Tvrtka za cyber-sigurnost upozorava da će 2020. biti godina cyber hladnog rata između ‘zapadnih i istočnih sila’

cyber hladni rat
4 komentara

Samo ovaj tjedan, Rusija je provela testiranje novog “suverenog internetskog” sustava dizajniranog kako bi omogućila domaćoj internetskoj infrastrukturi zemlje preživljavanje u slučaju strane agresije u digitalnoj sferi.

Eskalacija rastućeg digitalnog hladnog rata mogla bi se dogoditi 2020. godine, upozorava tvrtka za cyber-sigurnost Check Point.

U analizi objavljenoj u listopadu, firma sa sjedištem u Tel Avivu predviđa kako će relativno novi oblik sukoba eskalirati u cyber prostoru, što će sa sobom donijeti ‘Lažne vijesti nove generacije’ uoči američkih predsjedničkih izbora 2020. godine, zajedno sa sve većim brojem napada na komunalnu i drugu kritičnu infrastrukturu.

U međuvremenu, upozorava izvještaj, cyber-kriminalci će povećati broj napada za otkupninom, krađu identiteta i mobilni zlonamjerni softver na pojedince, tvrtke i institucije lokalne uprave.

Cyber ​​hladni rat

Najznačajniji, prema tvrtki, je trend koji vodi prema novom hladnom ratu, koji se odvija ne samo u stvarnom svijetu, nego „vođen u mrežnom svijetu jer zapadne i istočne sile sve više razdvajaju svoje tehnologije i inteligenciju“.

Najveći primjer ovog trenda je veliki trgovinski sukob između SAD-a i Kine, kaže Check Point, ukazujući na napore SAD-a u zabrani djelovanja kineskim tehnološkim divovima, poput Huaweija usred optužbi za špijunski softver i krađu tehnologije.

Nadalje, „cyber-napadi će se sve više koristiti kao proxy sukobi između manjih zemalja, koje financiraju i omogućavaju velike nacije jer žele konsolidirati i proširiti svoje sfere utjecaja, kao što je vidljivo u nedavnim cyber operacijama protiv Irana, nakon napada na Naftna postrojenja u Saudijskoj Arabiji “, napomenula je tvrtka.

Takvi napadi nisu ograničeni na vlade. Ranije ove godine, američka mornarica priznala je da se nalazi u “teškoj” cyber-sigurnosnoj situaciji, koja je stalno “pod opsadom” od napada koje izvode kineski hakeri, pri čemu su zabilježeni brojni sigurnosni prijestupi, a samu štetu je teško procijeniti. Međutim, poznato je da su planovi za barem jedn novi protubrodski projektil ukradeni u 2018. u samo jednom cyber napadu.

U 2018. Trumpova je administracija ublažila ograničenja američke vojske na korištenje cyber-operacija i započela takozvanu ‘inicijativu za odvraćanje od cyber napada’, čiji je cilj bio spriječiti “zlonamjerne cyber-aktivnosti” Kine, Rusije, Irana i Sjeverne Koreje. U isto vrijeme, SAD su krenule u ofenzivu, vodeći cyber-rat i baveći se cyber-špijunažom ne samo protiv protivnika, već i saveznika.

Cyber-kriminal

U 2020. godini također će doći do eskalacije cyber kriminala, pretpostavlja Check Point, ukazujući na sve veću uporabu ucjenjivačkog softvera (ransomware) protiv poduzeća, lokalne uprave i zdravstvenih ustanova.

“Napadači troše vrijeme na prikupljanje obavještajnih podataka na svoje žrtve kako bi se osigurali da mogu prouzrokovati maksimalnu štetu, a otkupnine se povećavaju u skladu s tim. Napadi su postali toliko štetni da je FBI ublažio svoj stav o plaćanju otkupnine: sada priznaje da će neke kompanije možda morati procijeniti mogućnosti zaštite svojih dioničara, zaposlenika i kupaca “, upozorila je tvrtka.

U međuvremenu se očekuje je se kako će se napadi korištenjem isprobane metode e-pošte, ali i usluga razmjene poruka, društvenih medija i igara. Očekuje se i porast napada mobilnih zlonamjernih softvera, a također se očekuje kako će krađe identiteta postati “sofisticiranije i učinkovitije, što će namamiti mobilne korisnike da kliknu na zlonamjerne web veze”.

Zemlje se pripremaju

Usred sve agresivnijeg američkog pritiska sankcija i (do sada neutemeljenih) optužbi o miješanju ruskog interneta u zapadne izbore, Rusija je pojačala napore na nacionalnoj razini kako bi povećala sigurnost u svom segmentu interneta. Prošli je tjedan zemlja provela test svog novog “suverenog interneta”, namijenjenog zaštiti internetske infrastrukture Runeta u slučaju da Rusija ikad bude odsječena od globalne mreže. Test je bio uspješan, a obični korisnici nisu ga ni opazili.

Također ovog mjeseca usvojen je novi zakon kojim se predviđa ugradnja softvera ruske izrade na elektroničke uređaje, uključujući pametne telefone, računala i pametne televizore, čiji je cilj osiguranje sigurnosti i zaštite ruskih internetskih kompanija i smanjenje zloupotreba velikih stranih kompanija u području informacijske tehnologije.

Pretplatiti se
Obavijesti o
4 Comments
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
znanje
3 godine prije

Uh. Kakav će to rat biti ukoliko je ovo do sada bio cyber mir.

Fabijan
3 godine prije

ponavlja se Hladni rat
i jedna i druga strana izmišlja neprijatelja sa druge strane
pripremaju se za napad / okupaciju sa druge strane
plaše narod stvaraju psihozu straha
a sve zajedno, potpuno besmisleno

InternetJeLaž
3 godine prije

Pametni uvode intranet i extraneta budale se nadaju nekakvom internetu. Uskoro kreće rezanje podmorskih kablova i odštekavanje od Googlea + 4 debela Njemca špijuna (Facebook, Instagram, Twitter, WhstsApp)
Google ima🤔 superračunalo koje skuplja zadnjih 10tak godina🙃 sve o nama i normalni se žele odštekat od tog Sotone a i rade svoje lokalne software na intranetu. Treba posjedovati i telekomunikacije u državnim rukama za ovo ai kreirati tisuće offline intranet stranica i napuniti ih sadržajima. To mogu samo veliki. Mi mali pušimo priče i nas će😙 se globit!

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI