Elitna izraelska jedinica dobila nagradu nakon što je navodno prošlog mjeseca izvršila “cyber” napad na Iran

Cyber napad
4 komentara

Prije mjesec dana američki mediji izvijestili su da je Izrael izveo “cyber”napad na jednu od najvećih iranskih luka, Shahid Rajaee, ometajući njezine aktivnosti. Prema izvještaju, napad je bio kao osveta zbog navodnog iranskog pokušaja “cyber” napada, koji se dogodio krajem travnja.

Obavještajna uprava izraelske vojske dodijelila je zahvalnice sudionicima nespecificirane uspješne tajne operacije, koja je uključivala elitnu, visokotehnološku Jedinicu 8200, čiji je zadatak prvenstveno napad na ”cyber” ili internetski prostor.

Iako priroda operacije za koju su sudionici nagrađeni ostaje tajna, ona slijedi izvještaj u vezi izraelskog ”cyber” napada protiv Irana, koji se dogodio ovog svibnja. Washington Post izvijestio je, pozivajući se na anonimne izvore, da je pomorski promet, u blizini iranske luke Shahid Rajaee, 9. svibnja bio ometen i u kaosu, što se dogodilo kao rezultat hakiranja računala luke, čin za koji je navodno odgovoran Izrael.

Ni Teheran, ni Tel Aviv nisu službeno potvrdili da se napad dogodio. Anonimni službenik priznao je u intervjuu za novinsku agenciju Tasnim da su lučka računala zaista napadnuta, ali pokušaj proboja u sustav nije bio uspješan i nije doveo do značajnih poremećaja.

”Cyber” napad na luku navodno se dogodio kao osveta zbog navodnog napada od strane iranskih hakera na računala ruralnih izraelskih vodovodnih mreža, koji se dogodio krajem travnja. Hakeri su se pokušali probiti na sustav računala koja kontroliraju dodavanje kemikalija, ali nisu uspjeli probiti obranu, tvrde izvori Washington Posta.

Ovo nije prva prijavljena ”cyber” borba između ove dvije države. U 2010. su se pojavila izvješća o tome da su izraelski hakeri, u suradnji s američkim stručnjacima, zarazili iranske nuklearne objekte crvom ”Stuxnet”, koji je navodno oštetio nekoliko centrifuga, koje služe za obradu obogaćenog urana. Nijedna zemlja nije potvrdila to da se incident dogodio. Izrael je 2019. optužio Iran za neuspješne pokušaje provale u računalne mreže Izraela.

Cyber napadiJedinica 8200Shahid RajaeeStuxnet
Pretplatiti se
Obavijesti o
4 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
crodaemon1
3 godine prije

“koji je navodno oštetio nekoliko centrifuga” mislim da je prica bila o nekoliko stotina?

Arkaj
3 godine prije

Izrael je huliganska i razbojnička država kao i njen “veliki brat” s one strane atlantika. Samo stvaranje te države, koliko god bila razumljiva tragična situacija i genocid koji su židovi prošli u drugom svjetskom ratu, bilo je zločin prema stanovnicima Palestine. Oni ni na koji način nisu bili odgovorni za genocid koji se dogodio u evropi i nisu trebali bit dovedeni u situaciju da postanu izbjeglice ili građani drugog reda u židovskoj državi. Poznat je podatak da su domaći židovi, rođeni na teritoriju koji je postao država izrael, činili tek 10 – 15 % ukupne populacije. Takva država nužno je dočekana neprijateljstvom susjednih arapskih država. Istovremeno s gotovo neprekidnim ratnim stanjem izrael potkopava susjede i provodi politiku likvidiranja lidera i aktivista pokreta otpora ali i iranskih nuklearnih znanstvenika dok istovremeno ilegalno razvija vlastiti nuklearni program. Iako bi s nekog moralnog stanovišta bilo najpoštenije izolirat izrael i njegovog zaštitnika USA te… Čitaj više »

Svjatislav 989
3 godine prije

I kad dobiju po nosu — upomoc zovu ameriku.

Max
3 godine prije

Znamo mi da postoje sposobni Izraelski hakeri kao dio Izraelske vojske ali i druge sile pai Iran imaju takve jedinice i nisu nezaštićeni od takvih napada i kadri su na njih uzvratiti..

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI