Kina kaže da SAD traže sajber “hegemoniju”

Cyber sigurnost
9 komentara

Kina je optužila Sjedinjene Države da nastoje održati “hegemoniju u sajber prostoru” koristeći lažni izgovor “nacionalne sigurnosti”, reagujući nakon što je predsjednik Joe Biden potpisao novu izvršnu uredbu koja navodno ograničava vladinu upotrebu špijunske tehnologije.

Glasnogovornik ministarstva vanjskih poslova Mao Ning rekao je da nedavna naredba Bijele kuće o suzbijanju određenih tehnologija nadzora neće promijeniti činjenicu da je Washington “najveća prijetnja globalnoj sajber sigurnosti”, rekavši da su američke agencije ciljale strane države i kompanije “pod izgovorom nacionalnih bezbjednost i ljudska prava bez ikakvih dokaza.”

“Vlada SAD, u pokušaju da održi svoju hegemoniju u sajber prostoru, svjesno zloupotrebljava tehnologiju za sajber nadzor i krađu tajni”, rekla je ona novinarima u petak, pozivajući SAD da “zaustave svoje globalne hakerske operacije”.

Dok je Bajdenova nova izvršna naredba pozivala na zabranu “komercijalnog špijunskog softvera koji predstavlja rizik po nacionalnu sigurnost ili su ga zloupotrijebili strani akteri”, reporter na brifingu za novinare u petak je primijetio da je taj potez u velikoj mjeri u suprotnosti s prethodnim radom administracije s izraelskom firmom za cyber nadzor NSO Group.

Prema izvještaju New York Timesa ranije ove sedmice, američka vlada je 2021. godine potpisala “tajni ugovor” sa firmom preko lažne kompanije, koji je omogućio zvaničnicima da koriste geolokacijski alat NSO grupe “Landmark” za tajno praćenje “hiljada” korisnika telefona u Meksiku. Dogovor također “dozvoljava da se Landmark koristi protiv mobilnih brojeva u Sjedinjenim Državama”, iako je agencija rekla da još nema dokaza da se to dogodilo.

Uprkos formulaciji u izvršnoj naredbi kojom se federalne agencije pozivaju da prestanu da koriste alate koje su vlade u inostranstvu “zloupotrebile” , dogovor sa NSO grupom “i dalje je aktivan”,  izvještava NYT.

Izraelska firma je ranije bila na udaru kritike zbog navodnog rada sa više od deset stranih država kako bi ciljala advokate, novinare i aktiviste za ljudska prava koristeći svoj moćni špijunski program ‘Pegasus’, uključujući Saudijsku Arabiju, Ujedinjene Arapske Emirate i Meksiko. Drugi medijski izvještaji  također su tvrdili da je FBI kupio tehnologiju prema tajnom sporazumu i testirao načine za hakovanje američkih mobilnih telefona, iako ostaje nejasno u kojoj mjeri je program raspoređen protiv američkih građana.

Cyber sigurnostkinaSAD
Pretplatiti se
Obavijesti o
9 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
NOVI STARI
1 godina prije

ma..oni su “sve” i “žele sve” to je to

Dokurčilomi
1 godina prije

Ne moraju. Dovoljni su im cloudi i idioti i moroni koji na njima spremaju podatke za koje netko tvrdi da se do njih ne može i da su sigurni a da oni neće čitati. Treba im vjerovati na riječ.

Ivan
1 godina prije

Na kraju ce i njima biti jeftinije da posalju jednog specijanog agenta koji ce s Bidenom nahraniti crve i tako spasiti i Ameriku i svijet od zla. Jer Amerika je totalno poludilabod kada se to govno dokopalo vlasti..

Rajan
1 godina prije

Rusija će se iz pravca Finske braniti virtualno.
Što se tiče upotrebe nuklearnih snaga za kompenzaciju konvencionalnih nedostataka, Khodaryonok je dodao: “S obzirom na superiornost NATO-a u pogledu konvencionalnog naoružanja, Moskva bi dobro razmislila o postavljanju nuklearnih mina duž državne granice s novim državama članicama alijanse.

Max
1 godina prije

Internet treba pripadati svima.

Ivan Bgd
1 godina prije

Nije konkretno vezano za temu iz naslova, ali je povezano…
Klaus Svab i Svetski ekonomski forum zaposlili su 100.000 sajber kontrolora, koji ce nadzirati drustvene mreze i uklanjati lazne informacije.
Pogadjate da ce “dezinformacije” biti sve ono sto nije identicno sa narativom koji propisuje Klaus Svab.
To znaci da ce i forumi kao sto je Logicno biti ugaseni ili zabranjeni, ili ce potpuno promeniti svoj sadrzaj da bi se prilagodili kriterijumima koje postavlja sveti Klaus!
I taj medijski mrak koji se sprema izgleda nikoga ne brine…

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI