Informacije o 400.000 pacijenata Planiranog Roditeljstva procurjele su u ransomware hakovanju

Malver napad
4 komentara

U masovnom malver napadu kompromitovane su informacije stotina hiljada pacijenata iz filijale planiranog roditeljstva u Los Angelesu. Napad sproveden prije dva mjeseca, tek sada je objelodanjen.

Haker koji očigledno koristi istu vrstu ransomware koji je korišten u napadu na energetski sistem Colonial Pipeline  ranije ove godine, navodno je dobio pristup oko 400.000 pacijenata Planiranog Roditeljstva iz filijale klinike za žene u Los Angelesu. Iako Planirano Roditeljstvo nudi niz zdravstvenih usluga, uključujući preglede seksualnog zdravlja i recepte za kontrolu rađanja, možda je najpoznatije po izvođenju abortusa.

Dok je portparol grupe u Los Angelesu John Erickson insistirao da nema naznaka da su ukradene informacije korištene u „svrhu prevare“, on je priznao da je „neovlaštena osoba“ dobila pristup mreži između 9. i 17. oktobra, instalirala „zlonamjerni softver, ” i „eksfiltrirala” neke datoteke. Među ukradenim informacijama bila su imena pacijenata, adrese, informacije o osiguranju, datumi rođenja i klinički podaci – uključujući privatne zdravstvene podatke.

Čini se da se incident dogodio otprilike mjesec dana nakon sve žešće borbe oko prava na abortus između aktivista za izbor i za život, sa epicentrom u Teksasu. Država je 1. septembra usvojila zakon kojim se Amerikancima zabranjuje da omogućavaju bilo kakav abortus koji se odvija nakon šest nedjelja. Oni za koje se utvrdi da su umiješani u takvu proceduru – osim, ​​što je kritično, majke koja je abortirala – mogu biti kažnjeni sa 10.000 dolara ili više po jednom od kontroverznijih aspekata djela.

Uprkos svim naporima Bidenove administracije, Vrhovni sud je do sada odbijao da podnese trajnu zabranu protiv zakona, iako je njegovo sprovođenje više puta nakratko pauzirano.

Drugi sudovi su pokušali da olabave sopstvena ograničenja za abortus u očiglednom nastojanju da kompenzuju statut Teksasa, koji, za razliku od prethodnih pokušaja da se poništi odluka Roe protiv Wade koja je legalizovala abortus na prvom mjestu, ne uključuje izuzetke za silovanje ili incest.

Malver koji je korišten za hakovanje klinike u Los Angelesu bio je isti ransomware – pod nazivom Dark Side – korišten prošle godine da bi se zatvorio Colonial Pipeline, ali nisu otkrivene dalje informacije o tome ko bi napadač mogao biti ili koja je bila njegova motivacija.

Ovo nije prvi put da je neko hakovao Planirano Roditeljstvo. Ranije ove godine, ogranak organizacije u Metropolitanu u Washingtonu obavijestio je pacijente da su njihove informacije – uključujući datume rođenja, medicinske podatke i informacije o socijalnom osiguranju – hakovane 2020. Ni u jednom slučaju klinika nije priznala bilo kakvu lažnu upotrebu procurjelih podataka.

Cyber napadiHakerinformacijePlanirano roditeljstvo
Pretplatiti se
Obavijesti o
4 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Protestiram!
2 godine prije

To su planirani recepti za masovna ubojstva vlastite nerođene djece u najgorim mukama masakriranjem.

Tim Kunić
2 godine prije

400 000 pacijenata? Hoćete reći minimum 400 000 ubijene djece.

Bezvezni Stranac
2 godine prije

Procurile informacije o 400 000 pa-ci-jen-ti-ca Planiranog Ubojstva. Pa to je odlična vijest.

Moći ćemo vidjeti do kojeg tjedna su se izvršavala ubojstva bespomoćne nerođene djece i je li bilo ubojstava neposredno prije nego što se porođaj imao dogoditi.

Koga zanima više neka gugla “planned parenthood” misoprostol “dilatation and extraction”

Ivan Grozni
2 godine prije

Šta radi jebeni FBI I CIA, ili je sve to orkestrirano i izvedeno upravo od njih. Nema šanse da bih živio u smrdljivoj zloj i genocidnoj Jamerici.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI