Uprkos zapadnjačkoj histeriji zbog ruskih hakera, čak 75 % svjetskih sajber napada potiče s američkog tla

Sajber napad
4 komentara

Lavovski udio sajber napada širom svijeta potiče iz SAD – činjenica koju Zapad izbjegava prečesto da pominje. To je rekao visoki ruski zvaničnik, pozivajući se na istraživanje koje su sprovele kompanije za kibernetičku sigurnost.

Zamjenik sekretara Ruskog vijeća sigurnosti Oleg Kramov rekao je da se većina hakovanja vrši pomoću američke IT infrastrukture.

Od 2016-19. godine, 40 do 75 procenata svih napada izvedeno je sa teritorije SAD, dok je u Rusiji bilo najviše dva do sedam procenata takvih slučajeva, rekao je Kramov. Ovo “jasno pokazuje bilo kojoj razumnoj osobi” da je Zapadnjačko prikazivanje Rusije kao “globalne prijetnje sajberprostoru” neosnovano, rekao je.

Iako Kramov nije imenovao kompanije koje je pominjao, u junu 2019. godine Nacionalni centar za koordinaciju i reakciju na kompjuterske incidente (NCIRCC) objavio je da je do 71 procenata napada na ruske IT sisteme došlo iz SAD, a samo tri procenta su domaćeg porijekla.

Ruska Federalna služba bezbjednosti (FSB) osnovala je NCIRCC 2018. godine za suzbijanje sajber napada protiv ruskih interesa. Osim u Rusiji, rekao je da Zapad “nalazi” i velika “gnijezda” sajber-terorista u Kini, Sjevernoj Koreji i Iranu. To se radi namjerno, vjeruje Kramov, kako bi se „opravdali posljedični postupci SAD i njihovih saveznika protiv njihovih geopolitičkih konkurenata“.

Moskva je dosljedno pozvala svoje strane partnere da se zajednički suprotstave sajber prijetnjama “bez politiziranja materije”, rekao je, ali ti pozivi uglavnom padaju na neplodno tlo, jer zapadne zemlje rutinski optužuju Rusiju, kao i Kinu, Sjevernu Koreju i Iran.

Na primjer, krajem jula EU je uvela sankcije ruskoj vojnoj obavještajnoj jedinici „Specijalne tehnologije“, kao i četvorici ruskih državljana za koje se vjeruje da su njeni operativci. Oni su, kako se navodi u EU, bili umiješani u virus “NotPetia”, koji je 2017. nanio štetu svjetskoj ekonomiji u vrijednosti od 10 milijardi dolara.

Iako je virus ciljao ruske kompanije, jednako kao i druge, EU je optužila Rusiju da stoji iza toga. Brisel je takođe uveo sankcije za nekoliko kineskih državljana, kao i kineske i sjevernokorejske kompanije.

Rusko ministarstvo spoljnih poslova odgovorilo je da ovakav pristup samo vodi do novih političkih konfrontacija i „sajber haosa“.

Cyber napadirusijasajber napadi
Pretplatiti se
Obavijesti o
4 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Patriot
3 godine prije

“Ruski hakeri”= NSA

Alex
3 godine prije

Rusi i nemaju opremu kojom bi se mogli približit Amerima, pačak ni Kinezi nisujoš dorasli. Samo
još Japanci imaju super servere . Ostali intenzivno rade na tome, ali Ameri sve nadziru. Jer pravi hakeri nisu amateri sa laptopom, ako je netko to pomislio.

Max
3 godine prije

Nismo ni Sumnjali-

Dokurčilomi
3 godine prije

75%???????????? Hajde ljudi malo razmislite. Svatko tko koristi windowse i druge Microsoft proizvode a o Cloude neću ni spominjati, otvorena je knjiga za besplatno špijuniranje i industrijsku špijunažu tj. krađu. Ni ne moraju hakirati sve se lijepo šalje njima ili se kod njih spremaju podaci.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI