijedno zivo bice? Logicno je da ne moze … no istorija nas uci da prezivljava i najekstremnije uslove i da se jako dobro prilagodjava tako da prakticno mozemo reci da jest besmrtan ali teoretski nije jer zavisi od manifestacije te inteligencije kroz ziva bica koja teoretski mogu sva nestati i time okoncati i sam Zivot do neke sledece slucajnosti koja bi omogucila radjanje novog Zivota.

Korisnik_postoji
Gost
Korisnik_postoji
3 godine prije
Reply to  Anarho

“…da se zivot razvio u kasnijoj fazi svemirske vjecnosti…”
Najnovija saznanja sugeriraju da je naš svemir tek u začetku, tj. još je “beba”.
Ako je to točno život ima još mnogo vremena na raspolaganju.

Piretis
Gost
Piretis
3 godine prije
Reply to  Anarho

@Anarho- Tema je postavka da je život konačan odnosno da nema (fizičke) besmrtnosti.
Međutim, tvrdnja “…do neke sledeće slučajnosti koja bi omogućila rađanje novog života.” je posve druga tema. Ima nas, a teško je pobiti, koji život ne smatramo produktom slučajnosti. Osim toga u tekstu se implicira na prolaznost materijalnog života (što je očigledna činjenica) a ne na prolaznost ili nestanak svijesti, duha ili čega već.

robi
Gost
robi
3 godine prije
Reply to  Alerik

Vječnost se može iskusiti sada u ovom trenutku. Kad stanemo i osjetimo sada. Osjeti se vječnost. Jer prošlost je sjenka, a budućnost kao san.

robi
Gost
robi
3 godine prije
Reply to  robi

Ne živimo ni u prošlosti ni u budućnosti već jedino u sadašnjosti. Živimo samo sada.

Anarho
Famed Member
Anarho
3 godine prije
Reply to  robi

Zapravo postoje indicije da bi mogli zivjeti i u buducnosti i da se sadasnjost moze retrogradno prilagodjavati u odnosu na ono sto nas u buducnosti ceka.
http://bigthink.com/paul-ratner/a-new-quantum-theory-predicts-that-the-future-could-be-influencing-the-past

robi
Gost
robi
3 godine prije
Reply to  Anarho

Osobno mogu špekulirati možda da ili možda ne. Zapravo ne znam ali znam tko zna. Kažu nije bitno što znaš već koga znaš ;). Kad saznam odgovor – javim ti 🙂

robi
Gost
robi
3 godine prije
Reply to  robi

Možda “Hari1” ima informaciju da li je moguće da budućnost utječe na sadašnjost? 😉

Hari1
Gost
Hari1
3 godine prije
Reply to  robi

robi,
može u smislu znanja o budućnosti (znamo da će se nešto dogoditi pa to utječe na naše odluke u sadašnjosti), ali ne onako kako predlažu u članku (još nepostojeća radnja u budućnosti djeluje na još nepostojeću radnju u prošlosti).

robi
Gost
robi
3 godine prije
Reply to  Hari1

U međuvremenu sam se sjetio 🙂 da imam osobno iskustvo na tu temu, a to je: osobno sam se našao u neizvjesnoj i teškoj situaciji i velikoj brizi sa svoga člana familije ( zaista neizvjesnoj situaciji sa mogućim teškim posljedicama). Uz puno molitvi za uspjeh i zdravlje dobio sam uvid kako će u budućnosti biti sve okej sa našim članom familije. Imao sam uvid u budućnost i to mi je pomoglo u sadašnjosti da budem spokojniji, smireniji i djelujem opuštenije i sa vjerom u dobar ishod situacije. I tako je i bilo 🙂

Nik
Gost
Nik
3 godine prije

Ljudi moji sve je prolazno samo Hajduk zivi vjecno …? ili kako kazu drugacije svega ce bit samo prijatelja nece…

robi
Gost
robi
3 godine prije

da li jenetko pročitao knjigu od prof. Arnolda Ehreta – “Ljekovita hrana bez sluzavosti”? Meni je vrlo zanimljiva i govori o postu i prehrani.

Georgij Žukov
Gost
Georgij Žukov
3 godine prije

Vecina do cijenjenih kolega i komentatora vjerojatno su krscani , no siguran sam da njih 99% ne zna ili krivo interpretira sto to simbolizira kriz ili krst , pa kako onda razgovarati o besmrtnosti i sto bi ona uopce znacila kao takva odnosno kakav bi bio smisao besmrtnosti? No smisao je upravo u besmislu zivota ovakvog kakvog poznajemo kod tricentricnih bica , ( tijelo kao materijalna supstanca – um kao intelektualni centar i emocija kao duhovno ) odnosno ljudi .
Dakle krst ili kriz simbolizira presjecanje horizontalne (fizickog tijela /metrijalne ) vremenski ogranicene linije sa vertikalnom(duhovnom-besmrtnom i bezvremenskom ) .
Horizontalna linija ima svoj pocetak i kraj ,odnosno tocku rodjenja i tocku smrti materijalnog tijela odnosno covjeka .Vertikalna linija je linija duhovnosti , duse , svijesti , samospoznaje kako god hocete .Vertikalna linija tezi beskraju , svemiru , galaksijama , stvoritelju , odnosno putovanju u svoju sustinu odnosno bitak .
Trenutkom dodira odnosno presjecanjem horizontalne linije vertikalnom(samospoznajom) u bilo kojem trenutku materijalnog zivota , sticu se uslovi kristalizacije i mogucnost apsorbiranja daljnjih emanacija.

Alerik
Gost
Alerik
3 godine prije
Reply to  Georgij Žukov

To je jedno od tumačenja križa. Ima i jedno drugo koje kaže kako se križ odnosi na epifizu (svatko za se može provjeriti kakav križ nosi-otud ona da svatko svoj križ nosi- izgleda li kao tau, kao koptski križ ili kao obični križ, dovoljno je vizualizirati vlastitu epifizu na kraljevsko plavoj podlozi i križ će se sam ukazati).

Brainstorm
Gost
Brainstorm
3 godine prije
Reply to  Alerik

ima tu sto nam se ne kaze. ispred vatikana je klešalj borova češera. češer predstavlja hipofizu. u knjizi postanka, 32:30, spominje se mjesto zvano peniel. da li je to pineal? pineal je hipofiza.
kaze da je isus bacio mrezu i uhvatio 153 ribe. cudno da su izbrojene. 153 predstavlja nesto. bacanje mreze tesko da je obicni ribolov. cini se da je isus obavljao magijski ritual.
isus da je hodao po vodi. hmm, nije po H2O vodi. voda je element a elementi su drugi svjetovi. isus je hodao po povrsini vode sto znaci da je hodao po razdijelnici dvaju svjetova.
isus je umro u dobi od 33 godine. 33 stupnja masonstva, 33 godine starosti?
ocenas zavrsava sa amen. kazu rijec amen znaci “neka tako bude” ali meni vise izgleda kao amon ra.
spomenuti agipatskog boga sunca kod svakog ocenasa, nastimati krscanske praznike da padaju na datume paganskih, meni izgleda intrigantno u najdobrocudnijem slucaju.

robi
Gost
robi
3 godine prije
Reply to  Brainstorm

eto pošto imam potrebu da nešto kažem 🙂 🙂
mogu ti reći ono u što sam siguran: bacanje mreže i lovljenje ribe predstavlja izbavljanje duša iz oceana materijalne egzistencije. U lađi duhovnog učitelja možemo prijeći ocean materijalne egzistencije i doći do obala duhovnog svijeta.
Naravno da je hodao po vodi jer posjeduje mistične moći da može biti lagan poput perce ili težak poput planine. To ti je mistična moć koju razviješ meditacijama za Isusa i sluge Boga ona je usputna manifestacija. Mistična moć nije sama po sebi cilj kako bi rekao Isus to ti se na doda ;).
“Amen” je od riječi “om” 🙂

Brainstorm
Gost
Brainstorm
3 godine prije
Reply to  Georgij Žukov

pokusao sam spoznati odnos kriza i kruga. ako se sve radja iz kruga, ako je krug pocetak i nacin, predstava Boga, onda je kriz negacija kruga, kontrola nad krugom, kocnica. isus je predstavljen sa krugom oko glave, kazu trn sa bodljama ali mozda sveti krug sa zrakama, kao sunce. kriz je u odnosu na isusa negativan. zasto slavimo kriz ako je isus umro u mukama na krizu?
pitam se jesu li nam podmetnuli svetogrdje i laz u osnovu krscanskog nauka.
4. stoljece, kad je krscanstvo postalo sluzbenom vjerom rimskoga carstva bilo je kao u istocnoj europi 90-tih. rimski robovlasnici, orgijasi, sadisti i mucitelji, progonitelji, zlocinci, svi sa svojim grijehom konvertirase se u krscane i zavladase novouspostavljenom institucijom. slicno kao “komunisti” u “demokrate” 90-tih. vidjesmo svojim ocima pa mozemo zamisliti da je isto bilo i kad se sluzbeno krscanstvo osnivalo.

Osoba C
Gost
Osoba C
3 godine prije

Tako je govorio Nikola Tesla:

”Kažete da dolazite iz Hrvatske, iz dijela koji se zove Lika, stjenovitog kraja gdje ljudi sade drva i gledaju zvjezdano nebo?

Tesla: To je istina. Ja sam ponosan na svoje srpske korijene i svoju domovinu Hrvatsku.

Futuristi kažu kako je 20. i 21. stoljeće rođeno u vašoj glavi, slaveći okretno magnetsko polje i opjevavajući himne indukcijskim motorima. Njihovog tvorca nazivaju lovcem koji je u svoju mrežu uhvatio svjetlost iz dubine Zemlje, i ratnikom koji je zarobio vatru iz neba. Otac izmjenične struje učinit će da fizika i kemija zavladaju polovicom svijeta. Industrija će ga proglasiti za svog vrhovnog sveca, a bankari za najvećeg dobročinitelja. U laboratoriju Nikole Tesle prvi put je razbijen atom. Tu je stvoreno oružje koje vibracijama izaziva potres. Tu je otkriven i crni kozmički zrak. Pet rasa molit će mu se u Hramu Budućnosti, jer ih je naučio velikoj tajni da se Empedoklovi Elementi napajaju životnim silama iz etera.

Tesla: Da, to su neka od mojih važnijih otkrića. Ja sam ipak poražen čovjek. Ja nisam ostvario ono najveće što sam mogao.

Što je to, gospodine Tesla?

http://www.4dportal.com/hr/intervjui/4378-nevjerojatan-intervju-s-nikolom-teslom-skrivan-116-godina

Alerik
Gost
Alerik
3 godine prije
Reply to  Osoba C

Oprezno s onim što nađeš na tom portalu.

Osoba C
Gost
Osoba C
3 godine prije
Reply to  Alerik

U pravu ste, ali ove Tesline izjave su mi poznate odavno,

Hari1
Gost
Hari1
3 godine prije
Reply to  Osoba C

“Tesla: Htio sam osvijetliti čitavu Zemlju” – Čemu? Sunce već daje idealan spektar u idealnim vremenskim razmacima. Ljudsko osvjetljenje je po definiciji inferiorno u bilo kojem aspektu, ako nema točnih informacija što to čovjeku treba i na koji način, a Tesla svojim odgovorom pokazuje kako nema takvo znanje.

“Jedno je pitanje hrane. Kojom zvjezdanom ili zemaljskom energijom nahraniti gladne na Zemlji? ” – Hrane na Zemlji ima sasvim dovoljno, no zbog ljudske korupcije, sebičnosti i nedostatka milosrđa dolazi do pojave gladi.

“Druga stvar je – kako uništiti energije zla i patnje u kojima prolazi čovjekov život? ” Vjerodostojnom duhovnošću.

“Treća stvar je – postoji li u svemiru suvišna svjetlost?” – U Svemiru (kada je manifestiran) ništa nije suvišno.

Osoba C
Gost
Osoba C
3 godine prije
Reply to  Hari1

Možda je predvidio da će biti ljudi koji neće moći plaćati račune za struju, pa će zbog ovrha biti izbacivani iz svojih kuća na cestu.

shumadinac
Gost
shumadinac
3 godine prije

Uh, stvarno ste bili aktivni po ovom pitanju a pošto nemam vremena da sada pročitam sve komentare neka mi oproste oni koje (ako) ponavljam.

Naučna misao ponekad zna da “zaluta” ako onaj koji je praktikuje nema dovoljno široke poglede. Legendaran je primer onog poznatog fizičara (više ne mogu da se setim imena) sa kraja 18. veka (valjda zato ne mogu da se setim – bilo je suviše davno 🙂 koji je tvrdio da je fizika mrtva nauka: “sve što je imalo da se otkrije u fizici već je otkriveno” :)))))))
Da se vratim na temu: termodinamika tvrdi da sistem teži neuređenom stanju – da li je život neuređeno stanje? Dakle, život demantuje fiziku u startu, odnosno uvodi neke nove momente. Da li je matematika fleksibilnija od fizike – teško.

Majk Majers
Gost
Majk Majers
3 godine prije

Vjecni zivot u fizickom obliku (u ovom matriksu) nije sama poanta. Poanta je skupljanje iskustva za odlazak dalje na duhovnom planu, koje se kroz proces reinkarnacije, ponavlja. Vecina nas se boji smrti iako je taj strah nevjerojatno sulud i nelogican. Problem je sto smo od najranijih dana odgajani u strahu, pravilima…rezimu. I to nam je ostalo usadjeno. Kad se oslobodimo togt straha, tek onda ce planeta Zemlja bit predivno mjesto za zivot!
Medjutim, strah od smrti uzima epidemioloske razmjere, pa psihopati vec rade na transhumanoidnim tehnologijama, tj spajanje covjekove svjesti na racunalo. A sve da bi zivjeli vjecno, da bi imali kontrolu vjecno. Starenje nije bolest, pokusaj sprjecavanja istog jest!

robi
Gost
robi
3 godine prije
Reply to  Majk Majers

postoji usporedba da je smrt poput lavljih zubu – za antilopu su izvor straha, a za laviće izvor mirnoće i sigurnosti. Osobno sam vidio mrtvace kojima se na licu vidjela grimasa – iskrivljeno lice od straha. I za razliku od njih sa mirnim spokojnim licem.

netman
Gost
netman
3 godine prije

Svaka čast i ne treba više o tome, samo kreteni misle da će uteć od smrti… Ha ha, koje silne pare se sataru za besmrtnost, eliksir vječnosti

POVEZANE VIJESTI

Izbornik