Kijev prelazi na američko gorivo i 4. siječnja bilježi „hitno isključenje“ jedne nuklearke

Černobil - Ukrajina
29 komentara

Na „Nuklearnoj elektrani Južne Ukrajine“ u Nikolaevskoj regiji 4. siječnja dogodilo se hitno gašenje trećeg agregata.

Kako slijedi iz priopćenja tiskovne službe ukrajinskog Energoatoma, do gašenja je došlo „zbog aktiviranja zaštite“, a razlozi se pojašnjavaju.

Ministarstvo energetike uvjerava javnost da se radijacijski, požarni i okolišni parametri u „NE Južne Ukrajine“ i okolici nisu promijenili i da su u skladu sa zadanim standardima.

Sada su u pogonu dva agregata jedinice „NE Južne Ukrajine“. Ukupni kapacitet generatora je 2040 megavata. Prema podacima uprave NE, nema komentara koja se odnose na rad glavne opreme postojećih energetskih jedinica i osoblja.

„NE Južne Ukrajine“ smještena je na obalama Južnog Buga u gradu Južnoukrajinska i Nikolaevskoj regiji. Ovo je zasebni pododjel kompanije Energoatom. Nuklearna elektrana dio je energetskog kompleksa „Južne Ukrajine“ koji, osim nuklearne elektrane, obuhvaća hidroelektrane Aleksandrovskaja na rijeci Južni Bug i Tašlikskaju termoelektranu.

Opširniji podaci o najnovijem „hitnom isključenju“ dolaze iz ruskih medija, zbog relativne blizine poluotoka Krima. Ukrajinski mediji i službe umanjuju značaj incidenta, iako se ovdje suočavamo s potencijalnom katastrofom koja može pogoditi ne samo Ukrajinu već više zemalja istočne i jugoistočne Europe, zemlje Kavkaza i Rusiju i Bjelorusiju.

Naime, problem je odbijanje Kijeva da kupuje „agresorsko gorivo“ za nuklearne elektrane iz Ruske Federacije. Ista elektrana je u noći 28. rujna 2017. Sustavom zaštite isključila drugi blok. Onda je se to dogodilo u fazi testiranja goriva američke kompanije Westinghouse, koja je tada bila u stečajnom postupku i jedina profitabilna aktivnost je bila prodaja goriva za nuklearne elektrane.

Međutim, još tada su stari sovjetski stručnjaci i inženjeri u sektoru civilne upotrebe nuklearne energije upozoravali da su sve ukrajinske nuklearne elektrane izgrađene u sovjetskim vremenima i napravljene su za korištenje goriva koje se koristilo u bivšem SSSR-u, te da je američko gorivo kojeg prodaje Westinghouse neadekvatno.

Bez uzimanja u obzir mišljenje stručnjaka iz vremena sovjetskog saveza, koji su uglavnom umirovljeni ili više nisu u životu, a koji su radili na sovjetskoj mreži nuklearnih elektrana, Kijev je 30. prosinca potvrdio kako Energoatom prebacuje nuklearne elektrane u zemlji na komercijalni rad s američkim gorivom.

Dan prije isteka 2019. godine je  Ukrajinski regulator prvi put odobrio prelazak jedne jedinice ukrajinskih nuklearnih elektrana na pogon s nuklearnim gorivom kompanije Westinghouse. Tako su SAD stvorile uporište za daljnje preuzimanje ukrajinskog nuklearnog energetskog sektora.

Sada se nuklearno gorivo Westinghousea koristi u šest od 13 reaktora VVER-1000 ukrajinskih nuklearnih elektrana, dok se do prije nekoliko dana to radilo  isključivo u režimu istraživanja, a čak je i tu bilo problema, kao što je bilo hitno isključenje drugog agregata „NE Južne Ukrajine“ 2017. Nacionalna tvrtka Energoatom razmatra mogućnost primjene goriva kompanije  Westinghouse i za na dva reaktora VVER-440 u „NE Hmeljnicki“, smještene zapadno od grada Vinice.

Državni odbor za nuklearno reguliranje Ukrajine odobrio je prijenos nuklearnog goriva Westinghousea u komercijalni pogon i u trećem agregatu „NE Južne Ukrajine“, kako je izvijestio sam regulator.

“Gosatomregulirovanie je obavio analizu i osiguralo kontrolu provedbe od strane operativne organizacije u svim fazama procesa, od razvoja idejnog rješenja za uporabu nove modifikacije nuklearnog goriva za ukrajinske nuklearne elektrane do stavljanja u komercijalni rad”, navodi se u službenom priopćenju.

Čelnik regulatora, Grigorij Plačkov, rekao je da je poduzeo sljedeći korak u diversifikaciji opskrbe nuklearnim gorivom kako bi ojačao energetsku sigurnost Ukrajine. Danas se istraživačko gorivo kompanije Westinghouse koristi u četiri bloka „NE Zaporožje“  i jednom u „NE Južne Ukrajine“.

FOTO: Nuklearne elektrane u Ukrajini

Sve ukrajinske nuklearne centrale
Sve ukrajinske nuklearne centrale

Kijev političkom odlukom prelazi na američko gorivo

Međutim, još početkom studenog 2019. su objavljene deklaracije o izvozu i uvozu opskrbe gorivim sklopovima koje sugeriraju da je američko gorivo skuplje, a jaz u cijenama između američkog i ruskog goriva se povećana, na 321 000 dolara po montaži.

Danas se u ukrajinskim nuklearnim elektranama udio sklopova goriva izrađenih u Rusiji zamjenjuje američkim i to je najveći problem kojeg u Kijevu nikako da razumiju i poigravaju se s vrlo opasnim stvarima, tražeći nekakvu „energetsku neovisnosti i sigurnost“, iako im Rusija neće uskratiti gorivo, prije svega i zbog vlastite i sigurnosti svojih građana, ne samo zbog profita, koji ovdje uopće nije od primarnog značaja.

Prema Državnoj službi za statistiku Ukrajine, ruski TVEL je za osam mjeseci ove godine isporučio Energoatomu proizvode u vrijednosti od 128 milijuna dolara, a Westinghouse zalihe u vrijednosti od 100 milijuna dolara, no razlika se sve više povećava u korist američkog goriva i Ukrajina razmatra mogućnost da Westinghouse u zemlji izgradi tvornicu za obogaćivanje urana koji se dobiva iz domaćih rudnika. Ali centrifuge američke kompanije iz iste rude ne mogu proizvesti isto gorivo, ono na koje su ukrajinske nuklearne elektrane radile od puštanja u pogon.

Analitičari su više puta naglašavali da nabava američkih sklopova za gorivo ima političku konotaciju, te da ukrajinska strana uopće ne obraća pažnju na tehnološke rizike. Osim toga, stručnjaci su primijetili kako se američki sklopovi isporučeni Ukrajini razlikuju od ruske razine obogaćivanja Urana-235. Ako je u proizvodima Westinghousea razina obogaćivanja 3,48 do 3,82%, tada je u sklopovima ruskog državnog poduzeća TVEL 3,99 do 4,38%. Ovaj indikator izravno utječe na snagu raspodjele topline i vrijeme izgaranja, kao i na troškove proizvodnje.

U ukrajinskoj nuklearnoj industriji rekli su da se američki sklopovi i dalje koriste u režimu projektiranja, dok Amerikanci tvrde kako se boje povećati razinu obogaćivanja urana na postotak kakav ima ruski TVEL.

Naime, glavni problem sklopova Westinghousea uvijek su bili njihovi kvarovi, više puta zabilježeni u ukrajinskim nuklearnim elektranama.

„U pravilu je gorivo uvijek čvrsto povezano s reaktorskom tehnologijom. Nažalost, oni pokušavaju ući i postati alternativni dobavljač, ali to uspijevaju  samo u Ukrajini, i to zahvaljujući političkom faktoru. Ukrajina ovim putem pokušava ići prebrzo, što predstavlja rizike, tehnološke i ekološke”, rekao je izvršni direktor Rosatoma Aleksej Lihačev u intervjuu za RBC u travnju.

„Suradnja s Westinghouseom zauzima presudno mjesto u aktivnostima tvrtke, jer se tiče gotovo svih glavnih područja rada Energoatoma. Među tim područjima glavna je diversifikacija izvora opskrbe nuklearnim gorivom za ukrajinske nuklearne elektrane i do kraja 2019. očekujemo da će gorivo iz Westinghousea biti pušteno u komercijalni pogon u trećem bloku  „Nuklearne elektrane Južne Ukrajine“. 2018. godine se prvi put u povijesti treća elektroenergetska jedinica „NE Hmeljnicki“ u potpunosti prebacila na gorivo iz Westinghousea, a ove godine, tijekom planiranog popravka, gorivo Westinghousea će se koristiti u petom agregatu „NE Zaporožje“, koji će u potpunosti prijeći na američko gorivo, rekao je  u rujnu 2019. za agenciju  UNIAN čelnik Energoatoma Jurij Nedaškovski.

Ako raspored nuklearnih elektrana u Ukrajini, zbog stihijskog prelaska na američko gorivo, koje očito nije prikladno za korištenje bez modifikacija reaktora, suočavamo se s potencijalnom prijetnjom s nesagledivim posljedicama. Sve to zbog fiks ideje u glavama ukrajinskih političara o „agresorskom gorivu na nuklearne elektrane“, „agresorskom plinu ili ugljenu“, možda i  „agresorskom zraku“ koji prelazi granice s Ruskom Federacijom. Što u ovom slučaju radi Europska unija ili IAEA? Čini se da ne rade ništa, kao što šute mediji koji sustavno prešućuju „hitna isključenja“ blokova nuklearnih elektrana, dok nas kroz „popularne“ televizijske serije istovremeno plaše s Černobilom i katastrofom od prije više od 30 godina.

Energoatom

Ukrajinska nuklearka ne prepoznaje američcko gorivo

Nuklearna centrala
Pretplatiti se
Obavijesti o
29 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
mladen3x
4 godine prije

To znači da Ameri sad kupuju gorivo od Rusa i prodaju ga Ukrajincima.To mi jedino logično pada napamet kada pročitam cijeli ovaj tekst.

siudfiubgazudfbazswdzucswdcswzdcsw
4 godine prije

Smrdi na još jedan černobil namjerno ko i onaj prvi.

Siniša
4 godine prije

Opet…..pa ti ljudi nisu normalni!!!!

shumadinac
4 godine prije

“Dobro, američko nuklearno gorivo nije prošlo – aj’ da probamo da ubacimo američki LNG”

AJeTo
4 godine prije

Iz nekog razloga na karti Ukrajine ucrtan je Krim.

Janko
4 godine prije

Tako je to kad Zapad i Ameri iz svojiih strateskih interesa podrzavaju jednu mafijasku vlast u Ukrajini.Uostalom briga Amerike za moguci incident,daleko su oni preko oceana.

Max
4 godine prije

Ako ovi eksperimenti pođu po zlu teško svima nama.

Buco
4 godine prije

Mogao bi HBO snimiti jednu mini seriju na tu temu….ali nebude.

Ivo
4 godine prije

Više je nego očigledno da amere zaboli k… za sigurnost, bitno im je da iscijede što više novca od ukropa i usput ugroze Rusiju sa potencijalnom nuklearnom katastrofom. A koja se čini više nego izvjesna. Mini serija Černobil je bila anti ruski obojana, ali čak i kad nju gledaš, ne možeš se oteti dojmu da je incident namjerno izazvan. Kako inače objasniti svemirsku sumanutost i retardiranost onog pacijenta Dyatlova, koji je defacto sve osobno izrežirao i sproveo u djelo. Poslije ga čak nisu ni streljali, što je nevjerovatno. Sad dolazi još jedna takva katastrofa, i nitko ništa ne poduzima. 2013 su već imali prvi incident sa američkim gorivom (poznatom po kvarovima) i tada su pozvani ruski specijalisti da sve dovedu u red i zamijene američko smeće sa TVEL-ovim gorivom. Rusija bi trebala tražiti i međunarodni i direktni nadzor nad ukropskim nuklearkama , zbog mogućeg korištenja kao WMD. Ukoliko ukropi odbiju,… Čitaj više »

Marie Alice
4 godine prije

SRETNA NOVA GODINA SVIMA PROCITAJTE OVE KORISNE INFORMACIJE ZA GODINU 2020. KAKO DOSTAVITI ZAJAM PO JEDNOSTAVNOM PORUKU.
Zovem se Marie Alice, samohrana sam majka 3 djece i takoder sam medicinska sestra u Zagrebu. Ovo je moja prica u 2019. godini, prevarili su me neki zajmodavci, svejer sam tražio kredit dok konacno nisam upoznao ovu lijepu ženu koja mi je pomogla da dobijem internetsku zajam. Ovo je opipljivo svjedocanstvo kako sam primio kredit od 60,000 eura uz kamatnu stopu od 2%. Receno mi je da je zajmodavac i žena kojoj vjerujem, pa sam odlucio kontaktirati s njom i ona mi je pružila priliku da podnesem zahtjev za kredit od njene tvrtke koji sam lako dobio, ali objašnjenje je da sam dobro zaradio kredit zdravlje i s manje stresa. Ako vas zanima zajam, možete joj se obratiti putem e-maila: ([email protected]) (WhatsApp: +16014560144)

tuf
4 godine prije

Problemi s ovom ukrajinskom avanturom su višestruki. Ne radi se samo o razini obogaćivanja urana, nego o drugačijoj geometriji šipki (Westinghouse koristi heksagonalnu geometriju) i drugim legurama – što automatski poništava dosadašnje planove preventivnog održavanja i garancija na rokove pojedinih komponenti reaktora (pa čak i same reaktorske posude). Svaka promjena u ovim osjetljivim sustavima nije dobrodošla, jer uzmite u obzir da kroz reaktore prolaze milijuni litara vode pod određenim uvjetima. Svi kemijski procesi između legura i ogromne količine vode neizbježno erodiraju komponente i tu morate imati predvidivost & stabilnost. Toga su svjesni i djelatnici ukrajinskih nuklearki pa su nakon incidenta 2017 tražili od ministra zabranu korištenja Westinghouse-ovog goriva. Bez rezultata, naravno, jer opet politika ima zadnju riječ. Sve dok se jednog dana ne oglasi alarm. A neće biti vježba. I tada će, naravno, opet biti krivi Rusi.

FranjoTahi
4 godine prije

Odlicno. Jod se moze kupiti u regularnoj apoteci? Jos nesto da nabavim?

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI