Hakeri vraćaju 260 miliona dolara imovine ukradene u najvećoj kripto pljački ikada

Haker
9 komentara

Preko jedne trećine od 613 miliona dolara kripto valute ukradene sa blockchain platforme Poly Network vraćeno je u glavnu knjigu, a haker je rekao da je jednu od najvećih kripto pljački ikada počinio iz zabave.

Otprilike dan nakon što je postala žrtvom najveće pljačke u istoriji kriptovaluta po obimu ukradene imovine, Poly Network je objavila da je navodni počinilac ili počinioci hakovanja vratio oko 260 miliona dolara u bitkoin, ethereum i poligon tokenima ukradenim u napadu.

Međutim, od četvrtka uveče nedostaje oko 353 miliona dolara ukradene imovine, navodi platforma.

Hakovanje je uznemirilo svijet kriptovaluta, a zloglasno hakovanje Mt. Gok iz 2014. godine, koje se smatra najvećim do sada, izgleda sitno u poređenju sa ovim. Hakovanje Mt. Gok je na kraju rezultirao bankrotom berze nakon što su lopovi u to vrijeme ukrali bitcoin u vrijednosti 450 miliona dolara.

Oni koji stoje iza hakovanja Poly Networka, naizgled su poslušali molbe platforme da vrate tokene. Obraćajući se hakerima direktno u srijedu, Poly Network je upozorila da nije “pametno” da hakeri pokušavaju s bilo kakvim daljim transakcijama s obzirom na pažnju koju su privukli na sebe i napomene da su žrtve “desetine hiljada” običnih članova kripto zajednice. Poly Network navela je tri adrese za hakere na koje mogu da vrate ukradene tokene, što su oni uradili nekoliko sati kasnije, na iznenađenje nekih posmatrača.

U improvizovanoj sesiji pitanja i odgovora koja je održana kroz bilješke o transakcijama, napadač je tvrdio da su željeli da otkriju ranjivost u pozivima na platformi da bi „pobijedili sve insajdere ili hakere“. Nazvavši Poly Network „pristojnim sistemom“, haker je objasnio da ne žele otkriti „grešku“ projektnom timu jer „svako može biti izdajnik“.

Tvrdili su da je „čuvanje“ imovine na sigurnom računu „jedino rješenje“. U narednim porukama napadač je rekao da su ljuti na mrežu što ih je učinila žrtvenim jarcem prije nego što su imali priliku da objasne, i insistirao je da nemaju namjeru da peru kovanice. „To je uvijek plan! Ne zanima me mnogo novac ”, rekao je napadač tvrdeći da su hakovanje izvršili „iz zabave”.

Tvrdeći da je njihova motivacija bila “da učine nešto kul, ali ne i štetno”, haker je podigao još više obrva tražeći donacije u znak podrške svom triku.

Do sada je napadač prikupio oko 3.500 dolara – daleko od tokena vrijednih 613 miliona dolara ugrabljenih sa platforme.

Poly Network je transnacionalna decentralizovana finansijska platforma koja funkcioniše na  Binance Smart Chain, Ethereum i Polygon blokovima, povezujući ih na jednom sajber-mjestu tako da mogu da preskoče posrednike, čineći tako prenos novca jednostavnijim i jeftinijim.

HakerKriptovalute
Pretplatiti se
Obavijesti o
9 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Zabluda
2 godine prije

Samo glup.an moze vjerovat u ovu pricu. Ovo je samo priprema javnosti za iduci udar, da ne bude da nismo znali. Govorim ima godinu dana da ce samo preko noci svima pokupiti kripto valute i aj zivio, kao lafo hakerski napad. Lets get ‘s ready to rumblee

Starina
2 godine prije

Kad je ijedan pljačkaš vratio opljačkano?!

Sven
2 godine prije

Te kriptovalute su sigurne kao polovna memorijska kartica u mobitelu kojoj je istjekao rok trajanja.

Dokurčilomi
2 godine prije

Hoće li Soroši, Gatesovi, Rothschildi i slični vratiti opljačkano?

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI