U proteklih nekoliko mjeseci Iran se suočio sa masovnim sajber napadima podržanim iz inostranstva

Iran sajber napad
5 komentara

“Iran se posljednjih mjeseci suočio sa nekoliko velikih sajber-napada, a Teheran zadržava pravo da pravilno odgovori na ove neprijateljske poteze”, izjavio je u četvrtak portparol iranskog ministarstva spoljnih poslova Abbas Mousavi.

“Na hiljade sajber-napada lansira se na infrastrukturu zemlje svakodnevno, što nije ništa novo. Većinu tih napada odbiju naši odbrambeni sistemi… bez ikakvih posljedica. Tokom posljednjih nekoliko mjeseci, nekoliko sajber-napada šireg obima je pokrenuto i protiv infrastrukture zemlje, dok se analizom dimenzija i tehnologije koja se koristila u napadima može zaključiti da su ih sponzorisale ili pokrenule neke vlade “, rekao je Mousavi u izjavi.

Mousavi je takođe odbacio tvrdnje da su nedavne požare i akte sabotaže izazvali ti sajber napadi.

“Ne, nedavni požari nisu imali nikakve veze sa sajber napadima”, rekao je portparol.

Dodao je da će Teheran smatrati američku vladu odgovornom za svaki sajber-napad protiv zemlje s obzirom na trenutnu neprijateljsku retoriku.

U posljednjih nekoliko sedmica niz požara i eksplozija pogodilo je osjetljive iranske objekte, uzrokujući smrt i povrede. Početkom jula, eksplozija je odjeknula kroz postrojenje za obogaćivanje uranijuma u ​​Natanzu, a eksplozija praćena požarom prijavljena je u rezervoaru za gas blizu vojnog nalazišta istočno od Teherana, 26. juna. Sredinom jula izbio je požar u postrojenju za proizvodnju tečnog prirodnog gasa u sjeveroistočnom iranskom gradu Fariman.

 

Cyber napadiiran
Pretplatiti se
Obavijesti o
5 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Davor drugi
3 godine prije

Ne postoji država u svijetu koja ne trpi Cyber napade, manjeg ili većeg intenziteta, za ostvarenje nekog cilja i Iran zasigurno neće biti iznimka po tom pitanju.
Konkretno po pitanju Irana kako stvari stoje, USA čini se nije jedini njegov protivnik, ima tu još par onih koji bi rado Iranu napravili probleme bilo Cyber ili direktnim subverzivnim djelovanjem na terenu. Koncentracijom i prijetnjama Irana odmazdom samo jednom potencijalnom učesniku je malo glupo, a ukoliko iza tih rijeci ne slijede dijela od gluposti prelazi u jednu običnu i bespomoćnu blamažu.

Dokurčilomi
3 godine prije

Tako je samo ponavljati i provoditi američke izjave. Reciprocitet i pravo na obranu svog načina života bilo gdje u svijetu. Ako na to imaju pravo ameri i židovi imaju pravo i svi drugi narodi na svijetu.

Max
3 godine prije

Iran će uzvratiti na napade a i može se braniti od njih pa se napadačima to neće isplatiti.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI