Haker pokušao da zatruje vodosnabdijevanje Floride

Haker-Florida
9 komentara

U julu 2020. godine građani Oldsmara na Floridi istakli su da su im dramatično visoki računi za upotrebu vode, što je gradska vlada opravdala nedostatkom gradskih zaposlenih tokom pandemije COVID-19.

Policija u gradu Oldsmar na zapadu Floride u ponedjeljak je tvrdila da je haker u petak pokušao da zatruje vodosnabdijevanje grada ispuštanjem toksične hemikalije.

Na konferenciji za novinare u ponedjeljak, šerif okruga Pinellas Bob Gualtieri rekao je da lokalna policija, kao i FBI i Tajna služba, istražuju prijavljeni pokušaj u petak trovanja javnog vodovoda za grad Oldsmar, zapadno od Tampa.

Prema riječima Gualtierija, radnik u pogonu primijetio je u petak da je njegovom radnom mjestu daljinski pristupio neko ko je privremeno uspio da poveća količinu natrijum hidroksida u vodovodu za faktor preko 100. Korozivno jedinjenje, poznatije kao lužina, je uobičajeni odmašćivač, ali se takođe koristi u malim količinama u gradskom centru za prečišćavanje vode za kontrolu kiselosti.

Gualtieri je rekao da gradsko vodosnabdijevanje nije ugroženo, jer je gradski radnik odmah primjetio promjenu i spriječio je.

„Protokoli koje imamo na raspolaganju, protokoli za nadgledanje, oni djeluju – to je dobra vijest“, rekao je gradonačelnik Oldsmara, Eric Seidel. „Čak i da ih nisu otkrili, u sistemu postoje komponente koje bi ulovile promjenu nivoa pH.“

„Važno je obavijestiti sve“, dodao je Seidel. „To je loš saučesnik.“

Vijest dolazi usred istrage o masovnom hakerskom napadu na američku vladu i korporativne mreže omogućen kompromitovanjem softvera Orion kompanije Solar Winds. Prošlog mjeseca je nekoliko američkih obavještajnih agencija u zajedničkoj izjavi tvrdilo da je napad „vjerovatno ruskog porijekla“. Kremlj je porekao odgovornost, pripisujući tu tvrdnju antiruskoj pristrasnosti.

FloridaHakerVodosnabdijevanje
Pretplatiti se
Obavijesti o
9 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
tihobl
3 godine prije

Opet krivi rusi.

Glas razuma
3 godine prije

Koji idioti, spojili takav uredjaj na internet, pa se sad čude kako neki tamo zločinac izdaleka može preuzeti kontrolu nad njime. Još bi bilo najbolje da spoje nuklearne podmornice na internet, pa da čekamo kad će grunuti svi skupa. A sve u “optimizaciji troškova”, jer skupo je imati čovjeka na licu mjesta koji će neki ventil odvrnuti ili zavrnuti. Pa valjda ljudima treba biti jasno da neki vitalni sistemi NIKAD baš nikad ne smiju biti spojeni na internet, i moraju biti posve autonomni.

3 godine prije zadnji put uredio Glas razuma
pozitivan pesimista
3 godine prije

u cirihu to bolje rade, sinoc na elektronickim panoima umjesto turistickog sadrzaja
pornici, dobro, nije istina daleko jer i tako se manje vise sve svodi na pare i seks;)

nessy
3 godine prije

Ako nisam znao zakljucak, prije citanja, ubijte me. Pa tko bi drugi to pokusao nego Rusi. Inace u USA nedostaje degenerika koji bi otrovali rodjenu majku da im slika izadje u novinama. USA, drzava, u kojoj sam sistem preko FDA namjerno i sistematski truje svoje gradjane, od GMO, pa nadalje. Ne trebaju njima Rusi za tako nesto. Odluce li se Rusi za trovanje, sigurno nece biti neuspjesno, ni ograniceno na neku selendru na Floridi.

Max
3 godine prije

Opasan incident.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI