fbpx

Nova pitanja u vezi sa kontroverzom oko tkiva fetusa i Planiranog roditeljstva

Planirano roditeljstvo - tkiva fetusa

Novo pribavljeno svjedočenje zvaničnika Federacije planiranog roditeljstva Amerike (PPFA) pokrenulo je pitanja o početnom odgovoru organizacije na video zapise undercover novinara Davida Daleidena i preusmjerilo pažnju na to da li je najveći pružalac pobačaja u državi prekršio savezni zakon u vezi sa donacijama tkiva fetusa.

PPFA je ranije optužila Daleidena da je “silno” uređivao svoje snimke, koje pokazuju da su visoki zvaničnici razgovarali o tome kako su vršili pobačaje kako bi kompanijama za nabavke poput StemEkpress-a omogućili odgovarajuće tkivo fetusa. Daleiden, međutim, tvrdi da svjedočenja iz njegovog parničnog postupka potvrđuju ono što se smatra zabrinjavajućim aspektima njegovih video zapisa.

Možda su najkontroverzniji bili prvi Daleiden-ovi video snimci sa tajnog prikazivanja, koji su pokazali Dr Deborah Nucatola i Mari Gatter – obje iz višeg rukovodstva PPFA –kako razgovaraju o tome kako obavljaju pobačaj drugačije ili koriste „manje hrskavu“ tehniku, kada pacijent izabere darovati tkivo ploda.

27 GOP senatora traži od AG BARR-a da istražuje planirano roditeljsko prikupljanje PPP fondova

Obje liječnice su u svjedočenju Fox News-a potvrdile da su mijenjale pobačaje, ali su tvrdile da se njihov “postupak” nikada nije promijenio. Na primjer, Nucatola je pitana o svom prethodnom komentaru u vezi sa drobljenjem ploda iznad i ispod grudnog koša radi dobijanja netaknutog tkiva. “To biste uradili kao opštu stvar?” pitao je jedan od Daleiden-ovih advokata. “Da sam bila svjesna da se radi o slučaju donacije, da.” Ona je dodala da to „nije promjena u proceduri“.

Gatter je posebno svjedočila da će izmijeniti svoje „tehnike“. Dok je razgovarala o njenoj „evoluciji“ razmišljajući o tom pitanju, Gatter je rekla: „U vrijeme dok sam bila na PP (Planirano roditeljstvo) Pasadena, mnogi od nas kretali su se u pravcu razlikovanja između metode i postupka, metode i tehnike. I tako mi je u to vrijeme bilo veoma prijatno da razlika u tehnici – radeći različite tehnike: ručna aspiracija nasuprot elektroničkoj aspiraciji – zapravo nije uticala na postupak ili metodu; pa je, prema tome, bilo dozvoljeno u pogledu donacije tkiva fetusa. ”

Catherine Glenn Foster, odvjetnica koja vodi Amerikance United for Life, rekla je za Fox News da razlika PPFA “nije bitna pravno. Mijenjaju postupak kako bi prodali … tijela žrtava pobačaja”.

Dr Forrest Smith, ginekolog koji je izvršio hiljade pobačaja, rekao je za Fox News da je “tehnika” fraziranje samo jedan od nekoliko “semantičkih trikova” stručnih ruku “koje je PPFA koristila da bi se prilagodila saveznom zakonu – koji zabranjuje „promjenu vremena, metoda ili postupaka koji se koriste za prekid trudnoće“. Jedan od tih „trikova“, rekao je, uključio je odluku PPFA da doda „supstancijalno“ kao modifikator „izmjene“ u svoje politike – frazujući da je Cecile Richards, tadašnji predsjednik PPFA, koristila u pismu vođama Kongresa 2015. godine.

Otpečaćeni dokumenti pokazuju da je Planirano roditeljstvo mjesecima naplaćivalo 25.000 dolara za dijelove tijela i krvne uzorke

Getter i Nucatola svjedočenja, navodi se u videu, važna su za razumijevanje napora PPFA da osiguraju da pridružene kompanije budu u skladu sa saveznim zakonom. Pod zakletvom je Nucatola rekla da ne slijedi Gatterine podružnice nakon što je PPFA ponovo izdala 10-godišnja uputstva o tom pitanju. Gatter, koja je bila direktor medicine za podružnicu iz Los Angelesa, poznato se našalila na kameri da želi Lamborghinija dok pregovara o cijeni za tkivo ploda.

PPFA nije posebno odgovorila na pitanje Fox News o tehnikama u odnosu na razliku postupka. Međutim, odlučno je negirala bilo kakvu nezakonitu aktivnost tokom pokušaja diskreditacije Daleidena. “Te su tvrdnje neosnovane i potiču iz grupe koja je uvijek i opet diskreditovana”, rekla je u ponedeljak za Fox News Erica Sackin, viši direktor za komunikacije i kulturu PPFA.

Ona je dodala: „Istina je da je Centar za medicinski napredak prekršio zakon kako bi pokušao da spriječi da planirano roditeljstvo opsluži pacijente koji zavise od nas i da zatvori pružaoca kritične seksualne i reproduktivne zdravstvene zaštite, uključujući okvire raka, STI testiranje, kontrola rađanja i njega pobačaja. Oni se i dalje suočavaju sa krivičnim prijavama, a kao rezultat im je naređeno da plate milion dolara odštete. ”

Grupa je takođe istakla da je Nucatola na kameri rekla da nije zainteresovana za zaradu od tkiva i da je Gatter takođe rekla: „Nismo za to zbog novca“. Daleiden je uspješno tužen od strane PPFA – zaradio im odštetu od dva miliona dolara – i trenutno je pod krivičnim gonjenjem koji on i njegovi advokati opisuju kao grubu zloupotrebu položaja.

Undercover novinar tuži Kamala Harrisa za udruživanje u povredi njegovih civilnih prava kroz progon

Daleiden tvrdi da je njegov rad zaštićen govor i da PPFA koristi lažne govorne tačke da sakrije ono što on kaže da je jasan dokaz zlostavljanja. U svom pismu Kongresu Richards je tvrdila da je ključ savezne usklađenosti osiguravanje promjena u pobačajima koji ne “utiču na sigurnost ili dobrobit pacijenta.” Ali prema Daleiden-u, medicinske promjene PPFA suštinski pretvaraju tkivo u robu koja se može plasirati na način na koji savezni zakon to izričito zabranjuje.

Pitanje je dobilo novu pažnju ranije ove godine, kada su mediji izvještavali o nezapečaćenim fakturama na kojima se prikazuje dnevnica za svaki proizvod od začeća (POC), medicinski termin za dijelove tijela fetusa. Tri fakture iz 2012. pokazale su da PP partner naplaćuje 24.940 USD, zajedno s više od 200 POC-a kompaniji StemEkpress, kompaniji za nabavku tkiva.

Planirano roditeljstvo se odbranilo tvrdeći da su troškovi vezani za prevoz i vrijeme koje troši osoblje. Međutim, u fakturama se ne spominje nijedan od tih računa, niti sadrže riječ “nadoknada troškova”. Umjesto toga, dodjeljuju naknadu po dijelu tijela. Konkretno, ranije objavljeni ugovor između tih organizacija pokazao je da su razmjene zasnovane na „POC određenom u klinici da bude upotrebljiv“ – ključna razlika u Daleidenovom argumentu da PPFA komodira ljudske ostatke.

“Savezni zakon protiv prodaje pobačenih fetalnih organa i tkiva u zamjenu za” dragocjenu nadoknadu “donesen je kako bi se spriječili novčani poticaji da se djeca u maternici pretvore u robu”, rekao je ranije Daleiden za Fox News. “Zakon predviđa nedvosmislenu razliku između istraživačke nadoknade klinici za potrošeni PPE, nasuprot StemEkpress-ovom plaćanju samo za broj „upotrebnih“ dijelova tijela koje je mogao da sakupi, a zatim proda zbog pobačaja planiranog roditeljstva. “

“Jane Roe” u Roe protiv Wade na vrhovnom sudu kaže da je bila plaćena da podrži Pro-life pokret

StemEkpress, koji u svojoj brošuri obećava “finansijsku zaradu”, obrađivao je sve usluge za koje bi Planirano roditeljstvo legitimno moglo tražiti nadoknadu prema zakonu, tvrdio je i Daleiden. Ukazao je na izvještaj panela „Select House“ koji sugeriše da je planirano roditeljstvo učestvovalo u „dvostrukom brojanju“ troškova poput prevoza. Umjesto toga, pokazalo se da su troškovi grupe „urednije dodijeljeni posredniku dobavljaču ili istraživaču krajnjih korisnika“.

U najnovijem video snimku Daleidena, zvaničnici nude zakletve koje potvrđuju sadržaj interne komunikacije za koje on kaže da sugerišu finansijski interes za pružanje uzoraka tkiva fetusa.

Na primjer, jedan email prikazuje Tram Nguyen, administratorku PPFA iz Golfskog zaliva, koja kaže da želi da krene „naprijed“sa ponudom lažne Daleidenove kompanije, BioMark, koja je uključivala visoku dolarsku nadoknadu za tkivo ploda (700 dolara za jetru ploda i 1600 dolara za jetru, timusni par).

Pored toga što ukazuje na finansijski interes, Nguyenino svjedočenje takođe je u suprotnosti sa prethodnom tvrdnjom planiranog roditeljstva da je odbila ponudu Biomaka. Daleiden je rekao Fox Newsu da se nikada nije javio neko iz PPFA, a davatelj pobačaja odbio je da dalje komentariše kada ga je kontaktirao Fox News.

Pavlich osuđuje pomoć za koronavirus Planiranom roditeljstvu:“Dobijaju više od 500 miliona dolara od poreznih obveznika svake godine“

Daleidenov video takođe naglašava poruku e-pošte u kojoj dr. Dorothy Fergerson, glavna liječnica najvećeg predstavništva PPFA, navodno kaže da mijenja kompanije za nabavku nakon što je čula da će StemEkpress prikupljati uzorke češće od njihovog trenutnog dobavljača. U vezi sa izvršnom direktoricom StemEkpress Cate Dier, neimenovani zaposleni kaže Fergersonovoj: “Njeno poslovanje počinje da se smanjuje, što je dobro za nju i za nas.” Upitan pod zakletvom da li se prekid temelji na učestalosti preuzimanja, Fergerson je odgovorila da je to tačno.

„Mislim da je tačno da se činilo da StemEkpress sarađuje sa više istraživača a ne samo ABR [Advanced Bioscience Resources].“ Fergerson je takođe potvrdila da njena saradnica neće dobiti nadoknadu od StemEkpress-a ako za njen uzorak tkiva ne bude utvrđeno da je „upotrebljiv“.

PPFA je negirala „prodaju“ fetalnog tkiva i nije jasno kako je grupa planirala prihod od tih transfera. Daleiden-ov video prikazuje osnivačicu ABR-a, Lindu Traci, koju je njen advokat nekoliko puta upućivao da ne odgovara na pitanja u vezi sa potencijalnim razgovorima o projekcijama prihoda PPFA.

Najnoviji video Daleiden-a uslijedio je u kritičnom trenutku kada se Planirano Roditeljstvo suočilo sa potencijalnom istragom zbog njihove zloupotrebe sredstava za pomoć zbog koronavirusa. Iako je Ministarstvo pravosuđa već otvorilo istragu u praksi fetalnog tkiva, nejasno je kako je napredovalo od 2017. godine kada je prvi put dospjelo u naslove. Ministarstvo pravde nije odgovorilo na zahtjev Fox News za komentar.

VAŽNA PORUKA ZA LOGIČARE

Vrijeme uvjeravanja prolazi. One koji ne shvaćaju što se događa, treba ignorirati i ne gubiti vrijeme na njih. Poštene, empatične i logične osobe se trebaju okupiti, bez obzira na osobna uvjerenja i svjetonazore. Osim raskrinkavanja, dolazi vrijeme djelovanja brojnim i legalnim sredstvima u gospodarstvu, zdravlju, autonomiji… U protivnom, sve će nas porobiti.

Pitate se što učiniti nakon čitanja ovog teksta? Jednostavno, šaljite i dijelite tekst poštenim, empatičnim i logičnim osobama. Informirajte bližnje o postojanju portala Logično. Priključite nam se na našem Telegram kanalu tako što ćete kliknuti na Vijesti.  Od danas možete komunicirati i pisati nam u Telegram grupi Zajednica. Budimo složni, mudri i jaki.


Posjetite naš novi video kanal na platformi Odysee i obvezno se registrirajte, kao i najveću arhivu alternativnih video snimaka Jubitu.

Svidio vam se članak i
pitate se što možete napraviti?
PODIJELITE ga s PRIJATELJIMA

*Stavovi izneseni u kolumnama su osobni stavovi autora i ne odražavaju nužno stav redakcije portala Logicno.com

Pretplati se
Obavijest
guest
Zaštitite svoje ime u komentarima... REGISTRACIJA
1 Komentar
najstariji
najnoviji najviše ocjenjeniji
Inline Feedbacks
View all comments
Starina
Gost
Starina
2 godine prije

Kako nazvati te osobe koje ubijaju mlade pripadnike svoje vrste da bi zaradili novce na tome?! Kakvi su to ljudi koji koriste dijelove tijela malih ubijenih članova svoje vrste za bogaćenje?! Upravo se ispunjava proročanstvo o sve većem zlu pred kraj ovog svijeta iz 2 Timoteju 3:13 ” A zli… Pročitaj više »

POVEZANE VIJESTI

Nije pronađen nijedan rezultat.