Nizozemski istražitelj izjavio kako će istražiti načine kako Tik-Tok koristi podatke djece

TikTok
10 komentara

Nizozemski istražitelj izjavio je u petak kako će provesti istraživanje u vezi toga kako kineska društvena aplikacija za društvene medije, Tik-Tok, koja je postala jako popularna za vrijeme pandemije uzrokovane koronavirusom, počela prikupljati podatke milijuna svojih mladih korisnika.

Ovaj potez došao je usred američkog prezanja od korištenja aplikacije. Sama aplikacija dopušta korisnicima stvaranje i dijeljenje kratkih videozapisa između ostalih korisnika aplikacije, kojih sada ima više milijuna.

Tik-Tok, koju posjeduje kineska tvrtka ByteDance, prvo je postala popularna u Aziji, no sada se proširila i na Zapad. Pretpostavlja se da trenutno ovu aplikaciju koristi između 500 milijuna i 1 milijarde korisnika širom svijeta. Tvrtka, koja je prošlog mjeseca korisnike upoznala sa roditeljskim kontrolama, izjavila je kako surađuje sa nizozemskim vlastima.

„Najveći prioritet Tik-Tok-a je zaštita privatnosti i sigurnosti korisnika, pogotovo onih mlađih“, izjavila je glasnogovornica Gudrun Herrmann za izjavu koja je kasnije poslana Reutersu. U travnju, Tik-Tok je blokirao chat uživo i funkciju prenošenja videozapisa za korisnike koji su mlađi od 16 godina te je uveo roditeljske kontrole, kojima se ograničava neprimjereni sadržaj i dopušta upravljanje vremenom boravka u aplikaciji.

„Za mnoge korisnike ovo je prikladan način kako da ostanu u dodiru sa svojim prijateljima i kako da zajedno provedu vrijeme, pogotovo za vrijeme trenutne krize koronavirusa“, stoji u izjavi nizozemskih organa vlasti za zaštitu osobnih podataka (DPA). „Porast korištenja Tik-Tok aplikacije dovelo je do porasta zabrinutosti u vezi privatnosti korisnika“.

Naglašavajući na ranjivost tinejdžera i djece, koja možda nisu svjesna posljedica svoga ponašanja kada su na internetu, DPA želi ”istražiti štiti li Tik-Tok na primjeren i dovoljan način privatnost nizozemske djece”.

DPA će istražiti to je li točno ono što se u vezi aplikacije piše, da ona koristi podatke djece onako kako piše te ”je li dopuštenje roditelja zaista potrebno kako bi Tik-Tok prikupljao, pohranjivao i koristio osobne podatke djece”, stoji u nastavku.

Preliminarni rezultati istraživanja očekuju se u nastavku ove godine, također stoji u izvješću.

istragaNizozemskaTik-Tok
Pretplatiti se
Obavijesti o
10 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Moreno
3 godine prije

Veći problem od prikupljanja podataka je totalno poglupljivanje . . . špijunaža i ne triba kad su mase dovoljno poglupljene.
To je tako kad Kinezi primjene zapadne metode “slobodnoga tržišta”.

FranjoTahi
3 godine prije

A jeli? Sto je, stigla ozbiljna konkurencija pa odmah frka, panika ha?! Klasicni “western style” businessmani na braniku rodijackog crony kapitalizma.

crna guja
3 godine prije

mladi ce se potrovati hororima prnografijom i ostalim vizuelno zvucnim stvarima na svim poljima trovanje mozga a djeciji mozak je ko mala spuzva sve upija poslin se ne triba cuditi masovnim silovanjima ubistvima ima toga ko u prici cudi me kako psiholozi psihijatri who ne reagiraju na te stvari djeca su i onako na udaru zla svake vrste vec u vrticima bi trebali raditi pedagozi i psiholozi na djetetu se sve vidi ono ne moze toliko glumiti i lagati kao odrasli

jozo
3 godine prije

tik tok tik tok zapadnom kapitalu je odzvonilo

Ante
3 godine prije

Nizozemci su poznati po svojoj pristranosti i zataškavanju. Kao što je bilo u slućahu pada onog aviona iznad Ukrajine. Uopće ne sumnjam da će izvješća biti negativno. Dok google facebook radi potpuno istu stvar, prikupljajući sve podatke sa mobitela korisnika. kopiraju sve slike sa mobitela i kompjutera, špijuniraju koje stranice korisnik posjećuje. Ali su to sada ozakonili donijevši zakon o tvz ” privatnost ” Sada samo žele da Kinezi predaju svoje podatke Googlu i facebooku na način da tik tok bude aplikacija koja će biti kompatibilna sa spomenutim kompanijama . Zato sada Nizozemci “istražuju”, zapravo rade pritisak na Kinu u vezi toga.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI