Iran izjavljuje da je otkriven uzrok misteriozne nesreće koja je oštetila nuklearno postrojenje

Iranski reaktor
5 komentara

Iransko Vijeće za nacionalnu sigurnost utvrdilo je uzrok misterioznog incidenta koji je oštetio postrojenje za nuklearno obogaćivanje Natanz. Vijeće zasad šuti o uzrocima incidenta zbog “sigurnosnih pitanja”.

Nedefinirani incident nanio je štetu u postrojenju Natanz u četvrtak, što se mogli vidjeti na fotografijama koje je objavila iranska Organizacija za atomsku energiju. Na njima se vidi djelomično spaljena nadstrešnica. Izgleda kao da je netko provalio u objekt i izbio vrata sa šarki. Guverner obližnjeg grada Natanza, Ramazanali Ferdosi, rekao je da je incident izazvao požar, ali nije dao dodatne detalje.

Glasnogovornik Vijeća za nacionalnu sigurnost Keyvan Khoshravi rekao je u petak da je “utvrđen glavni uzrok nesreće”, što navodi državna novinska agencija Tasnim.

“Zbog sigurnosnih briga, uzrok i način kako se ovaj incident dogodio bit će objavljeni u odgovarajuće vrijeme”, dodao je, prije nego što je potvrdio da na mjestu nesreće nema nuklearnih materijala kao i to da nema curenja radioaktivnog materijala.

Smatrano kao glavno iransko postrojenje za obogaćivanje urana, nalazište Natanz važan je dio nuklearnog programa Islamske Republike; njega nadgleda Međunarodna agencija za atomsku energiju na temelju sporazuma iz 2015. godine, kojeg su potpisale nuklearne sile svijeta. Američki predsjednik Donald Trump ugrozio je ovaj dogovor time što se jednostrano povukao iz njega 2018. godine, optuživši Iran za nepoštivanje zakona.

Još uvijek nije jasno koja su “sigurnosna pitanja” koja je Khoshravi spomenuo. Međutim, Natanz je već ranije bio na meti; 2010. godine pretrpio je ”cyber” napad pod nazivom Stuxnet. Radilo se o sofisticiranoj operaciji koja je uništila čak 1.000 centrifuga. Najviše se sumnja da su SAD i Izrael pokrenule napad.

NatanzNuklearna centralaStuxnet
Pretplatiti se
Obavijesti o
5 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
alex
3 godine prije

Kako je netko mogao provaliti u nuklearno postrojenje i zbiti vrata iz šarki, kao da se radi o susjedovoj šupi, jbt?!! Ovo je suludo objašnjenje.

Pero
3 godine prije

Bravo Izrael, samo udaraj.

Davor drugi
3 godine prije

Kao ni sa onim skladištem od prije nekoliko dana tako ni sa ovim incidentom Mossad nema nikakve veze. Dešava se…

Max
3 godine prije

Vjerojatno sabotaža jer ne znam što bi drugo osim napada bilo sigurnosno pitanje.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI