Znanstvenici stvorili prvi majmunsko-ljudski embrij s ciljem da pokrenu trgovinu organa

majmun - dječak
32 komentara

Znanstvenici su uspješno stvorili prvi majmunsko-ljudski embrij, utirući put prema korištenju životinja za transplantaciju ljudskih organa. Eksperiment je proveden u Kini kako bi se izbjegli pravni problemi.

Istraživači sa Salk instituta u SAD-u i Katoličkog sveučilišta Murcia (UCAM) u Španjolskoj genetski su modificirali majmunske embrije kako bi deaktivirali specifične gene koji se koriste u stvaranju organa. Tada je skupina ubrizgavala ljudske matične stanice u embrij. Zametak bi trebao prerasti u majmuna s ljudskim stanicama.

Međutim, u skladu s etičkim standardima, znanstvenici su zaustavili proces mnogo prije nego što je zametak uspio razviti središnji živčani sustav. Ipak, tim je morao otputovati u Kinu kako bi proveo postupak, jer je bio u suprotnosti sa španjolskim zakonom.

Estrella Núñez, koja je surađivala na projektu, rekla je El Paisu da su “rezultati vrlo obećavajući”, rekavši da je eksperiment nužan prvi korak prema razvoju ljudskih organa u životinjama koje bi se mogle koristiti u transplantaciji.

Tim znanstvenika, na čelu s Juanom Carlosom Izpisúom, izveo je sličan eksperiment 2017. godine pomoću humanih i svinjskih himera. Međutim, ljudske stanice nisu se uspjele zadržati u svinjskom embriju.

Kina je postala meka za uređivanje gena. Kineski istraživač objavio je u studenom 2018. da je sa svojim timom uredio gen CCR5 od dvije bebe blizanke, pokušavajući im omogućiti da postanu imuni na HIV. Međutim, znanstveni proboj ima visoku cijenu; stručnjaci su upozorili kako bi postupak mogao uništiti godine života blizanaca.

U nedavnom eksperimentu kineski i američki istraživači udružili su se za modificiranje gena 11 majmuna, dajući im “ljudski” razvoj mozga. Ovo zvuči kao dobar uvod za film “Planet majmuna“. Igranje sa genetikom i modificiranje gena, koliko god to činili pod izlikom  napretka u medicini, ne može biti dobro. Miješanje u prirodni poredak je jako loše.

Sama činjenica da znanstvenici moraju otići u Kinu da bi završili istraživanje govori puno. To jednostavno nije u skladu s Europskim zakonima, upitna je sama moralnost postupka. Stoga je bijeg u Kinu zaobilaženje pravila, što ova istraživanja čini nemoralnim.

geni
Pretplatiti se
Obavijesti o
32 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Moreno
4 godine prije

Pa niko tu i ne vidi napredak nego farmu majmuna koji će se prodavat u dijelovima. Etika i “slobodno tržište” nemaju puno toga zajedničkoga. Večina je izabrala “slobodno tržište”.

Ime
4 godine prije

Odvratno.

Son of Alerik
4 godine prije

Nemoralna Europa s moralnim zakonima i moralna Kina s nemoralnim zakonima – udruženi u protuprirodnoj raboti. Koja dakako neće uspjeti. Nije ljudski organizam pšenica, kukuruz pa da će GMO farme nicati kao ribogojilišta po šibenskom kanalu.
Tko financira takva istraživanja? Tu je najbitniji odgovor. Radi li se o mafiji koja trguje s ljudskim organima i sada ili o kakvim agendama skrivenim?

Niks
4 godine prije

Šta odvratno? Ljudima trebaju organi a da li ce biti od svinje ( cito sam i na tom se radi)ili majmuna e to ce znatstvenici reci. Dusebriznici prestanite jesti krave, svinje itd… Pa onda imate pravo nesto reci i prihvacam kritiku. Da malo odete u bolnice i vidite kako djeca umiru cekajuci, tako i srednjem vijeku su vasi preci bili protiv medicine i umirali su kao muhe od svih bolesti.

9953
4 godine prije

Profit na vidiku ,nema ovdje zaustavljanja

Vasilij Zajcev
4 godine prije

Josef Mengele sve ovo promatra iz devetog kruga pakla i sigurno je jako ponosan na svoje nasljednike.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI