Akt „Stop WOKE“ postaje zakon

Novi zakon Floride
17 komentara

Ova mjera daje roditeljima na Floridi pravo da tuže vaspitače koji djeci predaju „Teoriju kritične rase“.

Guverner Floride Ron DeSantis u petak je potpisao zakon „Stop WOKE“. Zakon, koji dozvoljava roditeljima da tuže prosvjetne radnike ako su njihova djeca podučavana „Teoriji kritične rase“ u školi, a zaposlenima da tuže ako prođu takvu obuku na radnom mjestu, dolazi usred žestokog obračuna između DeSantisa i Dizney oko LGBT pitanja.

„Nikome ne treba davati uputstva da se osjeća kao da nije jednak ili da je osramoćen zbog svoje rase“, rekao je DeSantis u saopštenju u petak. „Na Floridi nećemo dozvoliti da WOKE program krajnje ljevice preuzme naše škole i radna mjesta. Na Floridi nema mjesta indoktrinaciji ili diskriminaciji.”

Prema zakonu, nastavnici i poslodavci koji promovišu ideju da je jedna rasa ili pol superiornija u odnosu na drugu, da je „moralni karakter ili status osobe kao privilegovane ili potlačene određen rasom, bojom kože, nacionalnom porjeklu ili polu“, ili da bi bilo ko trebalo biti diskriminisan da bi se postigla „raznolikost, jednakost ili inkluzija“, bilo bi učešće u nezakonitoj diskriminaciji.

Sa svojim imenom, akronimom za „Stop Nepravdama prema našoj djeci i zaposlenima“, zakon je usmjeren na vrstu učenja koja su se proširila u američkim školama i korporativnim salama za sastanke posljednjih godina. Dok je teorija kritične rase (CRT) maglovit termin koji je nekada opisivao koncepte o kojima se raspravljalo samo u akademskim krugovima, njene ideje – da rasa utiče na sve ljudske interakcije i da su SAD država „bijele suprematike“ zasnovane na ugnjetavanju – su objavili nastavnici, konsultanti za korporativnu raznolikost i institucije koje finansira vlada.

Direktor Američke federacije nastavnika Randi Weingarten demantovao je prošle godine da se CRT predaje u javnim školama, tvrdeći umjesto toga da se djeca uče „tačnoj istoriji“. Međutim, protivnici DeSantisovog novog zakona tvrde da djecu treba podučavati konceptima izvučenim iz CRT.

„Zakon će narušiti prava nastavnika i poslodavaca iz Prvog amandmana i smanjiti njihovu sposobnost da koriste koncepte kao što su sistemski rasizam i rodna diskriminacija kako bi podučavali i raspravljali o važnoj američkoj istoriji“, navodi se u saopštenju Floridskog ACLU.

Međutim, DeSantis je naveo da će zakon i dalje dozvoliti „raspravu o temama kao što su seksizam, ropstvo, rasno ugnjetavanje, rasna segregacija i rasna diskriminacija, na način koji odgovara uzrastu“.

„Škole su obavezne da podučavaju činjenične informacije o temama, uključujući afroameričku istoriju i holokaust, umjesto subjektivne indoktrinacije koja ističe kolektivnu krivicu“, dodala je njegova kancelarija.

Usvajanje zakona dolazi usred žestokog obračuna između DeSantisa i Dizney korporacije. Pod pritiskom aktivista i zaposlenih, Dizney je obećao da će poništiti nedavno usvojeni guvernerov Zakon o roditeljskim pravima u obrazovanju, koji zabranjuje nastavnicima da razgovaraju o seksualnosti i rodnom identitetu sa djecom u osnovnim školama. DeSantis je odgovorio tražeći od državnih zakonodavaca da razmotre oduzimanje prava korporaciji da vodi Walt Disney World u okviru sopstvenog vladinog sistema. Dizney programi „Obuka različitosti“ za zaposlene takođe bi se mogli smatrati nezakonitim prema zakonu „Stop WOKE“. Državni poslanik Brian Avila, koji je sponzorisao zakon, rekao je u februaru da je obuka kompanije, koja uključuje lekcije o „sistemskom rasizmu“, „bijeloj privilegiji“, „bijeloj krhkosti“, „bijelim spasiteljima“, „mikroagresijama“ i „antirasizmu “,  „više od nečuvenog” i „odvratnog”.

FloridaRon DeSantisWokezakon
Pretplatiti se
Obavijesti o
17 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
tihobl
2 godine prije

Znaci ucitelji ce morati uciti djecu da su amerikanci nadljudi, a ostali primitivni divljaci koje moraju civilizovati i demokratizovati, kao sto su to radili i do sada. Zasto nisam iznenadjen?

Ljudevit
2 godine prije

S Musk-ovom kupnjom Twitera i De Santisom na celu Floride poceo je ozbiljan otpor woke i cancel ludilu, a mozda i covid ludilu.

Rimtutituki
2 godine prije

Ako si muskarac,bijel,Caucasian,jos christliche religije, heterosexual,kukala ti majka,odmah si odvratan,izrablkivac,silovatelj,robovlasnik i sta sve ne,a meni 50godina.

Jomla
2 godine prije

Dobro, stop woke, ali koji qrac je WOKE?

Max
2 godine prije

Tako i treba,

Emiliano Zapata
2 godine prije

Cudi me kako ovaj jos nije podjelio sudbinu s Kenedijem ili predsjednicima Tanzanije, Burundije, Haitia…

Anti-Cancel
2 godine prije

Čist rasizam i poni fašizam.

Andreja
2 godine prije

Kako može npr. u mojoj državi biti sa mnom ravnopravan netko tko je u mojoj državi ne tako davno klao, silovao, rušio i pljackao,a za to nije položio racune.? E nije i nece, ne može!!!! Može proci kod veleizdajnika politicara, ali kod naroda jok, ne može.

Samuraj
2 godine prije

Ovog čovjeka za predsjednika.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI